Aadan Ibrahimin mielestä byrokraattisuus, asunnottomuus ja kielikoulutuksen ongelmat hankaloittavat maahanmuuttajien sopeutumista Suomeen. Kuva: Suomen Pakolaisapu/Mirva Helenius
Aadan Ibrahimin mielestä byrokraattisuus, asunnottomuus ja kielikoulutuksen ongelmat hankaloittavat maahanmuuttajien sopeutumista Suomeen. Kuva: Suomen Pakolaisapu/Mirva Helenius

Aadan Ibramin tuli Suomeen 10-vuotiaana turvapaikanhakijana.

Suomen Pakolaisapu on myöntänyt vuoden 2014 Mr. Maahanmuuttaja -palkinnon somalialaistaustaiselle nuoriso-ohjaajalle Aadan Ibrahimille, 29.

Aadan tekee töitä nuoriso-ohjaajana R3-yhdityksessä, jossa yritetään parantaa maahanmuuttajanuorten asemaa Suomessa ja ehkäistä syrjäytymistä. Hän on saanut kiitosta taidostaan kohdata nuoria, ahkeruudestaan sekä nuorten vanhempien tukemisesta kasvatusvastuussaan. Suomen Pakolaisapu jakaa vuosittain Mr. Maahanmuuttaja -palkinnon ansioituneelle maahan muuttaneelle miehelle. Palkinto on 1000 euroa.

– Monet ovat opiskelleet omassa maassaan ja tulevat tänne kovalla höyryllä. Heillä on korkea motivaatio. Sitten selviääkin, että todistuksia ei hyväksytä, kielikurssille ei mahdu ja tämän lisäksi annetaan taloudellista tukea. Tämä kokonaisuus passivoi, Aadan sanoo tiedotteessa.

Aadanin mielestä kolme asiaa estää nuorten sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan: byrokraattisuus, asunnottomuus ja kielikoulutuksen ongelmat. Hänen mielestä nuorten pitäisi päästä työharjoitteluun heti, kun he tulevat Suomeen.

– Kaikessa työssä ei tarvitse kieltä. Firmat on myös haastettava antamaan nuorille mahdollisuus.

”Ihmisoikeudet eivät toteudu pakolaisten kohdalla”

Aadan itse saapui Suomeen turvapaikanhakijana 10-vuotiaana. Hänen siskonsa tuli Suomeen pari vuotta ennen veljeään. Suomeen tullessaan hän ei osannut kirjoittaa mutta pääsi nopeasti mukaan tavalliseen kouluopetukseen.

Aadan haki perheenyhdistämistä muun perheensä kanssa, mutta prosessi tyssäsi rahaan: vanhemmat eivät taloustilanteen vuoksi päässeet ajoissa Etiopiaan haastatteluun. Pakolaisten perheenyhdistämistä on viime vuosina entisestään tiukennettu.

– Ihmisoikeudet takaavat jokaiselle oikeuden perhe-elämään. Tällä hetkellä Suomessa tämä oikeus ei pakolaisten kohdalla toteudu, Suomen pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen sanoo.

Lue myös:


19-vuotias Viola perustaa lastenkodin Keniaan


Ympärileikatun naisen tarina pakotti auttamaan


Näihin kysymyksiin maahanmuuttaja saa aina vastata

Jarkko Valtee juhli pyöreitä baarissa. – Laitoin parille kymmenelle frendille Facebookissa viestiä, että en ole matkoilla vaan baarissa, tule sinäkin.

Drag-artisti, radiojuontaja ja viihteen monitoimimies Jarkko Valtee täytti lauantaina 50 vuotta.

– Tai siis olen nyt vanha 600 kuukautta ja neljä päivää. Lapsilla ikä lasketaan aina kuukausissa, jossain vaiheessa ihminen alkaa kääntyä takaisinpäin.

Jarkko juhli pyöreitä baarissa.

– En jaksanut järjestää mitään tapahtumaa, mutta laitoin parille kymmenelle frendille Facebookissa viestiä, että en ole matkoilla vaan baarissa, tule sinäkin.

Edellisen kerran Jarkko juhli pyöreitä isommin, kun hän täytti 30 vuotta. Noissa juhlissa hän esiintyi ensimmäistä kertaa Osku Heiskasen kanssa Sowhat draq-duona.

”Meitä on Oskun kanssa leikkisästi syytetty, että veimme drag-skenen S-etukorttiristeilyille.”

Nyt kaksikko rakentaa syksylle 20-vuotisjuhlakiertuetta. Mukaan lähtee 13 henkinen porukka sekä iso rekan perävaunullinen koneistoa. Kiertue kattaa maan isoimmat kulttuuritalot.

– Naurettiin Oskun kanssa, että on tämä aika hyvin kahdelle viisikymppiselle miehelle, jotka esittävät muita artisteja. Silloin kun aloitimme, drag nähtiin enemmän suttuisena yökerhoasiana. Meitä on Oskun kanssa leikkisästi syytetty, että veimme drag-skenen S-etukorttiristeilyille. Se on edennyt marginaaliviihteestä yhdeksi isoksi teatteriviihteen alaksi.

Esiintymistä Jarkko aikoo jatkaa hamaan tulevaisuuteen. Muutenkin hän arvelee muuttuneensa ihmisenä hyvin vähän viimeisen 20 vuoden aikana.

– Rauhoittunut on väärä sana, mutta en ole enää niin ehdoton kuin aikaisemmin. Pystyn yhä vetämään kilarit aivan käsittämättömistä asioista, mutta väitän että olen ihan pikkuisen paremmin oppinut ymmärtämään, enkä suutu ihan niin herkästi, Jarkko analysoi Laura Paloheimon kirjan julkistamistilaisuudessa.

Radiopersoona Kimmo Vehviläinen poseerasi Instagram-kuvassaan ilman vihkisormusta jo huhtikussa. Nyt hän on vahvistanut, että avioliitto Johannan kanssa on päättynyt eroon. 

Kimmo Vehviläisen avioliitto vaimonsa Johanna Vehviläisen kanssa on päättynyt eroon. Pari oli yhdessä 10 vuotta. Naimisiin he menivät vuonna 2016. Jo ennen naimisiinmenoa pari erosi kahdesti. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seiska

Kimmo vahvistaa Me Naisille tiedon pitävän paikkansa. 

– Kyllä tieto erosta pitää paikkansa. Olen jo sanonut kaiken sanottavan, minulla ei ole enempää tästä aiheesta, Kimmo kommentoi Me Naisille. 

Seiskalle Kimmo paljasti, että pariskunta oli eronnut jo kevättalvella.

– Nyt alkukesän aikana asioita laitetaan käytäntöön, Kimmo kertoi Seiskalle. 

Kimmo oli yksi suosikeista tuoreessa Selviytyjät Suomi -julkkisversioissa. Kimmo pääsi kilpailussa finaaliin. Kun Selviytyjissä kilpailijat saivat kirjeet kotoa, Kimmo ei pystynyt tunteidensa vallassa lukemaan rakkaudentäyteistä kirjettä Johannalta.

Kimmo kertoi Seiskalle kokeneensa itsensä yksinäiseksi Selviytyjien kuvauksissa. Hän kävi kuvausten aikana puhumassa pahasta olostaan psykologi Laura Stenroosin kanssa. 

Johanna-vaimon Selviytyjät-ohjelman kuvauksiin lähetetystä kirjeestä välittyi rakkaus ja ikävä aviomiestään kohtaan.

Päivitetty 10:39 Oikea naimisiinmenoaika