Anni Sinnemäen sanoitukset Ultra Bra -yhtyeelle ovat tänä kesänä kaikuneet eri festareilla. Kuva: Sanoma-arkisto/Akseli Valmunen
Anni Sinnemäen sanoitukset Ultra Bra -yhtyeelle ovat tänä kesänä kaikuneet eri festareilla. Kuva: Sanoma-arkisto/Akseli Valmunen

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki sai vihdoin vietyä Ultra Bran keikalle oman aikuisen tyttärensä.

Kulunut kesä on ollut nostalginen Helsingin uudelle apulaispormestarille Anni Sinnemäelle, 44, sillä hänen 1990-luvulla sanoittamansa Ultra Bran kappaleet ovat raikuneet bändin esittäminä useilla festareilla. Anni oli kuuntelemassa bändiä Ruisrockissa. Mukana oli tällä kertaa myös oma, aikuinen Siiri-tytär.

– Ultra Bran suosion huipulla tyttäreni oli lapsi, joten hän ei voinut tulla katsomaan keikkoja. Tuntui hienolta, että nyt hän pääsi mukaan. Moni muukin on muistellut minulle kuunnelleensa Ultra Bran kappaleita niihin aikoihin, kun saivat vauvan, ja nyt he olivat keikalla aikuiseksi kasvaneiden lastensa kanssa, Anni iloitsee.

– On ollut mahtavaa saada palautetta siitä, miten kappaleet ovat olleet osa muiden ihmisten elämää. Vaikka tekstit ovat minun tekstejäni, nykyään ne ovat meidän kaikkien. Ruisrockissa minut valtasi huikea kollektiivinen tunne yhteenkuuluvuudesta, kun ihmiset ympärillä lauloivat koko keikan alusta loppuun.

Sama, mutta kuitenkin eri

Ultra Bran paluukeikkojen myötä Anni on muistellut parikymppistä itseään. Hän tunnistaa edelleen itsensä tuolloin kirjoittamistaan teksteistä, mutta vanhetessa elämään on tullut enemmän sävyjä.

”Nykyään minulla on laajempi ymmärrys maailmasta.”

– Tietyllä tavalla ihminen on aina samanlainen, mutta nykyään minulla on laajempi ymmärrys maailmasta. Asioiden mittasuhteet ovat muuttuneet ja niihin on tullut enemmän nyansseja. Tuskat, jotka tuntuivat parikymppisenä ylitsepääsemättömiltä ja lopullisilta, eivät olekaan sitä enää. Elämään on tullut lisää perspektiiviä.

Liikutuksen hetkiä ovat tarjonneet muutkin kuin bändin esitykset.

– Olin Ylen radiostudiossa haastateltavana ruotsalaiseen radio-ohjelmaan, jossa puhuimme suomalaisesta musiikista. Arja Saijonmaa lauloi sen aikana Sinä lähdit pois. Se oli pysäyttävä, todella mahtava hetki.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.