Moni eurooppalainen odotti Hillary Clintonista Yhdysvaltain ensimmäistä naispresidenttiä ja pelkää nyt naisvihamielisistä kommenteistaan tunnetun Trumpin valtakautta. Kuva: Helmi Järvinen / MV Photos ja Shutterstock
Moni eurooppalainen odotti Hillary Clintonista Yhdysvaltain ensimmäistä naispresidenttiä ja pelkää nyt naisvihamielisistä kommenteistaan tunnetun Trumpin valtakautta. Kuva: Helmi Järvinen / MV Photos ja Shutterstock

Trumpin vaalivoiton jälkeen on tulossa taantumuksen aalto, sanoo Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen.

Republikaanien Donald Trumpin, 70, valinta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi ei enteile hyvää naisten asemalle eikä tasa-arvolle Yhdysvalloissa. Tätä mieltä ovat suomalaiset asiantuntijat.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo, että Yhdysvallan presidentti on ennen kaikkea aina arvojohtaja.

– Presidentin arvomaailma vaikuttaa kansakunnan ajatteluun. Ei voi sanoa, että naisten asema suoraan heikkenisi, mutta tasa-arvonäkökulmasta tilanne ei ole rohkaiseva, Tiilikainen arvioi.

Tiilikainen ei lähde arvailemaan, mitä naisten asemalle voi tapahtua Trumpin valtakaudella: kukaan ei vielä tiedä, mitä Trump oikeasti voi saada aikaan ja mitkä kohut ja puheet ovat olleet pelkästään hänen kampanjointikikkojaan. Hän laukoi kampanjansa aikana lausuntoja ja twiittejä, jotka loukkasivat monia vähemmistöryhmiä ja naisia. Mutta puhui hän paljon muutakin.

– Trump lupasi muun muassa työpaikkoja, mikä puhutteli kansakuntaa. Hänen muutosvoimaansa uskottiin enemmän kuin demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin.

Lue myös! 10 nettivitsiä tiivistää Trumpin ja Clintonin vaaliväittelyn

Donald Trumpin ja Hillary Clintonin vaaliväittelyt jäävät muistoihin monissa meemeissä. Kuva: Reuters
Donald Trumpin ja Hillary Clintonin vaaliväittelyt jäävät muistoihin monissa meemeissä. Kuva: Reuters

Mikä merkitys oli sillä, että demokraattien Hillary Clinton oli ensimmäinen nainen pääpuolueen presidenttiehdokkaana Yhdysvalloissa?

– Sukupuoli ei noussut koskaan isoksi jutuksi näissä vaaleissa. Hillary Clinton nähtiin poliittisen eliitin edustajana, ja lopulta eniten vaikutti Trumpin lupaama muutos, jota kansa halusi, Tiilikainen pohtii.

Hän muistuttaa, kuinka presidentti Barack Obama sai taakseen massaliikehdintää noustessaan valtaan maansa ensimmäisenä tummaihoisena presidenttinä. Samaa ei Clintonin saanut aikaan.

”Sukupuoli ei noussut koskaan isoksi jutuksi näissä vaaleissa.”

– Clinton ei ollut niin raikas. Valkoinen työväestö oli kokenut jääneensä varjoon, eikä heillä ollut aiemmin puolestapuhujaa. Trump edusti enemmän vaihtoehtoja.

Housupukukansa vs. vaihtoehtoinen naiseus

Benita Heiskanen johtaa Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskusta. Hänen mukaansa amerikkalaiset olisivat olleet valmiita naispresidenttiin. Hillary Clinton ei kuitenkaan saanut inspiroitua tarpeeksi kannattajiaan eikä hänen tuekseen tullut samanlaista liikehdintää kuin Trumpin kampanjoinnin aikana, sanoo myös Heiskanen.

– Ehdolla oli kaksi erityyppistä naiseutta: Clintonin housupukukansa vastaan Melania Trumpin edustama vaihtoehtoinen naiseus. Jälkimmäinen jäljitteli melkein 1950-luvun naiseutta, johon kuuluvat muun muassa ulkonäkökeskeisyys ja kotirouvana oleminen.

Donald Trumpin Melania-vaimo, 46, on entinen huippumalli. Kuva: Reuters
Donald Trumpin Melania-vaimo, 46, on entinen huippumalli. Kuva: Reuters

Yhdysvaltain tiukan vaalitaiston saattoivat ratkaista myös nukkuvat ja sitoutumattomat äänestäjät, Heiskanen mainitsee.

– Vastakkain olivat protestiehdokas ja järjestelmän ehdokas. Protesti voitti. Kukaan ei ollut osannut odottaa, että Trump saa sitoutumattomat mukaansa.

Heiskasen mukaan Clintonin takana oli paljon vanhempia naisia, mutta sieltä puuttui tärkeä joukko eli nuoremmat äänestäjät. Heille lasikaton murtaminen ei ollut Heiskasen mukaan pääasia.

”Jos kaikki se, mitä Trump on puheissaan sanonut, tapahtuu, niin edessä on katastrofi.”

– Trumpia äänestäneille tärkeintä olivat talousasiat. Hänen kannattajansa ovat hurmoksessa ja janoavat muutosta. Ydinkysymykseksi näissä vaaleissa nousi jokapäiväinen toimeentulo, eivät sukupuoli- ja tasa-arvoasiat.

Heiskasen mukaan Yhdysvalloissa on edessä suuria muutoksia, vaikka kukaan ei vielä tiedä tarkalleen, mitä tapahtuu.

– Jos kaikki se, mitä Trump on puheissaan sanonut, tapahtuu, niin edessä on katastrofi. Tulossa on kuitenkin kansakunnan itseymmärryksen kannalta suuri muutos ja taantumuksen aalto.

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.

Ei omena kauas puusta putoa – vai miten se nyt meni?

Monilla Putous-näyttelijöillä on kuuluisat vanhemmat. Ja on useilla entisillä Putous-näyttelijöillä myös taiteilijapuoliso.

Pihla Penttinen – isä Pertti Sveholm

Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula
Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula

Pihla Penttinen, 39, on kokenut näyttelijä, mutta Putouksesta hänet nähdään tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Pihlan isä on näyttelijä Pertti Sveholm. Pertti on ollut mukana yli sadassa televisiosarjassa ja elokuvassa, ja hänet on palkittu Jussi-patsaalla kahdesti.


 

Kiti Kokkonen – isä Ere Kokkonen ja äiti Titta Jokinen

Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen
Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen

Myös Kiti Kokkonen, 43, on mukana Putouksessa ensimmäistä kertaa. Hänen isänsä on vuonna 2008 kuollut ohjaaja Ere Kokkonen, jonka luona Kiti myös vietti lapsuutensa. Kitin äiti on näyttelijä Titta Jokinen.

 

Roope Salminen – isä Eppu Salminen, äidit Minna Turunen, Riitta Havukainen

Roope Salmisen, 28, isä on näyttelijä Eppu Salminen ja biologinen äiti näyttelijä Minna Turunen. Roope vietti lapsuutensa isänsä Eppu Salmisen ja tämän silloisen puolison, näyttelijä Riitta Havukaisen kanssa. Uusperheeseen kuuluivat Riitan aiemmassa suhteessa syntynyt tytär Katariina Havukainen sekä Epun ja Riitan yhteinen lapsi, Santtu.

 

Myös joidenkin vanhojen Putous-näyttelijöiden isä tai äiti on taiteilija. Lisäksi monella ohjelmassa nähdyllä näyttelijällä on taiteilijapuoliso.

Iina ja Minka Kuustonen – isä Mikko Kuustonen

Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto
Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto

Sekä Iina että Minka Kuustonen ovat molemmat vanhoja Putous-näyttelijöitä. Heidän isänsä on muusikko, tv-kasvo Mikko Kuustonen. Iinan ja Minkan serkku on stand up -koomikko Sami Hedberg.

 

Näillä vanhoilla Putous-näyttelijöillä on näyttelijä- tai ohjaajapuolisot:

Pirjo Lonka (1. kausi) on naimisissa näyttelijä-ohjaaja Jani Volasen kanssa. Jani on Putouksen entinen pääkäsikirjoittaja ja ohjaaja. Jani on ollut naimisissa myös Mari Perankosken kanssa. Mari oli mukana Putouksessa 

Elina Knihtilä (1. kausi) on naimisissa näyttelijä Tommi Korpelan kanssa.

Krista Kososen (1., 2., 3. ja 4. kausi) avopuoliso on ohjaaja Antti Jokinen.

Joanna Haartti (2. kausi) seurustelee näyttelijä Minna Haapkylän kanssa.

Ville Tiihosen kumppani on näyttelijä Kreeta Salminen. Kreetan isä on puolestaan Esko Salminen.

Kaisa Hela (o.s. Mattila) (8. kausi) aviopuoliso on muusikko-näyttelijä Heikki Hela.

Minka Kuustosen (8. kausi) avopuoliso on näyttelijä Aku Sipola.

Essi Hellén (6. kausi) aviopuoliso on näyttelijä Mikko Virtanen.