Muotisuunnittelija Alexander McQueen oli synkkien salaisuuksien repimä mies. Viisi vuotta kuolemansa jälkeen hän on maineensa huipulla.

Jousisoitinten ja pianon pauhu – säveltäjä Philip Glassin Tunnit-elokuvasta tuttu musiikki – täyttää lontoolaisen ateljeen. Lattialla on läjäpäin National Geographic -lehtiä, kangaspakkoja ynnä luonnoksia. T-paitaan ja farkkuihin pukeutunut, sänkipäinen muodinluoja viuhtoo vimmatusti läpi yön, kokaiinin voimalla.

Aamulla valo siivilöityy studion ikkunasta, pölyhiukkaset leijailevat ilmassa. Mallinuken yllä hohtaa täydellinen luomus: kullanvärinen höyhentakki, joka on saanut innoituksensa linnuista ja kreikkalaisen mytologian Ikaros-tarusta. Töihin saapuvan assistentin on hiiviskeltävä, jotta hän ei herättäisi verhon takana nukkuvaa muodinluojaneroa – ja petoa.

Tämä voisi olla kohtaus elokuvasta, joka kertoo vuonna 2010 itsemurhan tehneestä Alexander McQueenista, muodin pahasta pojasta. Hänet muistetaan paitsi omaperäisistä vaatteistaan myös holtittomasta elämäntyylistään.


Herttuatar Catherine on Alexander McQueenin muotitalon epävirallinen keulakuva. Hänen hääpukunsa oli nykyisen johtajan Sarah Burtonin käsialaa. Väitetään, että muotitalo haluaa ottaa etäisyyttä perustajansa synkkään menneisyyteen.

Viisi vuotta kuolemansa jälkeen McQueen on ajankohtaisempi kuin koskaan. Cambridgen herttuatar Catherine suosii merkin asuja, mikä on nostanut muotitalon uuteen kukoistukseen.

Leffa on varmasti jo suunnitteilla, sillä särmikkäästä muodinluojasta on tehty kaksi uutta elämäkertaa ja pian Lontoossa avautuu kaksi näyttelyä. Tate-museoon on koottu valokuvia viimeisiltä vuosilta, ja Victoria & Albertin Savage Beauty esittelee uran raa’an kauniita merkkiteoksia. Liput on myyty ennakkoon liki loppuun.

Mustelmilla

Alexander McQueen hätkähdytti jo muotiopiskelijana vuonna 1992 päättötyöllään. Hän ammensi Jack The Ripper Stalks His Victims (Viiltäjä-Jack vaanii uhrejaan) -nimiseen mallistoonsa vaikutteita Britannian rikoshistorian kuuluisimmista naismurhista.

Myöhemmin hän puki mallinsa korsetteihin ja repaleisiin mekkoihin, spreijasi heidän hiuksensa ja laitatti nuorten naisten silmiin valkoiset piilolinssit, jotka tekivät heistä ilmeettömiä. Monet tulkitsivat, että mallit esittivät raiskattuja ja hakattuja naisia. McQueen oli heidän mielestään misogynisti, naistenvihaaja, joka purki vihaansa painajaismaisiin luomuksiinsa.

Andrew Wilsonin Alexander McQueen: Blood Beneath The Skin -uutuuskirjan mukaan tämä on väärinkäsitys. Synkkä luomisvimma kumpusi muodinluojan lapsuudesta: hän oli joutunut isosiskonsa aviomiehen hyväksikäyttämäksi. Nuori poika myös todisti, kuinka mies pahoinpiteli hänen sisartaan.

– Olen nähnyt, kun aviomies hakkaa naisen liki kuoliaaksi, McQueen kertoi usein lähipiirilleen.

Seksuaalisen hyväksikäytön hän paljasti läheiselle siskolleen vasta joitakin vuosia ennen kuolemaansa.

Muotiluomukset kuvastivat hänen sisäistä taisteluaan. Veriroiskeet ja mustelmat eivät olleetkaan uhrin polttomerkkejä, vaan selviytyjän voitonmerkkejä.

– Haluan, että ihmiset pelkäävät pukemiani naisia, McQueen sanoi.

– Hänen mallinsa eivät näytä heikoilta. Itse asiassa he näyttävät siltä, että saattaisivat lyödä turpaan, pukunäyttelyä kokoava professori Claire Wilcox analysoi Guardian-lehdessä.

Housut kintuissa

McQueenille ei riittänyt, että hänen muotinäytöksensä olivat hyviä. Niiden piti olla ainutlaatuisen upeita, teatraalisia, taiteellisia ja ehdottomasti hätkähdyttäviä. Alexander McQueen halusi sokeerata. Osoittaakseen, ettei hän välittänyt kenenkään mielipiteistä, hän riisui erään näytöksen päätteeksi housunsa ja pyllisti taputtavalle yleisölle.

– En halua tehdä cocktail-juhlia, mieluummin ihmiset voisivat poistua näytöksestäni oksentaen. Suosin äärimmäisiä reaktioita. Haluan sydänkohtauksia. Haluan ambulansseja, hän sanoi.

Vuonna 1996 27-vuotias McQueen palkattiin Pariisiin huippumuotitalo Givenchyn luovaksi johtajaksi. Monimiljonääri hänestä tuli vuonna 2000, kun McQueen myi Guccille osaomistuksen omasta brändistään.

Hän saattoi hetken mielijohteesta lentää New Yorkiin ostamaan Andy Warholin taidetta tai Afrikkaan safarille miesystävänsä kanssa nähtyään televisiossa leijonia. Kerran hän osti Pariisin Four Seasons -hotellista yli 40 000 euron kattokruunun, jonka kristalleista teki joulukuuseensa koristeita. Juhlissa tarjoiltiin samppanjaa ja kokaiinia hopealautaselta.

Ystävien mukaan maine nousi miehen päähän. Parhaimmillaan hän oli hauska ja ironinen, pahimmillaan ilkeä ja epä-
lojaali, jopa väkivaltainen. Raivokohtauksista saivat osansa paitsi poikaystävät myös työntekijät. Työnarkomaani lääkitsi stressiään huumeilla, alkoholilla ja seksillä miesprostituoitujen kanssa. Muodin pahasta pojasta alettiin puhua hirviönä.

– Hänen taistelunsa alkoi todenteolla, kun hän sai mainetta. Hän aiheutti vaikeuksia ja loi draamaa. Välillä piti todella kysyä itseltään, oliko hän ystäväsi lainkaan, eräs lähipiiriläinen kertoi elämäkerturi Andrew Wilsonille.

Pinkki lammas

Kuusilapsisen itälontoolaisperheen kuopus Lee Alexander McQueen ymmärsi jo varhain olevansa homo ja vähän erilainen poika, joka tykkäsi piirrellä Tuhkimolle iltapukuja.

Taksikuskin poika, perheensä pinkki lammas, kuten hän itseään luonnehti, pääsi räätälinoppiin ja alkoi käyttää toista nimeään, jotta ei menettäisi työttömyyskorvauksiaan. Kerrotaan, ettei hän uransa alussa päässyt muotilehti Voguen toimitukseen, koska henkilökunta pelkäsi jalkapallohuligaanilta näyttävän jätkän varastavan heidän käsilaukkunsa.

McQueen olisi halunnut näyttää yhtä sulavalta kuin kollegansa Tom Ford ja Calvin Klein. Hän piti itseään rumana ja suhtautui pakkomielteisesti ulkonäköönsä.

– Lee vihasi peilikuvaansa. Muotimaailmaa tyrannisoivat ihmiset, jotka todella keskittyvät siihen, miltä he näyttävät, ystävä totesi.

McQueen teetätti hammasremontin ja palkkasi kuntovalmentajan, joka antoi asiakkaalleen potkut, koska pelkäsi ahkeran huumeidenkäyttäjän saavan sydänkohtauksen. Tämän jälkeen McQueen turvautui rasvaimuun ja vatsalaukunpienennysleikkaukseen.

Muotimaailman pinnallisuus ahdisti kunnianhimoista McQueenia, joka mietti elämälleen uutta suuntaa, muun muassa taideopintoja.

Itsetuho syveni vuonna 2007, kun hänen ystävänsä ja mesenaattinsa, omaperäinen stylisti Isabella Blow teki itsemurhan kaksikon huhutun välirikon jälkeen.

Päihteet olivat jo jokapäiväistä arkea, ja McQueen oli saanut hiv-tartunnan. Kaikki hänen seurustelusuhteensa loppuivat lyhyeen.

– Hän teki monista diilereistä rikkaita, ystävä kertoi elämäkerturille ja laski McQueenin käyttäneen yli 800 euroa päivittäiseen annokseensa.

– Huumeet veivät Leen pimeään paikkaan, joka ei ollut erityisen miellyttävä, ex-poikaystävä kuvaili.

Ystävien mukaan hän saattoi tehdä kolme mallistoa puolessatoista päivässä kokaiinin voimalla mutta samalla huumeet toivat mukanaan vainoharhaisuuden.

– Kadotimme hänet huume- ja seksiorgioille. Hän oli masokistinen, epävarma ja onneton, ja hänellä oli hyvin alhainen itsekunnioitus.

– Lopulta hän ei välittänyt itsestään yhtään. Luulen, että hän vihasi itseään.

Viimeinen viesti

– Olen rakentanut oman vankilani, Alexander valitti ystävälleen keväällä 2009 Mallorcan-huvilallaan ja kertoi suunnitelleensa jo viimeisen mallistonsa. Hän fantasioi ampuvansa itsensä näytöksen päätteeksi lavalle. Huolestunut ystävä soitti McQueenin muotitaloon, josta vakuuteltiin, että keulakuva oli kyllä kunnossa.


Alexander – lähipiirilleen Lee – oli läheinen Joyce-äitinsä kanssa.

Monet arvelevat, että demoniensa kanssa painiva mies rakasti todella vain yhtä ihmistä – Joyce-äitiään, joka uskoi poikaansa aina. Syöpää sairastaneen äidin kuolema oli loppuunpalaneelle McQueenille ylitsepääsemätön murhe.

Helmikuun 10. päivä vuonna 2010, äitinsä hautajaisten aattona, 40-vuotias Alexander McQueen lukittautui luksuskotiinsa Lontoon Mayfairissa. Aamulla taloudenhoitaja löysi hänet hirttäytyneenä.

Viimeisen viestinsä hän oli kirjoittanut kirjan takakanteen.

– Huolehtikaa koiristani, kiitos. Antakaa anteeksi, rakastan teitä, Lee. Ps. Haudatkaa minut kirkkoon.

Lähteet muun muassa: The Times, The Guardian, The Daily Mail

Lue myös:

Suomalaissuunnittelija pääsi mukaan Ranskan Muodin huipulle -sarjaan

Lee Alexander McQueen

Omaperäinen muotisuunnittelija syntyi Lontoossa 17.3.1969, kuoli 11.2.2010.

Valittiin neljästi Vuoden muotisuunnittelijaksi Britanniassa ja 2003 Vuoden kansainväliseksi suunnittelijaksi, jolloin sai myös kuningattarelta ritariarvon.

Useiden tähtien lempisuunnittelija. Kuuluisa pääkallohuivi myytiin kuolinuutisen jälkeen loppuun. Luomuksia esillä Lontoon Victoria & Albert -museossa 14.3. alkaen.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.