Toimittaja Baba Lybeck osaa olla blondi sopivissa tilanteissa.

Kuva Karoliina Paatos

Nainen etsii isänsä kaltaista miestä.
Kokemukseni perusteella voisin sanoa, että pitää paikkansa. Johtuukohan se naisten turvallisuudenkaipuusta? Naiset eivät tietenkään itse tätä tunnusta, kuten en minäkään. Sama pätee miehiin: hekin etsivät usein äitinsä kaltaista naista.

Keittiö on naisen valtakunta, autotalli miehen.
Meidän perheessämme keittiö kuuluu kaikille. Olemme hyvän ruuan ystäviä, ja ruuanlaitto on kiva tapa viettää aikaa yhdessä. Välillä mukaan otetaan myös naapurit. Autotallia meillä ei edes ole.

Nainen tykkää nyyhkyleffoista.
Mikä on nyyhkyleffa? Minä nyyhkin kaikissa elokuvissa! Itken myös teatterissa ja tosielämässä, olen oikea hana. Se ärsyttää etenkin tytärtäni. Vanhemmiten olen muuttunut entistä herkemmäksi.

Nainen on ikuisella laihdutuskuurilla.
En ole koskaan eläissäni ollut laihdutuskuurilla. Osasyy hoikkuuteeni lienee geeneissä, mutta liikun myös paljon. Juoksen maratonia ja harrastan kahvakuulailua. En ymmärrä ihmedieettejä. Syön hyvällä halulla sekä suklaata että hiilihydraatteja. Mottoni on kohtuus kaikessa.

Nainen osaa olla sopivissa tilanteissa täysin avuton.
Olen mestari siinä! Osaan myös olla blondi sopivissa tilanteissa. Uutis­työssä saa haastateltavilta hyviä ja selkeästi artikuloituja vastauksia, kun esittää itse vähän hölmöä.

Hiiret ja hämähäkit saavat naisen hysteeriseksi.
Meillä asuu tosi isoja hämähäkkejä. Aluksi se oli vähän puistattavaa, mutta ratkaisimme ongelman niin, että aloimme ajatella niiden olevan hyödyllisiä: syöväthän ne tuholaisia ja muita itseään pienempiä otuksia. Pienenä tyttäreni keksi jopa niille nimiä. Kerran emme voineet mennä suihkuun, koska Amaldiina-rouva oli vallannut kylpyammeen.

Nainen tekee päätökset tunteella.
Olen tunneihminen ja luotan vaistooni. Jos joskus olen jotain yrittänyt järjellä ajatella, se on mennyt pieleen. Intuitiolla lähdin Uutisvuotoonkin. Järki sanoi, että en voi mitenkään lunastaa Peter Nymanin paikkaa, mutta tunsin, että olisin katunut ikuisesti, jos olisin sanonut ei.

Barbara ”Baba” Lybeck

- Vuonna 1966 syntynyt helsinkiläinen toimittaja. Aloitti Uutisvuodon ylituomarina syyskuussa. ”Minun ei ole tarvinut jännittää, koska tiedän, että koko Suomen kansa jännittää puolestani.”
- Baban äidinkieli on ruotsi. Hän on työskennellyt aiemmin muun
muassa Nelosen uutis­ankkurina ja Radio Cityssä.
- Avoliitossa, kahden lapsen äiti.
- Harrastaa maraton­juoksua, kahvakuulailua ja purjehdusta.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: