Sanna Stellan on Nenäpäivä-kampanjassa mukana ensimmäistä kertaa ja pestistä innoissaan. ”Muistan brittivuosiltani, miten suuri juttu Nenäpävä oli siellä. Kaikilla oli silloin nenät päässä työpaikoilla”, hän muisteli. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sanna Stellan on Nenäpäivä-kampanjassa mukana ensimmäistä kertaa ja pestistä innoissaan. ”Muistan brittivuosiltani, miten suuri juttu Nenäpävä oli siellä. Kaikilla oli silloin nenät päässä työpaikoilla”, hän muisteli. Kuva: Jonna Öhrnberg

Näyttelijä-juontaja Sanna Stellan täyttää pyöreitä ja kutsuu juhliin 80 parasta kaveriaan. Niissä pippaloissa ei taatusti ole tylsää.

Näyttelijä-juontaja Sanna Stellan, 39,täyttää ensi viikolla neljäkymmentä ja aikoo järjestää ”chillit juhlat” kotonaan.

– Ne ovat ystävyyden ja rakkauden juhlat. Paikalle tulee 80 parasta kaveriani. Mukana ovat myös muut siskonpetiläiset, Sanna paljasti.

Sarjassa näyttelevät koomikot Krisse Salminen, Niina Lahtinen ja Pirjo Heikkilä, joten mitään tylsimysten pirskeitä ei ole luvassa. Naisten Siskonpeti-sarjaa on hehkutettu – syystä.

Sanna kertoo elävänsä elämänsä parasta aikaa. Hän ei pode ikäkriisejä, vaan on kiitollinen kaikesta hyvästä elämässään: perheestään, ystävistään terveydestään ja monipuolisista töistään.

Työrintamalla hänellä meneekin nyt lujaa: Sanna kuvaa parhaillaan suositun Siskonpeti-sarjan kakkoskautta, sai juuri purkkiin Hevisaurus-elokuvan kuvaukset ja näkyy televisiossa Naurun tasapaino -ohjelman juontajana. Siinä sivussa hän suunnitteli lastenvaatemalliston, joka tulee lähipäivinä kauppoihin.

– Kyseessä on suomalainen 5. kerros -niminen firma, joilla on ennestään yksi lastenvaatemerkki. He pyysivät minua, vaikken osaa mielestäni suunnitella mitään. Tilaisuus oli kuitenkin liian hieno hukattavaksi, ja lopputuloksesta tuli upea, Sanna kertoi torstaina Ylen Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa.

Sisävaatemallistosta tuli talviaiheinen, sillä viime talvi oli Sannan mielestä niin ”kökkö”. Teemoina mallistossa ovat revontulet ja pakkasyöt. Sanna ideoi, ja vaatealan ammattilaiset toteuttivat hänen ideansa. Sannan kotona kirmaavat 2,5-vuotias Vilda ja 5-vuotias Rasmus, joten freelancerin työn ja perhe-elämän yhdistäminen on usein haastavaa.

– Nukuin viime yönäkin vain neljä tuntia. Kävin Kaikki äitini, kaikki tyttäreni -näytöksen jälkeen ylikierroksilla ja sain unta vasta aamuyöllä.

Esikoiseni herätti minut 5.30 ja kertoi rakastuneensa yhteen tyttöön. Lapsilla on siis säännöllinen elämä, mutta minulla ja miehelläni ei, hän nauroi.

Sannan ja hänen miehensä, äänisuunnittelija Micke Nyströmin, apuna ovat onneksi hyvät tukijoukot, joista hän ruuhkavuosina on erityisen kiitollinen.

Lue lisää:

Siskonpeti on parasta tv-viihdettä aikoihin

Miami, Joulumaa ja Tuntematon sotilas kisaavat parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta. Miia Haavisto on ollut tuottamassa niitä kaikkia.

Miia Haavisto, olet tuottanut Jussi-gaalan Paras elokuva -sarjan kuudesta ehdokkaasta kolme. Montako kiitospuhetta olet kirjoittanut?

En vielä yhtään. Kukin elokuva on oma universuminsa, ja minulla on kyllä selkärangassa, keitä työryhmään kuului ja mikä projektille oli erityistä. Eiköhän paras puhe synny siinä hetkessä.

Mitä tuottaja oikein tekee?

Olen mukana koko kaaressa: kehittelen ideaa ja käsikirjoitusta, kokoan työryhmän ja rahoituksen, teen markkinointia. Työ ei todellakaan ole erakon hommaa: olen tekemisissä valtavan ihmismäärän kanssa. Ratkon konflikteja ja teen päätöksiä. Työ on tehnyt minusta vähän kärsimättömän niin, etten jahkaile yksityiselämässäkään.

”Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.”

Leffa-ala mielletään miesvaltaiseksi, mutta onko se?

Päättävissä asemissa ovat enimmäkseen miehet, mutta naistekijöitä on koko ajan enemmän. Kysyn aina, keistä elokuva kertoo: onko tarpeeksi erilaisia sankareita? Toiminnalliset, ajattelevat naiset ja epätyypilliset sukupuoliroolit ovat kiinnostavia. Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.

Millä mielellä olet seurannut #metoo-kampanjaa?

Surumielisenä, sillä alalla työskentelee enimmäkseen fantastisia ihmisiä. Olin mukana työryhmässä, joka laati ohjeistuksen tv- ja elokuvantekijöille. Olen vakuuttunut, että järisyttävästä keskustelusta seuraa lopulta hyviä asioita.

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet, millaisen leffan tekisit?

Tekisin kaksi! Hillittömän menevän toimintakomedian sekä tosi, tosi hienon lastenelokuvan, jota nuoret luukuttaisivat vielä 10 vuoden päästä.

Jussi-gaala 2018 perjantaina 23.3. Helsingin Kaapelitehtaalla.

Lordissa Kita-taiteilijanimellä rumpuja soittanut Sampsa Astala toteutti unelmansa ja ryhtyi laulajaksi.

Monet tietävät Lordin entisen rumpalin Kitan, mutta suurelle yleisölle naamion takana soittanut mies, Sampsa Astala on toistaiseksi tuntemattomampi.

Sampsa soitti Lordissa rumpuja vuosina 2000–2010. Vuosiin mahtui viisi Lordi-levyä ja euroviisuvoitto. Seitsemän vuotta sitten Sampsa sai potkut bändistä.

– Laulu on aina ollut ykkösinstrumenttini, joten lähdin toteuttamaan omaa unelmaani. Sain potkut, koska lädin silloisen yhtyeeni Stala&SO:n kanssa euroviisukarsintoihin, mikä paljasti kasvoni. Se tarkoitti teiden eroamista Lordista, Sampsa kertoi Kyrsyä – Tuftland -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

– Totta kai ne ovat isoja asioita, mutta varsinaista riitaa Lordin jäsenten kanssa ei ollut. Olemme tälläkin hetkellä hyvissä väleissä.

”Halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.”

Sampsa kuvailee Lordin aikoja hienoiksi.

– Menimme Lordin kanssa maapallon muutaman kerran ympäri: kierrettiin Japanit, Uudet-Seelannit ja Amerikat. Kymmenessä vuodessa se tuli kuitenkin nähtyä, ja halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.

– Taiteilijoilla oman tekemisen tarve on tärkeää. Kyllä ne jääkiekonpelaajatkin vaihtavat joukkuetta, jos joukkueessa ei saa peliaikaa, niin toisessa joukkueessa saa, Sampsa sanoo.

”Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki.”

Kaksi viimeistä vuotta Sampsa Astala on tehnyt soolouraa omaa nimeään kantavassa bändissä. Suomeksi laulava Sampsa julkaisee uutta musiikkia ensi kuussa. Lisäksi Sampsa laulaa suomennettuja Mötley Crue -biisejä Mötikkä-bändissä.

– Minulla on päällä 106 kaupunkia -kiertue. Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki. 17 kaupunkia on kierretty, enää on 89 jäljellä, Sampsa kertoo.

– Huomenna lähdemme Kanarialle soittamaan muutamia keikkoja, koska siellä on paljon suomalaisia.