Suomessa yläosattomuus on sallittua, vaikka harva siihen ryhtyy.

Nännit vapaiksi, vaativat yhdysvaltalaisnaiset Free the Nipple -liikkeessä. Sen sanomana on, että naisille kuuluvat samat oikeudet kuin miehille, ja se koskee myös yläosattomuutta. Naisten yläosattomuus, mukaan lukien imettäminen, on kielletty 35 osavaltiossa. Kaikkein tiukkapipoisimmissa paikoissa, kuten Louisianassa, paljastettu nänni voi viedä naisen kolmeksi vuodeksi vankilaan ja aiheuttaa 2500 dollarin eli noin 1840 euron sakot.

Nännienvapautusrintaman naiset ovatkin nyt alkaneet kulkea kaduilla ilman yläosaa. Joukkoon on liittynyt esimerkiksi näyttelijä Bruce Willisin tytär Scout, joka halusi paidattomuudellaan vastustaa Instagramin käytäntöä sensuroida nännikuvat.

Suomessa paidatta kulkeminen on poliisin järjestyslain mukaan sallittua sukupuolesta riippumatta. Julkisella paikalla nakuilu ilman housuja loukkaa sen sijaan sukupuolisiveellisyyttä.

Mutta saako mies tai nainen ­istua ravintolan terassilla yläosattomissa? Jos tuo ei kerran laitonta ole.

– Kyllä meillä järjestyksenvalvoja puuttuu asiaan, jos asiakas riisuu paidan pois. Tosin harvoin näitä tilanteita edes tulee. Valtaosa ihmisistä käyttäytyy hyvin, helsinkiläisen Kappelin ravintolapäällikkö Saija Gerpe sanoo.

Tilaajille
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen

Ohjaaja Mika Myllyaho kärsi nuorena paniikkihäiriöstä, mutta oppi elämään sen kanssa, kun oma ala löytyi. – Muistan miten helpottavaa oli saada diagnoosi ja tulla viimein ymmärretyksi.

Ohjaaja ja Kansallisteatterin johtaja Mika Mylly­aho, 51, ei meinaa mahtua teatterinsa pienimmän näyttämön, Omapohjan, katsomopenkkiin. Pitkät koivet näyttävät jatkuvan kolmosriviltä aina seuraavan rivin yli ensimmäisille tuoleille asti,...

Daniel Craig ja Rachel Weisz kertovat odottavansa ensimmäistä yhteistä lastaan.

Viimein on selvinnyt, mitä Daniel Craig, 50, alkaa tehdä James Bond -uransa jälkeen. Näyttelijä on kertonut, että seuraava 007-leffa jää todennäköisesti hänen viimeisekseen salaisena agenttina.

Sen jälkeen pyssyhommat jäävät vähemmälle, ja mies katoaa vauvakuplaan!

No vitsi vitsi, eiköhän Craigia yhä nähdä myös valkokankaalla. Hänen näyttelijävaimonsa Rachel Weisz, 48, on kuitenkin kertonut The New York Timesille, että pari odottaa ensimmäistä yhteistä lastaan. Weiszin paljastus antaa ymmärtää, että molemmat ovat uutisesta varsin haltioissaan.

– Vatsani alkaa näkyä pian. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Meille tulee pieni ihminen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet. Kaikki on niin mystistä, Weisz hehkutti onneaan haastattelussa.

Rachel Weiszilla on 11-vuotias poika Henry edellisestä liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Daniel Craigin Ella-tytär suhteesta näyttelijä Fiona Loudonin kanssa on jo 25-vuotias. Weisz ja Craig ovat olleet naimisissa seitsemän vuotta.