"Odotan mielenkiinnolla ihmisten palautetta kappaleestani. Se ei ole mikään perinteinen tango, vaan hyvin moderni. Ajattelin ensin, että teen kappaleen salanimellä ja annan jollekin muulle, mutta onneksi päätin toisin", Lauri Tähkä kertoo. Kuva Sakari Majantie.
"Odotan mielenkiinnolla ihmisten palautetta kappaleestani. Se ei ole mikään perinteinen tango, vaan hyvin moderni. Ajattelin ensin, että teen kappaleen salanimellä ja annan jollekin muulle, mutta onneksi päätin toisin", Lauri Tähkä kertoo. Kuva Sakari Majantie.

Lauri Tähkä oli mielestään tarpeeksi vanha säveltämään ja sanoittamaan intohimoisen tangon.

Muusikko Lauri Tähkä, 40, taipuu luontevasti myös tangoon. Hän voitti vastikään Vuoden 2014 Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun Kiivas ja kaunis -tangollaan.

– Olen tuottelias ihminen ja teen paljon erilaisia taidemuotoja. Miksi en siis voisi tehdä myös tangoa? Elän vain yhden elämän, joten jos minulla on hinku tehdä jotain, teen sen aina täysillä. Kävi miten kävi. En ole onneksi katkeroitunut duunissani ja ehkä ikääkin oli nyt sen verran, että tangon tekeminen tuntui luontevalta, Lauri pohti Iskelmä-festivaaleilla Jämsän Himoksella.

Lauri kuvaili tangoaan moderniksi kappaleeksi, jossa on paljon intohimoa, paloa ja kiihkoa. Mies on itse kuunnellut tangoa lapsesta asti ja seurannut aina mielenkiinnolla Tangomarkkinoita.

– Näin Jari Sillanpään esiintyvän vuonna 1994. Hän sijoittui silloin kisassa toiseksi, vaikka oli ihan helvetin kova. Kävin keikan jälkeen jopa sanomassa Jarille, että olit ihan mieletön, mikset voittanut? Seuraavana vuonna hän sitten kruunattiin kuninkaaksi, Lauri muistelee.

Sävellys- ja sanoituskilpailun voittaminen on tuonut lisämerkintöjä Laurin kalenteriin. Kesätapahtumissa hän kiertää elokuun puoleenväliin saakka.

– Rakastan yleisön energiaa. Ihmiset ovat kesällä sikahyvällä tuulella. Saan heistä todella paljon voimaa. Vaikka olisin kuinka poikki, keikan jälkeen iskee aina sama fiilis: aah, tätä minä rakastan!

Lauri saa faneiltaan runsaasti myös fanilahjoja. Kotiin on kertynyt muun muassa pehmonalleja, villasukkia ja villapaitoja.

– Ihmiset myös leipovat minulle paljon. Se on ihan mieletöntä. Joskus kun tulen konserttirundilta kotiin, minulla on pakkanen täynnä pullaa.

Lue myös:

Lauri Tähkä avoimena erostaan: "Elämäni oli täysin pirstaileina"

Lauri Tähkä: "Seksi on yliarvostettua"

Lauri Tähkä piirsi terveiset rakkaalleen

Pari vuotta eronsa jälkeen laulaja Manna tutustuu itseensä uudelleen terapiassa. – Parin viime vuoden aikana olen alkanut löytää sisäistä vahvuuttani. Itsetuntemus on arvokasta valuuttaa.

Itsenäisyys on aina ollut tuttua laulaja Mannalle, 40, mutta lähiaikoina hän on tarkentanut fokuksen oikein tarkoituksella itseen. Erottuaan pari vuotta sitten avoliitosta muusikkomiehensä kanssa Manna haluaa nyt tutustua itseensä uudelleen.

– Tuntuu hyvältä selvittää, kuka olen sisimmässäni.

Sitä Manna on selvittänyt muun muassa terapiassa. Ensimmäisen kerran hän hakeutui terapiaan odottaessaan esikoistaan ja myöhemmin uudelleen, kun itsen ymmärtäminen alkoi kiinnostaa syvemmin.

– Terapia on järkevin sijoitus itseen, mitä ihminen voi ylipäätään tehdä.

Mannan terapiasuhde alkoi tarpeesta selvittää lapsuudenkokemuksia. Myöhemmin hän on terapiassa avannut elämäänsä useammalta kantilta. Tärkein oivallus on ollut pitää itsestä parempaa huolta.

– Olen henkinen hikari ja haluan tehdä kaiken tip top. Olen ajatellut, että kun vastaan kaikesta itse, en voi syyttää ketään muuta.

 

Miksi Manna kärsi paniikkikohtauksista uransa alussa? Miten pelko vaikutti päätöksiin? Mitä terapia on opettanut itsestä? Lue koko Mannan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2018! Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

 

Mariam Jäntti

  • Artisti Manna syntyi Pariisissa 1977. Asuu Helsingissä 15-vuotiaan tyttärensä ja 4-vuotiaan poikansa kanssa.
  • Harrastaa yksinmatkustelua ja klassista balettia.
  • Valmistelee viidettä soololevyään, josta tulee uran ensimmäinen suomenkielinen levy. Esikoislevy ilmestyi vuonna 2007.
  • Mannan isoveli Harri Jäntti tunnetaan kitaristi Rane Raitsikkana mm. kokoonpanossa Atomirotta.

Antti Rinne ja Heta Ravolainen-Rinne yrittivät saada yhteistä lasta, mutta edes lapsettomuushoidoista ei ollut apua. – Kun ei onnistunut, tuntuihan se pahalta.

– Suhteemme ei ole koskaan ollut hankala. Hetan kanssa on helppo elää, Antti Rinne, 55, sanoo vaimostaan Heta Ravolainen-Rinteestä, 44. 

Kaksi vaikeaa aikakautta pariskunnalla on kuitenkin ollut. Toinen oli Hetan isän naisystävän kuolema viime vuonna. Se meni Hetalla niin syvälle, ettei Antti tiennyt, miten hän olisi voinut kylliksi auttaa ja tukea puolisoaan.

Antti on naimisissa kolmatta kertaa, ja hänellä on kaksi lasta, Ilona ja Roosa avioliitostaan Merja Rinteen kanssa. Antti pitää myös Merjan aiemmassa liitossa syntyneitä lapsia Emmaa ja Millaa kuin ominaan. 

Hetalla puolestaan ei ole biologisia lapsia, ja juuri tahaton lapsettomuus onkin ollut Hetalle ja Antille suhteen toinen kipeä kohta.

– Parisuhteemme vaikeinta aikaa on ollut se, kun yritimme naimisiin mentyämme lasta, mutta emme onnistuneet, Heta kertoo Me Naisten haastattelussa.

– Kyllähän siinä toivo ja epätoivo vaihtelivat hoitokerrasta toiseen, Antti sanoo.

Lopulta lapsettomuushoidoistakaan ei ollut apua.

– Kaikki mahdollinen tehtiin, ja kun ei onnistunut, tuntuihan se pahalta, Antti sanoo.

Millainen suhde Hetalla on Antin lapsiin? Millaista on paljon töitä tekevän parin laatuaika? Entä mistä he ovat mustasukkaisia? Lue Heta ja Antti Rinteen koko Parisuhteellista-haastattelu tästä tai Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.