Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Suvi Tiilikainen kannustaa suomalaisia meikkaamaan rohkeammin. – Luomiin tummaa ja huulipunia valikoima, meikkitaiteilija ja ex-missi tsemppaa.

Ex-missi Suvi Tiilikainen tietää, millainen on suomalaisen naisen meikkaustyyli. Nykyisessä työssään meikkitaiteilijana hän on kohdannut satoja naisia lähietäisyydeltä.

– Olen kiertänyt tavarataloja ympäri Suomen kymmenen vuotta ja oppinut, miten täällä meikataan, millaisilla väreillä ja minkä verran.

Suvin mielestä suomalaisnaiset turhaan arkailevat meikkaamisessa. Moni valitsee vaaleat, huomaamattomat sävyt, kun ei halua näyttää meikatulta. Mutta esimerkiksi meille tyypillinen raskas yläluomi kaipaisi tummaa eikä vaaleaa luomiväriä, jos siihen haluaisi saada ryhtiä ja nostetta meikillä.

– Vähän rohkeampi voisi olla. Yritän rohkaista naisia käyttämään esimerkiksi useampia huulipunasävyjä yhden sijaan.

Nyt Suvi on pakannut meikkitietouttaan kovien kansien väliin: hänen ja Janina Fryn kirja Upeana juhlaan ilmestyy elokuussa. Kirja tarjoaa meikki- ja pukeutumisvinkkejä juhlaan kaiken ikäisille ja kokoisille naisille.

– Kirjamme iäkkäin malli on 65-vuotias. Kirjasta on hyötyä äidille, tytölle ja mummolle. Halusimme jokaisen suomalaisnainen löytävän sieltä itsensä.

Ponnari ja menoksi

Kolmatta lastaan odottavan Suvin päivät kulkevat perheensä pikkupoikien ehdoilla.

– Arjessa tulee nykyään meikattua harvoin. Pienten lasten kanssa ei vain ehdi, se on ponnari ja menoksi! Ihailen kyllä naisia, jotka laittautuvat. Aion itsekin taas panostaa arkilaittautumiseen, kunhan lapset vähän kasvavat.

Juhliin Suvi meikkaa, muttei silloinkaan enää tällää itseään missivuosiensa malliin.

– Nuorena käytin aivan liikaa meikkiä. Tärkätty missilook ei silloin tuntunut vieraalta. Minulla oli tietyt maneerit, jotka halusin aina: esimerkiksi kunnon kissarajaukset silmiin, Suvi nauraa.

Nykyään Suvi kauhistelee nähdessään ylilaittautuneita nuoria tyttöjä.

– Monesti nuoruuden kauneus ja hehkeys peitetään raskaalla meikillä ja tärkätyillä kiharoilla. Olisinpa itsekin aikanani tajunnut sen.

Tavisnaisten kaunistaja

Suville muiden kaunistaminen on suuri intohimo. Hän innostuu nähdessään muutoksen ihmisessä. Tavarataloissa asiakkaita meikatessaan hän saa suoraa palautetta – ja hyvän mielen.

– Eräs nainen tuli meikkiin ennen työhaastatteluaan. Parin tunnin kuluttua hän palasi kiittämään, että oli saanut hyvää palautetta huolitellusta olemuksestaan. Toinen asiakas taas oli niin onnellinen lookistaan, että toi minulle myöhemmin kukkia kiitokseksi.

sanna sainmaa

Näin suomalaisen kannattaisi meikata – Suvi Tiilikainen neuvoo

Olit jossain huippu tai et, niin ainakin sä inspiroit mua :) Mitä kuntoliikuntaan tulee, niin tärkeintä on tekeminen eikä niinkään huipputulokset. Kunto kasvaa ja kroppa (ja mieli!) pysyy virkeänä tekemällä. Jos homma menee tulosten tuijotteluun, niin aika äkkiä sitä masentuu ja voi lyödä hanskat tiskiin. Ja olitpa hyvä missään lajissa tai et, niin ainakin sulle on niiden seurauksena kehittynyt siistit vatsalihakset ;)
Lue kommentti

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla