Aadan Ibrahimin mielestä byrokraattisuus, asunnottomuus ja kielikoulutuksen ongelmat hankaloittavat maahanmuuttajien sopeutumista Suomeen. Kuva: Suomen Pakolaisapu/Mirva Helenius
Aadan Ibrahimin mielestä byrokraattisuus, asunnottomuus ja kielikoulutuksen ongelmat hankaloittavat maahanmuuttajien sopeutumista Suomeen. Kuva: Suomen Pakolaisapu/Mirva Helenius

Aadan Ibramin tuli Suomeen 10-vuotiaana turvapaikanhakijana.

Suomen Pakolaisapu on myöntänyt vuoden 2014 Mr. Maahanmuuttaja -palkinnon somalialaistaustaiselle nuoriso-ohjaajalle Aadan Ibrahimille, 29.

Aadan tekee töitä nuoriso-ohjaajana R3-yhdityksessä, jossa yritetään parantaa maahanmuuttajanuorten asemaa Suomessa ja ehkäistä syrjäytymistä. Hän on saanut kiitosta taidostaan kohdata nuoria, ahkeruudestaan sekä nuorten vanhempien tukemisesta kasvatusvastuussaan. Suomen Pakolaisapu jakaa vuosittain Mr. Maahanmuuttaja -palkinnon ansioituneelle maahan muuttaneelle miehelle. Palkinto on 1000 euroa.

– Monet ovat opiskelleet omassa maassaan ja tulevat tänne kovalla höyryllä. Heillä on korkea motivaatio. Sitten selviääkin, että todistuksia ei hyväksytä, kielikurssille ei mahdu ja tämän lisäksi annetaan taloudellista tukea. Tämä kokonaisuus passivoi, Aadan sanoo tiedotteessa.

Aadanin mielestä kolme asiaa estää nuorten sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan: byrokraattisuus, asunnottomuus ja kielikoulutuksen ongelmat. Hänen mielestä nuorten pitäisi päästä työharjoitteluun heti, kun he tulevat Suomeen.

– Kaikessa työssä ei tarvitse kieltä. Firmat on myös haastettava antamaan nuorille mahdollisuus.

”Ihmisoikeudet eivät toteudu pakolaisten kohdalla”

Aadan itse saapui Suomeen turvapaikanhakijana 10-vuotiaana. Hänen siskonsa tuli Suomeen pari vuotta ennen veljeään. Suomeen tullessaan hän ei osannut kirjoittaa mutta pääsi nopeasti mukaan tavalliseen kouluopetukseen.

Aadan haki perheenyhdistämistä muun perheensä kanssa, mutta prosessi tyssäsi rahaan: vanhemmat eivät taloustilanteen vuoksi päässeet ajoissa Etiopiaan haastatteluun. Pakolaisten perheenyhdistämistä on viime vuosina entisestään tiukennettu.

– Ihmisoikeudet takaavat jokaiselle oikeuden perhe-elämään. Tällä hetkellä Suomessa tämä oikeus ei pakolaisten kohdalla toteudu, Suomen pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen sanoo.

Lue myös:


19-vuotias Viola perustaa lastenkodin Keniaan


Ympärileikatun naisen tarina pakotti auttamaan


Näihin kysymyksiin maahanmuuttaja saa aina vastata