”Isyys muuttaa kaiken”, Tom Ford sanoo. Kuva: Shutterstock
”Isyys muuttaa kaiken”, Tom Ford sanoo. Kuva: Shutterstock

Tom Ford saavutti muodissa kaiken mahdollisen ennen nelikymppisiään. Nyt palkittu elokuvantekijä kammoaa pinnallisuutta ja opettaa pojalleen samoja asioita, joita oppi omalta isältään.

Tom Fordin suunnittelemat vaatteet sopisivat elokuvaan täydellisesti.

Yön eläimet on muotisuunnittelijana supermenestyneen Tomin toinen ohjaustyö. Sen tarina alkaa luksusmaailmasta, jossa Amy Adamsin näyttelemä taidegalleristi Susan elää. Tähän glamourin, teräksen ja lasin kuplaan istuisi myös Fordin design.

Mutta ei, sitä ei elokuvassa nähdä.

– Minulla on yksi elämä muotisuunnittelijana, mutta haluan tulla vakavasti otetuksi elokuvantekijänä. Tämä ei ole harrastus, Tom, 55, sanoo jämäkästi.

– Olen äärimmäisen tietoinen siitä, etten halua yhdistää näitä kahta asiaa.

Muodissa Tom Ford saavutti kaiken mahdollisen jo ennen 40-vuotissyntymäpäiväänsä. Elokuva on kuitenkin Tomin ensirakkaus, ja tosissaan se alkoi kiinnostaa häntä 1990-luvun puolivälissä.

– Tavallaan elokuvanteko ja työni muodin parissa ovat samanlaisia, Tom myöntää.

– Molemmilla aloilla laitat nimesi johonkin, jonka olet tehnyt. Elokuvaohjaajalla on visio, jonka mukaan teosta tehdään, vaikka se onkin yhteistyötä. Muotisuunnittelija taas on diktaattori. Hän päättää yksin, miltä naisen ja miehen pitää näyttää.

Ensimmäisen elokuvansa A Single Man Tom rahoitti itse, sillä häneen ei yksinkertaisesti luotettu elokuvantekijänä. Muotisuunnittelija pysyköön lestissään, rahoittajat ajattelivat. Kymmenen miljoonan euron budjetti kuitenkin järjestyi, sillä varallisuutta Fordilla riitti – olihan hän ollut Guccin pienosakkaana nostaessaan muotitalon arvon kymmenkertaiseksi, lähes kymmeneen miljardiin euroon.

A Single Manissa Colin Firth näytteli itsemurhaa harkitsevaa homomiestä Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuuksien arvoisesti. Yön eläimet on saanut vielä paremman vastaanoton. Se sai Venetsian elokuvajuhlilla parhaan ohjauksen palkinnon.

17-vuotiaan taivas

Tom eli lapsuutensa Texasissa, ja sinne sijoittuu myös osa hänen tuoreesta leffastaan. Ohjaajan mukaan Yön eläimet kertoo ennen kaikkea siirtymästä: Susan vapautuu kahleista ja ryhtyy taiteilijaksi.

– Totta kai siinä on omaelämäkerrallinen elementti, Tom sanoo.

– Sehän on syy, miksi tarinan haluaa kertoa. Luomalla olen vapautunut omista kahleistani.

”Kasvoin kulttuurissa, jossa kuuluisuutta ihailtiin.”

Tom itse haaveili Texasissa New Yorkista, jonne hän muutti saatuaan opiskelupaikan. Taidehistoria yliopistolla vaihtui taidekoulun arkkitehtuuriopintoihin. Sivutyönään hän teki mallikeikkoja ja esiintyi televisiomainoksissa. Ennen kaikkea Tom halusi näyttelijäksi.

– Varmaan viisivuotiaasta asti! Kasvoin kulttuurissa, jossa kuuluisuutta ihailtiin, ja kukapa olisi kuuluisampi kuin tähtinäyttelijä, hän kertoo.

– Mutta vihasin näyttelemistä ja olin tavattoman epävarma kameran edessä. En uskaltanut antaa itsestäni mikään. Kykenin korkeintaan hymyilemään naapurinpoikana televisiomainoksessa. Mutta tienasin siitä hyvät rahat opiskeluvuosina.

Toiset unelmat suurkaupungissa toteutuivat. Tom eli niin kuin oli aikaisemmin haaveillut: kuin supertähdet.

– New York oli 17-vuotiaalle uskomaton paikka, hän kertoo.

– Olet nuori. Et tiedä vielä olevasi homo. Olet puoleensavetävä, saat kutsuja Studio 54:ään, saat kaiken ilmaiseksi, käytät huumeita, aids ei ole vielä tullut, elät yhtäkkiä täydellisessä hedonismissa.

Studio 54 oli New Yorkin vapaamielinen ykkösdisko, joka oli tunnettu julkkiksista, seksistä ja päihteistä. Siellä kaikki oli mahdollista.

– Ne vuodet muuttivat käsitykseni kauneudesta ja glamourista. Tutustuin tärkeisiin ihmisiin, joista monet tekivät lähtemättömän vaikutuksen: Halston kokkasi minulle aamiaismunakasta, Tom muistelee sen ajan ykkössuunnittelijaa.

”Ne vuodet muuttivat käsitykseni kauneudesta ja glamourista.”

New Yorkissa vahvistui seksuaali-identiteettikin. Aikaisemmin Tomilla oli ollut tyttöystäviä.

– Rakastin tyttöystävääni. Uskon, että seksuaalisuuden rajat ovat häilyviä enkä niin hirveästi pidä sanoista homo tai hetero.

Tie muotimaailmaan avautui pikku hiljaa. Ensin Tom vietti puolitoista vuotta Pariisissa Chloé-vaatemerkin lehdistöapulaisena. Milanossa hänet ylennettiin Guccin luovaksi johtajaksi, ja heikoissa kantimissa ollut muotitalo nousi edelläkävijäksi. Se osti Yves Saint Laurentin, ja Tom Fordista tuli myös sen pääsuunnittelija.

Gucci-vuosinaan Tom tienasi suunnattoman omaisuuden. Niiden jälkeen hän perusti oman merkkinsä, Tom Fordin, sekä oman elokuvatuotantoyhtiönsä.

Pinnallisuus ällöttää

Tom on naimisissa Richard Buckleyn, Vogue Hommes Internationalin entisen päätoimittajan kanssa. Suhde alkoi New Yorkissa 1986. Pariskunnalla on nelivuotias poika Alexander.

– Isyys muuttaa kaiken. Olen kuullut itseni sanovan pojalleni asioita, joita oma isäni sanoi minulle. Silloin havahdun: hän sanoi ne minulle, koska hänen isänsä oli sanonut ne hänelle, ja isäni isä sitä ennen, Tom kertoo.

– Ennen lasta ajattelin maailman alkaneen siitä, kun synnyin, ja päättyvän, kun kuolen.


Tom Ford ja Richard Buckley. Kuva: Getty Images

 

Perheen ykköskoti on nyt Lontoossa. Euroopassa sivistys on Tomin mielestä arvossaan, kun taas Yhdysvallat on hänestä muuttunut monella tavalla vain juntimmaksi.

– Koen sielussani amerikkalaisuutta, mutta järkytyn nykyään aina mennessäni sinne. Britanniassa television pääkanavilta tulee uutisia, Yhdysvalloissa laihdutusohjelmia ja julkkiksia.

Teini-ikäisenä Tomillakin oli seinällään Farrah Fawcettin juliste, tunnettu kuva, jossa Charlien enkelit -näyttelijä hymyilee rannalla punaisessa uimapuvussaan.

– Minusta tuo oli Amerikan kuva: kaunis, ruskettunut, nuori, vahva. Ja millainen on kuva Amerikasta tänään? Ylensyönyt, ikääntyvä, roikkuva.

”Olen hyväksynyt sen, että maailma on materialistinen.”

Pinnallinen maailma ällöttää Tomia. Hän ymmärtää ristiriidan: muotisuunnittelijana hän pyrkii äärimmäiseen esteettisyyteen, ja elokuvateollisuutta sanelee raha.

– Olen hyväksynyt sen, että maailma on materialistinen. Vaikkapa kašmir tuntuu ihanalta, ja kauneus tuo minulle täyttymyksen tunnetta. Mutta sen ei pidä saada yliotetta elämästä.

Mielikuvien myyminen on Tomille sekä ammatti että taakka.

– Kulttuurimme myy onnellisuutta, joka ei ole totta. Masennuslääkkeitä käytetään, koska ihmiset ihmettelevät, mikä heissä on vialla, kun he eivät tunne kaupattua onnea, hän uskoo.

– Minulle läheiseni ovat tärkeintä elämässä. Siitä elokuvanikin kertovat.

Tom Ford

Muotisuunnittelija ja elokuvaohjaaja syntyi Austinissa Yhdysvalloissa 27.8.1961.

Perheeseen kuuluvat puoliso Richard Buckley ja heidän poikansa Alexander. Asuu Lontoossa.

Ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut elokuvat A Single Man ja Yön eläimet.

Yön eläimet palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta. Suomen-ensi-ilta 2. joulukuuta. Lue leffan arvio kulttuurisivuiltamme!

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.