Aki ei usko, että alun vaikeudet vaikuttavat hänen vanhemmuuden kokemukseensa. ”Lastaan rakastaa joka tapauksessa maksimin. Silloin kun kuulen muiden vaikeuksista, muistan kyllä, miten onnekkaasti meidän lopulta kävi.” Kuva: Mikko Hannula
Aki ei usko, että alun vaikeudet vaikuttavat hänen vanhemmuuden kokemukseensa. ”Lastaan rakastaa joka tapauksessa maksimin. Silloin kun kuulen muiden vaikeuksista, muistan kyllä, miten onnekkaasti meidän lopulta kävi.” Kuva: Mikko Hannula

Happoradio-yhtyeen Aki Tykki tietää, että tie isäksi ei ole aina mutkaton. – Kaksi keskenmenoa jättivät sellaisen jäljen, että valmistauduimme kolmannessa raskaudessa pahimpaan.

Kun muusikko Aki Tykki, 42, teki vaimonsa Tuulian, 35, kanssa periaatepäätöksen perheen perustamisesta, hän oli kuullut kaikki kliseet, miten elämä muuttuu lapsen mukana. Sitä Aki ei ollut ennakoinut, millaisia vaikeuksia lapsen saamiseen voisi liittyä.

Positiivisesta raskaustestistä oli vasta muutama päivä, kun pari koki ensimmäisen keskenmenonsa.

– Ensin oli ajatus, että kohta saamme lapsen. Sitten tuli pelko, emmekö koskaan saisi lasta.

Pariskunta päätti yrittää uudelleen, mutta toinenkin raskaus meni kesken.

– Tajusin, että minun pitää olla tässä se kallio. Olisin tukena, tapahtui mitä tahansa, Aki kertoo.

– Minulla ei ollut varaa päästä itseäni masentumaan.

Toisen keskenmenonsa jälkeen läheiset patistivat avioparia lääkäriin. Pitkä odotusten ja pettymysten sarja tiedettiin henkisesti kuluttavaksi.

Kolmas odotus alkoi syksyllä 2015. Pari ei enää tohtinut olla toiveikas.

– Keskenmenot olivat jättäneet sellaisen jäljen, että melkein valmistauduimme pahimpaan.

Kolmas odotus päättyi kuitenkin onnellisesti. Akin ja Tuulian poika täyttää tässä kuussa kaksi vuotta. Nyt Aki kokee, että haasteet lähensivät heitä.

– Emme missään vaiheessa etsineet vikaa toisistamme. Kelailu meni pikemminkin niin, että jos jossain on vikaa, se on meissä yhdessä. Onneksi haimme apua ajoissa, hän sanoo.

– Harva kertoo keskenmenoistaan, koska kokemus on niin henkilökohtainen ja synkkä. Emme mekään puhuneet niistä tuoreeltaan. Avoimuus on kuitenkin parasta vertaistukea.

Miten Aki käsitteli lapsettomuuden pelkonsa? Miten Vain elämää -ohjelmassa esiintyvä keikkaileva isä nyt hoitaa velvollisuutensa? Mitä omaa tapaansa hän ei toivo pojalleen? Lue Akin koko haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 18/2018! Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Aki Tykki

  • on Happoradio-muusikon taiteilijanimi. Laulaja ja biisinkirjoittaja syntyi 18.9.1975 Joensuussa.
  • Asuu Espoossa vaimonsa ja pian kaksivuotiaan poikansa kanssa.
  • Mukana uudella Vain elämää -kaudella. ”Olin vitsaillut, että minua pyydetään kaudelle 25, mutta pyydettiinkin jo kaudelle 8.”
  • Akin vaimo piirtää Instagramiin Mutsi jyrää -klippiä.