Toimittaja Baba Lybeck osaa olla blondi sopivissa tilanteissa.

Kuva Karoliina Paatos

Nainen etsii isänsä kaltaista miestä.
Kokemukseni perusteella voisin sanoa, että pitää paikkansa. Johtuukohan se naisten turvallisuudenkaipuusta? Naiset eivät tietenkään itse tätä tunnusta, kuten en minäkään. Sama pätee miehiin: hekin etsivät usein äitinsä kaltaista naista.

Keittiö on naisen valtakunta, autotalli miehen.
Meidän perheessämme keittiö kuuluu kaikille. Olemme hyvän ruuan ystäviä, ja ruuanlaitto on kiva tapa viettää aikaa yhdessä. Välillä mukaan otetaan myös naapurit. Autotallia meillä ei edes ole.

Nainen tykkää nyyhkyleffoista.
Mikä on nyyhkyleffa? Minä nyyhkin kaikissa elokuvissa! Itken myös teatterissa ja tosielämässä, olen oikea hana. Se ärsyttää etenkin tytärtäni. Vanhemmiten olen muuttunut entistä herkemmäksi.

Nainen on ikuisella laihdutuskuurilla.
En ole koskaan eläissäni ollut laihdutuskuurilla. Osasyy hoikkuuteeni lienee geeneissä, mutta liikun myös paljon. Juoksen maratonia ja harrastan kahvakuulailua. En ymmärrä ihmedieettejä. Syön hyvällä halulla sekä suklaata että hiilihydraatteja. Mottoni on kohtuus kaikessa.

Nainen osaa olla sopivissa tilanteissa täysin avuton.
Olen mestari siinä! Osaan myös olla blondi sopivissa tilanteissa. Uutis­työssä saa haastateltavilta hyviä ja selkeästi artikuloituja vastauksia, kun esittää itse vähän hölmöä.

Hiiret ja hämähäkit saavat naisen hysteeriseksi.
Meillä asuu tosi isoja hämähäkkejä. Aluksi se oli vähän puistattavaa, mutta ratkaisimme ongelman niin, että aloimme ajatella niiden olevan hyödyllisiä: syöväthän ne tuholaisia ja muita itseään pienempiä otuksia. Pienenä tyttäreni keksi jopa niille nimiä. Kerran emme voineet mennä suihkuun, koska Amaldiina-rouva oli vallannut kylpyammeen.

Nainen tekee päätökset tunteella.
Olen tunneihminen ja luotan vaistooni. Jos joskus olen jotain yrittänyt järjellä ajatella, se on mennyt pieleen. Intuitiolla lähdin Uutisvuotoonkin. Järki sanoi, että en voi mitenkään lunastaa Peter Nymanin paikkaa, mutta tunsin, että olisin katunut ikuisesti, jos olisin sanonut ei.

Barbara ”Baba” Lybeck

- Vuonna 1966 syntynyt helsinkiläinen toimittaja. Aloitti Uutisvuodon ylituomarina syyskuussa. ”Minun ei ole tarvinut jännittää, koska tiedän, että koko Suomen kansa jännittää puolestani.”
- Baban äidinkieli on ruotsi. Hän on työskennellyt aiemmin muun
muassa Nelosen uutis­ankkurina ja Radio Cityssä.
- Avoliitossa, kahden lapsen äiti.
- Harrastaa maraton­juoksua, kahvakuulailua ja purjehdusta.

Ai ei sukkahousuja? Ihan oikeasti? Hyvät hyssykät sentään!

Prinssi Harryn kanssa toukokuussa naimisiin mennyt Meghan Markle, eli herttuatar Meghan, on jo hyvän tovin ehtinyt ihastuttaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Meghan on ehditty julistaa herttuatar Catherineakin merkittävämmäksi muotivaikuttajaksi, ja Harryn ja Meghanin käsinkosketeltavaa söpöyttä on ihasteltu ahkerasti siitä asti, kun pari julkisti suhteensa.

Meghan ei tästä huolimatta ole onnistunut välttymään kritiikiltä täysin: harva se päivä lehtien otsikoissa pyörii huomioita siitä, kuinka Meghan on tavalla tai toisella rikkonut kuninkaallista protokollaa.

Muun muassa sukkahousut – tai siis sukkahousuttomuus – ja vääränlainen kynsilakka ovat saaneet aikaan kauhistuneita äännähdyksiä.

Ja ihan syystä! Kuten kuudessa alla olevassa pahimman pään tyylimokakuvista voi päätellä, Meghanin etikettivirheiden toistuva viljely satuttaa kenen tahansa näköaistia:

Meghan kynsilakka ei ollut tarpeeksi neutraalin väristä.

Kuva: Reuters / Phil Noble
Kuva: Reuters / Phil Noble

Tuoreimmasta etikettimokasta ei ole kuin noin viikko aikaa. Virallisen Chesterissä vierailun aikana kamerat tallensivat todisteet siitä, että Meghan valitsi kynsilakaksi aivan liian räikeän valkoisen, kun sen pitäisi aina olla hyvin neutraali ja nude.

Siis valkoista kynsilakkaa! Eikä läpinäkyvää tai hailakan kerman väristä. Ihan pahaa tekee.

Parin yhteiskuvissa Meghanilla ei ollut läpinäkyviä sukkahousuja.

Kuva: Reuters / Eddie Mulholland
Kuva: Reuters / Eddie Mulholland

Kuninkaallisten, myös herttuattarien, odotetaan pitävän aina läpinäkyviä sukkahousuja mekkojen kanssa. Mutta ei, tämänkin Meghan mokasi pahan kerran!

Ilman sukkiksiahan voimme nähdä Meghanin sääret ilman sukkahousujen luomaa täydellisen ihon illuusiota. Ja sehän ei tietenkään ole lainkaan toivottavaa.

Laukkukin on ihan väärällä lailla olalla.

Kuva: Reuters / James Glossop
Kuva: Reuters / James Glossop

Ajatella, että tällaista edes tapahtuu! Meghan nimittäin käytti käsilaukkua olan yli asetettuna ja veti siten puoleensa tuomitsevia katseita.

Käytännöllisyyden ja mukavuuden pitäisi jo tässä vaiheessa olla unholaan jääneitä Meghanillakin. Niillä kun ei ole mitään yhteistä etiketin kanssa.

Kampaukset ovat liian rentoja.

Ajattelitko, että sotkuinen ja söpö niskanuttura olisi kiva ja sopiva kampaus moneen? Niin luuli Meghankin, mutta väärässä olette: rennossa tyylissä kun ei ole mitään hohdokasta!

Täydellisen siisti look tai tukan peittävä hattu ovat kaksi ainutta ja oikeaa vaihtoehtoa.

Siis kerta kaikkiaan ihan liian rentoja.

Kuvat: Reuters / Peter Nicholls
Kuvat: Reuters / Peter Nicholls

Kun luulimme, ettei rennosta nutturasta voisi mennä enää pahemmaksi, niin meneehän se. Meghan on pitänyt hiuksiaan auki ulkona!

Kyllä herttuattaren pitäisi ymmärtää, että ulkona saattaa joskus tuulla, ja sitten on tosi noloa kun hiukset lennähtävät naamalle ja ne pitää pyyhkäistä pois. Ihan itse.

Myös olkapäät ovat vilkkuneet, ja se vasta pöyristyttääkin.

Kuva: Reuters / Peter Nicholls
Kuva: Reuters / Peter Nicholls

Sen lisäksi, että häämekkokin paljasti olkapäät melkein kokonaan, sama ilmiö on nähty Meghanin kohdalla pian häiden jälkeen uudelleen. Olkapäät! Näkyvillä!

Kuninkaallistenhan pitäisi tietenkin peittää hartiansa, erityisesti ollessaan Trooping the Colour -tapahtumassa. Kaikkihan sen tietävät.

Pari vuotta eronsa jälkeen laulaja Manna tutustuu itseensä uudelleen terapiassa. – Parin viime vuoden aikana olen alkanut löytää sisäistä vahvuuttani. Itsetuntemus on arvokasta valuuttaa.

Itsenäisyys on aina ollut tuttua laulaja Mannalle, 40, mutta lähiaikoina hän on tarkentanut fokuksen oikein tarkoituksella itseen. Erottuaan pari vuotta sitten avoliitosta muusikkomiehensä kanssa Manna haluaa nyt tutustua itseensä uudelleen.

– Tuntuu hyvältä selvittää, kuka olen sisimmässäni.

Sitä Manna on selvittänyt muun muassa terapiassa. Ensimmäisen kerran hän hakeutui terapiaan odottaessaan esikoistaan ja myöhemmin uudelleen, kun itsen ymmärtäminen alkoi kiinnostaa syvemmin.

– Terapia on järkevin sijoitus itseen, mitä ihminen voi ylipäätään tehdä.

Mannan terapiasuhde alkoi tarpeesta selvittää lapsuudenkokemuksia. Myöhemmin hän on terapiassa avannut elämäänsä useammalta kantilta. Tärkein oivallus on ollut pitää itsestä parempaa huolta.

– Olen henkinen hikari ja haluan tehdä kaiken tip top. Olen ajatellut, että kun vastaan kaikesta itse, en voi syyttää ketään muuta.

 

Miksi Manna kärsi paniikkikohtauksista uransa alussa? Miten pelko vaikutti päätöksiin? Mitä terapia on opettanut itsestä? Lue koko Mannan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2018! Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

 

  • Artisti Manna syntyi Pariisissa 1977. Asuu Helsingissä 15-vuotiaan tyttärensä ja 4-vuotiaan poikansa kanssa.
  • Harrastaa yksinmatkustelua ja klassista balettia.
  • Valmistelee viidettä soololevyään, josta tulee uran ensimmäinen suomenkielinen levy. Esikoislevy ilmestyi vuonna 2007.
  • Mannan isoveli Harri Jäntti tunnetaan kitaristi Rane Raitsikkana mm. kokoonpanossa Atomirotta.