Lauri Tähkä & Elonkerjuun viulisti Johanna Koivu kiertää Suomea kymmenen miehen kanssa muttei anna äijämeiningin häiritä.– Nykyään pojat jättävät rasvaisimmat jutut omaan hotellihuoneeseensa.

Moderni suomineito. Se tulee ensimmäisenä mieleen, kun katselee Johanna Koivun poseeraamista helsinkiläisen hotellin aulassa. Pohjalaista käsityötä oleva takki istuu hoikan varren päälle kuin nakutettu, ja sähkönsiniseksi värjätyt hiustenlatvat antavat kokonaisuuteen rock-uskottavan loppusilauksen. On selvää, että tässä tekee töitä ammattilainen, jolle ovat tuttuja niin pikkukylien keikkalavat kuin suurkaupunkien estradit. Siniset silmät tapittavat kameraan, eikä kaunis hymy hyydy hetkeksikään, vaikka taustalla näkyvät koivut ovat vain lavasteita, joissa kuka tahansa muu tuntisi olonsa tukalaksi.

Mutta lavalla olo ja rooleihin heittäytyminen ovatkin Johannalle tuttua touhua. Hän on valmistunut näyttelijäksi Lontoossa, ja aikamoista showbisnestä on myös Johannan nykyinen leipätyö: nainen kirskuttaa viuluaan Suomen suosituimman yhtyeen Lauri Tähkä & Elonkerjuun eturivissä. Bändin viime viikolla julkaistu levy Tänään ei huomista murehdita ponkaisi heti myyntilistojen kärkeen, ja elonkerjuulaisia viedään ympäri Suomen pitkälle ensi vuoden puolelle.

Johannalle uusi kiertue tarkoittaa lukemattomia reissukilometrejä bussissa mieslauman kanssa. Ja lukemattomia hikisiä tunteja lavalla testosteronia uhkuvien urosten keskellä. Onneksi hänellä on hommasta jo melkein kymmenen vuoden kokemus.

Tuoretta naisnäkökulmaa

– Totta on, että vanhoissa kansanlauluissa tyttö on se vieno ja kaunis, joka odottaa lämpimän lieden luona miestä. Ei kappaleisiin silti ole vaikea eläytyä, Johanna sanoo.

Laulaja, lauluntekijä Lauri Tähkän ja kitaristi Simo Rallin innostuksesta vanhoihin teksteihin alkanut projekti on synnyttänyt kahdeksan levyä ja hirmuisen määrän hittejä. Niissä miehet katoavat välillä reissuilleen, koska pojat ovat poikia eivätkä luonnolleen mitään voi.

Kosmopoliittia nykynaista ei kuitenkaan hirvitä lallattaa rallien mukana. Päinvastoin:

– Sanojen merkitys muuttuu, kun lavalla on nainen. Kun laulan joitakin osuuksia, nainen ei enää olekaan passiivinen vaan voi laulaa ryyppäämisestä ja rälläämisestä ihan niin kuin jätkätkin. Mukaan tulee myös ironiaa.

Täysin ilman tytöttelyä Johanna ei kuitenkaan miehisessä rockbisneksessä ole selvinnyt. Kun vielä tuntematon bändi alkuvuosinaan saapui keikkapaikalle, vähäpätöisistä vähäpätöisin oli bändin ainoa tyttö.

– Kun tulin viuluni kanssa jonnekin rockluolaan, teknikoiden asenteista näkyi, että he pitivät mua ihan vasta-alkajana. He kyselivät, että tiedätkö, mitä monitoria kuuntelet.

Tosiasiassa Johanna on bändin koulutetuin muusikko ja ainoa, joka tuntee nuotit. Teoria- ja soittotunnit läpikäyneen muusikon on kuitenkin ollut pakko opetella uusi tapa soittaa viululla rockia.

Rankkuuden ja improvisaation löytäminen ei ole helppoa, jos pienenä soittotunneilla kaikenlainen heiluminen ja eläytyminen on ollut kiellettyä.

Pohjanmaalla nousi myös iso haloo, kun Johanna puki päälleen bändin tunnusmerkiksi nousseen helavyön.

– Joidenkin mielestä oli pyhäinhäväistystä, että naisella oli helavyö ja puukko. Mutta nyt meidän keikoillamme naisetkin pitävät niitä, eli jotakin on tapahtunut, Johanna nauraa.

Johannalla on kiertämiseen rento asenne. Äijämeiningistä on turha ottaa stressiä, sillä se kuuluu elämyksiä tuottavaan ammattiin ja hyvin menneen keikan jälkitunnelmointiin.

– Kun iso määrä miehiä kokoontuu yhteen, niin kyllähän siinä luolamiesmeininki herää. Välillä jätkien meuhkatessa tuntuu, että bussin katto lähtee irti. Mutta siinä ei auta muu kuin lähteä itsekin mukaan täböillä tai kylmän viileästi ohittaa koko homma ja keskittyä omiin juttuihinsa. Välillä kaipaisin naisseuraa, mutta toisaalta osaan itsekin sille päälle sattuessani heittää ronskia juttua, Johanna sanoo. – Olisi kivaa, jos keikkabussi olisi siistimpi, mutta en todellakaan lähde kenenkään siivoojaksi vain siksi, että olen nainen.

Lauri Tähkä ja Elonkerjuun keikkabussissa on televisio ja dvd-soitin, ”josta jätkät katsovat sotaleffoja”. Johannan aika kuluu lehtiä lukiessa tai läppärillä surffaillessa. Ajatuksissa on myös kokeilla, riittäisikö keskittymiskyky espanjan opiskeluun bussin laverilla. Matkoilla kun aikaa on jotenkin tapettava.

Viherpiipertäjän vikaa

Kuivattuja hedelmiä, taateleita, viikunoita, goji-marjoja ja veteen sekoitettavia yrttijauheita siltä varalta, että salaattia ja hedelmiä ei ole saatavilla. Johannan keikkaeväät eivät ole ihan perinteisiä rokkarin ruokia, mutta hyvinvoinnistaan huolehtiva ei muusikko ei halua jättäytyä huoltsikoiden armoille.

– Yritän terveellisillä ruuilla kompensoida epäsäännöllistä elämää ja edes jollakin tapaa pitää kroppani kunnossa. Jos lähtisin pizza–limsa-linjalle, en jaksaisi. Lauri ja Simokin syövät terveellisesti, ja Lauri juoksee, mutta kyllä minä bändin viherpiipertäjä nyssyköitteni kanssa olen.

Vauhdikkaan naisen harrastushistoriaan kuuluu capoeiraa, joogaa, pilatesta, uintia ja lenkkeilyä. Nyrkkeilyn hän joutui lopettamaan, koska muusikolla ei ole varaa runnoa työvälineitään sormia. Kiertueilla palauttava urheilu on erityisen tärkeää, ovathan viulistin niskat usein jumissa ja pohkeet tukossa korkkareissa riehumisen jälkeen.

Melkein kymmenen vuotta sitten Lontoon jättänyt ja lapsuudentuttujensa bändikelkkaan hypännyt Johanna ei ole katunut lähtöpäätöstään, vaikka nykyinen kotikaupunki Seinäjoki toisinaan tuntuukin pieneltä.

– Enhän minä ehdi kotona paljoa ollakaan. Enemmän minulle merkitsee se, että on oma rauha ja oma paikka, johon saa purkaa tavaransa ja vain olla ja kerätä voimia, Johanna kertoo.

– Tykkään myös omasta pihastani, varsinkin kukkien istuttamisesta, en niinkään ruohon leikkuusta ja haravoimisesta. Pihallani saan istua tarvitsematta puhua kenellekään, jos siltä tuntuu.

Muusikon työssä parasta on suora palaute, jota saa joka ilta.

– Jos yleisö on liekeissä ja bändi on liekeissä, ei parempaa tunnetta ole. Minulle tulee tippa linssiin, kun kuulen, että musiikkimme on auttanut ihmisiä vaikeiden elämäntilanteiden yli. Se nöyryys pitäisi säilyttää: olemme palvelemassa yleisöä, eikä itseisarvo ole se, että heilumme lavalla.

Johanna Koivu

 • Lauri Tähkä & Elonkerjuun viulisti. Ainoa bändin jäsen, joka tunnetaan ristimä- eikä taiteilijanimellään. Ei paljasta syntymävuottaan. ”Lontoon näyttelijäpiireissä iästä ei puhuttu tai jos puhuttiin, niin reilusti alakanttiin.”
 • Kotoisin Teuvalta Etelä-Pohjanmaalta kuten koko bändi. ”Muistan Laurin ala-asteelta. Hän oli niin villi, että lähinnä säälin niitä tyttöjä, jotka joutuivat olemaan hänen luokallaan. Ja nyt sitten itse vapaaehtoisesti kierrän hänen kanssaan.”
 • Opiskellut Lontoon yliopistossa sekä The Central School of Speech and Dramassa, josta valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2000. ”Olen muusikko ja näyttelijä, lisäksi olen ohjannut ja opettanut Etelä-Pohjanmaan opistossa. Haluaisin joskus vielä näytellä, ei se kipinä ole kadonnut, mutta juuri nyt en voi jättää bändiä.”

Johanna bändin pojista:

 • Simo Ralli (kitara): ”Bändin sydän.”
 • Lenni Paarma (rummut): ”Leppoisa hengenluoja.”
 • Antero Naali (basso): ”Bändin analyy¬tikko.”
 • Lauri Tähkä (laulu ja kitara): ”Intensiivinen ja impulsiivinen.”

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

 • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
 • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
 • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
 • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.