James Nikanderin mielestä muiden auttamisessa parasta on se, että parantaa omaa elämänlaatua. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
James Nikanderin mielestä muiden auttamisessa parasta on se, että parantaa omaa elämänlaatua. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Viime syksynä James Nikander huomasi, että toisten auttaminen oli jäänyt hänen elämässään sivurooliin. Siksi hän tarjoutui auttamaan Facebookissa ketä tahansa, missä tahansa.

Räppäri Musta Barbaari, 26, oikealta nimeltään James Nikander, tarjoutui tammikuun alussa Facebookissa auttamaan ihmisiä missä tahansa.

– Pystyn auttamaan mm. muuttoavussa, voin jeesata salitreenissä, koirien ulkoiluttamisessa, voin tulla vaikka tavarataloon valitsemaan sopivan väriset verhot, mutta ehkä kuitenkin ne järkevimmät avuntarpeet ensin, hän kirjoitti.

Postauksen alle tuli kymmeniä ehdotuksia siitä, miten hän voisi jeesiä toisia parhaiten. Tarjouksen postaamisesta on nyt hieman yli kuukausi.

Musta Barbaari, millaisia avunpyyntöjä olet tähän mennessä saanut?

”Apua on pyydetty erityisesti lasten, nuorten ja vanhusten hyväksi. Moni on myös kaivannut apua elämänmuutokseen. Lisäksi minua on pyydetty mukaan kehittämään erästä auttamissovellusta.

Nyt käyn kerran viikossa vapaaehtoistyössä vanhusten päivätoiminnassa ja olen tarjoutunut vetämään Viikin nuorisotalolla kuntosalipajaa ja keskustelutuokioita.”

Mistä ajatus auttamistarjoukseen lähti?

”Lähdin viime syksynä Puerto Ricoon lomalle, koska viime vuosina elämässäni on ollut paljon stressiä työn ja ihmissuhteiden takia. Siellä auringon lämmössä tajusin, etten ole viime vuosina elänyt täysillä. Minulla on pitkään ollut Musta Barbaari -homma meneillään, mutta muuten olen jättänyt intohimonkohteita syrjään.

Päätin, että kotiin palattuani keskityn syrjässä olleisiin intohimon kohteisiini, kuten kehonhallintaan ja maalaamiseen. Tajusin myös, että voisin tehdä paljon enemmän muiden ihmisten hyväksi.

”Ajattelen, että ihminen kasvaa itse eniten sillä, että antaa rakkauttaan ja pyyteetöntä hyvää muille ihmisille.”

Olen aina arvostanut toisten auttamista ja huolenpitoa. Ajattelen, että ihminen kasvaa itse eniten sillä, että antaa rakkauttaan ja pyyteetöntä hyvää muille ihmisille. Puerto Ricossa ymmärsin, että kasvaakseni itse ihmisenä, minun on myös annettava hyvää muille.

Halusin myös avuntarjouksellani rohkaista muitakin jeesaamaan toisiaan. Lisäksi halusin kannustaa ihmisiä pyytämään apua, koska vaikeassa paikassa sekin on tärkeää.”

Millaista vapaaehtoistyö vanhusten päivätoiminnassa on ollut?

”Aivan huikeaa! Monilla vanhemmilla ihmisillä on sielussaan rauhallisuus ja kärsivällisyys, jota itsekin kaipaan elämääni. Heillä on paljon viisautta, jonka elämänkokemus on kerryttänyt heidän tietokirjaansa. Se herättää minussa pelkkää kunnioitusta.

Erityisen mieleenpainuva kokemus sattui vähän aikaa sitten, kun menin hakemaan erästä mummoa kotoaan päivätoimintaan. Rupattelimme ja hän esitteli minulle kehystettyjä kuvia lapsenlapsiaan. Hän kertoi, että saattaa kulua viikkoja tai kuukausia ilman, että hän näkee perhettään. Siitäkin huolimatta, että suuri osa heistä asuu pääkaupunkiseudulla.

”En ymmärrä, miten ihmiset eivät arvosta omaa sukupuutaan. Pelkkä läsnäolo on monelle suunnattoman tärkeää.”

Omat isovanhempani eivät ole enää elossa, joten hänen haikeutensa herätti minussa valtavan surun ja turhautumisen. En ymmärrä, miten ihmiset eivät arvosta omaa sukupuutaan. Pelkkä läsnäolo on monelle suunnattoman tärkeää.”

Mikä muiden auttamisessa on parasta?

”Ihmiset keskittyvät nykyään liikaa itseensä. Yhteiskuntamme ohjaa siihen kauneusihanteilla ja ulkoisilla paineilla. Haluaisin, että ihmiset ymmärtävät, että rakkaus on pintaa tärkeämpää. Toisten auttamisessa on ehdottomasti parasta se, että siitä saa itsekin niin paljon. Se muovaa ihmistä aidommaksi ja rakastavammaksi. Auttaminen rikkoo ennakkoluuloja ja opettaa avosydämisyyttä.”

Kuinka jokainen voisi auttaa helposti muita hieman enemmän arjessaan?

”Aloita pienestä. Kannattaa lähteä ihan siitä, että on kaikille kohtelias ja arvostaa muita ihmisiä. Kohteliaisuuksien jakaminen tuo toiselle hyvän olon, mikä saa myös itselle hyvän mielen. Lopulta siihen toisten auttamisen ja huomioimisen tuottamaan hyvänolontunteeseen jää koukkuun, ja pienet teot alkavat muuttua suuremmiksi.”

”Lopulta siihen toisten auttamisen ja huomioimisen tuottamaan hyvänolontunteeseen jää koukkuun, ja pienet teot alkavat muuttua suuremmiksi.”

Jokainen auttajakin tarvitsee joskus apua. Mitä saamaasi apua olet arvostanut elämässäsi kaikista eniten?

”Ystävieni antama henkinen tuki on ollut korvaamaton apu silloin, kun usko itseen on ollut hukassa. He valavat uskoa paremmasta. Olen saanut läheisiltäni valtavan voimavaran, joka auttaa elämää hymyssä suin.”

OSALLISTU HAASTEESEEN!

Miten sinä voisit tehdä ystävän, naapurin, työkaverin tai tuntemattoman päivästä piirun paremman? Tai mitä hyvää sinulle on tehty: Kolasiko naapuri pihanne? Tarjosiko joku kahvit? Kehuiko pomo?

Jaa hyvä tekosi sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa tai Twitterissä, tunnisteella #yksitekopaivassa.

Voit kertoa omista tai toisten teoista myös alla olevassa kommentointikentässä. Teemme niistä myöhemmin juttua.

Tarja Smura on joutunut kohtaamaan seksuaalista häirintää läpi elämänsä. ”Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön!”

Tarja Smura, 47, on yksi kahdeksasta entisestä Miss Suomesta, joka on mukana missien elämästä kertovassa Kaunis elämä -ohjelmassa.

Tarjan lisäksi ohjelmassa nähdään Lenita Airisto, Riitta Väisänen, Lola Odusoga, Pia Lamberg, Lotta Näkyvä ja Karita Tykkä. Moni heistä nosti esille Me too -kampanjan hengessä seksuaalista häirintää, jota Tarja kohtasi ensimmäistä kertaa jo ala-asteella.

– Muutin ala-asteella paikkakuntaa ja jotenkin vaistosin, että yksi miesopettaja oli turhan kiinnostunut minusta. Ylä-asteella muutamat opettajat tulivat liian lähelle, koskettivat ohimennen. Omalla tavalla se ehkä huvitti, että mitä tuo ihminen oikein yrittää.

”Pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat.”

Tarjan oma tytär on nyt parikymppinen ja huoli asiasta nousi eri tavalla pintaan oman lapsen myötä. Missivuotena hän pelkäsi jäädä erään vaatetoimittajan kanssa samaan tilaan, koska tämä kävi iholle.

– Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön! En ole herkkähipiäinen, mutta kyllä nyt viimeistään naisten on aika pitää puoliaan. Jokaisella meistä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Rankan eron jälkeen löytyi onni

Tarjan päivänä muistellaan tämän missivuotta, jolloin hänellä oli lyhyt romanssi elokuvaohjaaja Renny Harlinin kanssa. Tarja sijoittui Miss Universum -kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon.

– Suhteeni Rennyn kanssa nostetaan aina esille, vaikka suhteutettuna elämänkaareeni se on aika pieni, joskin hurja episodi. En ole itse jäänyt kuitenkaan junnaamaan siihen, nuoret ihmiset vain rakastuivat, ei siinä sen kummempaa. Elämässäni on tapahtunut paljon muutakin.

Tarja opiskeli sosionomiksi ja avioitui vuonna 1997. Liitosta syntyi kolme lasta, joista vanhin on 20-vuotias tytär ja nuorin 6-vuotias poika. Pari erosi vuonna 2012, kun mies ilmoitti haluavansa erota pitkän liiton jälkeen. Tarja kuvailee eroa rankaksi.

”Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.”

Pian elämään astui hänen nykyinen puoliso Markus 6-vuotiaan poikansa. Markuksen vaimo oli menehtynyt pojan ollessa 4-vuotias.

– Kyllä hän on nyt minun lapseni ihan täysin. En tiedä, mistä sain silloin sen voiman, mutta näin heti, mitä lapsi tarvitsee. Hän oli menettänyt äitinsä, eikä hänelle oltu koskaan raskittu sen takia asettaa rajoja.

– Ehkä lapset olivat myös minulle kannatteleva tekijä eron jälkeen. Keskitin energian siihen, että he selviävät siitä.

Markus ja moni läheinen usuttivat, että poika sanoisi Tarjaa äidiksi.

– Olen tehnyt niin paljon töitä erityislasten kanssa, että tiesin, ettei se ole järkevää. Sanoin miehelleni, että Samuel sanoo minua äidiksi sitten, kun hänestä aidosti tuntuu siltä. Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.

– Viimeiset vuodet hän on kutsunut minua äidiksi ja hän on minun lapseni siinä missä muutkin. Hän on äärimmäisen lojaali minua kohtaan. Meidän ei tarvitse kuin vilkaista toisiamme, kun tiedämme, mitä toinen tarkoittaa. Olen ollut hänen elämässä nyt pidempään kuin hänen oma äitinsä.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.