Sannin kevätkiertue on vauhdissa. Kuva Jonna Öhrnberg.
Sannin kevätkiertue on vauhdissa. Kuva Jonna Öhrnberg.

– En voi ottaa vastuuta yleisön tunteista, laulaja Sanni vastaa uuden sinkkunsa synnyttämään kohuun. Seuraaviin kiertueviikkoihin mahtuu vain pari vapaapäivää.

Muusikko Sannin, 22, Lelutour-kiertue etenee tiukassa tahdissa.

Laulajan seuraavaan pariin viikkoon mahtuu vain kaksi vapaapäivää keikoista, mutta nekin Sanni viettää tien päällä siirtymällä konserttipaikalta toiselle. Kevään kiertue koostuu 37 keikasta.

– Rundilla pitää muistaa perusasiat: nukkua aina kun pystyy ja keskittyä olennaiseen. Vielä kun saan pitää luottoihmiset lähelläni, se pitää balanssissa, Sanni sanoo.

Vanhan liiton rokkareista poiketen Sannin sukupolvi satsaa showiltoinakin jaksamiseen ja hyvinvointiin.

– Meidän takahuoneissa jallupullot on vaihdettu ruisleipiin ja hedelmiin, Sanni kertoo.

”Jos burgereista syö itsensä ruokakoomaan, siinä jumittuu mielikin.”

– Tiedän, mitä kroppani tarvii jaksaakseen ja mitä se ei todellakaan tarvitse. Jos vaikkapa viikon syö roskaruualla itsensä ruokakoomaan, siinä jumittuu mielikin eikä pelkästään keho. Kyllä minäkin tarvitsen burgerini ja Ben & Jerry'sit, mutta parasta on pitää kohtuus kaikessa ja kuunnella kehoa.

Sanni valitsee lautaselleen mieluiten luomua ja kasvista.

– Terveellinen ruokavalio auttaa jaksamaan. Sopiva tahti on sellainen, ettei ehdi tulla nälkä.

Kahvia ja kuulokkeet

Sannin jaksamisen avaimiin kuuluu myös liikunta. Entiselle jalkapalloilijalle urheilu on arjen vakio-osa.

– Liikkumisen tarve on osa minua. Jos en ehdi urheilla, olo on sellainen, että alan kiipeillä pitkin seiniä, Sanni kuvailee.

– Kiertueella pitää vain muistaa, ettei rehki liikaa. Keikkani ovat suorastaan urheilullisia ja käyvät hyvin päivän treenistä. Seuraavana aamuna ei tarvitse lähteä salille.

”Jos en ehdi urheilla, alan kiipeillä pitkin seiniä.”

Keikkabussiin hypätessään Sannin tärkein matkatavara on kuulokkeet, sillä tien päällä tulee kuunneltua paljon musiikkia.

– Reissatessa en tarvitse ihmeempiä. Olen sopeutunut kulkemiseen eikä elämäni muutenkaan ole kovin rutiininomaista. Kunhan aamuisin saa kahvia ja kuulokkeista tulee musaa, siinä on hyvät ainekset päivään. 

Suosio puskista

349 691 kertaa vuorokaudessa. Niin monesti Sannin uusin sinkku Että mitähän vittua ladattiin soimaan yhdessä päivässä. Alkuviikosta striimausten määrä ylitti jo puolitoista miljoonaa latausta. Luvuilla tehtiin striimien Suomen ennätys.

– Biisin suosio tuli minulle ihan puskista, Sanni kertoo.

– Kappale syntyi nopeasti, se ikään kuin kirjoitti itsensä ulos, ja olen tykännyt siitä alusta lähtien. Tietysti toivoin, että yleisö löytäisi sen, mutta tällaisia lukuja en osannut odottaa.

– Olen antanut musiikkiin kaikkeni, ja on ihanaa, että tässä maailman ajassa on vielä tilaa rehellisyydelle.

Me liekitetään tänään Z-Onessa. Onks Varkaus redi?💣💥🔜 #LELUTOUR2016 📷 @arttukokkonencom

A photo posted by SANNI (@sannivirallinen) on

Selkä suorana ja pelkäämättä

Että mitähän vattua? Että mitähän hittoa? Että mitähän hattua?

Tällaisia versioita päiväkoti-ikäisten kodeissa on kehitelty lasten suuhun laulettaviksi, kun vekaroiden ei ole haluttu toistavan Sannin hitin alkuperäislainia.

”Tykkään jättää laulut elämään omaa elämäänsä, en alleviivata, miten tarkkoja todenkuvauksia ne ovat.”

– Ymmärrän reaktiot enkä ole tarkoittanut pahoittaa kenenkään mieltä sanoillani. En myöskään tarkoittanut kohahduttaa sanavalinnoillani. Minulla on kuitenkin taiteilijana vastuu kirjoittaa selkä suorana ja muiden ajatuksia pelkäämättä. Haluan tehdä aitoa juttua enkä voi olla vastuussa yleisön tunteista, Sanni sanoo.

Laulaja on kertonut kappaleidensa teemojen nousevan oikeasta elämästä. Pettämisestä kertova laulu ei kuitenkaan ole suora lainaus Sannin omasta arjesta.

– Tykkään jättää laulut elämään omaa elämäänsä, en alleviivata, miten tarkkoja todenkuvauksia ne ovat.

Sannin keikkaputkessa pidetään taukoa 11. maaliskuuta, jolloin muusikot kerääntyvät juhlimaan Emma-gaalaa. Sanni on nimetty ehdolle neljässä palkintosarjassa.

– En jännitä, voitanko palkinnon vai en, mutta otan ehdokkuudet suuren kunniana. Tuntuu hyvältä, että joku raadissa on huomannut, että minulla on nyt hyvä meininki päällä, Sanni kuvailee.

– Lisäksi gaalailta on mahtava tilaisuus nähdä kaikki muusikkokaverit yhdellä rysäyksellä.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: