Kuva Liisa Takala
Kuva Liisa Takala

Kirjailija Johanna Holmström, 32, katselee mielessään elokuvia ja kirjoittaa ne sitten ylös.

Muslimitytöistä kertova kirjasi Itämaa on saanut Ruotsissa paljon suurempaa huomiota kuin Suomessa. Mistä luulet sen johtuvan?
Ruotsissa on käyty keskustelua maahanmuutosta paljon pidempään kuin Suomessa, mutta sielläkään ei ole juuri kirjoitettu muslimitytöistä. Kirjassani tyttö on sankari ja päähenkilö, ei uhri. Minusta ollaan kiinnostuneita myös kielen vuoksi, sillä olen suomenruotsalainen. Suomenruotsi on aika erilaista kuin riikinruotsi, mikä viehättää ruotsalaisia.

Tunnistatko itsessäsi joitain suomenruotsalaisuuteen liitettyjä kliseitä?
En sitten mitään. En osaa yhtään juomalaulua enkä ole koskaan käynyt rapujuhlissa. En liioin purjehdi tai omista mitään Burberryä. Minua huvittaa suuresti, että suomenruotsalaisia pidetään parempana väkenä. Olenhan kasvanut keskiluokkaisessa perheessä keskellä metsää.

Omistat kirjasi kaikille tytöille, jotka ovat joskus olleet ulkona liian lyhyessä hameessa. Minkä mittainen hame on liian lyhyt?
Riippuu tulkinnasta, mutta ehkä sellainen kuin Britney Spearsilla. Ei minihameessa kuitenkaan mitään vikaa ole, jos sen osaa kantaa. Käytän niitä toisinaan itsekin.

Miten tarinasi syntyvät?
Näen aina mielessäni kuvia. Päässäni pyörii kuin elokuva, ja sitten vain kirjoitan, mitä siinä tapahtuu.­ Se on aika helppoa, sillä minun tarvitsee vain kelata kuvat läpi.

Tuleeko sinulle koskaan teoskateutta?
Kyllä tulee, esimerkiksi Sofi Oksasen Puhdistuksesta. Se kärpäskohta siinä alussa on ihan mieletön! Mielestäni ensimmäinen lause on kaikkein hankalin kohta kirjassa, sillä sen on pakko olla hyvä.

Harmittaako, ettei televisiossa pyöri kirjailijoiden omaa kykykilpailua?
Kirjoittaminen on niin hidasta puuhaa, että sitä olisi varmaan kuolettavan tylsää katsella. Jos lähtisin johonkin ohjelmaan mukaan, se olisi luultavasti joku seikkailuhenkinen kilpailu, jossa laskettaisiin koskissa ja kiipeiltäisiin kallioilla.

Kuka romaanihahmo olisit, jos saisit valita?
Olisin varmasti Humisevan harjun Catherine. Tai ehkä sittenkin Heathcliff, sillä Catherine kuolee synnytykseen. Humisevassa harjussa on kaikki se, mistä itsekin tykkään kirjoittaa. Siinä käsitellään suhteita todella syvällisellä tavalla. Vaikka henkilöt ovat hyvin julmia, he myös rakastavat­ suuresti toisiaan.

Johanna Holmström

Syntynyt vuonna 1981 Sipoossa. Perheeseen kuuluvat tyttäret Ines, 3, ja Jasmin, 1. 

Oli 10 vuotta naimisissa arabimiehen kanssa. Liitto kaatui Johannan mukaan kulttuurieroihin.

Johannan uusi kirja Itämaa kertoo kahden suomalaistytön rimpuilusta muslimi- ja valtakulttuurin välillä.

Pitää retkeilystä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla