Monacon hovin suojatumpi sukupolvi.
Monacon hovin suojatumpi sukupolvi.

Prinsessa Carolinen lapset eivät elä salamavalojen räiskeessä kuten heidän äitinsä ja tämän sisarukset. Charloten, Andrean ja Pierren arki on yltäkylläistä mutta melko tavallista. Kuopus Alexandra on ainoa prinsessa.

Charlotte Casiraghi, 29, näyttää hätkähdyttävästi äidiltään. Voisi melkein kuvitella, että ajassa on hypätty taaksepäin kolmisen vuosikymmentä. Silloin kuvankaunis Monacon prinsessa Caroline oli löytänyt nuoruuden virheliittonsa jälkeen elämänsä rakkauden, Stefano Casiraghin, jonka kanssa hän sai kolme lasta: Andrean, Charloten ja Pierren.

Kun onni oli viimein hyppysissä, se vietiinkin yllättäen pois. Kolmen pienen lapsen isä kuoli venekisassa, ja Caroline jäi leskeksi 33-vuotiaana. Kuopus Pierre oli täyttänyt juuri kolme.

Sureva leski teki kaikkensa, että isättömät lapset saisivat elää suojatummin kuin hän ja sisaruksensa Stephanie ja Albert, joiden elämä oli suurennuslasin alla syntymästä saakka – paljolti äitinsä, ruhtinatar Gracen takia. Caroline muutti pikkukylään Ranskan maaseudulle, ja glamour jäi Monacoon.

Charlotte osallistui ratsastuskisoihin maaliskuussa.
Charlotte osallistui ratsastuskisoihin maaliskuussa.

Casiraghin sisaruskolmikosta onkin kasvanut edellistä sukupolvea näkymättömämpiä seurapiirijulkkiksia, jotka naivat miljardöörejä ja deittailevat leffaohjaajia. Heillä on paikkansa Monacon perimisjärjestyksessä muttei prinsessa- tai prinssititteleitä.

– En ole prinsessa. Äitini on, Charlotte tiivisti Ranskan Voguelle.

Charlotte rypi rakkaudessa

Nuori Charlotte on joutunut toteamaan äitinsä tavoin rakastamisen vaikeuden.

Charlotte rakastui itseään 15 vuotta vanhempaan ranskalaiseen koomikkoon.

Monelle tuli mieleen Carolinen ensimmäinen liitto 17 vuotta vanhemman Philippe Junot’n kanssa, kun Charlotte rakastui itseään 15 vuotta vanhempaan ranskalaiseen koomikkoon Gad Elmalehiin.

Pari sai melko nopeasti lapsen, mutta suhde päättyi pian. Charlotella ja Gadilla oli kodit Pariisissa ja Los Angelesissa, ja Charloten kerrotaan kyllästyneen siihen, ettei lapsen isä ottanut tarpeeksi vastuuta arjesta vaan halusi keskittyä uraansa.

Charlotte pakkasi viime kesänä tavaransa Gadin luota ja palasi lapsineen Monacoon. Raphaël oli vanhempiensa erotessa puolitoistavuotias.

Syksyllä Charlotte nähtiin jo italialaisen elokuvaohjaajan lohduttavassa kainalossa, vaikka hänen huhutaan myös paikanneen välejään lapsensa isään.

Charlotte on vältellyt haastatteluja, ja muutamaa maailmanlaajuista naistenlehteä lukuun ottamatta häneltä ei saatu lausuntoja paljon muusta kuin hevosista. Hän on huipputason ratsastaja.

Heppatytön hengessä hän on poseerannut myös muotijätti Guccin kampanjoissa.

Charlotte on opiskellut Sorbonnen yliopistossa ja tehnyt sen jälkeen toimittajan töitä. Yhdellä juttukeikalla hän haastatteli muotisuunnittelija Stella McCartneya, jonka kanssa löysi yhteisen sävelen ja ystävystyi.

Andrea nai miljonäärin

Halutuimpien poikamiesten listoilla komeili pitkään pitkätukkainen hulivilisurffari, Carolinen vanhin poika. Nyt 32-vuotias Andrea on seestynyt kahden pienen lapsen isäksi.

Perhe-elämään keskittyminen on helppoa, kun rahahuolia ei ole vaimonkaan puolelta: Tatiana Santo Domingo, 32, peri miljardien omaisuuden kolumbialaiselta isältään.

Tatianaa onkin tituleerattu Andrean kate­middletoniksi, joka rauhoitti raikulipojan.

Pari sai esikoispoikansa Alexandren, perheen kesken Sachan, jo ennen avioitumistaan 2013. Saman vuoden syksyllä he juhlivat Monacossa hulppeita häitään, joita todisti 400 lähipiiriläistä. Tytär India syntyi viime vuoden keväällä.

Andrea Monacon F1-kisoissa sylissään Sacha.
Andrea Monacon F1-kisoissa sylissään Sacha.

Pari tapasi jo opiskeluaikoina, ja Tatianaa onkin tituleerattu Andrean kate­middletoniksi, joka rauhoitti raikulipojan. Ennen avioitumistaan Andrea aiheutti sydämentykytystä suvulle, sillä hänet tunnettiin vauhdikkaasta elämäntyylistä.

Vaimo Tatiana tunnetaan rahoistaan huolimatta kovin maanläheisenä ja boheemina. Hän on perustanut ystävänsä kanssa eettisten vaatteiden yrityksen. Esikoisen syntymän jälkeen hän palasikin nopeasti töihinsä.

Pierren mahtihäät

Tuoreimmat suvun häät vietti 28-vuotias Pierre, joka avioitui Beatrice Borromeon, 30, kanssa viime vuonna 700 vieraan edessä. Toiset häät vietettiin Italiassa.

Beatrice kuuluu italialaiseen aristokraattisukuun, joka omistaa esimerkiksi saaria Maggiore-järvellä. Beatrice elää toisenlaista elämää: hän on toimittaja ja tehnyt esimerkiksi dokumentin mafian naisista. Toisaalta hän osaa seurapiirikaunottaren lailla edustaa luksusmerkeissä miehensä rinnalla.

Pari on näyttänyt aina yhtä umpirakastuneelta.

Pari ehti seurustella ennen avioitumistaan seitsemän vuotta. Paparazzit ovat seuranneet nuorta rakkautta innokkaasti. Yhteisistä vuosista huolimatta pari on näyttänyt aina yhtä umpirakastuneelta, on heidät bongattu sitten kahdenkeskiseltä uimareissulta tai seurapiirikekkereiltä.

Pierre on siskonsa Charloten tavoin viihtynyt myös kameran edessä ja poseerannut italialaisen muotimerkin Berlutin mainoksessa. Taloutta opiskellut Pierre työskentelee isänsä perustamassa firmassa.

Luisteleva iltatähti

Carolinen kolmannesta liitosta syntyi Itävallassa iltatähti, nyt jo 16-vuotias prinsessa Alexandra.

Alexandran suhde äitiin on hyvin läheinen, sillä hän kasvaa käytännössä isättä Carolinen kanssa Monacossa. Carolinella oli kimurantti liitto Alexandran isään, Hannoverin prinssi Ernst Augustiin, ja suhde on enää olemassa lähinnä paperilla. Pari on elänyt vuosia avoimesti omia elämiään.

Carolinen elämä ailahtelevaisen Ernstin kanssa oli täynnä julkista nöyryytystä. Moni muistaa, kuinka Ernst sai Suomessakin lempinimen pissaprinssi virtsattuaan Hannoverin maailmannäyttelyssä Turkin paviljongin edustalla vuonna 2000.

Tyttärellä on isänsä perintönä kuninkaallinen titteli, Hannoverin prinsessa. Alexandra keskittyy luisteluun ja on edustanut Monacoa taitoluistelukisoissa. Ikäerosta huolimatta hänellä on läheinen suhde kolmeen vanhempaan sisareensa.

...ja samaan aikaan palatsissa

Jotain on tapahtunut, sillä hymy on palannut ruhtinatar Charlenen, 38, kasvoille.

Charlene on täyttänyt tärkeimmän tehtävänsä: synnyttänyt minivaltiolle seuraavan ruhtinaan.

Charlene on totuttu näkemään melko jäisenä miehensä, ruhtinas Albertin rinnalla, mutta 1,5-vuotiaiden kaksostensa, kruununprinssi Jacques’in ja tytär Gabriellan, kanssa hänessä on taas lämpöä. Viimeksi sitä nähtiin vilaukselta seurusteluaikana Albertin kanssa.

Rentoutumisen syynä voi olla äitiys ja rakkaus omiin lapsiin, mutta myös se, että Charlene on täyttänyt tärkeimmän tehtävänsä: synnyttänyt minivaltiolle seuraavan ruhtinaan.

Moni jo uskoi, että sitä ei tapahtuisi koskaan. Raikuliprinssi Albert ehti nuoruudessaan valloittaa naisia sen verran, että matkalla syntyi kaksi aviotonta lastakin. Heillä ei ole paikkaa Monacon perimysjärjestyksessä.

Charlene tuli kovaan paikkaan: Zimbabwessa syntynyt uimari opetteli ranskaa vauhdilla ja joutui heti verratuksi ruhtinatar Graceen, jota on legendana vaikea ylittää.

Parin häistä on liikkunut mitä villeimpiä huhuja. Joidenkin mukaan Charlene halusi jopa karata ja häneltä otettiin passi pois, ettei hän voisi poistua maasta. Morsian näytti itkuiselta hääjuhlassaan. Surun syyksi on väitetty jopa sitä, että tuolloin olisi paljastunut Albertin kolmas avioton lapsi, joka olisi saanut alkunsa Charlenen ja Albertin suhteen aikana.

Vaikka perhe on nähty yhdessä julkisesti, ruhtinattaren lämpö kohdistuu ennen kaikkea hurmaaviin taaperoihin, ei niinkään aviomieheen. Viiden vuoden liiton jälkeen Albertin ja Charlenen yhteisesiintymiset näyttävät monien mielestä yhä vaivaannuttavilta.

Sirkuselämää

Villikkoprinsessa Stephanie, 51, muistetaan kapinastaan: hän tahtoi milloin laulajaksi tai malliksi, milloin uikkarisuunnittelijaksi.

Stephanie eli lapsineen vuoden sirkuskaravaanissa, kun prinsessa oli rakastunut elefantinkouluttajaan.

Hänen omat lapsensa ovat eläneet melko taviselämää. Tai no, 2000-luvun alussa Stephanie eli lapsineen vuoden sirkuskaravaanissa, kun prinsessa oli rakastunut elefantinkouluttajaan.

Stephanie lastensa Paulinen, Camilen ja Louisin kanssa.
Stephanie lastensa Paulinen, Camilen ja Louisin kanssa.

Stephanie on ollut kahdesti naimisissa. Kaksi vanhinta lasta ovat liitosta henkivartija Daniel Ducruet’n kanssa. 22-vuotias Pauline Ducruet on äitiään muistuttava kaunotar, ja joskus äiti ja tytär on nähty julkisesti samanlaisissa vaatteissakin. Kiinnostus muotiin näyttää periytyneen, sillä Pauline opiskelee muotisuunnittelijaksi.

Isoveli Louis Ducruet, 23, on kova jalkapallofani. Ducruet’n sisaruksilla ei ole kuninkaallisia titteleitä, mutta he kuuluvat Monacon perimysjärjestykseen.

Nuorimmalla lapsista, 17-vuotiaalla Camille Gottliebilla, ei ole sitä asemaa, sillä hän on syntynyt avioliiton ulkopuolella. Hänen isäänsä ei ole vahvistettu, vaikka häntäkin veikataan Stephanien henkivartijaksi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.