Susanna Indrén kertoi Me Naisten haastattelussa loppuvuodesta 2014, että halusi raitistua, koska alkoi huolestua, millainen kuva hänestä syntyy äitinä. Kuva: Jouni Harala
Susanna Indrén kertoi Me Naisten haastattelussa loppuvuodesta 2014, että halusi raitistua, koska alkoi huolestua, millainen kuva hänestä syntyy äitinä. Kuva: Jouni Harala

Korkki kiinni -ohjelmaan mukaan lähteneistä vain Susanna Indrén pystyi olemaan vuoden viinalakossa.

Viimeisessä Korkki kiinni -jaksossa selviää, miten ohjelmaan osallistuvat selvisivät vuoden viinalakosta. Osa oli kohtuukäyttäjiä, ja osalle alkoholi oli vakava ongelma.

Vuonna 2014 kuvatussa ohjelmassa tipatonta yrittivät näyttelijä Susanna Indrén, Freukkarit-laulaja Pekka Myllykoski, muotitoimittaja Jaakko Selin, Lapinlahden linnut -muusikko Timo Eränkö ja yrittäjäpariskunta Heidi Ekholm-Talas ja Jouni Talas.

Susanna Indrén: koko vuoden ilman alkoholia

Susanna oli kuusikosta ainut, joka ei ottanut vuoden 2014 aikana pisaraakaan alkoholia. Hän kertoo viimeisessä jaksossa vuoden olleen rankka. Kesällä Susanna haki vertaistukea Myllyhoidosta ja tunsi asiasta valtavaa häpeää.

– Tämän vuoden aikana oon oppinut, että mä en oo alkoholisti. Alkoholi ei oo mulle sellainen, että vetäis ikenistä – että olisi pakko dokata tai menen sekaisin. Mun ongelmat on paljon syvemmällä. Saan kehitettyä riippuvuuden asiasta jos toisesta, hän pohtii jaksossa.

Susanna kertoo myös ymmärtäneensä tipattoman vuoden aikana, että hänen täytyy tulevaisuudessa pitää itsestään parempaa huolta.

– Mun pitää kehittää terveellä tavalla läheisriippuvuus itseeni. Mun täytyy janota ja haluta olla itseni kanssa.

Ohjelmassa nähtiin myös Susannan hyvä ystävä Sirkku, joka uskoo, että Susanna jatkaa tipatontaan.

Lue lisää Susannan ajatuksia alkoholista: ”Iltaisin meni pullollinen samppanjaa”

Pekka Myllykoski: 11 kuukautta ilman alkoholia


Kuva: Sanoma-arkisto/Jani Kivelä

Ohjelman alussa Pekan alkoholinkäyttö vaikutti porukan huolestuttavimmalta. Hän joi vähintään kymmenen annosta päivässä eikä ollut saanut vähennettyä käyttöä lukuisista yrityksistä huolimatta. Pekka oli päissään ensimmäisessä jaksossa ja aloitti tipattoman vuotensa katkolta.

Hän kuitenkin pysyi raittiuspäätöksessään 11 kuukautta. Viinalakko katkesi vasta, kun hän kuuli sairastavansa syöpää.

– On myönnettävä, että alkuviikosta tuli ajatus, että perhana kyllä mä nyt otan niin, että menee pikkasen hiprakan puolelle. Otin sitten muutaman hyvän laatuviskin ja olutta päälle. Täytyyhän tätä (syöpää) päästä käyttämään tekosyynä edes yhtenä iltana, mutta siihen se sitten jäikin. Ehkä tämä annetaan minulle anteeksi, Pekka kertoo viimeisessä jaksossa.

Vuodenvaihteessa Pekka kertoi olleensa iloisesti yllättynyt, että pystyi olemaan niin pitkään juomatta.

– Tää on tehnyt mulle hyvää. On mussakin sellaista tahdonvoimaa, enkä ole ihan sellainen kuin luulin olevani. Eivät asiat ole niin ennalta määrättyjä, että mä oon nyt tämmönen enkä voi sille mitään. Ehkä mä jotain voinkin, Pekka sanoo.

Lue lisää Pekasta: Freukkarit-solisti juo vähintään 10 annosta päivässä

Jaakko Selin: 97 päivää ilman alkoholia


Kuva: Me Naiset

Jo ohjelman alussa kävi ilmi, että Jaakolle tipaton oli kaikista vaikeinta, vaikka hän kohtuukäyttäjä onkin. Jaakko huomasi, että ystäviltä ei tullut kutsua esimerkiksi muuttotalkoisiin, koska Jaakko ei juo. Lopulta Jaakko päätti lopettaa tipattomansa 97 päivän jälkeen.

– Tässä kerta kerran jälkeen ja kuukausi toisensa jälkeen olen saanut vastata samaan kysymykseen, että miltä nyt tuntuu ja miten menee. No, ei oikeastaan miltään tunnu. Musta tuntui, että se oli mun ainut vastaus ja mun jutut oli tässä, hän sanoi kameralle toiseksi viimeisessä jaksossa.

Timo Eränkö: syyskuuhun asti ilman alkoholia


Kuva: Sanoma-arkisto/Rosemarie Särkkä

Lapinlahden linnut -muusikko Timo Eränkö on kuvaillut itseään tuurijuopoksi.

– Dokaaminenhan on kiva juttu, mutta jos se alkaa invalidisoida ihmistä ja tulee työkyvytön, se on pirun huono juttu. En ole mikään lipittelijä, vaan kun otan, niin mä todella otan, hän kertoi aikaisemmin.

Timo puhui koko vuoden siitä, että sitten kun on saanut näytelmänsä valmiiksi, hän palkitsee itsensä viinalla. Timo leikitteli ajatuksella syksyyn asti. Syyskuussa hän lopulta toteutti aikeensa Berliinin-matkallaan. Ryyppyputki jäi Timolla päälle kymmeneksi päiväksi, ja hänelle ehdotettiin jo katkaisuhoitoon menemistä. Timo kieltäytyi, mutta sai lopulta itse putken katki.

Radio Rockin haastattelussa hän kertoi lähes tipattoman vuoden tehneen hänelle hyvää.

– Voin suositella raittiutta, koska se tuo koko ajan uusia kiksejä: sellaisia hajuja ja värejä lapsuudesta, jotka ovat kadonneet.

Heidi Ekholm-Talas ja Jouni Talas: kevääseen asti ilman alkoholia

Yrittäjäpariskunta Heidi Ekholm-Talas ja Jouni Talas oli ohjelman alussa Jaakon lisäksi ainoita kohtuukäyttäjiä. Jouni suostui ohjelmaan mukaan sillä ehdolla, että sai käyttöönsä viinakortin eli luvan juoda kerran vuodessa, kunhan kertoi siitä etukäteen.

Jouni päätti käyttää viinakortin poikien reissulla, kun nämä lähtivät kesällä formulakisoihin. Jounin tipaton katkesi kuitenkin jo keväällä, kun hän ja Heidi matkustivat Ranskaan. Ranskassa myös Heidi otti muutaman lasin viiniä, koska alkuvuosi oli ollut pienen pojan äidille ja yrittäjälle rankka.

Heidi kertoo viimeisessä jaksossa, että aikoo olla seuraavankin vuoden tipattomalla luonnollisesta syystä: hän odottaa toista lasta. Heidi toivoo, että myös mies on tipattomalla raskausajan.

Korkki kiinni viimeinen jakso TV1:llä ti klo 20.00.

Lue myös:

Raitistunut Veeti Kallio: ”Vedin kaikkea muuta paitsi heroiinia”

Liisa Akimoff oli vuoden juomatta: ”Vaikeinta oli stressi”

Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Voiko sellaista antaa anteeksi?

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänä vuonna joulun kuten aina. Äitinsä omakotitalossa Tampereen Kissanmaalla.

Aattoaamuna äiti keittää riisipuuron. Jokaisen lautaselle on piilotettu manteli, ettei kenellekään tulisi paha mieli. Linda tietää jo, että ensimmäisenä lautasensa saa tyhjäksi sisar Sandra, 29.

Ja Linda kysyy kuten joka vuosi, huomasiko Sandra mantelin puurossaan. Ja niin kuin aina, Sandra tekee vitsinä hassun ilmeen. Mikä manteli?

Lindaa hymyilyttää. Sellainen Sandra, rakas pikkusisko, on. Sandralla on Downin syndrooma, ja hän on huumorintajuisin ihminen, jonka Linda tuntee.

–Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

–Sandra on erilainen, älyllisesti lapsen tasolla, mutta perheessämme häntä ei ole koskaan kohdeltu toisin kuin muita.

Sisarukset ovat toisilleen läheisiä, mutta elävät täysin erilaista elämää.

”Olen pienestä pitäen ollut luonteeltani suorittaja, perfektionisti.”

Linda on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän asuu omassa kodissaan ja tekee väitöskirjatutkimusta Tampereen yliopistolla. Tieteellisen työn ohella hän on musiikillinen lahjakkuus, klassinen sopraano, joka konsertoi ympäri Suomen.

Sandra taas asuu synnyinkodissaan äitinsä Sinikan ja isäpuolensa Jarin kanssa. Arkipäivänsä hän viettää kehitysvammaisten päivätoimintakeskuksessa. Vaikean änkytyksen takia kommunikointi vieraiden ihmisten kanssa on Sandralle vaikeaa. Kotona ollessaan hän vetäytyy huoneeseensa omiin maailmoihinsa, järjestelee tussejaan, värittää ja kuuntelee musiikkia.

–Tiedän, että monet ihmiset näkevät perheemme tilanteen niin, että minun pitää elää meidän molempien puolesta. En haluaisi heidän ajattelevan siten. Silti koen jollakin lailla velvollisuudekseni vastata tuohon mielikuvaan, Linda Urbanski kertoo.

–Olen pienestä pitäen ollut luonteeltani suorittaja, perfektionisti.

Satu kahdesta nallesta

Ensimmäiset vuodet olivat ihania. Lindan isä soitti usein kitaraa ja lauloi esikoistyttärelleen pehmeästi puolaksi. Isällä oli kaunis ääni ja juuri samanlainen kihara musta tukka kuin Lindalla itsellään. Isä pörrötti usein hiuksia ja otti syliin.

Ihan parasta oli leikkiä isän ja äidin kanssa biisonia. Ensin sukellettiin peiton alle. Siellä oltiin ihan hiljaa, pidäteltiin hengitystä. Sitten äiti alkoi tömistellä sängyn ympärillä. Isä ja Linda työnsivät päänsä esiin peiton alta ja huusivat yhdessä: Biisoni! Pientä Lindaa nauratti, leikki oli yhtä aikaa ihana ja jännittävä.

–Isä ja äiti rakastuivat Ruotsissa, jossa he molemmat olivat kesätöissä sairaalassa. Kun isä sai loppuun opintonsa Varsovassa, hän muutti äidin perässä Suomeen, Linda kertoo.

Lokakuussa 1988, kun Linda oli kolmevuotias, syntyi Sandra.

Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella.

–Jo sairaalassa isä ja äiti kertoivat, että sisko on erilainen kuin minä. Sanottiin, ettei hän ehkä isompanakaan osaa leikkiä kanssani, Linda kertoo.

–Minulle tuli jo pienenä voimakas halu suojella Sandraa, hän oli niin pieni ja hauras. Äiti antoi minun auttaa hänen hoitamisessaan.

”Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt.”

Mutta kotona ei enää naurettu eikä leikitty yhdessä biisonia.

Vuotta myöhemmin Lindan isä jätti perheensä ja muutti Helsinkiin. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

–Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Äitini jäi yksin meidän kanssamme. Onneksi hänellä oli tukenaan omat vanhempansa ja siskonsa, Linda sanoo.

–Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi ja kadehdin kavereitani, joilla oli ehjät perheet, Linda muistaa.

Onneksi oli äiti. Hän halasi ja suukotti, peitteli nukkumaan ja luki usein ääneen Lindan lempikirjaa, Richard Bachin Lokki Joonatania. Äidillä oli vilkas mielikuvitus. Kun Sandra vähän kasvoi, äiti alkoi kertoa tytöilleen tarinoita kahdesta nallesta, Lindasta ja Sandrasta.

Pieni Sandra kuunteli tarkasti. Joskus suu jäi auki jännityksestä, välillä hän nauroi ääneen samoissa kohdissa kuin Lindakin.

Äidin uudesta miesystävästä, Jarista, tuli tytöille nopeasti tärkeä. Sandra kutsui häntä alusta asti iskäksi.

Linda ja Sandra ovat lapsesta asti olleet läheisiä. Kuva: Heli Blåfield
Linda ja Sandra ovat lapsesta asti olleet läheisiä. Kuva: Heli Blåfield

Sisko opettaa

Kouluiässä Linda kuunteli asiantuntijoiden ja terapeuttien yleistyksiä ja ärsyyntyi: Downin syndroomaa sairastavat eivät opi juomaan pillillä tai leikkaamaan saksilla. Eivät hypi yhdellä jalalla. Eivät syö veitsellä ja haarukalla.

Sandra on fiksu. Paljon fiksumpi kuin nuo luulevat. Varmasti Sandra oppii. Minä opetan, hän päätti.

Se vei aikaa, mutta onnistui.

Nyt Sandra on aikuinen nainen, joka leikkaa sujuvasti saksilla ja käyttää ruokailuvälineitä sirosti.

”Sandralla on loistava tilannetaju ja mahtava muisti. Hän osaa myös olla oikea jääräpää.”

–Suhteemme on aina ollut läheinen. Kaverinikin hyväksyivät Sandran. Veimme häntä paljon jätskille ja leffaan, Linda kertoo.

–Sandran kanssa meillä on aina ollut omat inside-juttumme, pelleilemme paljon. Sandra nauraa katketakseen esimerkiksi silloin, kun hieron nenääni hänen kaulaansa.

–Sandralla on loistava tilannetaju ja mahtava muisti. Hän osaa myös olla oikea jääräpää. Lapsena riitelimme usein niin, että äiti joutui tulemaan erotuomariksi, Linda muistelee.

Musikaalisuus on aina yhdistänyt sisaruksia. Linda opiskeli vuosia klassista laulua ja pianonsoittoa. Sandra taas haltioitui musiikista fiilispohjalta. Jo pienenä hän oppi helposti ulkoa kappaleiden sanoituksia ja kuunteli musiikkia tuntikausia. Suosikkeja ovat Leevi and the Leavings, Jari Sillanpää ja Anne Mattila. Sittemmin Sandra löysi myös Anna Puun ja Antti Tuiskun.

Sandra tykkää myös Disney-elokuvien melodioista ja kimaltavista puvuista.

–Olemme vuosia laulaneet yhdessä saunan lauteilla. Jos minä en muista sanoja, Sandra muistaa, Linda sanoo.

Isän kanssa

Lindan suhde isään alkoi lämmetä uudelleen vuonna 2002. Linda oli 17-vuotias lukiolainen, kun isä pyysi hänet mukaansa Puolaan, synnyinkyläänsä lähelle Varsovaa. Äidin mielestä yhteinen matka oli hyvä idea.

–Äiti ei koskaan moittinut isää meille. Hänestä oli hyvä asia, että välimme vähitellen korjaantuivat, Linda sanoo.

Puolassa Linda tapasi isänpuoleiset isovanhempansa, tätinsä sekä serkkunsa ja näki talon, jossa hänen isänsä oli varttunut.

”Tieto siitä, että isäkin rakasti minua ja oli minusta ylpeä, riitti.”

–Se viikko oli ihana. Isällä oli ensimmäistä kertaa aikaa vain minulle. Matkasta lähtien aloimme pitää enemmän yhteyttä, Linda muistaa.

Vielä silloin ei puhuttu paljoa menneestä, lähdöstä ja hylkäämisestä. Sen aika tuli vasta myöhemmin.

–Rakastin isää valtavasti. En halunnut tuottaa hänelle pahaa mieltä kyselemällä asioista, joiden tiesin olevan vaikeita. Tieto siitä, että isäkin rakasti minua ja oli minusta ylpeä, riitti.

Lindan äidin mielestä oli tärkeää, ettei kipeitäkään asioita salailla. Hän antoi tyttärensä luettaviksi asiakirjat ja kirjeet avioeron ajalta ja vastasi kaikkiin kysymyksiin.

Kyllä, isä rakasti meitä. Hän oli onnellinen meidän kanssamme.

Ei, hän ei pystynyt hyväksymään Sandran erilaisuutta.

Linda Urbanskin mielestä anteeksianto perheen sisällä on tärkeää. Kuva: Heli Blåfield
Linda Urbanskin mielestä anteeksianto perheen sisällä on tärkeää. Kuva: Heli Blåfield

Piano soi saattohoidossa

Syksyllä 2012 Lindan isä sairastui vakavasti vain 58-vuotiaana. Alkuvuosi 2013 kului saattohoitokodissa. Noina pitkinä kuukausina Linda matkusti usein Tampereelta Helsinkiin isää katsomaan.

”Viimeisinä aikoinaan hän katui ja suri eniten sitä, että Sandra oli jäänyt hänelle etäiseksi.”

Viedäkseen isän ajatukset mahdollisimman kauas lähestyvästä kuolemasta Linda soitti hänelle pianoa ja lauloi. Erityisen tärkeitä kappaleita olivat Miley Cyrusin When I look at you ja John Denverin Leaving, on a Jet Plane. Sitä isä pyysi Lindaa laulamaan aina uudelleen.

Oli aika puhua avoimesti menneistä. Linda ja isä ehtivät sanoa toisilleen kaiken tärkeän.

–Isä sanoi tehneensä virheitä ja pahoitteli menneisyyttä moneen kertaan. Viimeisinä aikoinaan hän katui ja suri eniten sitä, että Sandra oli jäänyt hänelle etäiseksi.

”Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi.”

Isä oli nähnyt Sandraa muutaman kerran lähtönsä jälkeen.

–Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen hänelle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut.

–Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. En ollut isän saappaissa hänen tehdessään ratkaisunsa, enkä voi tuomita häntä.

Linda tietää, että on paljon perheitä, joissa vaikeista ja traumaattisista asioista vaietaan vuosikymmeniä. Hänestä hiljaisuus on väärä tie. Riidat ja kaunat satuttavat kaikkia. Jos asioista ei puhuta, ne eivät korjaannu. Hänen mielestään on hirvittävän surullista, jos perheenjäsenet menettävät toisensa lopullisesti.

–Anteeksianto on valtavan tärkeää, Linda sanoo.

–Perheemme oli aiemmin läheinen. Sitten tapahtui asia, joka repi kaiken rikki. Halusin korjata sen minkä pystyin.

Lindalle oli tärkeää nähdä, että myös hänen äitinsä ja isäpuolensa kävivät hyvästelemässä isän. Hautajaisiin keväällä osallistuivat kaikki isän läheiset. Myös Sandra.

Kun Linda hautajaisissa itki, sisko silitti hänen kättään ja selkäänsä.

–Sellainen Sandra on aina ollut. Hän lohduttaa ja halaa, kun joku on surullinen, Linda kertoo.

–Elämäni on ollut loputonta luovimista tärkeiden ihmisteni välillä. Perheessämme on aina ollut valtavasti rakkautta, mutta siihen on liittynyt häivähdys surua. Vaikka isä on kuollut, hänen elämänsä jatkuu meissä sisaruksissa. Yhtäkään päivää ei mene niin, ettenkö ajattelisi häntä.

Rennosti yhdessä

Sen minkä teen, teen täysillä. Sen minkä aloitan, myös lopetan. Keskinkertainen ei riitä. Linda Urbanski ei oikeastaan edes muista, miksi ja miten hänestä tuli ihminen, joka ei osaa hellittää.

–Äiti ja kaverit ovat usein muistutelleet, että iisimminkin voisi ottaa. En oikein osaa sitä.

Harrastuksissa täydellisyyden tavoittelu näkyy niin, että Linda treenasi yksitoista vuotta taekwondoa ja kilpaili maajoukkuetasolla, kunnes jalan eturistiside petti.

”Sandran kanssa voin olla yhtä huoleton kuin lapsena,”

Musiikissa se näkyy intohimoisena laulunopiskeluna, työelämässä kiihkeänä omistautumisena. Elämä on niin täyttä, että stressioireilta on joskus vaikea välttyä.

–Jo vuosia olen nukkunut vain pätkissä. Minun on vaikea rentoutua, Linda sanoo.

Paras rauhoittaja hänen kiireisessä elämässään on sisar Sandra. Siskokset ovat reissanneet paljon, yhdessä on nähty niin Egypti, Dubai kuin Kanariansaaretkin.

–Reissuillamme rentoudun. Sandran kanssa voin olla yhtä huoleton ja heittäytyvä kuin lapsena, Linda kertoo.

Tärkeitä yhteisiä hetkiä sisaruksille ovat myös Lindan esiintymiset. Kun Linda laulaa, Sandra istuu eturivissä ja kuuntelee tarkasti. Siskon kirkas ääni saa hänet hymyilemään. Ja aina, kun Linda vilkaisee hänen suuntaansa, Sandra vilkuttaa vähän.

 

”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.