Millaisia rahankäyttäjiä valtiovarainministeri Antti Rinne ja hänen puolisonsa Heta Ravolainen-Rinne ovat? Pariskunta piti viikon ajan kirjaa menoistaan.

Valtiovarainministeri Antti Rinne, 52, hoitaa työkseen Suomen valtion raha-asioita. Mutta kuinka hän hoitaa omaa talouttaan?

Rinne ja hänen vaimonsa Heta Ravolainen-Rinne , 40, asuvat Mäntsälässä omakotitalossa. Arki on kiireistä: kesällä valtiovarainministerinä aloittanut Rinne on ehtinyt yhden viikon aikana jo Helsinkiin, Brysseliin, Jyväskylään ja Kuopioon.

Puoliso Heta työskentelee Vantaalla ja on Mäntsälässä yhtä tunnettu kuin miehensä. Hän on kunnanvaltuutettu ja edellisten kuntavaalien ääniharava, jonka luottamustehtävien lista ei jätä arvailtavaa, mihin vapaa-aika kuluu. Lähes joka ilta on jonkin yhdistyksen kokous.

Raha-asioissa Rinteet vaikuttavat tyypillisiltä suomalaisilta, vaikka tulot ylittävätkin keskivertosuomalaisen tienestit ministerin- ja insinöörinpalkkoineen. Rahat menevät asumiseen, perusarkeen kaksine autoineen ja talon laittoineen sekä ”kesämökkiin”, Rinteiden tapauksessa veneeseen. Kumpikaan ei ole shoppailevaa sorttia, päinvastoin.

Maanantai

Heta 0 €

Antti 0 €

– Meillä oli vähän poikkeuksellinen tämä taloudenseurantaviikko, koska Antti oli alkuviikon lomalla, Heta sanoo.

– Joo, minulla on ollut tänä syksynä kolme vapaapäivää, ja ne osuivat tälle viikolle, Antti selventää.

Viikot Antti Rinne tekee ministerin hommia, viikonloput kuluvat maata kiertäessä puolueen puheenjohtajan roolissa.

Vaimo kunnioitti aviomiehensä poikkeuksellista vapaata putkea tekemällä alkuviikon osittain etätöitä kotoa. Hän on piikiekkoja valmistavassa Okmeticissa suunnittelijana.

Maanantai-illan pariskunta vietti Mäntsälän kunnanvaltuustossa. Siellä he saivat kunnan piikkiin sämpylät ja kahvit.

– Tein aamupäivällä koneella hommia, ja Antti lueskeli sohvalla. Ruokaan ei mennyt rahaa ollenkaan, kun Antti teki ruokaa pakkasesta, Heta sanoo.

– Se oli sitä keittoa vai mitä se oli? muistelee Antti.

– Ei vaan teit niistä lopuista hirvenlihoista pataa, vaimo muistuttaa.

Antti Rinne innostuu kertomaan, kuinka hän ostaa tutuilta metsästäjiltä muutaman kerran syksyssä kymmenen kilon satsin hirvenlihaa, valmiiksi pakattua paistia, jauhelihaa ja keittolihaa. Nyt pitäisi taas laittaa uusi tilaus vetämään.

–  Meillä on vielä pakkaset täynnä ruokaa, Heta muistuttaa.

–  Mutta ei ole hirveä!

Tiistai

Huoltoasemalla sämpylä, kahvi, tee, limsa ja croissant 13,50 €

Auton tankkaus 87 €

Tiistaina pariskunta ajaa Rymättylään 240 kilometriä suuntaansa laittamaan venettään talvikuntoon.

– Jos meillä jotain normaalin yli menevää kulutusta on, se on tämä vene, Antti sanoo.

Vilm II -merkkinen 12-metrinen moottoripurjevene on ollut Rinteillä kuusi vuotta. Silloisessa DDR:ssä vuonna 1981 valmistettu paatti oli ostettaessa huonossa kunnossa, joten sen laittamiseen on mennyt niin aikaa kuin eurojakin.

– Veneeseen on laitettu aika monta kymmentätuhatta, Heta sanoo.

Viime kesänä, kun Antti Rinteellä oli viisi päivää yhtämittaista lomaa, vene oli ensi kertaa siinä kunnossa, että siitä pystyi vain nautiskelemaan ilman remonttivaivoja.

– Ei tarvinnut kesken matkaa laturin hihnoja vaihdella, nauraa Heta, jolla on autoteknikon ja automaatioinsinöörin tutkinnot.

Veneen talvisiivousta varten Rinteet lainaavat tutuilta ilmaiseksi peräkärryn ja tekevät kotona eväät matkaan.

Keskiviikko

Öljypolttimen vaihto 1 000 €

Kevytpolttoöljyä 1 050 litraa 1 018,50 €

Ruokakauppa 150 €

Antille 2 pukua, 4 paitaa, kaksi paria kenkiä ja sukkia 1 307,65 €

Auton katsastus 65 €

Nakkeja ja salaatteja iltapalaksi 20 €

Keskiviikkona on Antin vapaan viimeinen päivä, ja se alkaa herätyksellä klo 7.15. Öljypoltinta vaihtamaan tullut asentaja soittaa ovikelloa.

– Meidän yhteinen joululahja, Heta vitsailee öljypolttimesta.

– Tämä on messutalo vuodelta 1992. Talossa on sellainen erikoisuus, että tätä voi lämmittää sekä puulla, öljyllä että sähköllä.

Öljypolttimen vaihtamisen yhteydessä selviää, että öljykin on loppumassa.

– Tilattiin sitten vielä öljyä tuhat litraa. Se riittää puoleksi vuodeksi.

Reilut parikymmentä vuotta vanha talo on vaatinut muutakin laittoa. Lattia on uusittu muutama vuosi sitten, ja takapihalle on noussut kaikenlaista rakennelmaa.

– Pihalla on 80-neliöinen terassi, palju ja grillikota. Itse on ne kaikki pystytetty, Antti sanoo.

Kun Heta on saanut työnsä tehtyä, Rinteet hyppäävät Antin Volkswagen Passatiin ja suuntaavat Lahteen. Siellä asuu Antin toiseksi nuorin tytär, jolla on pääsykokeet sosionomiopintoihin. Antti ja Heta menevät siksi aikaa hoitamaan tyttären lapsia, kolmevuotiasta poikaa ja kymmenkuista tyttöä.

– Käymme ruokakaupan kautta. Tyttären puolisokin opiskelee, joten pyrimme auttamaan heitä tällaisissa arkijutuissa. Ostamme ison kassillisen ruokaa, joka riittää moneksi päiväksi.

Lahdessa Heta ottaa lasten kanssa päikkärit ja Antti tekee ruuan. Kun lastenhoitokeikka on hoidettu, pari suuntaa Lahden Sokokselle. Edessä on tehtävä, jota Antti inhoaa yli kaiken: vaatteiden ostaminen.

– Vaatteiden sovittaminen on kamalaa. Ostan usein vaatteeni Orimattilan Megamyyntiareenasta, josta saattaa saada kotimaisen merkin pukuja alle satasella. Nykyään, kun oman tontin ulkopuolella ei voi kulkea ihan millaisissa vaatteissa tahansa, haen työvaatteita Sokokselta. Sieltä löydän ne helposti ja nopeasti, kun aika on aina kortilla.

Viidessätoista minuutissa Antti on ostanut kaksi pukua, neljä paitaa, kahdet kengät ja sukkia.

Kotimatkalla Rinteet muistavat, että autokin pitäisi katsastaa. Passat on tuore hankinta alkukesästä.

– Yritin sanoa Antille, että mennään yhdessä katsomaan autoja, kun minulla on kuitenkin autopuolen koulutus, Heta kertoo.

– Mutta sitten eräänä iltapäivänä Antti oli livahtanut itsekseen Lahteen autokaupoille. Melkein arvasinkin sen, kun mies ei vastannut puhelimeen.

Autokaupasta tarttui mukaan liikkeeseen juuri saapunut vuoden 2007 Volkswagen Passat, jolla oli ajettu 200 000 kilometriä ja joka maksoi 7 000 euroa.

– Eikä katsastuksessa tullut mitään huomautettavaa, Antti kertoo polleana.


Ministerin iltapuhde.

Torstai

Hetan lounas 6,10 €

Antin lounas 7,20 €

Työkäsineet, pihtisetti, suklaata 18,40 €

Mäntsälän käsityökeskuksen joulukyläkurssi 30 €

Torstaina Rinteillä on paluu arkeen. Se tarkoittaa, että ministeriauto hakee Antin puoli kahdeksalta kohti Helsinkiä. Heta lähtee vähän myöhemmin ajamaan Volvollaan työpaikalleen Vantaan Koivuhakaan.

Heta on Okmeticilla myös toimihenkilöiden pääluottamusmies. Molempien päivät ovat täynnä palavereita. Antilla valiokuntia, EU-ministerivaliokuntaa ja IMF:ää, Hetalla pohdintaa ensi vuoden palkankorotusten jakamisesta.

Kumpikin syö lounaan työpaikkansa ruokalassa.

– Meillä on valtioneuvoston linnassa oikein hyvä ruokala, Antti kehuu.

Heta käy päivällä fysioterapiassa, jonka työnantaja maksaa.

Työpäivän jälkeen Heta ajaa hakemaan villasukkia Mäntsälän eläkkeensaajilta. Sukkien kerääminen liittyy kampanjaan, jonka Hetan puheenjohtama Keski-Uudenmaan rauhanturvaajat on organisoinut. Alueen sotaveteraaneille neulotaan villasukkia joululahjaksi.

Sukkienkeruureissun jälkeen Heta menee ostoksille Robin Hoodiin. Mukaan tarttuvat työkäsineet, pihtisetti sekä kymmenen euron suklaatarjous.

Illalla ohjelmassa on käsitöitä Mäntsälän käsityökeskuksessa. Tällä kertaa Heta opettelee tekemään ikkunan väliin laitettavan joulukyläkoristeen.

Perjantai

Antin lounas 7,20 €

Hetan lounas 6,10 €

Ruokakauppa 72,60 €

Alko 11,30 €

Auton tankkaus 70 €

Antti lähtee perjantaina töihin puoli seitsemältä, Heta suuntaa kahdeksaksi Tuusulaan Keski-Uusimaa-lehden haastatteluun, jonka aiheena on veteraanien villasukkaprojekti.

Molemmat syövät lounaan omissa työmaaruokaloissaan. Antin kalenterissa on viisi tapaamista, ja hän pääsee lähtemään kotiin kuudelta. Heta menee työpäivän jälkeen tukiryhmänsä tapaamiseen: hän pyrkii eduskuntaan ensi keväänä.


Mäntsälän Citymarket on Antin ja Hetan lähikauppa.

Kun Heta palaa illalla kotiin, siellä odottaa yllätys. Antti on järjestänyt vaimolleen yllätyspikkujoulut.

– Antti osti punaviinin, minikinkun sekä lanttu- ja maksalaatikon, Heta kehaisee.

– Ilman rusinoita! lisää Antti.

Lauantai

Hetan tee ja fetapiirakka huoltoasemalla, 5 €

Illallinen ja viiniä laivalla, 30 €

Viikonloppuaamuina Rinteillä ei loikoilla sängyssä puoleenpäivään. Antti lähtee puoli yhdeksältä kohti Lappeenrantaa, jossa on demarinaisten liittokokous. Siellä hän pitää puheen naisten ja miesten palkkaerojen kaventamisesta. Demarinaiset tarjoavat lounaan.

Aamupäivällä Heta on kotona suunnittelemassa nettisivujaan. Lounaan hän käy syömässä naapurissa, jonka Partylite-kynttiläyritys sponsoroi Hetan uusinta harrastusta, kartturin hommia Kuplapaja-rallisarjassa.

Lounaan jälkeen Heta lähtee naapurinsa kanssa kohti Turkua ja kuplarallisarjan päätösristeilyä. Laivalla menee kolmekymppiä illalliseen.

– Entäs ne siiderit? aviomies kyselee. Vaimo pudistelee nauraen päätään.

Antti palaa illalla kuuden maissa kotiin ja syö pakastimesta makkarakeittoa.

Sunnuntai

Hetan aamiainen laivalla: tee, jogurtti, pasteija 7 €

Tuliaisia laivalta 40 €

Lounas laivalla 25 €

Antin ruokaostokset 11,85 €

Heta herää sunnuntaiaamuna laivalla, Antti aloittaa aamunsa siivoamalla kotona.

Vaimo on kotona illalla vasta vähän ennen kymmentä. Hänellä on mukanaan tuliaisia Antin lapsenlapsille sekä jotain pientä myös Antille.

– Hokasin laivalla, että sillähän on maanantaina synttärit!


Pakastin on Rinteillä ahkerassa käytössä.

Antti käy vielä ostamassa vierasvaraksi pakastepullia ja -pasteijoita.

Kahvi unohtuu, taas. Onneksi on murukahvia.

Antti Rinteen ja Heta Ravolainen-Rinteen viikon menot: 4 009,40 €.

Katso myös video, jolla Antti ja Heta kertovat, kuinka he hoitavat parisuhdettaan.

Lue myös:

Ihanan kallista! Kaupunkilaisnaiset paljastavat, mihin törsäävät palkkansa

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Älä säästä väärin: 15 tuotetta, joista ei kannata pihistää

Näin Teemu Selänteen läheiset ovat päässeet nauttimaan kiekkotähden rahoista

Antti Rinne

Valtiovarainministeri ja SDP:n puheenjohtaja syntyi vuonna 1962 Helsingissä. Oikeustieteen kandidaatti.

Kaksi biologista lasta ja kaksi lasta ex-vaimon entisestä avioliitosta. – Ajattelen, että minulla on neljä tytärtä.

Heta Ravolainen-Rinne

Automaatio-insinööri syntyi vuonna 1974 Mikkelissä. Suunnittelija Okmeticilla. Mensan jäsen. Sotilasarvoltaan ylikersantti.