Mystisiä sairauksia, menetettyjä nuoruudenhaaveita ja uhrauksia. Tennistähti Serena Williams ja muut maailman huiput eivät ole päässeet helpolla, mutta ehkä siinä piilee menestyksen salaisuus.

Kun kiinalainen Guo Wenjun, 30, vuonna 2008 lähti kilpailemaan Pekingin olympialaisiin, hänellä oli mielessään muutakin kuin voitto. Urheilijan tärkein tavoite oli löytää kadonnut isänsä.

Wenjunin vanhemmat erosivat pian hänen syntymänsä jälkeen, ja tytär jäi isälleen. Kun Wenjun oli 14-vuotias, isä esitteli hänelle ampumaharrastuksen. Pian tämän jälkeen isä kuitenkin katosi, ja tyttö jäi valmentajansa kasvatettavaksi.

Vuosien kuluessa Wenjun oli vähällä lopettaa urheilemisen monta kertaa. Hän kipuili harrastuksena kanssa, mutta lopullinen niitti uralle tuli vuonna 2005 huonosti menneiden kisojen jälkeen. Wenjun lopetti kilpailemisen ja ryhtyi urheiluvaatteiden myyjäksi.

Urheiluvietti kuitenkin palasi, ja vain vuosi lopettamisen jälkeen Wenjun oli taas ampumaradalla.

Vähän ennen Pekingin olympialaisia Wenjun oli jälleen valmis luopumaan urheilu-urastaan, koska ikävöi isäänsä niin valtavasti. Valmentaja sai kuitenkin Wenjunin innon urheiluun palaamaan. Hän vakuutti suojatilleen, ettei mikään olisi parempi tapa etsintäkuuluttaa isää kuin kultamitali olympialaisissa. ”Minun on menestyttävä kilpailuissa. Silloin isäni näkee minut ja on ylpeä”, Wenjun sanoi China Dailyn mukaan valmentajalleen ennen kisoja.

 


Guo Wenjun on voittanut kaksi perättäistä pistooliammunnan olympiakultaa ainoana naisena maailmassa. Jo nyt hänellä on vankka asema yhtenä Rion olympialaisten ennakkosuosikeista.

 

Wenjun voitti Pekingissä olympiakultaa naisten 10 metrin ilmapistooliammunnassa. Kultaa tuli myös Lontoosta neljä vuotta myöhemmin. Pistooliammunnan maailmancupissa Wenjun on päihittänyt kaikki vastustajansa seitsemän kertaa. Saavutuksista ja kymmenientuhansien maanmiehien avusta huolimatta isää ei ole vieläkään löytynyt.

Välirikko isän kanssa

Yhdysvaltojen parhaaksi alppihiihtäjäksi tituleerattu Lindsey Vonn, 30, puolestaan joutui katkaisemaan välit isäänsä urheilu-uransa – ja rakkautensa – tähden. Pelottomasta laskutyylistään tunnettu nainen kilpailee monessa alppilajissa, mutta MM- ja olympiamitalinsa hän on saanut supersuurpujottelussa ja syöksylaskussa.

Isä Alan Kildow oli juuri se, joka patisti tyttärensä suksille jo taaperoiässä. Yhdeksänvuotiaana Vonn kilpaili jo kansainvälisellä tasolla isänsä tiukassa valmennuksessa. Jo kymmenvuotiaana Vonn päihitti monta vuotta vanhemmat kilpakumppaninsa mennen tullen.

Kilpailuhenkinen isä halusi nähdä tyttärensä voittavan, ja niinpä koko perhe muutti Vonnin uran perässä Minnesotasta Coloradoon, jossa tämä saattoi treenata entistä kovemmin. Jälkeenpäin Vonn on kuvaillut tunteneensa syyllisyyttä siitä, että hänen kolme sisarustaan joutui jättämään kaverinsa entiseen kotikaupunkiin. ”Minulla oli ikävä perinteisiä lapsuuden juttuja – yökyläilyä, koulun diskoja, kavereiden saamista tavalliseen tapaan”, Vonn on kertonut The New York Timesille.

Kun Vonn vuonna 2002 osallistui ensimmäisiin olympialaisiinsa, sijoitus oli kuudes. Keskittymistä sotki kuitenkin se, että isä puuttui jatkuvasti Yhdysvaltain hiihtojoukkueessa hiihtävän tyttärensä uraan. Isä ei hyväksynyt myöskään tyttärensä suhdetta yhdeksän vuotta vanhempaan mieheen, entiseen olympiahiihtäjään Thomas Vonniin. Erimielisyydet johtivat välien katkeamiseen vuonna 2005.

Isä ja tytär eivät puhuneet toisilleen vuosiin, eikä isä ollut tervetullut edes pariskunnan häihin. ”Se saattaa kuulostaa kovalta”, Lindsey kommentoi jälkeenpäin The New York Timesille. ”Se oli jotain, mitä minun oli pakko tehdä pitääkseni elämäni vakaampana.”

Isän ja tyttären välit lämpenivät vasta pari vuotta sitten, kun pariskunnan avioliitto päättyi eroon.

Rinteiden ulkopuolella Vonn tekee mallin ja urheilutoimittajan töitä.

 


67 alppihiihdon maailmancup-voittoa plakkarissa. Ainoastaan ruotsalainen hiihtolegenda Ingemar Stenmark on voittanut uransa aikana enemmän pystejä kuin Lindsey Vonn.

 

Alppihiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja seurusteli pari vuotta golffari Tiger Woodsin kanssa, mutta suhde päättyi eroon toukokuun alussa. Viimeisimpien arvauksien mukaan suhde päättyi, koska jo aiemmin seksiskandaalistaan tunnettu Woods petti Vonnia. Alppihiihtäjä itse on kommentoinut eroa tähän mennessä vähäsanaisesti.

Munasoluja pakkaseen

Neljä vuotta sitten tennislegenda Serena Williamsin, 33, ei enää uskottu palaavan kilpakentille. Hänen keuhkoistaan oli löytynyt lukuisia veritulppia, ja tähti joutui leikkaukseen. Tilanne äityi niin vaaralliseksi, että osa pelaajan keuhkokudoksesta tuhoutui lopullisesti.

Nyt tähti on palannut kilpakentille, eikä lopettamisaikeista ole tietoakaan. Sairastuminen avasi Williamsin silmät. ”Minulla oli kamala ikävä kentälle”, Williams kuvaili toipilasaikaansa alkuvuodesta Voguelle. ”En ikävöinyt yleisöä tai ilmapiiriä. Ikävöin vain pallon lyömistä. Tajusin, etten halua lopettaa koskaan.”

Isänsä koulima Serena on aina tähdännyt tennismaailman huipulle. Jo 14-vuotiaana hän voitti merkittäviä kisoja yhdessä vuotta vanhemman isosiskonsa Venuksen kanssa.

Kentillä Serena on nähty niin itkevän kuin rikkovan mailojaan. Hän ei ole ottanut häviämistä koskaan kevyesti, mutta harvoin hän on hävinnytkään. ”Näen itseni kahtena eri ihmisenä. On olemassa Serena Williams, jonka kaikki tuntevat. Hän on hullu. Hän ei voi tehdä virheitä. Hän on vihainen eikä oikeastaan ollenkaan kiva. Olen se ihminen kolme tuntia päivästä, kun olen kentällä. Loput ajasta olen pelkkä Serena. Olen luokan pelle”, hän on kuvaillut itseään Fitness Magazinelle.

Tähän mennessä Williamsilla on plakkarissa 19 Grand Slam -turnauksen voittoa. Vaikka kilpaileminen ja pokaalien piteleminen on tähden mukaan hänen lempipuuhaansa, yhtä asiaa hän katuu huippu-urheilijan urassaan. ”Ajattelin, että olisi siistiä hankkia nuorena lapsi”, Serena kertoi Rolling Stone -lehdelle vuonna 2013. ”Mutta aina jostain pitää luopua menestyksen takia. Kaikella on hintansa. Kysymys on siitä, kuinka paljon on valmis maksamaan.”

Samassa haastattelussa Serena tosin totesi, ettei ole vielä valmis heittämään lapsihaaveellensa hyvästejä. ”Olen vakavissani harkinnut munasolujeni jäädyttämistä – ihan tosissaan. Olen ajatellut asiaa, mutta dopingtestien lomassa jos tekee niin, testi saattaa näyttää positiivista. Ehkä palaan asiaan myöhemmin uudelleen.”

Taistelusta toiseen

Pitkään Venus Williams, 34, kisasi pikkusiskonsa Serenan kanssa parhaan tennispelaajan tittelistä, mutta nyt hän on joutunut luopumaan paikastaan huipulla. Venus sairastaa kroonista autoimmuunisairautta, Sjögrenin oireyhtymää. Se aiheuttaa muun muassa nivelkipuja, ja tennistähti on kertonut olleensa välillä niin väsynyt, että on jopa nukahtanut autoonsa heti parkkeerattuaan sen kotipihaansa.

Sairaudestaan huolimatta Venus ei ole lopettanut tenniksen pelaamista. Hän on kertonut jopa nauttivansa sen tuomista haasteista. ”Ennen treenasin niin kovaa, että jälkeenpäin olin ihan kuollut. Nyt minun on oltava sairauden takia varovaisempi. Jos treenaan liian kovaa, en voi tehdä mitään seuraavana päivänä. Tämä on tasapainoilua itsensä järkevällä tavalla loppuun asti haastamisen ja oman kehoni sietokyvyn välillä”, Venus kertoi yhdysvaltalaiselle urheilukanava ESPN:lle viime kesänä

Alppihiihtäjä Lindsey Vonn joutui jättämään kilparinteet viime vuonna polvivamman takia. Loppuvuodesta hän kuitenkin palasi rinteisiin, ja keväällä hän niitti jo voittoja.

Vonn on myös tunnustanut julkisesti kärsineensä vuosia masennuksesta. ”Kaikki elämässäni näyttää täydelliseltä, mutta minulla on omat taisteluni niin kuin kaikilla muillakin”, Vonn on sanonut People-lehdelle.

Vuonna 2008 masennus oli Vonnin mukaan niin paha, ettei hän päässyt ylös sängystä. Alppihiihtäjä on kertonut syövänsä yhä masennuslääkkeitä, mutta nauttivansa silti elämästä täysillä. ”Mitä järkeä pelkäämisessä on? Olen kaatunut miljoona kertaa. Jos kulkee ympäriinsä peloissaan, ei koskaan voi nauttia elämästä”, Vonn kuvaili elämänasennettaan Self-lehdelle. ”Elämään on vain yksi mahdollisuus, joten silloin on pidettävä hauskaa.”

Rajoja rikkovat roolimallit

 


Autojen maailmasta ei ole löytynyt ainoastaan ammattia – vaan myös poikaystävä! Danica Patric seurustelee tällä hetkellä amerikkalaisen autourheilijan Ricky Stenhouse Juniorin kanssa.

 

Yhdeksi historian parhaaksi naiskuljettajaksi luokiteltu, yhdysvaltalainen Danica Patrick, 33, jätti 16-vuotiaana koulun kesken, koska halusi tavoitella unelmaansa autourheilijana. Karting-autoilun hän oli aloittanut olleessaan vasta 10-vuotias.

Nyt Patrick on ensimmäinen nainen, joka on voittanut Indy Car -kilpailun. Hän on roolimalli monelle autourheilijan urasta haaveilevalle nuorelle. ”Roolimallina oleminen antaa minulle itsevarmuutta, mutta loppujen lopuksi asialla ei ole mitään väliä. Minulla on päättäväisyyttä päihittää vastustajani olivat he tyttöjä tai kundeja. On hauskaa olla erilainen”, Patrick kertoi AOL.com-sivustolle.

Patrickin asema autourheilijana on kyseenalaistettu moneen kertaan. Hänen painoaan on pidetty kohtuuttomana valttina suhteessa suurempikokoisiin miehiin. Lisäksi naista on kritisoitu siitä, että hän toimii urheilu-uransa ohella mallina ja mainoskasvona eri yrityksille.

Kritiikkiä on joutunut kestämään myös kamppailu-urheilija Ronda Rousey, 28, ensimmäinen nainen, joka on otettu mukaan vapaaotteluorganisaatio UFC:n vapaaottelijaksi.

Haastatteluissa Rousey usein kiroilee ja puhuu häpeilemättä miesasioistaan. Erityisesti Rousey on aiheuttanut pahennusta lyttäämällä muita urheilijoita.

Pekingin olympialaisissa vuonna 2008 Rousey voitti pronssia judossa alle 70-kiloisten sarjassa – ja suomi julkisesti uimari Michael Phelpsiä. Häntä risoi Phelpsin tapa vetäytyä omiin oloihinsa olympialaisten aikaan pidetyissä illanistujaisissa – uimari käyttäytyi hänen mukaansa ylimielisesti. ”En halunnut edes moikata sitä tyyppiä. Hänen pitäisi chillata”, Rousey arvosteli ESNews-urheilukanavan haastattelussa.

Nykyään Rousey keskittyy vapaaotteluun, ja urheilun ohella hän tekee mallin ja näyttelijän töitä. Hänellä on myös lähes kaksi miljoonaa seuraajaa kuvapalvelu Instagramissa. Upeasta ulkomuodostaan huolimatta Rousey on kertonut kamppailleensa pitkään itsetuntonsa kanssa. ”Vihasin ulkonäköäni 22-vuotiaaksi asti”, Rousey kertoi maaliskuussa ESPN:lle. Hän halusi näyttää langanlaihalta kansikuvatytöltä.

Vuoden 2008 olympialaisten jälkeen Rousey lopetti vaa’alla käymisen ja alkoi syödä mielensä mukaan. Pikkuhiljaa minäkuva korjaantui. ”Ajattelin pitkään, että minun pitäisi muuttaa vartaloni tietynlaiseksi, jotta olisin onnellinen. Mutta kun yritin ensin olla onnellinen, myös suhtautumiseni vartalooni muuttui.”

 

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.