Sami Yaffan elämäkerta Tie taipuu kertoo rock'n'roll-kiertolaisen tarinan. Kuva: Sanoma-arkisto
Sami Yaffan elämäkerta Tie taipuu kertoo rock'n'roll-kiertolaisen tarinan. Kuva: Sanoma-arkisto

Rokkari Sami Yaffa on kerrallaan yhden naisen mies.

Basisti Sami Yaffa kertoo avoimesti suhteistaan Tommi Liimatan toimittamassa elämäkertakirjassaan Sami Yaffa - Tie taipuu.

– Mun kanssa ei ole helppo elää, olen helvetisti poissa. Nainen joutuu ymmärtämään jatkuvaa matkustamista ja sitä, että palautuminen eri aikavyöhykkeeltä ottaa pari päivää, muun muassa Pelle Miljoona-, Hanoi Rocks- ja New York Dolls -yhtyeistä tuttu muusikko kertoo.

Silti Yaffa kertoo, että suhteeseen lähtiessään hän on aina sitoutunut siihen kokonaan ja ollut täysillä mukana.

– Kun olen suhteessa, olen suhteessa, rokkari toteaa ykskantaan kirjassaan.

”Yrität kaikkesi pitää kiinni, vaikka jollain tasolla hiffaat, että rakkaus on lähtenyt.”

Exien kanssa ystävä

Rokkarin liitot ovat olleet pitkiä, ja välit exiin säilyneet hyvinä erojen jälkeen.

Esimerkiksi ex-vaimo Karmen Guy laulaa Samin kanssa Mad Juanassa. Yaffa myöntää, että töiden jatkaminen yhdessä ei ollut eron aikoihin helppoa, mutta lopulta ystävyys löytyi musiikin tekemisestä.

– Ehdimme olla neljätoista vuotta yhdessä. Mutta ihmissuhteet on vaikeita. Yrität kaikkesi pitää kiinni, vaikka jollain tasolla hiffaat, että rakkaus on lähtenyt. Se oli tosi surullista, surullisinta, mitä mulle on käynyt, Sami kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2014.

”Samaan aikaan kelasin, että can't let her go.”

Karmenin jälkeen Sami löysi uuden naisystävän, Minan, jonka kanssa asui New Yorkissa.

– Olin tuntenut mimmin jo jonkin aikaa, ja pikkuhiljaa hän alkoi tulla läheiseksi romanttisessakin mielessä, Yaffa kertoo ja lisää myös, ettei tuttavuus alkuun edennyt moikkailua pidemmälle, koska rokkari oli tuolloin vielä yhdessä Karmenin kanssa.

– Erottuani Karmenista päädyin juttelemaan Minan kanssa enemmänkin. Silloin tuli katsottua leidiä vähän eri tavalla. Hänellä on nuori poika, jota hän kasvatti yksin. Mina oli stydi mimmi, jossa aistin määrättyä tasaisuutta ja rauhallisuutta, Yaffa kertoo.

Rakkaudesta ei ollut puutetta, ja molemmat halusivat yrittää loppuun asti.

Samin ja Minan juttu lähti hienosti ja pikkuhiljaa – ja sitten mentiin jo vauhdilla ja tosissaan. Rokkari paljastaa, että uuteen suhteeseen hyppääminen 14 vuoden avioliittovuoden jälkeen hirvitti alkuun.

– Samaan aikaan kelasin, että can't let her go.

Nykyään valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa seurusteleva Yaffa toivoo, että pystyisi pitämään hyvät välit myös Minaan. Yaffa kertoo kirjassaan, että ero naiseen oli vaikea. Rakkaudesta ei ollut puutetta, ja molemmat halusivat yrittää loppuun asti.

– Yritimme puolitoista vuotta saada sitä toimimaan, yritimme todella. Lopulta annoimme periksi ja lähdimme eri suuntiin, Yaffa kertoo kirjassaan.

Hän toivoo, että muiden exien tapaan myös ystävyys Minaan säilyy.

– Olen ollut todella lucky, että olen pysynyt ystävänä Nicken mutsin (Yaffan Nicholas-pojan äiti Anna) ja Karmenin kanssa. Toivon, että samanlainen side säilyy Minaan ja hänen perheeseensä. Aika näyttää, mies toteaa kirjansa loppupäässä.

Kamabändi

Yaffa puhuu kirjassaan paljon myös Hanoi Rocksin kamavuosista. Bändin vastaanotti valtava tyttöfanien joukko kaikkialla minne se meni, aina Jenkeistä Japaniin.

”Sä oot hepokoukussa. Te kaikki kolme ootte.”

Silti Yaffa arvioi, että enemmän kuin mimmeihin vetoava yhtye, Hanoi Rocks oli "kamabändi".

– Elo-syyskuu oli vapaata, mikä tiesi bändille huonoa elämää. Annan kanssa oli ollut breikki, ja nyt suhde alkoi uudelleen. Siihen liittyi syyllisyydentunteita, ristiriitaisia fiiliksiä. En tiennyt kuinka lopettaa kumpaakaan, suhdetta tai hepoa, olin juuri täyttänyt 21. Koko ruljanssi rassasi toden teolla. Annakin huomasi ja sanoi: sä oot hepokoukussa. Te kaikki kolme ootte, Yaffa muistelee huuruisia vuosia.

Hän kertoo myös, että niinä kultavuosina, kun Hanoi Rocksilla alkoi mennä kovaa, yhtyeen huumeidenkäyttö oli katkaista yhtyeen tien heti alkuunsa.

Yaffa kertoo kokeneensa itsekin läheltä piti -tilanteen pieleen menneen Euroopan kiertueen jälkeen vuonna 1983.

– Kun palasimme Lontooseen, oli niin pahat jälkkärit, että painuimme suoraan juna-asemalta diilerin kämpille. En malttanut väsätä blosseja, nuuskasin ison lainin heroiinia suoraan nenään. Huomasin heti, että nyt meni liikaa. Kaikki pimeni, hän kertoo.

Seuraavana vuonna yhtye julkaisi Two Steps From The Move -albumin tuottaja Bob Ezrinin kanssa. Lupaavasti alkanut Amerikan valloitus päättyi, kun rumpali Razzle menehtyi traagisessa auto-onnettomuudessa.

Yaffa soitti suru-uutisen silloiselle tyttöystävälleen Annalle Tukholmaan.

– Samassa puhelussa Anna kertoi olevansa raskaana. Ja että raskaus sai alkunsa sinä viimeisenä yönä ennen kuin lensimme Amerikkaan. Silloin, ennen bussiin hyppäämistä, Razzle oli juossut vielä kerran takaisin halaamaan Annaa, Yaffa muistelee.

Yaffan poika, nyt jo kolmekymppinen Nicholas, on saanut nimensä Razzlen ristimänimen mukaan.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.