Minna toteutti haaveensa ilman suurta kituuttamista. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Minna toteutti haaveensa ilman suurta kituuttamista. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kanttori Minna Jokinen päräytti maapallon ympäri moottoripyörällä. Lue hänen säästövinkkinsä unelmien reissuun.

Kanttori Minna Jokinen, 46, halusi ajaa moottoripyörällä yksin ympäri maailman. Tavoitteena oli kiertää maapallo sadassa päivässä, mutta hän oli nopeampi: aikaa kului vain 87 päivää. Hän lähti reissuun viime vuoden toukokuun lopussa ja palasi elokuun lopussa.

Ennen lähtöä Minna keräsi rahaa 15 000 euroa. Siinä oli mukana ”pahan päivän varaa”, sillä koko maailmanympärimatkaan Minna oli budjetoinut 10 500 euroa.

Se alittui 600 eurolla.

– Säästin ihan älyttömästi, kun pyysin julkisesti apua ja kerroin etsiväni vieraanvaraisia yösijoja. Niihin sisältyivät yleensä syömisetkin.

Koko matkasta ilmaisia öitä oli 34.

Minna ei tarvinnut matkarahojen keräämiseen säästökuuria.

– Elän niin ekologisesti, että saan palkasta yleensä 300 euroa kuussa sivuun, vaikka maksan taloni lainaa yksin. En taida tuloiltani olla edes keskiarvoa, mutta minulle ne ovat kohtuulliset.

Minna on Helsingin ortodoksisen seurakunnan Itä- ja Keski-Uudenmaan kanttori. Hänen perheeseensä kuuluvat myös 23-vuotias poika ja avomies.

– En vain osaa kuluttaa. En harrasta shoppailua, ostan kaupasta pääasiassa ruokaa, kierrätän kaiken enkä ajele moottoripyörälläni huvin vuoksi.

Nuorempana Minna oli suorastaan pihi.

– Se oli sellaista negatiivista nuukailua, että minkä olen säästänyt, pidän myös itse. Opettelin siitä pois, sillä en pitänyt itsestäni niin.

Hän halusi elää eettisesti kestävämpää elämää.

– Jos kustannan itselleni tällaisia unelmamatkoja, haluan auttaa myös heitä, jotka apua tarvitsevat. Nyt lahjoitan kuukausittain muun muassa Amnestylle ja Unicefille. Jos on mulla, niin on sullakin.

Minnan vinkit säästäjälle:

Keksi vapaa-ajallesi riittävästi tekemistä, ettei aikaa yksinkertaisesti jää turhaan shoppailuun.

Tekemisen ei tarvitse maksaa paljon. Liiku luonnossa, lue, patikoi, pyöräile. Kutsu ystävä kotiisi teelle sen sijaan, että menisitte kahvilaan. Tee niitä asioita, jotka eivät ole kalliita mutta joista nautit. Se tukee kustannusten minimointia.

Tee ruoka itse raaka-aineista ja säästä ulkona syöminen juhlahetkiin. Minä tein reissussakin trangialla ja majapaikkojen keittiöissä ruokaa. Sillä säästin useita satoja euroja.

Kasvata omia kasviksia. Rucola ja salaatit kasvavat parvekkeellakin. Yhdellä siemenpussilla saa koko kesän tarpeet. Jos ostat keväällä kaupasta basilikaruukun, istuta se! Kahdella eurolla saat koko kesän basilikat.

Yhdistä liikunta ja marjastus tai sienestys. Olen metsän antimissa talven täysin omavarainen, kun syksyllä täytän pakastimen.

Kokeile olla muutama viikko ilman meikkiä. Pärjäisitkö vähän vähemmälläkin? Onko kosmetiikkaan pakko käyttää niin paljon rahaa?

Huolla vaatteesi, ennen kuin ne hajoavat. Olen ajanut ajosaappaillani 20 vuotta, sillä käytän niitä säännöllisesti suutarissa.

Älä käy liikaa kirppareillakaan, sillä ne voivat olla koukuttavia! Ostan vaatteeni kirpputoreilta, mutta käyn niillä vain 4–5 kertaa vuodessa.

Lue myös:

Hoida raha-asiasi näin viimeistään kolmikymppisenä

21 vinkkiä: näin lomailet minibudjetilla

Näin laiskakin saa tonnin helposti säästöön