Miss Universum -titteliä Puerto Ricoon voittamaan lähtenyt Heidi Willman palasi koti-Suomeen ilman voittoa ja finaalipaikkaa. Heidi taisteli kuitenkin urheasti loppuun asti ja keräsi ihailevia katseita missä liikkuikin.

Miss Suomesta luksuselämä maailmalla maistui makealta, mutta vielä makeampaa oli päästä terveenä kotiin, ja minnepä muualle kuin suoraan saunaan!

Kolmen viikon matka maailman missihulluimpaan maahan oli Heidille, kuten varmasti myös hänen 76 kilpakumppanilleen ikimuistoinen elämys. Heidi sai matkansa aikana hyvän tuntuman siihen, mitä kauneuskuningattaren arki on latinomaissa. Se on tiukkaan vartioitua prinsessaelämää luksushotellien sisällä, poliisimuureja, pommikoiria, salamavalojen räiskettä, työtä vuorotta, poseeraamista vaikkapa Ricky Martinin ja Donald Trumpin kainalossa, autosaattueita, joissa missejä kyyditettiin slummien läpi kuin kuninkaallisia tavallisen kansan seuratessa karnevaalitunnelmissa vuorokauden ajasta riippumatta.

Itse Miss Universum -finaali San Juanissa Puerto Ricossa oli
valtava sirkus ja illan liven tv-lähetyksen seuraaminen vain harvojen herkkua. Edes lehdistön edustajia ei päästetty katsomoon, elleivät nämä ensin lunastaneet noin 3 500 markan arvoista pääsylippua. Niinpä suurin osa lehdistöä tyytyikin
seuraamaan suoraa kisalähetystä lehdistöteltassa.

Me Naiset pääsi kuitenkin aitiopaikalle nauttimaan upeasta
spektaakkelista, sillä itse Miss Universum -kisojen omistajan,
multimiljonääri Donald Trumpin organisaatio oli järjestänyt liput
myös 50-vuotisjuhlakisoihin kutsutun, Miss Universumiksi vuonna 1975 valitun Anne Pohtamon seurueelle, johon kuului myös Annen aviomies Arto Hietanen.

Maailmantähti Anne

Yksityisautonkuljettaja nouti meidät hotellista ja kuljetti kisapaikalle sekä vei meidät myös Donald Trumpin turvamiesten suojaamassa autokolonnassa Hotel Hiltonissa järjestettyyn missigaalaan. Sinne mentiin pillit vinkuen 90 kilometriä tunnissa poliisien raivatessa mustille autoille tilaa, sillä Puerto Ricon missin voitto oli muuttanut liikenteen hurjaksi sirkukseksi.

Anne Pohtamo laskettiin täällä oikeutetusti maailmantähtien
joukkoon.

Parrasvaloissa Annen mieleen palasivat Miss Universum -voiton
jälkeiset hetket El Salvandorissa. – Samanlaista myllerrystä se oli kuin Deniselläkin. Näissä maissa kauneus on naisen paras ase. Kauneutta ihaillaan käsittämättömän paljon. Kaikille se ei tuota Miss Universum -voittoa, mutta ainakin se takaa hyvän elämän, Anne jutteli ja heilautti vähän väliä kättään
hurraavalle yleisölle.

Tuhannet parhaimpiinsa pukeutuneet puertoricolaiset täyttivät
Ruben Rodriguesz Coliseumin katsomon jo hyvissä ajoin ennen suoran tv-lähetyksen alkua ja huusivat kuorossa oman ehdokkaansa, 20-vuotiaan nukkemaisen Denise Quinonesin nimeä.

Huuto muuttuu kimeäksi ja korvia vihlovaksi kiljunnaksi, kun lavalle hyppäsi puertoricolaissyntyinen maailmantähti Ricky Martin. Meteli vain kasvoi, kun tv-lähetyksen emännät, maailmankuulut mallit, Naomi Campbell ja Elle Macpherson kuuluttavat estradille 77 kandidaatin joukosta satunnaisesti valitut kymmenen finalistia, joiden joukkoon Denise itseoikeutetusti kuuluikin. Mutta mihin jäi meidän oma missimme Heidi Willman?

Suurin odotuksin

Heidi lähti suurieleisesti lierihatussaan ja tummissa aurinkolaseissaan Puerto Ricoon voittamaan Miss Universum -titteliä. Kehenkään muuhun suomalaiseen kaunottareen tuskin on panostettu yhtä paljon kuin Heidiin. Trimmaaja Tarja Pölkki oli tehnyt Puerto Ricossa valtavaa työtä suojattinsa hyväksi jo ennen kisojen alkamista. Hän hankki lehtijuttuja ja levitti San Juaniin julisteita. Miljoonakaupungissa muutama juliste hukkuu kuitenkin kuin pisara mereen. Kotimaassa Heidi valmentautui kisoihin muun muassa täsmäliikunnan ja -ruokailun avulla. Matkapuvutkin oli tuotettu Pariisista saakka, mutta niin vain kävi, että ”sitä jotakin” asuista jäi puuttumaan.

Heidin luonnollisuuden ja operoimattoman olemuksen oletettiin tehoavan näissä kisoissa, joissa joka toisen kandidaatin huhuttiin parannelleen kasvojaan ja vartaloitaan kauneusleikkauksilla. Kisaviikkojen tohinassa Heidi huomasi järkyttyneenä, etteivät hänen mahdollisuutensa kasvaneetkaan
luonnollisuuden takia, pikemminkin kääntyivät laskuun.

Mitä pidemmälle kisat ehtivät, sitä pienemmäksi kävivät Heidin
mahdollisuudet. Kun finaaliin oli neljä päivää, Heidin käyttäytymisessä alkoi jo näkyä epävarmuuden merkkejä, vaikka hän itse vakuutti tsemppaavansa loppuun saakka. Hyvin alkanut esilläolo lehdissä ja tv:ssä väheni päivä päivältä. Suosikeiksi nousivatkin tummat kaunottaret, joiden itsevarmuus
hohti kilometrien päähän. Myös tuomariston haastattelut, joista olisi ropissut loppusaldoon hyvin pisteitä, eivät nekään sujuneet odotetulla tavalla.

Heidi suunnittelikin vakavasti turvautuvansa tulkin apuun, mikäli
viiden joukkoon pääsy olisi varmistunut. Puerto Ricossa kuukauden päivät omaa missiään Inna Roosea luotsannut Viron missikeisari Valeri Kirss oli kisan ratkettua varma, että Heidi hävisi finaalipaikan kieliongelman vuoksi.

– Olin seuraamassa kenraaliharjoitusta, jossa Heidi joutui kiperään tilanteeseen kun hän ei jännitykseltään oikein ymmärtänyt kysymyksiä. Hän pyysi siinä minua tulkkaamaan, mutta tulkiksi minä olen huono, Kirss vähätteli.

Hän huomasi saman, minkä myös monet muut Heidiä seuranneet ihmiset: Heidin olemus vapautui huomattavasti sen jälkeen, kun kymmenen finaalipaikkaa oli ratkennut. – Hän suorastaan kaunistui, Kirss oli huomannut.

– Jännitys laukesi ja voi olla, että se näkyi myös katsomoon,
Heidi itsekin myönteli tv-lähetyksen jälkeen. Hän pohti, että ehkä hän ei sittenkään ollut valmentautunut tarpeeksi kisoihin.

– Monen muun maan edustajat olivat valmentautuneet pelkästään näihin kisoihin useita vuosia, minä vain kaksi kuukautta, ja se ei täkäläisten asiantuntijoiden mukaan riitä mihinkään.

Oma isä sankarina

Heidi oli kuullut, että viiden parhaimman joukkoon päässeelle
Miss Venezuelalle, Eva Ekvallille oli tehty peräti 20 kauneusleikkausta. Miss Brasilia, Juliana Borges teki kuitenkin ennätyksen 23 kauneusleikkauksellaan.

– Siinä rytäkässä oli lähtenyt kylkiluitakin, nenän, poskipäiden, leuan ja korvien leikkausten ohessa, Heidi luettelee ja lisää, että mitä se sitten kannatti. Miss Brasilia ei silti päässyt kymmenen parhaan joukkoon, Heidi ihmettelee ja pohtii epäinhimilliseksi muuttunutta missimaailmaa.

Anne Pohtamo sanoi, ettei hänen aikanaan olisi tullut kysymykseenkään, että Miss Universumiksi olisi valittu kauneusleikkauksilla paranneltu kandidaatti.

– Hampaiden oionta oli kai meidän aikanamme suurin ulkonäköä
parantava operaatio, Anne nauraa ja lisää, että jokainen aikakausi ilmentää omia ihanteitaan.

Valtava paino on myös sillä, mitä missi sanoo. Vaikka tuomariston esittämät kysymykset toistavat itseään ja ovat melko naiiveja, kuten kuka on ihailemasi henkilö tai mitä muuttaisit maailmassa, jos saisit vallan, niihin pitää vastata oikein. Heidi taisi tehdä virheen, kun kertoi tuomaristolle ja koko maailmalle, että hänen sankarinsa on oma isä, Juha Willman, jota kukaan ei tietenkään voinut tuntea. Miss Universumiksi valittu Denise Quinonesin otti sen sijaan voimakkaasti kantaa politiikkaan ja vaati Yhdysvaltoja lopettamaan sotaharjoitukset pienellä puertoricolaissaarella. Hän vaati myös kotimaansa
naisille parempaa asemaa. Denise sai valtavan tuen kaikilta kansankerroksilta. Denise ilmoitti jo heti alkuun pyrkivänsä
kansainväliseksi tv-tähdeksi.

– Haluan oman tv-shown, hän ilmoitti ja kukaan ei epäillyt, etteikö se myös onnistuisi.

Jos Heidin liikkumista vertasi kilpailussa menestyneiden kaunottarien kävelyyn ja elehtimiseen, ero oli melkoinen. Siinä missä pohjoismainen nainen kävelee reippaasti pää pystyssä, latinonainen vempaa lantiotaan naisellisen rytmikkäästi ja liukuu eteenpäin kuin kissa pää vuoroin oikealle, vuoroin vasemmalle vienosti kallellaan. Liikkuminen on verissä ja geeneissä. Siihen eivät edes Tarja Pölkin viimehetken ”pidä hartiat takana, mutta rentoina” -ohjeet tietenkään auttaneet.

Upea kokemus

Heidi ei kuitenkaan masentunut, vaikkei sijoitusta tullutkaan.

– Miss Universum -kisa oli valtavan upea kokemus, jonka yksityiskohdat hahmottuvat vasta jonkin ajan jälkeen. En ole pettynyt. Olenhan vielä kuitenkin Miss Suomi ja minulla on yli puolet ihanaa ja haasteellista missivuotta jäljellä, missihulinat
kuittaava Heidi sanoi.

Puerto Rico jäi Heidille mieleen kauniina, kuumana ja hektisenä maana, jonne joskus olisi kiva palata vaikkapa lomalle poikaystävä Jari Leppäsen kanssa, jota Heidi tuskin ehti nähdä Puerto Ricossa  kuin vilahdukselta. Missit olivat tiukkaan vartioituja omassa luksushotellissaan The Westin Rio Mar Beachissä, eikä heidän huoneisiinsa voineet ulkopuoliset soittaa kuin organisaation luvalla ennalta sovittuina aikoina.

Heidin raikkaus ja luonnollisuus kuitenkin saattaa poikia jo kahden viikon kuluttua töitä Puerto Ricossa.

– Minua ja toiseksi kilpailussa sijoittunutta Miss Kreikkaa, Evelina Papantoniouia pyydettiin samoihin kuvauksiin. Lepää nyt ensin kaksi viikkoa ja tule sitten tänne, kuvaajat sanoivat minulle.

Heidi sanoo, että Puerto Ricossa mallien palkkiot ovat huikeat.
– Jos työkutsu pitää paikkansa, lähden sinne todella mielelläni.

Suomalainen missi-innostus on pientä puertoricolaiseen verrattuna. Niin Heidi kuin Annekin saivat Puerto Ricossa kuninkaallisen vastaanoton kuljetuksineen ja turvatoimineen
kaikkialla, myös lentokentällä, missä muutoin niin tiukoista
passimuodollisuuksistakin selvittiin ”Miss Universum -leimalla”
ja kauniilla hymyllä.

Sitkeä ihailija

Anne Pohtamo saapui Miss Universum -finaaliin upeassa kimaltelevassa ja syväänuurretussa iltapuvussa kaulallaan Miss Suomi -kilpailuista voittamansa Lapponia-koru. Kunniavieraisiin kuulunut Anne sijoitettiin istumaan eturiviin yhdessä neljän muun Miss Universum -tittelin haltijan kanssa. Paikalla olivat Annen lisäksi Lupita Jones (1991), Deborah Carthy Dey (1985), Barbara Palacios (1986) sekä Irene Sáesz (1981). Juuri ennen tv-lähetyksen alkua upeat leidit esiteltiin yleisölle jonka jälkeen Donald Trump kävi kättelemässä jokaisen.

– Kun kysyin Donaldilta, että vieläkö hän muistaa minut, hän
vastasi, että tottahan toki. Mitä minulle kuuluu -kysymykseen vastasin, että hyvää – minulla on neljä lasta ja olen onnellisesti naimisissa, jonka jälkeen hän kohteliaana miehenä sanoi jotakin positiivista ulkonäöstäni, Anne kertoo.

Nyt jo harmaantunut, mutta poikamaisuutensa säilyttänyt Dolad
Trump on yksi niistä miehistä, jotka piirittivät Annea tämän voitettua Miss Universum -tittelin.

– Jos satuin samaan kaupunkiin, hotelliin tuli viestejä ja illalliskutsuja. En noteerannut kuitenkaan niitä, Anne paljastaa.

Useiden kuulemieni kommenttien mukaan Anne Pohtamo oli illan
kauneimpia naisia. Olet paras! Olet kaunein! Annea haastateltiin
myös televisioon ja hän jakeli innokkaille Miss Universum -faneille nimikirjoituksia.