Eva Louhivuori ja Manu Laudic pitivät viime kesänä kaksi viikkoa lomaa toisistaan. "Ensimmäistä kertaa vuosiin minulla oli ikävä Manua", Eva nauraa. Kuvat: Jouni Harala
Eva Louhivuori ja Manu Laudic pitivät viime kesänä kaksi viikkoa lomaa toisistaan. "Ensimmäistä kertaa vuosiin minulla oli ikävä Manua", Eva nauraa. Kuvat: Jouni Harala

Kun muusikot Eva Louhivuori ja Manu Laudic asettuivat Suomeen, he vaihtoivat asunto­autoelämänsä arkeen omakotitalossa. Parisuhde ja yhteinen ura pitävät kaksikon tiiviisti yhdessä. – Lomalla lähdimme omille teillemme. Ikävä oli vaihteeksi hyvä tunne.

Vaikka syysilta uhkailee koleudellaan, keltaisen puutalon ovet ja ikkunat retkottavat niin levällään kuin saranoissa riittää. Osa sojottaa takapihalle keltaisen pellon ja punaisen liiterin suuntaan, osa kuistille ja etu­pihalle, jossa omenapuut nuokkuvat hedelmiensä painosta. Sisällä keittiö­tuvassa muusikko Eva Louhivuori, 27, on hetkeä aiemmin yrittänyt saada tulet vanhaan puuhellaan. Ensimmäinen sytytysyritys kesän jälkeen päättyi kuitenkin savuisesti, ja nyt tarvitaan tehotuuletusta.

– Very bad idea, hirveän huono ajatus, Evan mies Emmanuel ”Manu” Laudic, 25, kommentoi vieressä tyynenrauhallisesti ja napsauttaa kahvikoneesta annoksen espressoa.

Mitä helloihin ja kakluuneihin tulee, niistä tässä nurmijärveläistalossa on selkeä työnjako. Keittiön puu-uuni on Manun heiniä, kun taas olohuoneen korkean kakluunin sytytys kuuluu Evalle. Se, kuka hakee polttopuut takapihan punaisesta liiteristä, ratkaistaan usein kivi-paperi-sakset-kisalla.

– Oikeasti Manu on ollut siinä minua ahkerampi, Eva antaa tunnustusta.

– Jep. Aika hiton paljon puun kantamista, Manu saa tiivistettyä kuluneen maaseutuvuoden yhteen lauseeseen.

Ura, elämäntyyli

Mutta on keltaisessa talossa tehty paljon muutakin. Täältä on juuri lähetetty maailmalle Evan & Manun toinen levy, Cinnamon Hearts, joka ilmestyi tasan kaksi vuotta esikoisalbumin jälkeen. Ensimmäisensä muusikkopari kirjoitti ja sävelsi kiertäessään Eurooppaa vanhasta Mersusta kyhätyllä asuntoautolla. Toista levyään varten Eva ja Manu muuttivat maalle, kaksikerroksiseen omakotitaloon peltojen ja sienimetsien keskelle.

Siinä välissä pariskunta asui pikkuruisessa yksiössä Helsingin Töölössä, mutta kyllästyi ramppaamaan kodin ja työhuoneen väliä ruuhkissa. Kaksikko myös kaipasi enemmän tilaa.

– Olimme aina asuneet superahtaasti: ensin Manun opiskelijahuoneessa, sitten asuntoautossa tai postimerkin kokoisessa yksiössä. Kun muutimme maalle, tila tuntui aivan järjettömältä. Alkuun jouduimme huhuilemaan toisillemme, että missä olet, Eva kertoo.

– On ollut mahtavaa touhuta kotona ilman, että toinen seisoo ihan vieressä.

Kiivaasti työskenteleville muusikoille sopi hyvin yhdistää koti ja työtila.

– Jos jokin biisi-idea iskee kesken lounaan, ruokalautaset jäävät niille sijoilleen, ja kipaisemme portaat yläkertaan. Okei, lounas jäähtyy, mutta saadaanpahan biisi heti talteen, Manu kuvailee.

– Harvoin meillä saadaan yhtään kotiaskaretta tehtyä alusta loppuun ilman, että työ jotenkin keskeyttäisi sen. Olemme sitten kokkaamassa tai katsomassa tv:tä, toinen aina muistaa, että se ja se sähköposti piti hoitaa, ja mielellään ­nyt heti.

Työ, ura, musiikin teko. Ne ovat keskipisteessä Evan ja Manun kertoessa arjestaan. Vaikuttaa läkähdyttävästi siltä, että kaikki pyörii työn ympärillä.

– Niin pyöriikin, mutta sellainen elämäntyyli sopii meille. Tosin Eva on sanonut, että kuolen nuorena stressiin...

– Kamalaa, et saa sanoa sitä ääneen! Eva keskeyttää, mutta on yhtä mieltä siitä, että ura on elämässä nyt keskipiste.

– Kokeilin sellaistakin, että pidin viikossa yhden vapaapäivän, jolloin en edes ajatellut musiikkia. Mutta ei siitä tullut mitään. Luovutin kolmen viikon kokeilun jälkeen.

Meilaa mulle!

Vinttikerroksessa näkyy ensimmäisenä kuntoilulaite, vaaterekki täynnä Evan asuja, sitten televisio ja sänky ja sängynpäädyn takana pieni kotistudio. Harjakattoisen huoneen reunoilla vuorottelevat kitarat, vahvistin ja metritolkulla mustaa jatkojohtoa siistiksi keoksi rullattuna.

Kun uutta musiikkia vasta sävellettiin, Manu istui yläkerran studiosopessa kitaroineen ja Eva alakerran olohuoneessa pianonsa ääressä. Evalla on tapana säveltää jammaillen, kun taas Manu kirjoittaa kappaleen mielessään valmiiksi ennen kuin soittaa siitä pätkääkään.

– Kun idea alkoi hahmottua, juttelimme siitä Facebookissa tai lähetimme toisillemme sähköpostia ylä- tai alakertaan. Lounaalla tapasimme keittiössä ja kehuimme, että heititpä hyvän idean, pari kertoo nauraen.

– Musiikin tekeminen on ollut tällä kertaa niin erilaista. Mieti nyt, on sähköt ja tilaa soittimille! Manu hehkuttaa.

Jos matka-auto Skipperiin mahtui mukaan vain välttämätön – vähän vaatteita ja yksi akustinen kitara – nykyiseen kotitaloon muutti ensimmäisten joukossa Manun punainen sähkökitara vahvistimineen. Sitä ovat seuranneet Evan vanha piano, Kierrätyskeskuksesta ostetut urut ja tuoreimpana tulokkaana rumpusetti, joka vielä odottaa eteisessä pystytystään.

– Levyn ja keikkojen jälkeen meillä on ollut myös hitusen enemmän rahaa käytössämme. Kaikki liikenevä on käytetty musavehkeisiin, Manu esittelee ministudiotaan ja virnistää sitten:

– Tai no, minä käytin musavehkeisiin ja Eva hevosiin.

– Mitä vielä, hankinhan minäkin laitteita, Eva aloittaa.

– Ai niin kuin sen iPadin, jonka ostin sinulle lahjaksi? Manu vinoilee takaisin.

Hevosia ja ratsastusta Eva on harrastanut pikkutytöstä, mutta nyt, intensiivisen musiikinteon keskellä, niistä on tullut myös tärkeä henkireikä ja vastapaino työlle. Läheisellä Luhtajoen ratsutilalla asuu Evan ystävän hevonen Fila, parikymppinen tamma, jota Eva käy ratsastamassa säännöllisesti. Kesällä oli viikkoja, jolloin Eva lähti tallille päivittäin.

– Välillä se kävi hermoille, Manu sanoo.

– Olisin halunnut keskittyä vain musiikkiin, ja jos Eva oli poissa puolikin päivää, se tuntui ikuisuudelta.

Onkohan meillä adhd?

Omalla ajallaan Manu pelaa jalkapalloa ja rakentelee kaikenlaista: näprää musalaitteita ja viimeksi korjasi vanhan crossimopon ajokuntoon.

– Olen kärsimätön ja tylsistyn nopeasti. Sellainen olin lapsenakin. Kun söimme lounasta perheen kesken, minä jo kyselin, mitä meillä on päivälliseksi. Eva taas on sellainen, että kun hän innostuu jostain, hän hurahtaa siihen täysillä.

Evan mielestä pariskunnalla on kuitenkin vain vähän luonne-eroja. He ovat impulsiivisia, näyttävät tunteensa ja tykkäävät tehdä paljon töitä, saada aikaiseksi.

– Esimerkiksi levottomuudesta voimme sitten kärsiä yhdessä, Eva sanoo.

– Onkohan meillä adhd? Manu heittää.

Jos sekä elää että työskentelee saman ihmisen kanssa, omaa aikaa itsekseen voi löytyä harvoin.

– Toisaalta emme kaipaa sellaista usein, Eva miettii.

Viime kesänä pari piti kuitenkin kaksi viikkoa lomaa toisistaan. Manu suuntasi Ranskaan tapaamaan perhettään, ja Eva matkusti parhaan ystävänsä luo Lontooseen.

– Oli ihanaa olla ilman aikatauluja ja suunnitelmia. Mutta oli myös outoa olla erossa. Ensimmäistä kertaa vuosiin minulla oli ikävä Manua, Eva nauraa.

– Ikävä oli hyvä tunne. Ihan kuin olisin tehnyt jotain isoa parisuhteen hyväksi.

Viime aikoina, levynteon keskellä, Eva ja Manu ovat tietoisesti laittaneet suhteensa taustalle ja keskittyneet olemaan työduo. Silloin puhutaan työstä ilman tunnesiteitä toiseen.

– Manu on siinä edelleen parempi kuin minä. En tiedä, käykö se miehiltä helpommin vai olenko minä vain liian tunteikas höppänä, Eva jää miettimään.

Manu huomauttaa, että onhan tässä tehty parisuhdejuttujakin.

– Vasta äsken vein sinut Huvilateltalle konserttiin ja toisella kertaa illalliselle thairavintolaan.

Älämölönaapurit

Tänä iltana ei ehditä thairavintolaan vaan Manu kokkaa kotona sillä aikaa, kun Eva hoitaa bändin sähköpostit. Mies nostaa pihvit kylmästä huoneenlämpöön ja kaivaa pakastimesta kasan pain au chocolateja, suklaisia voisarvia, sulamaan aamiaiselle. Isäntä kehuu keittiön vanhaa puuhellaa: avotulella tehty ruoka maistuu niin paljon paremmalta.

– Viimeksi tein aamiaismunakasta parmesaanijuuston kera – oh là là!
Manu käy pohtimaan, miksi puulämmityskin tuntuu niin paljon miellyttävämmältä.

– Eva, mitä jos ei muutetakaan pois?

Pariskunta on jo suunnitellut paluuta kaupunkiin nyt, kun levy on valmis.

– Toisaalta minua hirvittää palata kerrostaloon, sillä olemme todella
äänekkäitä ihmisiä. Naapurimme takuulla tietävät, mitä meillä syödään lounaaksi tai illalla. Huutaa pajatamme, vaikka toinen olisi eri päässä taloa, Eva kertoo.

– Ja tykkäämme katsoa televisiota täysillä, sillä lailla leffateatterityylin,
Manu selventää.

Kaupunkikodissa sitä ei voinut tehdä, vaan pari tihrusti elokuvia läppäriltään.

Manu pysähtyy ihmettelemään suomalaisten tapaa pantata vihaansa häiritsevää naapuria kohtaan. Täällä kerätään raivoa puoli vuotta, soitetaan sitten poliisille ja hankitaan naapurille häätö.

– Siinä me ranskalaiset olemme erilaisia. Jos naapurin puuhat ärsyttävät, painelemme juttelemaan kasvotusten ja voilà, asia on hoidettu.

Mutta muuten Manu on kotiutunut Suomeen hyvin. Parasta on silloin, kun talvi on kylmä ja kesä kuuma. Harmaat välikaudet muistuttavat liikaa Pariisia. Kieltä hän ei vielä ole ehtinyt opiskella, vaikka yritystä löytyy: ainakin lähikaupassa Manu koettaa asioida suomeksi.

– Reissuvuosiemme jälkeen kotiutuminen yhteen paikkaan sujui yllättävän helposti. Onhan se nyt mahtavaa asua niin, että sänky on eri tilassa kuin keittolevy eikä vuodevaatteiden tarvitse tuoksua paistetuilta kananmunilta, Manu sanoo.

– Minusta tuntui upealta, kun vaihteeksi oli avaimet muuallekin kuin vain autoon. Toisaalta, joskus ikävöin seikkailun tuntua ja sitä, etten aamulla herätessäni tiennyt, minne päivä päättyisi. Silloin arki yhdessä paikassa saattaa tuntua tylsältäkin. Joskus haaveilen, että voisimmepa lähteä uudestaan kuukausien kiertolaisreissuun, Eva jatkaa.

Evan ja Manun kotina toiminut Skipper on yhä olemassa. Autovanhus seisoo Ranskassa Manun isän maatilalla ja pääsee liikenteeseen silloin, kun Manun sisarukset haluavat retkelle uimarannalle.

Manu ei enää hingu Skipperin rattiin. Viimeiset yhteiset kilometrit taidettiin ajaa viime vuonna, kun he Evan kanssa saivat romanttisen idean lähteä autollaan Saksan-kiertueelle.

– Kukaan ei tullut laskeneeksi, kuinka kauan kestäisi tehdä yli viidentuhannen kilometrin kiertue autolla, joka kulkee enintään kahdeksaakymppiä. Me vain ajoimme ja ajoimme, ja heti kun olimme hoitaneet yhden show’n, aloimme tehdä matkaa seuraavalle keikkapaikalle, pari kertoo.

– Se oli tooosi huono idea, bad, bad idea.

Katso video:

Eva laulaa hevoselle

Lue myös:

Eva ja Manu tekivät esikoislevynsä matkailuautossa

Emmanuel ”Manu” ­Laudic

■ Ranskalaismuusikko syntyi Pariisin lähistöllä 25.5.1989.
■ Avoliitossa Eva Louhi­vuoren kanssa.
■ Yhteinen Eva & Manu -duo julkaisi toisen albuminsa ­Cinnamon Hearts 29.8.
■ Someaktiivisen yhtyeen ­videot ja visuaalinen ilme ovat Manun käsialaa.

Eva Louhivuori

■ Laulaja-laulunkirjoittaja syntyi Jyväskylässä 23.3.1987.
■ Tapasi Emmanuel Laudicin molempien opiskellessa Yhdysvalloissa Berklee College of Musicissa.
■ Opiskellut Pop & Jazz Konservatoriossa. Kirjoittanut musiikkia mm. Pete Parkkoselle, Tuulille sekä Emma ­Salokoskelle.

Näyttelijä Samuli Vauramo tekee uraa Los Angelesissa, kaupungissa, jossa kilpailu rooleista on huippukovaa. Sopeutumisessa on auttanut puoliso Brittnie. – Brittnien asenne on riisunut laput silmiltäni.

Askeettisessa aamupalassa tiivistyy koko Samuli Vauramon, 36, elämäntilanne. Näyttelijä napsii vuoroin kuivattuja kotimaisia luomumustikoita, vuoroin amerikkalaista kuivalihaa, beef jerkyä suoraan pussista. Mustikat ovat Samulin synnyinmaasta, liha nykyisestä asuinmaasta. Molemmat rasvattomia ja täynnä energiaa, uudelleensuljettavissa pakkauksissaan aina valmiina lähtöön eri puolille maailmaa.

Samuli asuu muoti- ja designalalla työskentelevän kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa Los Angelesissa, mutta työt palauttavat miehen säännöllisesti Suomeen.

– Olo on yhtä kotoisa haistan sitten pakkasen tai aavikkotuulen. Menen sinne, missä työt ovat, mutta koti on siellä, missä läheiseni asuvat. Olen niin tottunut kulkemiseen, että yhteen paikkaan asettuminen tuntuisi vieraalta.

Samuli on jo sinut Los Angelesin kanssa, vaikka kotiutuminen sinne ei sujunut kivuitta. Kaupunki on upea, mutta siellä voi myös tuntea olonsa todella yksinäiseksi.

– Los Angeles ottaa nopeasti luulot pois.

Siksi moni siellä onneaan kokeillut palaa kotiin tai jatkaa muualle. Väkeä on paljon, ruuhkat tarkoittavat päivittäistä kaaosta, metropolin melu on taukoamaton ja eläminen maksaa. Kaupunki on niin laaja, että sitä on melkein mahdoton hahmottaa.

– Minulla kesti pitkään löytää kulmat, joilla viihdyn. Välillä asuin alueilla, joilla ei voinut kulkea iltaisin. Kodittomuus ja rikollisuus ovat jatkuvasti näkyvillä.

Samulikin on joutunut tekemisiin poliisin kanssa. Hänet on pysäytetty kadulla, koska yksinään kävelemistä pidettiin epäilyttävänä: kuka hullu kävelisi mihinkään ilman että olisi pahat mielessä. Pari kertaa Samuli on joutunut poliisihelikopterin valokeilaan.

– Sikäläinen reagoisi juoksemalla pois. Minä jähmetyin aloilleni ja vilkutin varovasti ylöspäin.

Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.
Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.

Alussa Losiin tutustumisessa auttoi näyttelijäkaveri Peter Franzén, joka teki tuolloin uraa Yhdysvalloissa. Peter löi Samulin syliin tiiliskiven paksuisen Thomas Guide -karttakirjan, rengasti tussilla sen sivuille kätevimmät kauppa-alueet, tärkeimmät koekuvausosoitteet sekä punaisella värillä turvattomimmat alueet, joita oli syytä välttää.

– Olen kiitollinen, ettei siihen aikaan käytetty gps:iä vaan jouduin suunnistamaan kartan kanssa ja opettelemaan katujen nimet, Samuli sanoo.

– Kaupungin mittasuhteet valkenivat vasta arjessa. Kun joku Venice Beachilla ehdotti siirtymistä jatkoille Hollywoodiin, kaikki olivat että jees, lähdetään. Matka on sama kuin lähtisi Lahdesta jatkoille Stadiin.

Nyt Samuli osaa jo auttaa uusia tulijoita. Useimmat hän vie lempipaikalleen Griffith Parkin rinteeseen.

”Asumme paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli.”

– Kun pääsee ylös katutasolta, Losin voi nähdä kokonaisuutena. Minua näkymä auttoi hahmottamaan Losin paremmin. Joskus olen kiivennyt kukkuloille vain nähdäkseni tornitalon, jossa Brittnie oli töissä, Samuli kertoo.

– Asumme nytkin paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli. Se on lähes meditatiivinen hetki.

Katse pois itsestä

Samuli matkusti ensi kerran töiden perässä Yhdysvaltoihin vuonna 2007. Agentti oli varoittanut, että uran rakentamisesta tulisi pitkä juoksu, kuin täysimittainen maraton. Nyt 11 vuotta myöhemmin alun hiertymät ovat helpottaneet ja juoksu sujuu jo letkeämmin. Samuli on saavuttanut hyviä väliaikoja, mutta maaliin eli suureen läpimurtoon on vielä matkaa.

– Olen kasvanut pitkän tähtäimen tyypiksi ja mukautunut siihen kaaokseen, etten koskaan tiedä, mistä tai milloin seuraava työ tulee. Jos ailahtelua ei kestä, tämä olisi hurja tapa elää. Tulee huippuja ja tulee pohjia, mutta kumpaankaan ei saa kiinnittyä.

”Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena.”

Siinä onnistuakseen Samuli on omaksunut erilaisia näkökulmia ammattiinsa. Yhden niistä hän oppi Brittnieltä.

– Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena ja toteaa, että no, onhan tuokin duuni. Brittnien asenne on karistanut minusta totisuutta ja riisunut laput silmiltäni. Se on tämän parisuhteen antia, Samuli kuvailee.

– Työni on yhä tärkeää, mutta niin on kaupassa käyntikin ja se, että pyykit on pesty.

Toinen oivallus on ollut kääntää näkökulma pois itsestä. Sen Samuli on tehnyt konkreettisesti. Hän ei ole katsonut omia töitään enää vuosiin, ei sen jälkeen, kun tarttui opettajansa Judith Westonin heittämään sivulauseeseen vuonna 2008. Samuli suoritti silloin elokuvanäyttelemisen jatko-opintojaan Yhdysvalloissa. Kurssikaveri halusi tehdä erään harjoituksen uudestaan, koska omasta mielestään näytteli sen huonosti. Muista se oli mahtava.

– Opettaja heitti, että olisi mielenkiintoista nähdä, miten käy näyttelijälle, joka ei katsoisi valmiita töitään vaan keskittyisi olemaan läsnä tehdessään. Välttyisikö silloin tutulta ansalta: toistamasta jotain aiempaa onnistumista vain, koska se toimi silloin?

Tuohon aikaan Samuli oli juuri kuvannut Uutishuonetta ja nähnyt siitä neljä jaksoa.

– Mietin, että mitäpä, jos en katsokaan enempää.

Linja on pitänyt siitä lähtien.

– Pystyn keskittymään tarinan kertomiseen sen sijaan, että kelailisin omaa suoritustani. En mieti, olenko minä hyvä, vaan miten tarinasta tehdään hyvä, hän sanoo.

– Aika on nyt muutenkin sellainen, että näemme koko ajan kuvaa itsestämme. Minua ei kiinnosta olla objektina tai ihailtavana tai tuijotella omaa naamaani. Positiivinen sisäänpäin kääntyminen on avannut luovan työn tekemistäni.

Sitä paitsi Samulin työtapa on energiatehokas. Kun kohtaus on näytelty, elokuvan teossa seuraa liuta vaiheita, joihin näyttelijä itse ei voi vaikuttaa. Miksi murehtia niistä?

– En ole leikkauspöydällä valitsemassa, mikä otto valitaan. Miksi siis käyttäisin energiaani harmitteluun, että jaa, valitsivat sitten tuon. En jätä elokuviani katsomatta, koska pidän itseäni loistavana, vaan koska en voi vaikuttaa lopputulokseen enää sen jälkeen, kun kohtaukset on näytelty. Se on jonkun muun käsissä.

Siksi Samuli ei siis ole nähnyt miljoonayleisön tavoittanutta uutta Tuntematonta sotilasta, ei tuoretta ensi-iltaelokuvaansa Kääntöpiste eikä kohtauksiaan George Clooneyn kanssa The Americanissa.

– Alkuun piti tietysti voittaa uteliaisuus, mutta tämä on toiminut minulle. Nykyään kiehtovinta on, millaisen vaikutuksen leffa on tehnyt yleisöönsä.

Feikkaa kunnes breikkaat

Samuli on syntynyt Vantaalla, Brittnie taas on kotoisin Ventura Countystä, Losin läheltä. Molemmat ovat matkustelleet paljon ja nähneet, miten eri tavoin maailmassa eletään.

– Kokemus selittää sen, ettei yhteisessä arjessamme ole tullut kulttuurisokkeja tai -törmäyksiä. Ennemminkin tuntuu rikkaudelta löytää toisen kautta uusi ikkuna hänen kulttuuriinsa.

”Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle.”

Huomattavin ero näkyy sosiaalisuudessa ja verkostoitumisessa, joita Samuli on saanut opetella myös työssä pärjätäkseen.

– Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle. Small talk, huolettomuus ja jatkuva hymy eivät tule minulta yhtä luontevasti, mutta olen kehittynyt siinä. Teatterikoulussa ei tosiaankaan opetettu minglaamaan, mutta ymmärrän, että sekin on nyt osa ammattiani, Samuli miettii.

– Tosin yhä monesti käy niin, että kun minä jo haluaisin lähteä kotiin, Brittnie huomauttaa, etten ole vielä kätellyt viittäkään ihmistä.

Suomalaisen totisuuden tilalle Samulin on pitänyt omaksua amerikkalaisten kepeää positiivisuutta.

– Meillä ajatellaan, että näytöt puhuvat. Jenkeillä taas on sanonta: Fake it till you make it. Olemalla hauska ja persoonallinen voit jäädä paremmin mieleen, vaikka olisit vasta aloittelija, Samuli muotoilee.

– Kun alkuaikoina tutustuin päättävässä asemassa olevaan ihmiseen, menin helposti kipsiin, kun mietin, miten tässä nyt pitää olla ja mitä merkittävää osaisin sanoa. Brittnien avulla olen oppinut siitä eroon.

Sitten on toinenkin sanonta, jonka Samuli mieluusti istuttaisi suomalaisten ajatteluun. Rising tide lifts all boats – nousuvesi kohottaa kaikkia veneitä. Hän itse auttaa muita tulokkaita ja aloittelijoita aina kun pystyy.

– En ole siinä asemassa, että voisin avata ovia, mutta voin yhyttää ihmisiä ja neuvoa käytännön asioissa. Losin suomalaiset verkostoituvat jo enemmän, mutta olemme jäljessä vaikkapa muista Pohjoismaista. Meillä on yhä voimissaan ajattelu, että jokainen hoitaa oman torppansa.

Samuli vainuaa, että suomalaisuudesta ollaan maailmalla kiinnostuneita, mutta koomikko Ismo Leikolan kaltaisia läpimurtoja tarvittaisiin enemmän. Kollegat Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen ovat siinä hilkulla: Viikingit-sarjan menestys poikii merkittävää näkyvyyttä. Samuli uppoutuu Suomi-puheeseen sellaisella energialla, joka maabrändityöryhmien kannattaisi valjastaa käyttöönsä.

– Eihän me osata hyödyntää vahvuuksiamme täysillä. Kuuraiset talvimaisemat, neljä vuodenaikaa tai liikenteen sujuminen pyryssäkin ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta ihme vaikkapa Kaliforniasta tulevalle, Samuli miettii.

– Brittnie kuvaili maagiseksi hetkeä, kun makasi mökillämme rantakalliolla meren liplatellessa vieressä. Itse reagoin, että no tossahan sitä kalliota riittää. Rehellisellä tavalla ylpeä suomalainen on harvinainen suomalainen.

Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”
Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”

Kuu taivaalta

Kaliforniassa Samulia pitelee paitsi parisuhde myös aurinko, monipuolinen luonto, rento ilmapiiri, loputon tekemisen tarjonta sekä ne tuhannet roolit, joita näyttelijöille on tarjolla vuosittain. Saman unelman perässä ovat tulleet muutkin, ja kilpailu töistä on hurjaa. Yhteen rooliin voi pyrkiä yhtä monta hakijaa kuin koko Suomessa on näyttelijöitä.

Silloin kun Samuli ei näyttele, hänen työtään on hakea töitä. Ennen juostiin koekuvauksissa, nykyään kuvataan itse näytevideo, ladataan se nettiin ja lähetetään roolittajalle. Tämän alkuvuoden aikana Samuli on tehnyt 4–5 self tapea, hurjimpana vuotena yli 30.

– Niistä yksi rooli toteutui.

Samulin vahvuuksia ovat kielitaito, pohjoisen pojan olemus sekä fyysisyys: Vauramo pyrkii tekemään kaikki stunttinsa itse. Lukioiässä sixpack hiveli itsetuntoa, nykyään kova kunto on valttia työtilanteissa.

” Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla.”

– Pysymällä fitissä varmistan toimintakykyni. Se, että voin tehdä kaiken itse, tekee tarinasta todellisemman. Iän mukana palautuminen tosin kestää pidempään.

Samuli ei ajattele ohimenneitä rooleja hylkäämisinä. Koekuvaukset ovat yksi työvaihe, homma siinä missä saadut roolitkin.

– Ei se ole sen kummempaa. Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla. Saatan tehdä koenauhan rooliin, johon tiedän olevani väärä tyyppi, mutta video menee roolittajalle, joka voi keksiä minut toiseen produktioon.

Silloin Samulia kirpaisi, kun hän oli sadoista hakijoista valikoitunut kahden kärkeen, mutta olikin rahoittajan mielestä liian tuntematon nimi.

– Silloin olin valmis pakkaamaan kamani ja lopettamaan. Los Angeles tuntui yksinäiseltä paikalta. Ajattelin, ettei näin voi elää.

Neljä päivää myöhemmin Samuli oli jo matkalla Itävaltaan kuvaamaan roolia, josta hänet oli juuri tyrmätty. Joskus käännökset ovat arvaamattomia.

Oikeasti Samuli joutuu puntaroimaan paluuta Suomeen sitten, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi. Suomalainen päivähoito, koulutus ja terveydenhuolto pesevät mennen tullen kalifornialaisen keskivertopäiväkodin, jonka ikkunoissa on kalterit ja lapset leikkivät verkkoaidatulla asvalttikentällä.

– Eri asiat painavat eri elämäntilanteissa. Amerikassa on vapaus tavoitella kuuta taivaalta. Aina jostakusta voi tulla vaikkapa miljardööri. Suomessa taas on vapaus olla pelkäämättä, että vastoinkäymisissä menettäisi kaiken. Meillä on turvaverkko, amerikkalaisilla rajattomat unelmat.

Samuli Vauramo

  • Näyttelijä syntyi Vantaalla 22.10.1981. Asuu Los Angelesissa muoti- ja design­alalla toimivan kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa.
  • Pääosa Simo Halisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Kääntöpiste, ensi-ilta 2.3.
  • Oli vuonna 2009 yksi Shooting Stars -näyttelijöistä.
  • Leffaura alkoi Tyttö sinä olet tähti -filmistä 2005.

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.