Näyttelijä Maria Järvenhelmi rakastui ennen nykyistä miestään aina renttuihin.

Nainen etsii isänsä kaltaista miestä.
Väitteessä voi olla perää, mutta entäs isättömät tytöt tai uusperheissä varttuneet? Pikemminkin nainen etsii kumppania, jolla on läheisten miesten piirteitä, sillä tuttuus ja turvallisuus viehättävät. Itsessäni en piirrettä tunnista, mutta minä olenkin kasvanut uusperhesotkussa. 16-vuotiaana päätin, että tulevien lasteni isä on maailman paras jätkä.

Naisella on luontainen hoivavietti.
Ihmisellä on luontainen hoivavietti, jos hänen annetaan hoivata. Tiedän pieniä poikia, jotka hoitavat mielellään nukkeja, koska heitä on kannustettu siihen. Hoivaan mielelläni ventovieraidenkin lapsia, koska minusta kaikki lapset ovat hoivan arvoisia. Minulla on ollut krooninen vauvakuume 18-vuotiaasta asti.

Nainen ei voi lähteä kauppaan meikkaamatta.

Lähetän paljon voimaa ja itsevarmuutta naisille, jotka eivät voi. Jumankekka siskot, luottakaa sisäiseen kauneuteenne! Naisella pitää olla oikeus liikkua meikittä. Päivittäisissä kauneusrutiineissani käytän ainoastaan luomuihonhoitotuotteita. Meikkaan vain kuvauksiin, haastatteluihin ja juhliin.

Timantit ovat tytön parhaita ystäviä.

Ehdottomasti. Jos minulla olisi varaa eikä timanteilla olisi elitististä juppileimaa, kulkisin yltä päältä jalokivissä. Uskon kivien ja mineraalien parantavaan voimaan, ja timantti on yksi korkeimmin värähtelevistä kivistä. Siihen on todellakin syynsä, miksi ne ovat niin kalliita!

Nainen tykkää nyyhkyleffoista.
Minä pidän vankila- ja lännenelokuvista.

Nainen ei voi juoda kuin mies.
Voi, mutta seuraavana päivänä naisella on varmasti huonompi olo kuin miehellä. Nuorempana tuli itsekin juotua miehiä pöydän alle, mutta nykyään pari kolme annosta riittää nostattamaan juhlatunnelmaa. En halua menettää enää yhtään päivää krapulan takia.

Naisihanne on pullantuoksuinen äiti.

Minun ihanteeni on. Haaveilen lottovoitosta. Sitten voisin hankkia ison perheen, jäädä kotiin ja omistautua vain lapsille. Olen ajatellut alkaa säästää mahdollista tulevaa äitiyslomaani varten. Haluaisin olla kotona mahdollisimman pitkään.

Nainen rakastuu aina renttuihin.
Ennen nykyistä miestäni en muuta tehnytkään kuin rakastuin renttuihin. Mieheni on kuitenkin aivan erilainen. Luulen, että jos nainen toistuvasti rakastuu renttuihin, hän hakee vielä itseään tai seikkailua. Loppujen lopuksi kaikki kuitenkin haluavat rennon ja turvallisen parisuhteen.

Maria Järvenhelmi

  • Vuonna 1975 syntynyt näyttelijä.
  • Asuu avomiehensä kanssa Sipoossa.
  • Maria tunnetaan myös rap-ryhmän Notkea Rotta Meno-Anuna.
  • Opettanut myös tankotanssia, ohjannut joogaa ja kouluttautunut urheiluhierojaksi.
  • Marialla on rooli kaikissa kuudessa tulevassa Vares-elokuvassa.
  • Mukana myös Matti Ijäksen Enon opetukset -sarjassa.

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...