”Olin ohjelmassa ihan aito, oma itseni. Se tosin vähän harmitti, että jotkut viisaat pohdintani ja hauskat letkautukseni leikattiin pois", Janita sanoo. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
”Olin ohjelmassa ihan aito, oma itseni. Se tosin vähän harmitti, että jotkut viisaat pohdintani ja hauskat letkautukseni leikattiin pois", Janita sanoo. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Kielteinen palaute ei ole lannistanut Au pairit Los Angelesissa -sarjan Janitaa. – Hyvä, että minusta on muodostunut mielipide.

Au pairit Los Angelesissa -ohjelmasta tuttu Janita Palo, 20, on ollut kevään yksi viihdyttävimmästä tv-persoonista.

TV2:n suositussa sarjassa seurattiin neljän nuoren suomalaisnaisen elämää au pairina. Ohjelma on yhä katsottavissa Yle Areenassa.

Janita jäi ohjelmasta mieleen erityisesti YOLO- (You only live once) ja OMG-hokemistaan. Omasta mielestään Janita esiintyi sarjassa omana itsenään, mutta pissikseksi hän ei tunnustaudu.

– Aika paljon olen näköjään ärsyttänyt katsojia – jengi on ollut ihan pistoksissa. Olen saanut kuulla olevani bimbo ja pissis. Ei se haittaa, jos joku ajattelee niin, mutta omasta mielestäni en ole sellainen. Ihan yhtä pissiksiä ne muutkin on, Janita nauraa.

Janita ei kuitenkaan ole pahoittanut mieltään negatiivisista kommenteista. Hän sanoo, että sai au pair -aikana lisää itseluottamusta.

– Tv:ssä on tärkeintä herättää tunteita, ja hyvä, että minusta on muodostunut mielipide. Vaikka jengi haukkuis, niin tykkään silti itestäni, kaverit tykkää, ja miulla on ihan hyvä elämä.


Janitan host-perheen äiti ei ollut tyytyväinen Janitan lapsenhoitotaitoihin.

Sukset ristiin host-perheen äidin kanssa

Neljästä sarjan au pairista Janita vietti Los Angelesissa lyhimmän ajan. Kuukauden jälkeen isäntä- eli host-perhe ja Janita päättivät yhdessä, että Janita muuttaa pois. Sen jälkeen hän yritti löytää muita töitä Los Angelesista, mutta kun niitä ei löytynyt, Janita lähti takaisin kotiin Lappeenrantaan. Omasta mielestään hän joutui ottamaan liikaa vastuuta lapsesta.

– Olisin ollut iloinen, kun olisin tiennyt, milloin minulla on omaa aikaa. Olisi ollut myös kiva tutustua enemmän kaupunkiin ja tehdä ikäisteni juttuja. Sinä aikana kun vietin perheessä, äiti lähti viikoksi New Yorkiin jopa pari kertaa. Perheen isä taas teki töitä yömyöhään. Oli sekava olo, kun jouduin olemaan lapsen kanssa niin paljon yksin. Olin, että mitä mie teen.

Janitan mielestä perheen äiti antoi itsestään silotellun kuvan kameran edessä.

– Suurimman osan ajasta äiti istui tietokoneella ja teki töitä, vaikka kameran edessä yritti olla iloinen.

Eniten ongelmia aiheuttivat epäselvät työajat. Janita koki, että hänen piti olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

– Jos lapsi alkoi itkemään yöllä, minun piti mennä hoitamaan häntä tai sitten äiti toi lapsen huoneeseeni.


Au pairit Los Angelesissa seurattiin myös Hennan (toinen vas.), Miran ja Judithin au pair -elämää. Henna ja Judith viettivät Los Angelesissa lähes viisi kuukautta, Mira kaksi kuukautta.

Irtiotto veljen kuoleman jälkeen

Au pairiksi Janita ei enää lähtisi, muttei silti kadu mitään. Lähtö ulkomaille tuli vaikeaan aikaan, sillä Janitan pikkuveli kuoli mopo-onnettomuudessa vain puoli vuotta ennen kuvauksia.

– Matka oli silti hyvä repäisy ja muistutus siitä, mitä maailmalla on tarjota. Kun tuli vastaan niin paljon huonoa, niin sitten tuli jotain hyvääkin. Matka oli vähän niin kuin irtiotto ja auttoi käsittelemään myös veljeni kuolemaa.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Janita ei vielä tiedä. Hän on miettinyt opiskelumahdollisuuksia ja pohtinut, jos hakisi johonkin toiseen ohjelmaan.

– Jos tulisi Suomen selviytyjät tai muu vastaava, haastava ohjelma, niin hakisin sata lasissa. Big Brother olisi ehkä vähän liikaa. Ihmiset varmaan vaan odottaisi, että menisin sinne hihhuloimaan ja sekoilemaan kännissä. En kuitenkaan välttämättä haluaisi olla BB-Janita. Mutta saa nähdä, pidän kaikki ovet auki.

Au pairit Los Angelesissa on katsottavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

Suomalaisilla au paireilla isot odotukset: Judith tahtoo tähdeksi, Janita haluaa löytää unelmiensa miehen

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.