Li Andersson elokuussa 2015. Kuva: Laura Mendelin / HS
Li Andersson elokuussa 2015. Kuva: Laura Mendelin / HS

Vasemmistoliiton tuore puheenjohtaja Li Andersson on kohdannut tytöttelyä erityisesti epämuodollisissa tilaisuuksissa.

Politiikan huipulla ei ole aina ihan helppoa. Sen tietää myös kansanedustaja Li Andersson, 29, joka valittiin vasemmistoliiton puheenjohtajaksi viime viikonloppuna. 

Yksi ikävimmistä ilmiöistä naispoliitikkojen maailmassa on tytöttely. Myös Li on joutunut sitä kohtaamaan.

– Olen törmännyt tytöttelyyn erityisesti epämuodollisissa tilaisuuksissa, hän kertoo.

– Itselleni ei muistu mieleen erityisiä tilanteita, joissa olisin joutunut tytötellyksi. Päähäni ovat jääneet kuitenkin sellaiset kerrat, joissa en ole sanonut asiasta takaisin. Välillä olen jäänyt harmittelemaan, miten paljon paremmin olisin voinut reagoida tilanteeseen.

Miten tytöttelyyn pitäisi sitten reagoida?

– Paras tapa on sanoa suoraan, ettei se ole hyväksyttävää ja että toivoo asiallisempaa kielenkäyttöä. Tilanteessa kannattaa itse pysyä rauhallisena. Sillä tavalla puhujan saa helpoiten miettimään valintojaan.

Rajoittavat sukupuolet

Naisten asema politiikassa puhuttaa myös laajemmin. Kokoomuksen puolueenjohtajakisaan osallistunutta Elina Lepomäkeä kutsuttiin ennen valintaa ”jääkylmäksi”. Elina itse kyseenalaisti, oltaisiinko häntä kuvailtu samalla tavalla, jos hän olisi mies.

Ylen toimittaja Sanna Ukkola tarttui kommentointiin ja kirjoitti blogikirjoituksessaan (15.6.), että ”tässä maassa ketään ei kohdella niin huonosti kuin keski-ikäistä miespoliitikkoa.” Hänen mielestään sedättely on yleisempi ilmiö kuin tytöttely, eikä sedättelyyn pysty älähtämään samalla tavalla kuin tytöttelyyn.

Mitä ajatuksia kirjoitus sinussa herätti, Li?

– Olen eri mieltä siinä, että miehiä sedäteltäisiin enemmän kuin naisia tytöteltäisiin. Politiikassa sekä miehet että naiset joutuvat kohtaamaan kritiikkiä, joka ei ole asiallista. Ongelma tulee eteen siinä, että naisten pätevyyttä vähätellään sukupuolen takia.

Kuinka suuri ongelma sukupuolen mukaan jaottelu on politiikassa?

– Hyvin suuri, ja se vaikuttaa kumpaankin sukupuoleen. Se rajaa miesten mahdollisuuksia osallistua perhepolitiikkaan ja vaikeuttaa naisten osallistumista talouspoliittiseen keskusteluun.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Li Andersson

  • Vasemmistoliiton puheenjohtaja syntyi 14.5.1987 Turussa, jossa asuu edelleen.
  • Valittiin puheenjohtajaksi 11.6. puoluekokouksessa Oulussa.
  • Nousi eduskuntaan vuonna 2015. Sitä ennen toimi vasemmistonuorten puheenjohtajana.
Kadilo

Miten tytöttelyyn pitäisi suhtautua, Li Andersson?

On aika sama millainen koulutus naisella on, jos hän pukeutuu ja meikkaa teinitytön tavoin. Yleesäkin nainen, joka pyrkii esittämään itseään reilusti nuorempaa, ansaitsee tulla tytötellyksi. Silloin oletetaan naisen hakevat erityistä hyötyä naisellisuudestaan varsinaisen asain kustannuksella. Kun nainen pukeutuu "asiallisesti", hänen varsinainen asiansa saa enemmän huomiota. Li Anderssonin tytöttelyä pitäisin tarkoituksellisena loukkauksena, mikä johtuu hänen pätevyytensä ja menestymisensä...
Lue kommentti
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...