Musta Barbaari eli James Nikander kertoi Ylen koulukiusaamisillassa, miten tärkeää hänelle oli aikoinaan, kun hänen opettajansa huomasi  tämän pahan olon. Kuva: Panu Pälviä
Musta Barbaari eli James Nikander kertoi Ylen koulukiusaamisillassa, miten tärkeää hänelle oli aikoinaan, kun hänen opettajansa huomasi tämän pahan olon. Kuva: Panu Pälviä

Räppäri Musta Barbaari eli James Nikander puhui Ylen Koulukiusaamis-illassa, miten merkittävä rooli opettajilla voi olla. Jamesin oma opettaja auttoi häntä, kun kotona oli vaikeaa.

Räppäri Musta Barbaari, oikealta nimeltään James Nikander, kertoi omista koulukokemuksistaan TV2:n Koulukiusaamis-illassa tiistaina.

Jamesin kokemuksen mukaan opettaja voi tehdä yllättävän paljon oppilaansa hyväksi, mutta se edellyttää kiinnostusta ja aikaa. James kertoi omilta kouluajoiltaan esimerkin, joka auttoi häntä vaikeina aikoina.

– Olin piirtänyt kuvaamataidon tunnilla mun isästä kuvan, olin piirtänyt sille vampyyrin hampaat – isästä, jota mä en tunne. Mä en oo ikinä nähnyt mun isää. Tai jos oon, mä oon nähnyt sen kolmevuotiaana, en edes muista miltä mun isä näyttää... Tää on vaikea asia... Mun opettaja näki sen kuvan, ja sanoi: James jää keskustelee hetkeksi. Se huomas, että mulla on tosi vaikeaa olla, James kertoi selvästi liikuttuneena.

Samoihin aikoihin Jamesin äidillä oli vaikeaa. Hän teki Jamesin mukaan kaikkensa, jotta saisi perheelle ruuan pöytään.

– Äiti ei voinut aina keskittyä siihen, että miten mulla menee, koska oli niin keskittynyt siihen, että saa ruokittua mut. Se tuntui tosi hyvältä, että pystyin vihdoinkin keskustelee jonkun henkilön (opettajan) kanssa siitä aiheesta, James kertoi.

Kampanjoi koulukiusaamista vastaan

Jamesin sukujuuret ovat Tansaniasta. Hän kertoi, että häntä on koulukiusattu ja ainakin osittain se johtui ihonväristä.

James tekee nykyään kiusaamisen vastaista työtä kiertämällä kouluja. Hän on huomannut, että ihonväri voi vieläkin olla Suomessa syy kiusata, mutta syyksi kelpaavat muutkin piirteet.

– Kaikki erilaisuus – musiikkityyli, pukeutuminen, ulkonäkö tai mikä tahansa, mikä poikkeaa massasta – voi olla syy kiusaamiseen, James sanoi ohjelmassa.

James puhuu kouluissa paljon myös nettikiusaamisesta. Hän arvioi, että opettajat ja vanhemmat eivät ole siitä "kartalla".

– Se on niin näkymätöntä, että he eivät ole niin kartalla kuin pitäisi olla. Musta tuntuu, että opettajat tarvitsee konkreettisia todisteita, että he uskaltavat ja voivat tehdä asialle jotain.

Jamesin haastattelun Ylellä voi katsoa Areenan sivuilta. Haastattelu alkaa noin 31 minuutin kohdalta.

Lue myös:

Ota oma elämä haltuusi Mustan Barbaarin ohjeilla

Mustasta Barbaarista tuli ilmiö