Ystävykset Arttu Wiskari ja Samae Koskinen ovat paitsi muusikoita myös isiä. Kuvat: Milka Alanen
Ystävykset Arttu Wiskari ja Samae Koskinen ovat paitsi muusikoita myös isiä. Kuvat: Milka Alanen

Kulttuurihipin ja lihansyöjäjuntin ystävyys ei ollut tähtiin kirjoitettu. Nykyisin Arttu Wiskari ja Samae Koskinen juttelevat päivittäin. – Kyllä meillä oli ennakkoluuloja toisiamme kohtaan, Arttu sanoo.

Arttu Wiskarilla on takakontti täynnä nyhtökauraa. Hän on tuonut lastenjuhlien ylijäämät Samae Koskiselle, koska Samae on kasvissyöjä – ja Artun mielestä nyhtis on ”aivan kamalaa”.

– Hyi hitto, meillä oli juuri nuoremman lapsen synttärit, ja niillä tarjottiin nyhtökauraa, mutta se oli niin hirveää, etten enää koske siihen. Minä syön pizzaa, Arttu sanoo.

Yllätys on Samaelle mieluisa:

– Nyhtis on ihan mahtavaa ja maksaa Hakaniemen hallissa 7,70 euroa paketti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Vaimo ehdotti kerran, että pitäisikö sun muuttaa Samaen luo.”

Itähelsinkiläisen kasvissyöjän ja espoolaisen pizzamiehen maailmojen kuvittelisi olevan kauempanakin toisistaan, mutta todellisuudessa Arttu ja Samae ovat niin hyviä ystäviä, että he ovat yhteyksissä päivittäin. Joko toiselle pitää soitella tai laittaa ainakin viestiä.

– Vaimo ehdotti kerran, että pitäisikö sun muuttaa Samaen luo, kun chattaat sille koko ajan, Arttu sanoo.

– Kyllähän tästä ystävyydestä on tullut hyvinkin vahvaa, vaikka tapasimme vasta kaksi vuotta sitten. Kuuntele nyt, mehän olemme kuin vanha aviopari, Samae vahvistaa.

Mikä teki heistä sielunveljiä?

Punavihreä vs. juntti

Tarvittiin tv-ohjelma, jolla ei ole mitään tekemistä musiikin kanssa. Samae ja Arttu istutettiin samaan veneeseen ja käteen iskettiin virvelit.

Arttu suhtautuu vieraisiin yleensä aika varautuneesti vaikka ei välttämättä näytä sitä. Hän on tottunut siihen, että milloin vain fani voi koputtaa olkapäähän, tökätä puhelimen käteen ja pyytää juttelemaan vaimonsa kanssa.

– Näin käy usein, vaikka olisin lasten kanssa syömässä. Puhelimessa on joku Pirjo, jolle pitää sanoa, että Arttu täällä, hei.

– Persoonani jakaa mielipiteitä hyvin vahvasti, ja haluan ensin varmistua, mitä toinen ajattelee minusta. Olen aluksi aika varovainen.

”Kärjistäen minä edustan punavihreää kulttuurieliittiä, ja tuo on juntti.”

Ensitapaamisella Arttu miettikin, että mikähän mies tuo boheemi indielaulaja on. Arttu kun vetoaa enemmän kansan syviin riveihin.

– Hänhän on ihan vastakohta minun musiikilleni. Kyllä meillä oli ennakkoluuloja toisiamme kohtaan.

Samae nyökkäilee:

– Kärjistäen minä edustan punavihreää kulttuurieliittiä, ja tuo on juntti. Tai niin muut saattavat meistä ajatella, Samae sanoo.

Arttu komppaa vieressä, että pitää paikkansa. Hän on juntti.

Jää kuitenkin murtui, kun paljastui, että kalastuksessa he ovat ihan samanlaisia: tumpeloita. Samae ei edes syö kalaa, mutta lähti kalareissuun muina miehinä.

Miehet huomasivat myös, että eri piireistä huolimatta heillä on paljon yhteisiä ystäviä, ihan samanikäiset pojat – ja yllättävän hauskaa keskenään.

Orastavan ystävyyden niittasi rakkaus jääkiekkoon. Arttu valvoo yöt NHL:ää katsellen ja pelasi itsekin nuoruutensa, Samaella taas on oma fantasiajääkiekkoliiga. Siihen osallistuvat muodostavat oikeista NHL-pelaajista omat joukkueensa ja pelaavat toisiaan vastaan. Arttu tietenkin halusi mukaan Kiakkoliiga’86:een.

Nyt asiaa on päivittäin vähintään lätkätuloksista.

Lihamies mokasi kasvisnakit

Kerran Arttu halusi yllättää Samaen kasvisruualla, vaikka vetelee itse pizzan lisäksi pihvejä. Hän oli hankkinut varta vasten kasvisnakkeja grillattavaksi.

– Hän laittoi ne grilliin muovikuorineen, kun ei tiennyt miten niitä tehdään, Samae huomauttaa.

– No en tiedä vieläkään. Jos ei kelpaa, saat ensi kerralla kokolihapihvin.

Artun vaimo Pauliina on ammatiltaan kokki ja tekee onneksi Arttua parempaa ruokaa. Samaekin on innostunut ruuanlaitosta niin, että pitää ruokablogia, jossa isä kokkaa kasvisruokaa ja perhe arvostelee.

Parin kuukauden välein perheet viettävät iltaa yhdessä ja tekevät ruokaa. Vaimot tulevat hyvin toimeen, kun huomasivat heti olevansa samalta suunnalta kotoisin.

Pikkupojat ovat kuin Samae ja Arttu, yö ja päivä.

– Meidän Aatto on ihan rämäpää ja eloisa, ja teidän Klaus rauhallisempi. He ovat kuin keppostelija ja funtsaaja, mutta siellä ne vain soittavat, tanssivat tai hyppivät trampoliinilla täysillä yhdessä aina, kun näemme, Arttu sanoo.


Samae ja Arttu kuvailevat itseään ja toisiaan perhekeskeisiksi.
Samae ja Arttu kuvailevat itseään ja toisiaan perhekeskeisiksi.

Miehet myöntävät, että ehkä suurin yhdistäjä nykyään onkin samanlainen elämäntilanne. Kun työ pyörii musiikissa ja kotielämä kolmevuotiaan uhmassa, on luontevaa viettää aikaa sellaisen kanssa, joka ymmärtää jo puolesta lauseesta, miltä nyt tuntuu.

– Lapsiperheessä kaikki kaatuu päälle samaan aikaan. Jos lapsi on sairaana, koira alkaa ripuloida. Sellaisissa tilanteissa ei chattaus riitä, vaan silloin soitan Artulle, Samae sanoo.

– Meillä on aina ihan sama! Kerrankin olin sairaan lapsen kanssa kotona, ja koiralla oli vatsa sekaisin. En voinut lähteä käyttämään sitä ulkona lapsen takia, joten päästin sen vain takapihalle. Sotku oli kamala, trampoliini täynnä. Samoissa jutuissa pyörimme siis, Arttu sanoo.

”Häät jäivät aikoinaan pitämättä, kun en osannut perua keikkoja.”

Molemmat ovat huomanneet, että lähipiiri myös muuttuu väistämättä, kun elämäntilanteet muuttuvat. Se on ihan luontevaa, ei mitään surtavaa.

– Ei tule ihan hirveästi oltua nyt yhteyksissä niihin, joiden kanssa olin vielä ennen musajuttuja. Emme kumpikaan käy missään tapahtumissa, vaikka kutsuja tulisi, sillä olemme aika perhekeskeisiä. Nyt tulee soiteltua keikkamatkoilta toiselle, kun tietää, että Samae on ainakin hereillä, Arttu miettii.

”Samae on aina Prismassa, kun sille soittaa”, sanoo Arttu.

 

Isi lähtee töihin

Keikkailun ja perhe-elämän yhdistäminen ei ole aina helppoa. Arttu tekee vuodessa jopa 140 keikkaa, eli hän on keskimäärin kolmisen iltaa viikossa pois kotoa. Hän on yksi eniten keikkailevista suomalaisartisteista.

– Totta kai harmittaa olla pois kotoa juhannuksena, joulunaikaan ja juhlapyhinä. Ja harmittaa perheen puolesta. Oman lapsen synttäripäiväkin meni nyt töissä. Myös häät jäivät aikoinaan pitämättä, kun en osannut perua keikkoja.

Arttu myöntää, että joskus poissaolo kismittää myös vaimoa, jonka vastuulla arjen pyöritys enempine kotitöineen on.

– Vaimolle kiitokseksi olen luvannut järjestää ne häät tulevana kesänä.

– Toisaalta kun olen kotona, olen lasten kanssa luontevasti koko ajan. Siitä hetkestä saakka, kun avaan oven, tyttäreni Aamu istuu koko illan sylissäni.

– Tietenkin tulee hetkiä, jolloin en millään jaksaisi leikkiä legoilla. Tiedän kuitenkin, että jos Aatto haluaa leikkiä niillä, 20 minuutin päästä hän keksii jotain muuta, ja saan hetken hengähtää. Yhteiset minuutit ovat tärkeitä, ja haluan olla läsnä heille, kun olen kotona.

Samae taas on sopeutunut vaimonsa työrytmiin. Hän tekee musiikkia päiväsaikaan ihan päiväkodin aukioloaikojen mukaan. Viikonloppuisin on keikkoja, mutta Samae huomauttaa, että hän on kotona itse asiassa hyvinkin paljon.

”Välimatka tekee suhteelle hyvää.”

Hän on ottanut kotona myös Arttua isomman roolin.

– Teen meidän perheen ruoat ja hoidan kauppareissut, kun vaimo inhoaa niitä.

– Se on totta! Samae on aina Prismassa, kun sille soittaa, Arttu vahvistaa.

Arttu huomauttaa, että poissaolo ei ole välttämättä huono asia. Vaikka olisi huono omatunto, kun on etäisyyttä, on myös jotain mitä odottaa.

– Kyllä mä tulisin hulluksi, jos olisimme yhdessä 24 tuntia vuorokaudessa ja vaimo tulisi keikkamatkoille. Niin tulisi varmasti hänkin. Välimatka tekee suhteelle hyvää.

Parisuhdekeskusteluja Samae ja Arttu ovat käyneet sen verran keskenään, että Samae kirjoitti Artun uudelle levylle aiheesta kappaleen Rikki. Se kertoo hajoavasta perheestä lapsen näkökulmasta ja siitä, miten jokainen tuo varhaisia kokemuksiaan omaan parisuhteeseensa.

– Se on ihan yleinen havainto elämästä, eikä kuvasta meitä, Samae huomauttaa.

Arttu on saanut kappaleesta jo paljon palautetta, sillä se erottuu levyltä tyyliltään ja sävyltään.

– Moni on sanonut, että se on levyn paras biisi. Että kiitos vain.

Vastakohdat viehättävät

Miehet arvostavat toisissaan eniten ehkä juuri sitä, mitä eivät itse ole. Vaikka esiintyminen on Samaen ammatti, hän inhoaa spontaania heittäytymistä. Hän kiertää karaoket ja muut hassuttelut kaukaa.

– Ihailin sitä heittäytymistä, mitä nähtiin Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Arttu oli ihan täysillä mukana, vaikka vastaan tuli mitä. Hän ei välitä paskaakaan, mitä muut hänestä ajattelevat, Samae kehuu.

”Arvostan todella paljon sitä, miten avoin Arttu on kaikkia ihmisiä kohtaan.”

– Arvostan todella paljon sitä, miten avoin Arttu on kaikkia ihmisiä kohtaan. Hän jaksaa olla ystävällinen, vaikka varmasti joskus haluaisi olla rauhassa eikä taputeltavana. Minä pääsen paljon helpommalla. Kunniakseni voin sanoa, että Juvan ABC:llä minut on tunnistettu useamman kerran.

Arttu taas arvostaa sitä, että voi puhua Samaen kanssa mistä vain. He puhuvat politiikkaakin, vaikkei Arttu seuraa sitä eikä ole kuulemma mitään mieltä. Arttu kuuntelee myös Samaen erilaista näkemystä musiikista, esimerkiksi levynsä teksteihin.

– Olen minäkin kysynyt mielipidettäsi demostani ja voiko tekstini ymmärtää väärin, Samae huomauttaa.

Musiikkiin liittyvät myös suurimmat erimielisyydet. Samae tykkää hevistä ja punkista, Arttu punaniskakantrista.

– Tykkään yksinkertaisista melodioista ja hyvistä sanoista. Käymme vaimon kanssa tanssimassa Juha Tapion keikoilla, ja kantri on amerikkalaisten iskelmää. En ymmärrä Samaen taidepunkkipuolta yhtään.

Mitä miehiä?

Arttu Wiskari

Syntyi 16.9.1984 Espoossa.

Asuu Espoossa vaimonsa Pauliinan, 3-vuotiaan Aaton ja 1-vuotiaan Aamun kanssa. Kaksi koiraa.

Neljäs albumi nimeltään IV ilmestyi juuri.

Hurmasi myös Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Harrastaa fantasiajääkiekkoa.

Samae Koskinen

Syntyi 16.10.1978 Riihimäellä.

Asuu Helsingissä vaimonsa Henna-Kaisan ja 3-vuotiaan Klaus-poikansa kanssa. Kotona myös Teppo-koira.

Uusi sinkku Kiitos naisista ilmestyi loppuvuonna 2016.

Harrastaa fantasiajääkiekkoa ja ruokabloggaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla