Näyttelijän ja tv-ammattilaisen perheestä ponnistavalle Krisse Salmiselle oli luontevaa ryhtyä esiintyjäksi. – Ei haittaa, vaikka arkiminä ja rooli menisivät sekaisin. Olen siviilissäkin vähän hömppä, Krisse tunnustaa.

No onhan se vähän klisee, että koomikkojen odotetaan kertovan hauskoja juttuja koko ajan, mutta Krisse Salmista pidetään huvittavana, vaikkei hän ole vielä saanut suutaan auki. Tilanne helsinkiläisen tavaratalon vaatekassalla on kiusallinen. Salminen näyttää tavallisen asialliselta asiakkaalta, mutta myyjä on tikahtua naurunpyrskähdyksiinsä niin, ettei saa sanottua summaa tai edes kiitosta. Myöhemmin, koulunsa esittämän Taikahuiluoopperan lintutyttönä Krisse aiheuttaa pidättelemättömiä tirskahduksia katsomossa vain ilmestyttyään
lavalle. 26-vuotiaana Krisse Salminen on päässyt mihin on toivonutkin, saanut ihmiset nauramaan, vaikka toisinaan
väärissäkin tilanteissa.

Salminen on palkittu stand up -koomikko ja alansa harvoja
naistaitajia Suomessa. Hän on myös Nelosen Hyppönen Enbuske Experience -ohjelman seurapiiritoimittajana ja kaikkien alojen asiantuntijana tunnettu Krisse, joka vikkelästi kasvoi keskusteluohjelman sidekickistä, sivuhahmosta, valtakunnan
viralliseksi blondiksi.

– Jengi kyseli aluksi kuka se tyhmä lehmä siellä ruudussa on. Siis haloo, miten niin tyhmä, sehän on julkkis. Ajan mittaan vitsi on useimmille auennut, mutta monet varmasti vielä pitävät minua aitona bimbona. Jos roolihahmo ja arkiminä menevät sekaisin, mitä sitten? Ovathan ystävänikin ihmetelleet miksi Kris sestä puhutaan roolina, kun olen kuulemma siviilissäkin vähän
sellainen, Salminen hymyilee.

Ja niin hän onkin. Kaiken höpötyksen seasta on tunnistettava se pieni ilmeenmuutos tai äänenpaino, joka erottaa oikeasti välkyn Krissen siitä oikeasti höynähtäneestä blondista. Molemmat
kun saattavat esiintyä samassa lauseessa ja sekoittaa kuulijansa epäilemään, onko komedienne virallisesti simppeli vai
kärsiikö hän mielenhäiriöstä.

Mutta annetaan puolustukselle puheenvuoro, sillä koomikko
Salmisen ja blondi-Krissen välillä on kuin onkin hienoja eroavaisuuksia.

Arki-Krisse ei ajattele yhtä naiivisti kuin roolihahmonsa – tai ylipäätään hän ajattelee. Lisäksi siltä blondimmalta Krisseltä
puuttuvat niin tilannetaju kuin itsekritiikki.

– Toisaalta se on onnellinen, kun ei tarvitse stressata mitä tulevaisuudessa tekisi. Sille on yhtä todennäköistä hakea lääkäriksi kuin rakastua lääkäriin. Se voi iskeä ukkomiehen näkemättä tilanteessa mitään väärää. Harmittelee vain, kun mies asuu vielä kotona eikä pääse ulos iltaisin, kun sillä on niin pienet lapset, Salminen summaa tärkeimpiä eroavaisuuksia.

Isä tenttaa nippelitietoutta

Oman alan löytyminen oli Krisse Salmiselle aikuistumisvuosien
hapuilun tulos. Oli luonnollista, että näyttelijä Kaarina Turusen
ja juontaja, visailukonkari Reijo Salmisen geenit perinyt
kuopus tunsi vetoa lavalle, mutta oikea laji oli kateissa. Lahtelaisperheen lähipiiri tulvi taiteilijoita ja Krissen isoveli Eppu Salminen löysi oman paikkansa näyttelijänä jo varhain, mutta tytölle perinteinen näyttelijäntyö tuntui vieraalta.

Krisse ehti viettää au pair -vuoden Saksassa, opiskella viestintäalan graafikoksi, toimia vaatemyyjänä ja teatterimuseon oppaana sekä juontaa television nuortenohjelmaa. Hän pyrki kertaalleen teatterikorkeaankin, mutta tunsi helpotusta pudottuaan karsinnoista jo alkuvaiheessa.

Salmisilla ei odotettu, että tyttö lopulta seuraisi muita näyttämölle ja esiintyjäksi.

– Oli aina selvää, että Epusta tulisi näyttelijä. Minä olin hänen suurin faninsa ja kävin ihailemassa hänen esityksiään. Kyllä minuakin yllytettiin esiintymään. Äiti patisti soittamaan pianoa vieraiden kyläillessä, mutta minusta se oli kamalaa. Sen sijaan
tapasin matkia muita ihmisiä ja siitä tunsin nauttivani.

– Kun sitten kerroin perheelleni löytäneeni stand up -komiikan,
he taisivat yllättyä. Itselleni se oli helpotus, rauhoittavaa löytää
oma paikka ja tarkoitus.

Salmiset käyvät vuoroin katsomassa toistensa esityksiä. Krissen
veli työskentelee Helsingin ja äiti Lahden kaupunginteatterissa.

– Äidin Shirley Valentine -monologin osaan kohta kai ulkoa. Hän on esittänyt sitä niin kauan.

Iskä-Salmisen vuosia isännöimän Thilia Thalia -visailun tulevaisuus on katkolla, mutta tietokyselyt perheen parissa jatkuvat edelleen. Perhe toimii Reijon testiyleisönä ja triviapistarit kuuluvat yhteisten mökki-iltojen ohjelmaan.

– Iskän tentit on joskus vähän piinaavia, varsinkin kun hän jää jankkaamaan jotain juttua, jota en tiennyt. Mutta toisaalta hänen nippelitietoutensa on hyödyksi. Kun illanistujaisissa löytyy ratkaisematon kysymys, voin aina soittaa iskälle ja tarkistaa oikean vastuksen, Krisse virnuilee.

– Niinku tosi näppärää!

Naiset vielä harvassa

Stand upia pidetään julmempana esiintymismuotona kuin näyttelemistä. Yksinäinen koomikko on huomion keskipisteessä ja täysin itse vastuussa menestyksestään tai epäonnistumisestaan.

– Näyttelijä voi suojautua roolin taakse ja syyttää ohjaajaa tai
käsikirjoittajaa, jos homma mättää. Naisnäyttelijät, joita olen
houkutellut tekemään stand upia, pitävät sitä liian pelottavana
lajina. Eikä sitä väkisin voikaan tehdä, Krisse kertoo.

Stand up oli Suomessa pitkään miesten laji, mutta naisharrastajien määrä on koko ajan kasvussa. Komedian tekemisessä tietä ovat raivanneet Ulla Tapaninen, Ritva Valkama, Eija Vilpas sekä Riitta Havukainen, joka on Krissen käly. Salmisen rinnalla säännöllisissä komediaklubi-illoissa naurattaa muun muassa näyttelijä Heli Sutela, joka nähdään myös Nelosen uudessa Kumman kaa -komediasarjassa.
Club act!one kiertää viikoittain Helsingissä, Hämeenlinnassa
ja Tampereella. Parituntisessa esityksessä kuullaan neljää-
viittä koomikkoa, joista useimmat ovat miehiä.

– Miehet vain ehtivät valloittaa lavat ensimmäisinä, vaikka naiset ja miehet ovatkin yhtä huvittavia. Ehkä naisilla on kovempi itsekritiikki ja korkeampi kynnys kaiken uuden aloittamiseen, Krisse tuumii.

Salminen tekee keskimäärin kolme keikkailtaa viikossa. Vaikka
hän ei ole jännittäjätyyppiä, perhoset pörräävät vatsassa ennen jokaista lavalle menoa. Alkuaikojen kankeudesta päästyään hän on oivaltanut, ettei tyriminen lavalla olekaan kuolemaksi. Taitava koomikko kääntää huononkin herjan hyödykseen.

Täydellistä lavakuolemaa Krisse ei ole kokenut, mutta tietää
kyllä miltä tuntuu, kun vitsi ei toimi.

– Tärkeintä on välttää paniikki. Lavalla pitää reagoida kaikkeen,
siihenkin kun yleisö ei tajua huumoriani. Sitä paitsi yleisöhän
on esiintyjän puolella. Hekin toivovat hauskaa esitystä eivätkä koomikon nöyryyttämistä, hän muistuttaa.

Yleisön fiilis ja kunto ovat ratkaisevassa osassa illan onnistumisessa. Sopivan lämpimässä joukkohysteriassa vanhat jutut huvittavat esittäjäänsäkin. Toimivien vitsien lisäksi koomikolta vaaditaan ihmissilmää erottaa aggressiivinen kännääjä hilpeästä humalaisesta tai tunnistaa se tosikko, joka on herkkähipiäinen vitsien kohteeksi.

– Tarinat on ennakkoon laadittuja, mutta todellinen riemuvoitto
on voida keksiä uutta kesken esityksen ja onnistuneesti poiketa käsikirjoituksesta. Tosin bimbo-Krisse on aina niin pihalla, etteivät hänen tapauksessaan pikku lipsahdukset ole pahasta. Hän voi luontevasti unohtaa mitä oli sanomassa, Krisse sanoo.

Stand upissakin rehellisyys maan perii. Krisse ammentaa tarinansa omasta ja ystävien elämästä. Parhaat jutut syntyvät arkitilanteista. Omat heikkoudet ja ominaisuudet heitetään rohkeasti peliin ja paisutellaan moninkertaiseen mittakaavaan.
Tärkeintä on olla uskottava. Hyvin harvoin juttujen aiheet
tulevat muiden ihmisten ehdottamina. Itse asiassa Reijo-isä on
ainoa, joka aiheita ehdottaa, mutta Krissen mukaan ne ovat
liian nokkelia sanaleikkejä hänen järjenjuoksuunsa.

– Alun perin kerroin mokistani ja kommelluksista, joita minulle tuppaa tapahtua käsittämättömän usein. Mutta hiljalleen hahmoni jalostuikin itse neiti täydellisyydeksi. Kaikki mitä Krisse tekee on sen omasta mielestä loistavaa ja ainutlaatuista.

Salmisen mukaan mikään asia ei ole stand upissa tabu. Kaikesta
voi puhua, mutta koomikon hyppysissä on löytää hyvän maun raja, sopiva tyyli ja näkökulma. Krisse-hahmo voi tarinoida aiheesta kuin aiheesta, joskaan ihan kaikki häntä ei kiinnosta. Hän puhuu ensiksi mieluiten itsestään, ja sitten miehistä.

– Stand up on siitä hassu laji, että sitä voi treenata vain oikean
yleisön edessä. Edes muilta kollegoilta on turha kysyä. He saattavat nyrpistää nenäänsä jutulle, joka uppoaakin yleisöön täysillä.

Krisse on käynyt katsomassa ulkomaisia kollegoitaan Dublinissa sekä New Yorkissa, joissa lajilla on pitkät perinteet. Mannerten väliset eroavaisuudet eivät näykään esiintyjien taidoissa vaan yleisökulttuurissa. Maailmalla hupiklubeille meno on luonnollinen osa illanviettoa ja Krisse toivoo, että meilläkin ohjelmat saataisiin teattereista enemmän ravintoloihin. Nyt teatterilippujen hinnat karsivat yleisöä eikä stand up avaudu niille, jotka muutoin vierastavat teattereissa käyntiä.

Ikärajaton laji

Keikkaelämän ja tv-työn rinnalla Krissen päätyö on opiskelu ammattikorkeakoulu Stadiassa Helsingin Arabiassa. Teatteri-ilmaisun ohjaajalinjan koulutuksesta on takana ensimmäinen vuosi ja edessä vielä kolme. Kurssilaisten tämänhetkinen projekti on Taikahuilu-ooppera, jonka esitykset jatkuvat maaliskuun loppuun saakka. Krisse on esityksen lintutyttö
Papagena sekä orja.

– Orjana haahuilen lavalla kaavussa, joka paljastaa minusta
vain silmät. Siinä mä olen ihan älyttömän hyvä, Krisse virnistää.

Krissen mukaan koulun toistaiseksi paras anti on ollut yhteisöteatterihanke, johon hän ei olisi tutustunut muutoin. Kahden luokkatoverinsa kanssa hän sai tehtäväkseen vetää luovaa ilmaisua vanhusten palvelutalossa ja huomasi, ettei hauskan tekeminen ole iästä kiinni.

– Koulutehtävästä syntyikin pysyvä harrastus. Kokoonnumme
80–90-vuotiaiden rouvien kanssa säännöllisesti juomaan kahvia ja keskustelemaan. He ovat valtavan terävää ja innostavaa
porukkaa, ja tulleet niin tutuiksi, että tuntuvat kuin omilta
mummuilta, Krisse kertoo.

Onnellisimmillaan Salminen olisi, jos voisi elättää itsensä komiikan tekemisellä, stand upin rinnalla kiinnostavat myös tvtyöt. Blondi-Krisse uusiutuu esittäjänsä elämänvaiheiden mukaan ja saattaa siis elää rinnalla loputtomiin.

– Jos meissä on jotain opiksi otettavaa, niin se on välttää vakavoitumista. Kyllä hauskaa riittää, kun vain uskaltaa heittää itsensä likoon.

Kaikkien alojen asiantuntija Krisse pohti syviä ja ajankohtaisia kysymyksiä.

Jos elämästäsi tehtäisiin dokumenttielokuva, millainen siitä tulisi?
– Varmaankin tosi vaikuttava ja trendikäs.
 

Mitkä ovat merkittävimmät elämänohjeesi?
– Ainakin, että pitää muistaa aina pitää huulikiilto mukana ja olla kiinnostunut ihmisistä tai ainakin hyvännäkösistä ja rikkaista.

Missä seuraavista äänestyksistä haluat vaikuttaa ja miksi: Miss Suomi -kisat, eduskuntavaalit vai Haluatko filmitähdeksi -ohjelma?
– Haluaisin vaikuttaa siihen filmitähtiohjelmaan, ettei sitä
ollenkaan tulis. Mun mielestä ei noin helposti ketä tahansa
pitäis päästää julkkikseks. Eikä varsinkaan tuomariks.

Mikä uutinen sai viimeksi veresi kuohumaan?
– Jossain lööpissä luki, että kansanedustaja jätti miljonäärimiehen. Ni vähäks hullu! Miljonääreistä kandee aina pitää kiinni, vaik ne ois rumiakin.

Milloin mies on parhaassa iässä?
– No miehet on aina vähän vaikeassa iässä, että onneks mä oon nainen.

Mikä on paras ominaisuutesi?
– Ehkä hiukset ja rytmitaju, en osaa valita että kumpi enemmän.

Pitäisikö Suomen hiihtoliiton puheenjohtajan Seppo Rehusen erota?
– Jos sen vaimo on tosi hankala, niin sitten joo.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”