Toimittaja Baba Lybeck osaa olla blondi sopivissa tilanteissa.

Kuva Karoliina Paatos

Nainen etsii isänsä kaltaista miestä.
Kokemukseni perusteella voisin sanoa, että pitää paikkansa. Johtuukohan se naisten turvallisuudenkaipuusta? Naiset eivät tietenkään itse tätä tunnusta, kuten en minäkään. Sama pätee miehiin: hekin etsivät usein äitinsä kaltaista naista.

Keittiö on naisen valtakunta, autotalli miehen.
Meidän perheessämme keittiö kuuluu kaikille. Olemme hyvän ruuan ystäviä, ja ruuanlaitto on kiva tapa viettää aikaa yhdessä. Välillä mukaan otetaan myös naapurit. Autotallia meillä ei edes ole.

Nainen tykkää nyyhkyleffoista.
Mikä on nyyhkyleffa? Minä nyyhkin kaikissa elokuvissa! Itken myös teatterissa ja tosielämässä, olen oikea hana. Se ärsyttää etenkin tytärtäni. Vanhemmiten olen muuttunut entistä herkemmäksi.

Nainen on ikuisella laihdutuskuurilla.
En ole koskaan eläissäni ollut laihdutuskuurilla. Osasyy hoikkuuteeni lienee geeneissä, mutta liikun myös paljon. Juoksen maratonia ja harrastan kahvakuulailua. En ymmärrä ihmedieettejä. Syön hyvällä halulla sekä suklaata että hiilihydraatteja. Mottoni on kohtuus kaikessa.

Nainen osaa olla sopivissa tilanteissa täysin avuton.
Olen mestari siinä! Osaan myös olla blondi sopivissa tilanteissa. Uutis­työssä saa haastateltavilta hyviä ja selkeästi artikuloituja vastauksia, kun esittää itse vähän hölmöä.

Hiiret ja hämähäkit saavat naisen hysteeriseksi.
Meillä asuu tosi isoja hämähäkkejä. Aluksi se oli vähän puistattavaa, mutta ratkaisimme ongelman niin, että aloimme ajatella niiden olevan hyödyllisiä: syöväthän ne tuholaisia ja muita itseään pienempiä otuksia. Pienenä tyttäreni keksi jopa niille nimiä. Kerran emme voineet mennä suihkuun, koska Amaldiina-rouva oli vallannut kylpyammeen.

Nainen tekee päätökset tunteella.
Olen tunneihminen ja luotan vaistooni. Jos joskus olen jotain yrittänyt järjellä ajatella, se on mennyt pieleen. Intuitiolla lähdin Uutisvuotoonkin. Järki sanoi, että en voi mitenkään lunastaa Peter Nymanin paikkaa, mutta tunsin, että olisin katunut ikuisesti, jos olisin sanonut ei.

Barbara ”Baba” Lybeck

- Vuonna 1966 syntynyt helsinkiläinen toimittaja. Aloitti Uutisvuodon ylituomarina syyskuussa. ”Minun ei ole tarvinut jännittää, koska tiedän, että koko Suomen kansa jännittää puolestani.”
- Baban äidinkieli on ruotsi. Hän on työskennellyt aiemmin muun
muassa Nelosen uutis­ankkurina ja Radio Cityssä.
- Avoliitossa, kahden lapsen äiti.
- Harrastaa maraton­juoksua, kahvakuulailua ja purjehdusta.