Aki Linnanahde (vas.), Jaana Pelkonen, Axl Smith ja Jasmin Hamid. Kuvat: MN-arkisto
Aki Linnanahde (vas.), Jaana Pelkonen, Axl Smith ja Jasmin Hamid. Kuvat: MN-arkisto

Axl Smith, Jaana Pelkonen, Jasmin Hamid ja Aki Linnanahde muistelevat äitejään.

Axl Smith

Juontaja, muusikko
”Äiti on minulle tärkeä ihminen, napanuora on edelleen olemassa. Hän on tukenut ja kannustanut minua kaikessa, mihin olen pyrkinyt. Kun menin jännittyneenä saksofoni kaulassa Pop & Jazz Konservatorion pääsykokeisiin, äiti kevensi tilannetta hyppäämällä tuolille joraamaan Charlie Parkeria. Äiti on mahtava koomikko, hänen olisi pitänyt päästä Teatterikorkeakouluun. Olen kokenut aina, että minusta on välitetty. Isäni on amerikkalainen, ja junnuna oli välillä rasittavaa kun kotona piti olla iltakymmeneltä. En ikinä käynyt kotibileissä. Näin vanhempana arvostan erilaista kasvatusta.”

Jaana Pelkonen

Kansanedustaja
”Monia asioita. Ensinnäkin, että kuvia ei kumarrella, vaan ihmistä arvostetaan ihmisenä. Äiti opetti myös, että nainen pärjää siinä missä mieskin ja voi tehdä maskuliiniseksi miellettyjä asioita. Esimerkiksi meidän perheessä minä pelasin nuoruudessani jalkapalloa ja pikkuveljeni ei. En harmi kyllä pääse juhlimaan nyt äitienpäivää, sillä olen Euroopan neuvoston työmatkalla Turkissa.”

Jasmin Hamid

Näyttelijä, Lotto-juontaja
”Tärkein oppi on, ettei kaikkeen tarvitse takertua. Aina ei tarvitse olla sanomassa viimeistä sanaa! Neuvo on auttanut monessa elämän käänteessä ja konfliktissa – ja se on hyvä ohjenuora myös parisuhteessa! Usein ei ole lopulta niin väliä, kumpi on oikeassa. Nuorempana en ehkä kuunnellut äidin neuvoja tarkasti, mutta aikuisena olen huomannut, että äiti oli oikeassa.”

Aki Linnanahde

Radiojuontaja, tuottaja
”Äitinikin on toimittaja. Olen varmaan perinyt ja oppinut häneltä jonkinlaista itsepäisyyttä ja kykyä tehdä päätöksiä. Kiinnostus mediamaailmaan on lähtenyt kotoa. Nauhoittelin jo lapsena omia radio-ohjelmia c-kasetille. Meillä on hyvin lämpimät välit.”