Ryhmässä tulee sosiaalinen paine jaksaa loppuun asti –  vaikka väkisin. Kuva: Shutterstock
Ryhmässä tulee sosiaalinen paine jaksaa loppuun asti –  vaikka väkisin. Kuva: Shutterstock

Juokseminen oli ennen ankaraa yksin puurtamista. Eipä enää, kun lenkille lähdetään joukolla.

Epämukava olo. Olen juoksulenkillä kolmentoista tuntemattoman ihmisen kanssa. Tiivis klimppimme lompsuttelee rytmikkäästi eteenpäin sanomatta sanaakaan, kollektiivisesti hikoillen.

Joukkoa pitää kasassa kolme eri juoksuvalmentajaa. Yksi vetää remmiä, toinen pysyttelee keskivaiheilla ja kolmas potkii hitaimpia takamukseen. Kipakka puhallus pilliin kiristää tahtia tasaisin väliajoin.

– Viiden sekunnin päästä juoksette kolme minuuttia niin kovaa kuin jaksatte hyytymättä. 5, 4, 3, 2, 1…

Tapitan tiukasti edessä juoksevien selkiä. Pakko pysyä perässä!
Jos aikaisemmin pantiin porukalla pyllyt heilumaan zumbassa ja levypainot kolisemaan pumpissa, nyt vuorossa on ryhmässä juokseminen.

Keksintö on naurettavan nerokas: ei tarvitse ähistä nuhjuisella kuntosalilla, mutta kirittävä ja kannustava ryhmäpaine säilyy.

– Yksin on helpompi jäädä ­mukavuusalueelle, perustelee SATSin juoksuvalmentaja Hilkka Kontro ryhmäjuoksemisen hyötyjä.

Lyöttäydyn juoksemaan 27-vuotiaan Lindan kanssa, joka myös kokeilee ensimmäistä kertaa joukkolenkkeilyä. Koska tahti on kova, keskusteleminen on melkein mahdotonta. Spurttailun aikana allekirjoitamme ainakin yhden yhteisen ajatuksen. 

– Juokseminen ryhmän kanssa on tosi motivoivaa. Tulee sosiaalinen paine jaksaa loppuun asti, vaikka ­väkisin, Linda puuskuttaa ja minä nyökkäilen.

Kun lenkki on ohi, tunne on epäuskoinen. Juoksinko muka yhdeksän kilometriä lähes huomaamatta? Yksin lenkkeillessä olisin kääntynyt kotiin jo aikoja sitten.

Juokse ohjatusti – näin aloitat

1. SATS Urban Tribes -tunnit Helsingissä

Aloittelijoille sopii Run Pace, eli 75 minuuttia tasaisen vauhdin juoksua. Run Speedplay on intervallitunti, jossa tehdään omaan tahtiin sopivia spurtteja. Run Tough on rankempi juoksutunti niille, jotka juoksevat
10 kilometriä tunnissa.

2. Vauhtisammakon juoksukoulut

Turussa, Tampereella ja Helsingissä järjestetään ympäri vuoden eritasoisia ryhmäjuoksukouluja. Juoksukouluohjauksia tehdään pyynnöstä myös muihin kaupunkeihin.

3. Juoksukoulu.fi

Urheiluseurat ympäri Suomen järjestävät juoksukouluja. Esimerkiksi Oulun Pyrinnön lokakuussa alkavaan maratonkouluun voi
ilmoittautua syyskuun ajan.

...tai sitten

4. Ihan itse

Kokoa juoksuporukka ja sopikaa pitävä lenkkiaikataulu. Viimeistään toisen kerran jälkeen jokainen leuhkii kovaäänisesti urheilusaavutuksillaan, eikä kukaan enää kehtaa luistaa treeneistä.

Lue myös:

Kuukaudessa juoksukuntoon

Kävelijästä juoksijaksi – 13 vinkkiä aloittelijalle

Vihdoin selitys lenkkareiden ylimääräisille nauhanrei'ille

Tarja Smura on joutunut kohtaamaan seksuaalista häirintää läpi elämänsä. ”Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön!”

Tarja Smura, 47, on yksi kahdeksasta entisestä Miss Suomesta, joka on mukana missien elämästä kertovassa Kaunis elämä -ohjelmassa.

Tarjan lisäksi ohjelmassa nähdään Lenita Airisto, Riitta Väisänen, Lola Odusoga, Pia Lamberg, Lotta Näkyvä ja Karita Tykkä. Moni heistä nosti esille Me too -kampanjan hengessä seksuaalista häirintää, jota Tarja kohtasi ensimmäistä kertaa jo ala-asteella.

– Muutin ala-asteella paikkakuntaa ja jotenkin vaistosin, että yksi miesopettaja oli turhan kiinnostunut minusta. Ylä-asteella muutamat opettajat tulivat liian lähelle, koskettivat ohimennen. Omalla tavalla se ehkä huvitti, että mitä tuo ihminen oikein yrittää.

”Pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat.”

Tarjan oma tytär on nyt parikymppinen ja huoli asiasta nousi eri tavalla pintaan oman lapsen myötä. Missivuotena hän pelkäsi jäädä erään vaatetoimittajan kanssa samaan tilaan, koska tämä kävi iholle.

– Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön! En ole herkkähipiäinen, mutta kyllä nyt viimeistään naisten on aika pitää puoliaan. Jokaisella meistä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Rankan eron jälkeen löytyi onni

Tarjan päivänä muistellaan tämän missivuotta, jolloin hänellä oli lyhyt romanssi elokuvaohjaaja Renny Harlinin kanssa. Tarja sijoittui Miss Universum -kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon.

– Suhteeni Rennyn kanssa nostetaan aina esille, vaikka suhteutettuna elämänkaareeni se on aika pieni, joskin hurja episodi. En ole itse jäänyt kuitenkaan junnaamaan siihen, nuoret ihmiset vain rakastuivat, ei siinä sen kummempaa. Elämässäni on tapahtunut paljon muutakin.

Tarja opiskeli sosionomiksi ja avioitui vuonna 1997. Liitosta syntyi kolme lasta, joista vanhin on 20-vuotias tytär ja nuorin 6-vuotias poika. Pari erosi vuonna 2012, kun mies ilmoitti haluavansa erota pitkän liiton jälkeen. Tarja kuvailee eroa rankaksi.

”Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.”

Pian elämään astui hänen nykyinen puoliso Markus 6-vuotiaan poikansa. Markuksen vaimo oli menehtynyt pojan ollessa 4-vuotias.

– Kyllä hän on nyt minun lapseni ihan täysin. En tiedä, mistä sain silloin sen voiman, mutta näin heti, mitä lapsi tarvitsee. Hän oli menettänyt äitinsä, eikä hänelle oltu koskaan raskittu sen takia asettaa rajoja.

– Ehkä lapset olivat myös minulle kannatteleva tekijä eron jälkeen. Keskitin energian siihen, että he selviävät siitä.

Markus ja moni läheinen usuttivat, että poika sanoisi Tarjaa äidiksi.

– Olen tehnyt niin paljon töitä erityislasten kanssa, että tiesin, ettei se ole järkevää. Sanoin miehelleni, että Samuel sanoo minua äidiksi sitten, kun hänestä aidosti tuntuu siltä. Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.

– Viimeiset vuodet hän on kutsunut minua äidiksi ja hän on minun lapseni siinä missä muutkin. Hän on äärimmäisen lojaali minua kohtaan. Meidän ei tarvitse kuin vilkaista toisiamme, kun tiedämme, mitä toinen tarkoittaa. Olen ollut hänen elämässä nyt pidempään kuin hänen oma äitinsä.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.