Katri Niskanen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Katri Niskanen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

– On ollut hienoa nähdä, miten tyytyväisiä pukujen kantajat ovat olleet, Katri Niskanen sanoo.

 

Vaatesuunnittelija Katri Niskanen on suunnitellut itsenäisyyspäivän Linnan juhliin 13 mittatilausiltapukua. Lisäksi juhlissa nähdään useita Katrin malliston iltapukuja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio isännöivät Linnan juhlia sunnuntaina.

– On mahtavaa, että olen saanut taas paljon mittatilauksia Linnan juhliin ja saan suunnitella tänäkin vuonna tosi erityylisille ihmisille, Katri kertoo.

– On hienoa nähdä, miten pukujen kantajat ovat olleet tyytyväisiä lopputulokseen. Pyrin aina siihen, että puku saa kantajansa hehkumaan.

 


 

Kenellehän tämä tulee? Kuva: Katri Niskanen

Katrin kädenjälkeä nähdään esimerkiksi kansanedustaja Nasima Razmyarin yllä. Hänen Linna-pukunsa on voimakkaan sininen silkkimekko, jonka juju on hihanomaisessa, laahukseksi putoavassa muotoilussa.

MM-pyörätuolikelaaja ja vuoden nuori urheilija Amanda Kotaja juhlii itsenäisyyspäivää roosan sävyisessä iltapuvussa, jonka materiaalina ovat silkki ja helmikirjailtu pitsi. Aivan toisenlainen on journalisti Laura Haimilan soturimainen iltapuku, joka on yhdistelmä housu- ja iltapukua. Sen materiaali on mustaa villakreppiä.

Sari Sarkomaalla lainapuku

Näiden lisäksi Katrin käsialaa nähdään ainakin Linnassa esiintyvän jazz-laulajan Aili Ikosen sekä kansanedustaja Sari Sarkomaan päällä. Sarkomaan puku on lainassa, sillä se on Syöpäsäätiön kampanjalle tehty hyväntekeväisyyspuku, jossa on satoja Roosa-nauhoja symboloimassa auttamista ja välittämistä.

Itsenäisyyspäivän jälkeen puku myydään Roosa nauha -keräyksen hyväksi.

Katri Niskaselle Linnan juhlia edeltävä aika on todella kiireinen. Sillä on huonotkin puolensa.

– Kiireessä syön kiireessä mitä sattuu. Lounas saattaa venähtää iltapäivään, ja kahvia tulee juotua tosi paljon.

– Usein iltani venyvät pitkiksi, kun inspiroidun piirtämään tai suunnittelemaan jotakin uutta. Yritän opetella menemään nukkumaan aiemmin. Tällä hetkellä työstän seuraavan talven mallistoa.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.