Nanna Karalahti nauttii nykyään äitiydestä, vaikka sen alku yllättikin. Kuva: Jouni Harala
Nanna Karalahti nauttii nykyään äitiydestä, vaikka sen alku yllättikin. Kuva: Jouni Harala

Nanna ja Jere Karalahden Jax-poika on nyt puolivuotias. Äitiyden alku yllätti Nannan rankkuudellaan. – Aloin nauttia vasta, kun Jax täytti neljä kuukautta.

Puolivuotias Jax Karalahti syntyi viime toukokuussa ja laittoi vanhempiensa Nanna Karalahden ja Jere Karalahden elämän uusiksi. Nannalle lapsi on ensimmäinen, Jerelle kolmas. Jerellä on aiemmasta liitostaan 16-vuotias Ronja-tytär sekä Valko-Venäjällä tytär, jonka isyyden hän on tunnustanut.

– Äitiys on ihanaa, mutta vähän pelottavaa. Olimme molemmat ummikkoja Jaxin syntyessä. Vaikka Jerellä on kokemusta vanhemmuudesta, Ronjan syntymästä on jo sen verran aikaa, että neuvot ja ohjeet ovat muuttuneet monta kertaa. Minunkin sisaruksillani on lapsia, mutta olen hoitanut heitä vasta, kun he ovat olleet hieman vanhempia, Nanna kertoo.

Pojan syntymää seuranneet kuukaudet eivät olleet helppoja, sillä Jax kärsi koliikista ja huusi iltaisin tuntikausia. Nanna oli ymmällään ja tunsi lapsensa kurjasta olosta huonoa omaatuntoa.

– Tein kaikkeni: hypin jumppapallon päällä Jax sylissäni, imetin ja yritin antaa läheisyyttä, mutta mikään ei auttanut. Samaan aikaan piti toipua synnytys­show’sta. Muistan haaveilleeni, että voisinpa palata päiväksi takaisin raskausaikaan.

”On väsyttävää olla valmiustilassa joka sekunti, myös öisin.”

Helpotus Jaxin koliikkiin löytyi Nannan ruokavaliomuutoksesta. Nanna täys­imetti ja karsi syömisistään viljat ja maitotuotteet. Se auttoi.

– Äitiyden alku tuli silti minulle yllätyksenä, niin kuin se tulee kaikille. On väsyttävää olla valmiustilassa joka sekunti, myös öisin. Mutta minkäs teet, etukäteenkään ei voi levätä, Nanna pohtii.

– Usein sanotaan, että vauva-ajasta pitää nauttia, se kun menee ohi niin nopeasti. Minä aloin kuitenkin nauttia vasta, kun Jax täytti neljä kuukautta. Silloin olin oppinut tuntemaan hänet, ja hänkin alkoi kommunikoida enemmän.

Rento äiti

Jere saa Nannalta kehuja isyystaidoistaan.

– On ihanaa nähdä Jeren rakkaus lastaan kohtaan. Vaikka minä olen se, joka vaihtaa vaipat, Jere on silti Jaxille ihan yhtä tärkeä ja hoivaava.

Äitiys tuntuu Nannasta nykyään luonnolliselta, eikä hän osaa enää kuvitella elämää ilman sitä.

– Olen mielestäni aika rento äiti. Otan Jaxin mukaan kaikkialle, enkä jumitu kotiin. Jos pitää hakea peili Ikeasta, haemme sen yhdessä. En pelästy, vaikka Jax saisi itkukohtauksen väkijoukon keskellä.

Lue Nannan koko haastattelu Me Naisten numerosta 46/2016.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...