Tom of Finland -elokuvaa tähdittävä Lauri Tilkanen on naimissa näyttelijä Pamela Tolan kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto / Essi Haapanen
Tom of Finland -elokuvaa tähdittävä Lauri Tilkanen on naimissa näyttelijä Pamela Tolan kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto / Essi Haapanen

Vuoden päästä ilmestyvä Tom of Finland -elokuva kertoo maailmankuulusta taiteilijasta ja homoikonista.

Tulevan Tom of Finland -elokuvan pääosissa nähdään Lauri Tilkanen, Pekka Strang ja Jessica Grabowsky. Näyttelijävalinnat julkistettiin tiedotustilaisuudessa tänään Berliinin elokuvajuhlilla.

Strang esittää Tom of Finlandina tunnettua taiteilijaa Touko Laaksosta. Tilkanen on Laaksosen miesystävä Veli, ja Grabowsky näyttelee taiteilijan siskoa Kaijaa.

Elokuva, jonka työnimi on Tom of Finland, saa ensi-iltansa 24. helmikuuta vuonna 2017. Sitä kuvataan neljässä eri maassa, Suomen lisäksi muun muassa Los Angelesissa ja Berliinissä.

Yhteiskunnallinen aihe

Elokuvan ohjaa Dome Karukoski huomauttaa, ettei ole kauan siitä, kun homoseksuaalisuus oli vielä rikos ja sairaus. Hänen mielestään yhteiskunnalliset tapahtumat esimerkiksi Venäjällä osoittavat, että tasa-arvoon on vielä matkaa.

– Me pelkäämme edelleen erilaisuutta, Karukoski sanoo.

Touko Laaksonen (1920–1991) on yksi Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Hänen ikoniset homoeroottiset työnsä ovat jättäneet jälkensä populaarikulttuuriin, taiteeseen ja muotiin.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.