Miss Universum -titteliä Puerto Ricoon voittamaan lähtenyt Heidi Willman palasi koti-Suomeen ilman voittoa ja finaalipaikkaa. Heidi taisteli kuitenkin urheasti loppuun asti ja keräsi ihailevia katseita missä liikkuikin.

Miss Suomesta luksuselämä maailmalla maistui makealta, mutta vielä makeampaa oli päästä terveenä kotiin, ja minnepä muualle kuin suoraan saunaan!

Kolmen viikon matka maailman missihulluimpaan maahan oli Heidille, kuten varmasti myös hänen 76 kilpakumppanilleen ikimuistoinen elämys. Heidi sai matkansa aikana hyvän tuntuman siihen, mitä kauneuskuningattaren arki on latinomaissa. Se on tiukkaan vartioitua prinsessaelämää luksushotellien sisällä, poliisimuureja, pommikoiria, salamavalojen räiskettä, työtä vuorotta, poseeraamista vaikkapa Ricky Martinin ja Donald Trumpin kainalossa, autosaattueita, joissa missejä kyyditettiin slummien läpi kuin kuninkaallisia tavallisen kansan seuratessa karnevaalitunnelmissa vuorokauden ajasta riippumatta.

Itse Miss Universum -finaali San Juanissa Puerto Ricossa oli
valtava sirkus ja illan liven tv-lähetyksen seuraaminen vain harvojen herkkua. Edes lehdistön edustajia ei päästetty katsomoon, elleivät nämä ensin lunastaneet noin 3 500 markan arvoista pääsylippua. Niinpä suurin osa lehdistöä tyytyikin
seuraamaan suoraa kisalähetystä lehdistöteltassa.

Me Naiset pääsi kuitenkin aitiopaikalle nauttimaan upeasta
spektaakkelista, sillä itse Miss Universum -kisojen omistajan,
multimiljonääri Donald Trumpin organisaatio oli järjestänyt liput
myös 50-vuotisjuhlakisoihin kutsutun, Miss Universumiksi vuonna 1975 valitun Anne Pohtamon seurueelle, johon kuului myös Annen aviomies Arto Hietanen.

Maailmantähti Anne

Yksityisautonkuljettaja nouti meidät hotellista ja kuljetti kisapaikalle sekä vei meidät myös Donald Trumpin turvamiesten suojaamassa autokolonnassa Hotel Hiltonissa järjestettyyn missigaalaan. Sinne mentiin pillit vinkuen 90 kilometriä tunnissa poliisien raivatessa mustille autoille tilaa, sillä Puerto Ricon missin voitto oli muuttanut liikenteen hurjaksi sirkukseksi.

Anne Pohtamo laskettiin täällä oikeutetusti maailmantähtien
joukkoon.

Parrasvaloissa Annen mieleen palasivat Miss Universum -voiton
jälkeiset hetket El Salvandorissa. – Samanlaista myllerrystä se oli kuin Deniselläkin. Näissä maissa kauneus on naisen paras ase. Kauneutta ihaillaan käsittämättömän paljon. Kaikille se ei tuota Miss Universum -voittoa, mutta ainakin se takaa hyvän elämän, Anne jutteli ja heilautti vähän väliä kättään
hurraavalle yleisölle.

Tuhannet parhaimpiinsa pukeutuneet puertoricolaiset täyttivät
Ruben Rodriguesz Coliseumin katsomon jo hyvissä ajoin ennen suoran tv-lähetyksen alkua ja huusivat kuorossa oman ehdokkaansa, 20-vuotiaan nukkemaisen Denise Quinonesin nimeä.

Huuto muuttuu kimeäksi ja korvia vihlovaksi kiljunnaksi, kun lavalle hyppäsi puertoricolaissyntyinen maailmantähti Ricky Martin. Meteli vain kasvoi, kun tv-lähetyksen emännät, maailmankuulut mallit, Naomi Campbell ja Elle Macpherson kuuluttavat estradille 77 kandidaatin joukosta satunnaisesti valitut kymmenen finalistia, joiden joukkoon Denise itseoikeutetusti kuuluikin. Mutta mihin jäi meidän oma missimme Heidi Willman?

Suurin odotuksin

Heidi lähti suurieleisesti lierihatussaan ja tummissa aurinkolaseissaan Puerto Ricoon voittamaan Miss Universum -titteliä. Kehenkään muuhun suomalaiseen kaunottareen tuskin on panostettu yhtä paljon kuin Heidiin. Trimmaaja Tarja Pölkki oli tehnyt Puerto Ricossa valtavaa työtä suojattinsa hyväksi jo ennen kisojen alkamista. Hän hankki lehtijuttuja ja levitti San Juaniin julisteita. Miljoonakaupungissa muutama juliste hukkuu kuitenkin kuin pisara mereen. Kotimaassa Heidi valmentautui kisoihin muun muassa täsmäliikunnan ja -ruokailun avulla. Matkapuvutkin oli tuotettu Pariisista saakka, mutta niin vain kävi, että ”sitä jotakin” asuista jäi puuttumaan.

Heidin luonnollisuuden ja operoimattoman olemuksen oletettiin tehoavan näissä kisoissa, joissa joka toisen kandidaatin huhuttiin parannelleen kasvojaan ja vartaloitaan kauneusleikkauksilla. Kisaviikkojen tohinassa Heidi huomasi järkyttyneenä, etteivät hänen mahdollisuutensa kasvaneetkaan
luonnollisuuden takia, pikemminkin kääntyivät laskuun.

Mitä pidemmälle kisat ehtivät, sitä pienemmäksi kävivät Heidin
mahdollisuudet. Kun finaaliin oli neljä päivää, Heidin käyttäytymisessä alkoi jo näkyä epävarmuuden merkkejä, vaikka hän itse vakuutti tsemppaavansa loppuun saakka. Hyvin alkanut esilläolo lehdissä ja tv:ssä väheni päivä päivältä. Suosikeiksi nousivatkin tummat kaunottaret, joiden itsevarmuus
hohti kilometrien päähän. Myös tuomariston haastattelut, joista olisi ropissut loppusaldoon hyvin pisteitä, eivät nekään sujuneet odotetulla tavalla.

Heidi suunnittelikin vakavasti turvautuvansa tulkin apuun, mikäli
viiden joukkoon pääsy olisi varmistunut. Puerto Ricossa kuukauden päivät omaa missiään Inna Roosea luotsannut Viron missikeisari Valeri Kirss oli kisan ratkettua varma, että Heidi hävisi finaalipaikan kieliongelman vuoksi.

– Olin seuraamassa kenraaliharjoitusta, jossa Heidi joutui kiperään tilanteeseen kun hän ei jännitykseltään oikein ymmärtänyt kysymyksiä. Hän pyysi siinä minua tulkkaamaan, mutta tulkiksi minä olen huono, Kirss vähätteli.

Hän huomasi saman, minkä myös monet muut Heidiä seuranneet ihmiset: Heidin olemus vapautui huomattavasti sen jälkeen, kun kymmenen finaalipaikkaa oli ratkennut. – Hän suorastaan kaunistui, Kirss oli huomannut.

– Jännitys laukesi ja voi olla, että se näkyi myös katsomoon,
Heidi itsekin myönteli tv-lähetyksen jälkeen. Hän pohti, että ehkä hän ei sittenkään ollut valmentautunut tarpeeksi kisoihin.

– Monen muun maan edustajat olivat valmentautuneet pelkästään näihin kisoihin useita vuosia, minä vain kaksi kuukautta, ja se ei täkäläisten asiantuntijoiden mukaan riitä mihinkään.

Oma isä sankarina

Heidi oli kuullut, että viiden parhaimman joukkoon päässeelle
Miss Venezuelalle, Eva Ekvallille oli tehty peräti 20 kauneusleikkausta. Miss Brasilia, Juliana Borges teki kuitenkin ennätyksen 23 kauneusleikkauksellaan.

– Siinä rytäkässä oli lähtenyt kylkiluitakin, nenän, poskipäiden, leuan ja korvien leikkausten ohessa, Heidi luettelee ja lisää, että mitä se sitten kannatti. Miss Brasilia ei silti päässyt kymmenen parhaan joukkoon, Heidi ihmettelee ja pohtii epäinhimilliseksi muuttunutta missimaailmaa.

Anne Pohtamo sanoi, ettei hänen aikanaan olisi tullut kysymykseenkään, että Miss Universumiksi olisi valittu kauneusleikkauksilla paranneltu kandidaatti.

– Hampaiden oionta oli kai meidän aikanamme suurin ulkonäköä
parantava operaatio, Anne nauraa ja lisää, että jokainen aikakausi ilmentää omia ihanteitaan.

Valtava paino on myös sillä, mitä missi sanoo. Vaikka tuomariston esittämät kysymykset toistavat itseään ja ovat melko naiiveja, kuten kuka on ihailemasi henkilö tai mitä muuttaisit maailmassa, jos saisit vallan, niihin pitää vastata oikein. Heidi taisi tehdä virheen, kun kertoi tuomaristolle ja koko maailmalle, että hänen sankarinsa on oma isä, Juha Willman, jota kukaan ei tietenkään voinut tuntea. Miss Universumiksi valittu Denise Quinonesin otti sen sijaan voimakkaasti kantaa politiikkaan ja vaati Yhdysvaltoja lopettamaan sotaharjoitukset pienellä puertoricolaissaarella. Hän vaati myös kotimaansa
naisille parempaa asemaa. Denise sai valtavan tuen kaikilta kansankerroksilta. Denise ilmoitti jo heti alkuun pyrkivänsä
kansainväliseksi tv-tähdeksi.

– Haluan oman tv-shown, hän ilmoitti ja kukaan ei epäillyt, etteikö se myös onnistuisi.

Jos Heidin liikkumista vertasi kilpailussa menestyneiden kaunottarien kävelyyn ja elehtimiseen, ero oli melkoinen. Siinä missä pohjoismainen nainen kävelee reippaasti pää pystyssä, latinonainen vempaa lantiotaan naisellisen rytmikkäästi ja liukuu eteenpäin kuin kissa pää vuoroin oikealle, vuoroin vasemmalle vienosti kallellaan. Liikkuminen on verissä ja geeneissä. Siihen eivät edes Tarja Pölkin viimehetken ”pidä hartiat takana, mutta rentoina” -ohjeet tietenkään auttaneet.

Upea kokemus

Heidi ei kuitenkaan masentunut, vaikkei sijoitusta tullutkaan.

– Miss Universum -kisa oli valtavan upea kokemus, jonka yksityiskohdat hahmottuvat vasta jonkin ajan jälkeen. En ole pettynyt. Olenhan vielä kuitenkin Miss Suomi ja minulla on yli puolet ihanaa ja haasteellista missivuotta jäljellä, missihulinat
kuittaava Heidi sanoi.

Puerto Rico jäi Heidille mieleen kauniina, kuumana ja hektisenä maana, jonne joskus olisi kiva palata vaikkapa lomalle poikaystävä Jari Leppäsen kanssa, jota Heidi tuskin ehti nähdä Puerto Ricossa  kuin vilahdukselta. Missit olivat tiukkaan vartioituja omassa luksushotellissaan The Westin Rio Mar Beachissä, eikä heidän huoneisiinsa voineet ulkopuoliset soittaa kuin organisaation luvalla ennalta sovittuina aikoina.

Heidin raikkaus ja luonnollisuus kuitenkin saattaa poikia jo kahden viikon kuluttua töitä Puerto Ricossa.

– Minua ja toiseksi kilpailussa sijoittunutta Miss Kreikkaa, Evelina Papantoniouia pyydettiin samoihin kuvauksiin. Lepää nyt ensin kaksi viikkoa ja tule sitten tänne, kuvaajat sanoivat minulle.

Heidi sanoo, että Puerto Ricossa mallien palkkiot ovat huikeat.
– Jos työkutsu pitää paikkansa, lähden sinne todella mielelläni.

Suomalainen missi-innostus on pientä puertoricolaiseen verrattuna. Niin Heidi kuin Annekin saivat Puerto Ricossa kuninkaallisen vastaanoton kuljetuksineen ja turvatoimineen
kaikkialla, myös lentokentällä, missä muutoin niin tiukoista
passimuodollisuuksistakin selvittiin ”Miss Universum -leimalla”
ja kauniilla hymyllä.

Sitkeä ihailija

Anne Pohtamo saapui Miss Universum -finaaliin upeassa kimaltelevassa ja syväänuurretussa iltapuvussa kaulallaan Miss Suomi -kilpailuista voittamansa Lapponia-koru. Kunniavieraisiin kuulunut Anne sijoitettiin istumaan eturiviin yhdessä neljän muun Miss Universum -tittelin haltijan kanssa. Paikalla olivat Annen lisäksi Lupita Jones (1991), Deborah Carthy Dey (1985), Barbara Palacios (1986) sekä Irene Sáesz (1981). Juuri ennen tv-lähetyksen alkua upeat leidit esiteltiin yleisölle jonka jälkeen Donald Trump kävi kättelemässä jokaisen.

– Kun kysyin Donaldilta, että vieläkö hän muistaa minut, hän
vastasi, että tottahan toki. Mitä minulle kuuluu -kysymykseen vastasin, että hyvää – minulla on neljä lasta ja olen onnellisesti naimisissa, jonka jälkeen hän kohteliaana miehenä sanoi jotakin positiivista ulkonäöstäni, Anne kertoo.

Nyt jo harmaantunut, mutta poikamaisuutensa säilyttänyt Dolad
Trump on yksi niistä miehistä, jotka piirittivät Annea tämän voitettua Miss Universum -tittelin.

– Jos satuin samaan kaupunkiin, hotelliin tuli viestejä ja illalliskutsuja. En noteerannut kuitenkaan niitä, Anne paljastaa.

Useiden kuulemieni kommenttien mukaan Anne Pohtamo oli illan
kauneimpia naisia. Olet paras! Olet kaunein! Annea haastateltiin
myös televisioon ja hän jakeli innokkaille Miss Universum -faneille nimikirjoituksia.

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Arabeski

Koulunkäyntiavustaja Hanna salaa homoseksuaalisuutensa oppilailtaan: ”Johdon mukaan järkyttää oppilaiden mieltä”

Koulun aikuisen seksuaalinen suuntautuneisuus ei kuulu oppilaille tai työkavereille. Pienillä kylillä homous voi edelleen ylikiinnostaa järkevän tekemisen puutteen takia. T. Hetero-ope pääkaupunkialueelta. Ps. Työpaikallani on virkeät ja iloiset homoporukat sekä lestadiolaiskimppa. Molemmat kivoja!
Lue kommentti
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg

Petra Wettenranta haluaisi muuttaa miehensä kanssa ulkomaille.

Yrittäjä Petra Wettenranta (o.s Korpi) avioitui uudenvuodenaattona räppäri Tasiksen, eli Markku Wettenrannan kanssa. Pari tapasi aikoinaan Petran luistelijasisko Kiira Korven kautta. Markku kuuluu Kiiran kihlatun Arthur Borgesin kaveripiiriin.

– Oikean ihmisen voi kohdata yllättävissä paikoissa. Ei kannata jäädä kotisohvalle, minullakin oli tuona iltana kun tapasimme näin lähellä, että jään kotiin.

Sisko kuitenkin houkutteli siskoaan kaveriporukan yhteiselle illalliselle, jonka johdosta Petra ja Markku tapasivat – ja rakastuivat.

– Kiiralla taisi olla asiasta aavistus, itse en odottanut mitään, Petra naurahti Breyers -proteiinijäätelön lanseeraustilaisuudessa.

Kiira ja Arthur asuvat New Yorkissa ja Petrakin haaveilee puolisonsa kanssa muutosta ulkomaille. Oman yrityksen kautta reilun vuoden työskennellyt Petra pystyy tekemään suurinta osaa töistään mistä vain.

”Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi.”

Sosiaalinen media ja skype ovat helpottaneet yhteydenpitoa maiden välillä.

– Vaikka ne ovat toki tuoneet pahaakin, niin yhteydenpito on nykyään niin helppoa. Muistan kun olin vaihdossa, niin laskimme puhelinlaskuja. Nyt olen Kiiran kanssa yhteydessä päivittäin ja se on käytännössä ilmaista.

Petra on valmistunut kauppakorkeakoulusta ja harrasti aikoinaan myös tosissaan luistelua. Kiiran kautta hän on nähnyt läheltä, että hänestä itsestään ei olisi huippu-urheilijaksi ollut.

– Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi. Hän on tehnyt aina asiat 110-prosenttisesti.