Ryhmässä tulee sosiaalinen paine jaksaa loppuun asti –  vaikka väkisin. Kuva: Shutterstock
Ryhmässä tulee sosiaalinen paine jaksaa loppuun asti –  vaikka väkisin. Kuva: Shutterstock

Juokseminen oli ennen ankaraa yksin puurtamista. Eipä enää, kun lenkille lähdetään joukolla.

Epämukava olo. Olen juoksulenkillä kolmentoista tuntemattoman ihmisen kanssa. Tiivis klimppimme lompsuttelee rytmikkäästi eteenpäin sanomatta sanaakaan, kollektiivisesti hikoillen.

Joukkoa pitää kasassa kolme eri juoksuvalmentajaa. Yksi vetää remmiä, toinen pysyttelee keskivaiheilla ja kolmas potkii hitaimpia takamukseen. Kipakka puhallus pilliin kiristää tahtia tasaisin väliajoin.

– Viiden sekunnin päästä juoksette kolme minuuttia niin kovaa kuin jaksatte hyytymättä. 5, 4, 3, 2, 1…

Tapitan tiukasti edessä juoksevien selkiä. Pakko pysyä perässä!
Jos aikaisemmin pantiin porukalla pyllyt heilumaan zumbassa ja levypainot kolisemaan pumpissa, nyt vuorossa on ryhmässä juokseminen.

Keksintö on naurettavan nerokas: ei tarvitse ähistä nuhjuisella kuntosalilla, mutta kirittävä ja kannustava ryhmäpaine säilyy.

– Yksin on helpompi jäädä ­mukavuusalueelle, perustelee SATSin juoksuvalmentaja Hilkka Kontro ryhmäjuoksemisen hyötyjä.

Lyöttäydyn juoksemaan 27-vuotiaan Lindan kanssa, joka myös kokeilee ensimmäistä kertaa joukkolenkkeilyä. Koska tahti on kova, keskusteleminen on melkein mahdotonta. Spurttailun aikana allekirjoitamme ainakin yhden yhteisen ajatuksen. 

– Juokseminen ryhmän kanssa on tosi motivoivaa. Tulee sosiaalinen paine jaksaa loppuun asti, vaikka ­väkisin, Linda puuskuttaa ja minä nyökkäilen.

Kun lenkki on ohi, tunne on epäuskoinen. Juoksinko muka yhdeksän kilometriä lähes huomaamatta? Yksin lenkkeillessä olisin kääntynyt kotiin jo aikoja sitten.

Juokse ohjatusti – näin aloitat

1. SATS Urban Tribes -tunnit Helsingissä

Aloittelijoille sopii Run Pace, eli 75 minuuttia tasaisen vauhdin juoksua. Run Speedplay on intervallitunti, jossa tehdään omaan tahtiin sopivia spurtteja. Run Tough on rankempi juoksutunti niille, jotka juoksevat
10 kilometriä tunnissa.

2. Vauhtisammakon juoksukoulut

Turussa, Tampereella ja Helsingissä järjestetään ympäri vuoden eritasoisia ryhmäjuoksukouluja. Juoksukouluohjauksia tehdään pyynnöstä myös muihin kaupunkeihin.

3. Juoksukoulu.fi

Urheiluseurat ympäri Suomen järjestävät juoksukouluja. Esimerkiksi Oulun Pyrinnön lokakuussa alkavaan maratonkouluun voi
ilmoittautua syyskuun ajan.

...tai sitten

4. Ihan itse

Kokoa juoksuporukka ja sopikaa pitävä lenkkiaikataulu. Viimeistään toisen kerran jälkeen jokainen leuhkii kovaäänisesti urheilusaavutuksillaan, eikä kukaan enää kehtaa luistaa treeneistä.

Lue myös:

Kuukaudessa juoksukuntoon

Kävelijästä juoksijaksi – 13 vinkkiä aloittelijalle

Vihdoin selitys lenkkareiden ylimääräisille nauhanrei'ille

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti