Minna toteutti haaveensa ilman suurta kituuttamista. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Minna toteutti haaveensa ilman suurta kituuttamista. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kanttori Minna Jokinen päräytti maapallon ympäri moottoripyörällä. Lue hänen säästövinkkinsä unelmien reissuun.

Kanttori Minna Jokinen, 46, halusi ajaa moottoripyörällä yksin ympäri maailman. Tavoitteena oli kiertää maapallo sadassa päivässä, mutta hän oli nopeampi: aikaa kului vain 87 päivää. Hän lähti reissuun viime vuoden toukokuun lopussa ja palasi elokuun lopussa.

Ennen lähtöä Minna keräsi rahaa 15 000 euroa. Siinä oli mukana ”pahan päivän varaa”, sillä koko maailmanympärimatkaan Minna oli budjetoinut 10 500 euroa.

Se alittui 600 eurolla.

– Säästin ihan älyttömästi, kun pyysin julkisesti apua ja kerroin etsiväni vieraanvaraisia yösijoja. Niihin sisältyivät yleensä syömisetkin.

Koko matkasta ilmaisia öitä oli 34.

Minna ei tarvinnut matkarahojen keräämiseen säästökuuria.

– Elän niin ekologisesti, että saan palkasta yleensä 300 euroa kuussa sivuun, vaikka maksan taloni lainaa yksin. En taida tuloiltani olla edes keskiarvoa, mutta minulle ne ovat kohtuulliset.

Minna on Helsingin ortodoksisen seurakunnan Itä- ja Keski-Uudenmaan kanttori. Hänen perheeseensä kuuluvat myös 23-vuotias poika ja avomies.

– En vain osaa kuluttaa. En harrasta shoppailua, ostan kaupasta pääasiassa ruokaa, kierrätän kaiken enkä ajele moottoripyörälläni huvin vuoksi.

Nuorempana Minna oli suorastaan pihi.

– Se oli sellaista negatiivista nuukailua, että minkä olen säästänyt, pidän myös itse. Opettelin siitä pois, sillä en pitänyt itsestäni niin.

Hän halusi elää eettisesti kestävämpää elämää.

– Jos kustannan itselleni tällaisia unelmamatkoja, haluan auttaa myös heitä, jotka apua tarvitsevat. Nyt lahjoitan kuukausittain muun muassa Amnestylle ja Unicefille. Jos on mulla, niin on sullakin.

Minnan vinkit säästäjälle:

Keksi vapaa-ajallesi riittävästi tekemistä, ettei aikaa yksinkertaisesti jää turhaan shoppailuun.

Tekemisen ei tarvitse maksaa paljon. Liiku luonnossa, lue, patikoi, pyöräile. Kutsu ystävä kotiisi teelle sen sijaan, että menisitte kahvilaan. Tee niitä asioita, jotka eivät ole kalliita mutta joista nautit. Se tukee kustannusten minimointia.

Tee ruoka itse raaka-aineista ja säästä ulkona syöminen juhlahetkiin. Minä tein reissussakin trangialla ja majapaikkojen keittiöissä ruokaa. Sillä säästin useita satoja euroja.

Kasvata omia kasviksia. Rucola ja salaatit kasvavat parvekkeellakin. Yhdellä siemenpussilla saa koko kesän tarpeet. Jos ostat keväällä kaupasta basilikaruukun, istuta se! Kahdella eurolla saat koko kesän basilikat.

Yhdistä liikunta ja marjastus tai sienestys. Olen metsän antimissa talven täysin omavarainen, kun syksyllä täytän pakastimen.

Kokeile olla muutama viikko ilman meikkiä. Pärjäisitkö vähän vähemmälläkin? Onko kosmetiikkaan pakko käyttää niin paljon rahaa?

Huolla vaatteesi, ennen kuin ne hajoavat. Olen ajanut ajosaappaillani 20 vuotta, sillä käytän niitä säännöllisesti suutarissa.

Älä käy liikaa kirppareillakaan, sillä ne voivat olla koukuttavia! Ostan vaatteeni kirpputoreilta, mutta käyn niillä vain 4–5 kertaa vuodessa.

Lue myös:

Hoida raha-asiasi näin viimeistään kolmikymppisenä

21 vinkkiä: näin lomailet minibudjetilla

Näin laiskakin saa tonnin helposti säästöön

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.

Tilaajille
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen

Marjo Vilkko, 52, rakastui itseään 11 vuotta nuorempaan mieheen ja elää nyt avoimessa liitossa. Koska Marjo ei voi saada enää lapsia, hän antoi miehelleen luvan perustaa perheen toisen naisen kanssa.

Kun kirjailija Marjo Vilkko, 52, oli lapsi, hän ahmi tyttökirjoja ja haaveili rakkaudesta, joka olisi yhtä suuri kuin Vihervaaran Annan rakkaus Gilbertiä kohtaan.

Nuorena aikuisena hän kuunteli postpunkia, kieriskeli melodramaattisten sointukuvioiden syövereissä ja...