Suomessa yläosattomuus on sallittua, vaikka harva siihen ryhtyy.

Nännit vapaiksi, vaativat yhdysvaltalaisnaiset Free the Nipple -liikkeessä. Sen sanomana on, että naisille kuuluvat samat oikeudet kuin miehille, ja se koskee myös yläosattomuutta. Naisten yläosattomuus, mukaan lukien imettäminen, on kielletty 35 osavaltiossa. Kaikkein tiukkapipoisimmissa paikoissa, kuten Louisianassa, paljastettu nänni voi viedä naisen kolmeksi vuodeksi vankilaan ja aiheuttaa 2500 dollarin eli noin 1840 euron sakot.

Nännienvapautusrintaman naiset ovatkin nyt alkaneet kulkea kaduilla ilman yläosaa. Joukkoon on liittynyt esimerkiksi näyttelijä Bruce Willisin tytär Scout, joka halusi paidattomuudellaan vastustaa Instagramin käytäntöä sensuroida nännikuvat.

Suomessa paidatta kulkeminen on poliisin järjestyslain mukaan sallittua sukupuolesta riippumatta. Julkisella paikalla nakuilu ilman housuja loukkaa sen sijaan sukupuolisiveellisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta saako mies tai nainen ­istua ravintolan terassilla yläosattomissa? Jos tuo ei kerran laitonta ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kyllä meillä järjestyksenvalvoja puuttuu asiaan, jos asiakas riisuu paidan pois. Tosin harvoin näitä tilanteita edes tulee. Valtaosa ihmisistä käyttäytyy hyvin, helsinkiläisen Kappelin ravintolapäällikkö Saija Gerpe sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla