Lotta Näkyvän koirat Nami ja Lily ovat auttaneet häntä kovan ikävän keskellä. ”Koirat aistivat suruni.” Kuva: Liisa Valonen
Lotta Näkyvän koirat Nami ja Lily ovat auttaneet häntä kovan ikävän keskellä. ”Koirat aistivat suruni.” Kuva: Liisa Valonen

Läheisensä menettänyt ei kaipaa korulauseita vaan hiljaista tukea. – Paras tapa tukea surevaa on olla läsnä, isänsä Aki Hintsan juuri menettänyt Lotta Näkyvä sanoo.

Miss Suomi 2013 Lotta Näkyvän (os. Hintsa) isä, urheilulääkäri Aki Hintsa menehtyi marraskuussa vatsasyöpään. Menetyksensä myötä Lotta on saanut sekä lähipiiriltään että tuntemattomilta paljon tukea.

– Jokainen osanotto ja huolehtimisviesti on lämmittänyt sydäntäni. Ne eivät vie onnetonta oloa pois, mutta koskettavat silti, Lotta kiittelee.

Lotan mielestä läheistään sureva ei kaipaa mitään suuria eleitä.

– Paras tapa tukea surevaa on olla läsnä. Ei tarvitse välttämättä puhua mitään, sen kuin on vain. Minua on ainakin auttanut se, ettei minun ole tarvinnut olla yksin. Ja toki, jos sureva haluaa puhua, silloin kuunnellaan.

”Ei tarvitse välttämättä puhua mitään, sen kuin on vain.”

Myös käytännön askareisiin osallistumisesta on Lotan mukaan apua. Ennen isänsä hautajaisia Lotta lupasi hakea suvun naisille hautajaisiin sopivat mekot ja vedenkestävät meikit.

– Silloin ystäväni tuli mukaan ja käveli kanssani asioilla ympäri kaupunkia. Se lohdutti.

Toinen ystävä ja Lotan manageri menivät vielä pidemmälle: he hoitivat Lotan Yhdysvaltojen työviisumihakemuksen täydennykset kuntoon, koska Lotalla oli yliopistossa samaan aikaan vaativa ryhmätyö. Viisumihakemuksen tekemiseen meni 15 tuntia.

– Ihmisten avuliaisuus ja epäitsekkyys ovat yllättäneet. Ihmissuhteet ovatkin korostuneet isän menetyksen myötä. Tämä aika on näyttänyt, ketkä ympärilläni oikeasti välittävät minusta. Olen heistä hyvin kiitollinen.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...