Sonja Hämäläinen tunnetaan somessa nimellä Soikku. Hänet nähdään viikonloppuna Tubecon-tapahtumassa, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimmat vloggaajat. Kuvat: Ville Kokkola
Sonja Hämäläinen tunnetaan somessa nimellä Soikku. Hänet nähdään viikonloppuna Tubecon-tapahtumassa, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimmat vloggaajat. Kuvat: Ville Kokkola

Videobloggaaja Sonja ”Soikku” Hämäläinen, 23, ei kuvaa niinä päivinä, kun häntä ottaa päähän.

Sinulla on yli 100 000 seuraajaa YouTubessa, 40 000 Instagramissa ja 35 000 fania Facebookissa. Pian sinua pällistellään Tubecon-tapahtumassa. Miksi elämäsi kiinnostaa?
Sen kun tietäisin. Ehkä aitous on tämän hetken juttu, ja ihmisiä kiinnostaa kuulla toisten arjesta. Haluan ajatella, että pienistä asioista innostuva ja hyväntuulinen asenteeni tarttuu muihinkin.

Olet sanonut, että marmattajien kansoittamassa netissä valttikorttisi
on positiivisuus. Etkö ole koskaan pahalla tuulella?
En tietenkään ole aina iloinen, mutta silloin minun ei tee mieli tehdä videoitakaan. Haluan säilyttää videoissani ­hyvän tunnelman ja jätän kuvaamatta niin päivinä, kun jokin todella pännii. Ajattelen, että asioista on turha valittaa, sillä yleensä kaikkeen löytyy ­ratkaisu.

Avaat elämäsi kymmenille tuhansille tuntemattomille. Missä menee
yksityisyytesi raja?
Poikaystäväni on ahkera somettaja ­itsekin ja hän on esillä omasta tahdostaan, mutta muuta perhettäni en ole esitellyt. Osaan itse suhtautua netin syövereistä kantautuviin negatiivisiin kommentteihin, mutta en voi odottaa sitä läheisiltäni.

Jos jotain lataa nettiin, sitä ei ehkä koskaan saa sieltä pois. Mietitkö, mitä iäkäs Sonja jonain päivänä tuumaa nuoruuden videopäiväkirjoistaan?
Totta kai mietin sitä. Ja pohdin myös, onko nettijulkisuudesta haittaa esimerkiksi työnhaussa. Mutta toisaalta asiaa on turha stressata, sillä koko sukupolveni on kasvanut netin äärellä, ja sen erilaisista käyttötavoista on tullut koko ajan vain tavallisempia ja arkisempia.

Nuoret tuntuvat dokumentoivan kaiken ja koko ajan. Miksi?
Kun julkkikset jakavat hohdokkaan elämänsä somessa, nuoret tuntevat painetta tehdä samoin ja näyttää, että omakin arki on hienoa, vaikkei se aina olisikaan. Tai ehkä kaikki dokumentoidaan vain, koska se on mahdollista.

Videoitasi on katsottu yli 11 miljoonaa kertaa, mikä on saanut sponsorit liikkeelle. Millä hinnalla Soikun saa ostettua?
Arastelen elämää, jossa puhutaan summista ja sopimuksista. Siksi vastaan, ­että rehellisyydellä ja hyvällä mielellä.

Nauratat meiningilläsi ihmisiä. Millaisille asioille naurat itse?
Sarkastisille vitseille. Minusta mitään ei saa ottaa liian vakavasti. Poikaystäväni on tosi sarkastinen, mutta aina en tajua hänen vitsejään.

Lue myös:

Yhä useampi teinijulkkis on kotoisin somesta

Sonja Hämäläinen

■ Vloggaaja syntyi Vantaalla 21.5.1991. Asuu kesän poikaystävänsä kanssa
Joensuussa.
■ Videobloggaa elämästään yli 100 000 seuraajalle YouTubessa nimellä Soikkuu.
■ Mukana Helsingin Hartwall Areenalla 16.8. järjestettävässä Tubecon-tapahtumassa, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimmat vloggaajat.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti