Me Naiset
|
Heidi Heino
Antonia Potter Prentice ei väitä, että naiset olisivat parempia neuvottelijoita. "Mutta heidät on suljettu ulkopuolelle, joten emme voi tietää!" Kuva: Kaisu Jouppi
Antonia Potter Prentice ei väitä, että naiset olisivat parempia neuvottelijoita. "Mutta heidät on suljettu ulkopuolelle, joten emme voi tietää!" Kuva: Kaisu Jouppi

Antonia Potter Prentice ­koettaa saada naiset mukaan rauhanneuvotteluihin.

Olet töissä Martti Ahtisaaren perustamassa CMI:ssä, joka ratkaisee konflikteja ja koetat saada lisää naisia ­mukaan  rauhanneuvotteluihin. Onko rauhan­välitys liian äijäbisnestä?
Naisilla on raju aliedustus: heitä on neuvottelijoista vain pari prosenttia. Puolet rauhansopimuksista rikkoutuu kymmenen vuoden sisällä, koska eliitti ratkoo sopimukset keskenään. Rauha voi kariutua surkeaan hallintoon. ­Uskomme, että kannattaa kysyä myös naisten näkemyksiä siitä, miten kansalaisten arki saataisiin toimimaan.

Olisiko meillä maailmanrauha, jos naiset neuvottelisivat?
En väitä, että naiset olisivat parempia neuvottelijoita – mutta heidät on suljettu ulkopuolelle, joten emme voi tietää! Onhan maailmassa myös naisjohtajia, jotka eivät ole rauhanomaisia leidejä, kuten Bangladeshin Sheikh Hassina.

Miten naiset saa neuvottelupöytiin?
Etsimme kriisialueilta, esimerkiksi ­Jemenistä ja Etelä-Sudanista, naisia, joita maan tulevaisuus kiinnostaa ja joilla voisi olla vaikutusmahdollisuuksia. Sitten kutsumme kokouksen vaikka jonkun kotiin ja puhumme! Lukutaidottomilla naisillakin on usein järkeviä ­näkemyksiä siitä, missä vika piilee. ­Etsimme jonkin tavoitteen, josta naiset ovat yhtä mieltä ja neuvomme, miten asiaa kannattaa edistää. On nimittäin taito osata puhua miehille, jotka eivät ole tottuneet kuuntelemaan naisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osaatko nykyään itse esittää miehille asioita niin, että sanoma menee perille?
Ehkä. Olen yhtä vihainen kuin ennenkin, mutta osaan puhua rakentavammin. Nykyään en vetoa reiluuteen tai tasa-arvoon vaan perustelen, miten naisten mukanaolo itse asiassa edistäisi miesten omia päämääriä. Töitteni ansiosta minulla on neuvotteluissa entistä paremmat aseet. Ei tainnut olla hyvä sanavalinta tähän aiheeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla