Sonja Hämäläinen tunnetaan somessa nimellä Soikku. Hänet nähdään viikonloppuna Tubecon-tapahtumassa, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimmat vloggaajat. Kuvat: Ville Kokkola
Sonja Hämäläinen tunnetaan somessa nimellä Soikku. Hänet nähdään viikonloppuna Tubecon-tapahtumassa, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimmat vloggaajat. Kuvat: Ville Kokkola

Videobloggaaja Sonja ”Soikku” Hämäläinen, 23, ei kuvaa niinä päivinä, kun häntä ottaa päähän.

Sinulla on yli 100 000 seuraajaa YouTubessa, 40 000 Instagramissa ja 35 000 fania Facebookissa. Pian sinua pällistellään Tubecon-tapahtumassa. Miksi elämäsi kiinnostaa?
Sen kun tietäisin. Ehkä aitous on tämän hetken juttu, ja ihmisiä kiinnostaa kuulla toisten arjesta. Haluan ajatella, että pienistä asioista innostuva ja hyväntuulinen asenteeni tarttuu muihinkin.

Olet sanonut, että marmattajien kansoittamassa netissä valttikorttisi
on positiivisuus. Etkö ole koskaan pahalla tuulella?
En tietenkään ole aina iloinen, mutta silloin minun ei tee mieli tehdä videoitakaan. Haluan säilyttää videoissani ­hyvän tunnelman ja jätän kuvaamatta niin päivinä, kun jokin todella pännii. Ajattelen, että asioista on turha valittaa, sillä yleensä kaikkeen löytyy ­ratkaisu.

Avaat elämäsi kymmenille tuhansille tuntemattomille. Missä menee
yksityisyytesi raja?
Poikaystäväni on ahkera somettaja ­itsekin ja hän on esillä omasta tahdostaan, mutta muuta perhettäni en ole esitellyt. Osaan itse suhtautua netin syövereistä kantautuviin negatiivisiin kommentteihin, mutta en voi odottaa sitä läheisiltäni.

Jos jotain lataa nettiin, sitä ei ehkä koskaan saa sieltä pois. Mietitkö, mitä iäkäs Sonja jonain päivänä tuumaa nuoruuden videopäiväkirjoistaan?
Totta kai mietin sitä. Ja pohdin myös, onko nettijulkisuudesta haittaa esimerkiksi työnhaussa. Mutta toisaalta asiaa on turha stressata, sillä koko sukupolveni on kasvanut netin äärellä, ja sen erilaisista käyttötavoista on tullut koko ajan vain tavallisempia ja arkisempia.

Nuoret tuntuvat dokumentoivan kaiken ja koko ajan. Miksi?
Kun julkkikset jakavat hohdokkaan elämänsä somessa, nuoret tuntevat painetta tehdä samoin ja näyttää, että omakin arki on hienoa, vaikkei se aina olisikaan. Tai ehkä kaikki dokumentoidaan vain, koska se on mahdollista.

Videoitasi on katsottu yli 11 miljoonaa kertaa, mikä on saanut sponsorit liikkeelle. Millä hinnalla Soikun saa ostettua?
Arastelen elämää, jossa puhutaan summista ja sopimuksista. Siksi vastaan, ­että rehellisyydellä ja hyvällä mielellä.

Nauratat meiningilläsi ihmisiä. Millaisille asioille naurat itse?
Sarkastisille vitseille. Minusta mitään ei saa ottaa liian vakavasti. Poikaystäväni on tosi sarkastinen, mutta aina en tajua hänen vitsejään.

Lue myös:

Yhä useampi teinijulkkis on kotoisin somesta

Sonja Hämäläinen

■ Vloggaaja syntyi Vantaalla 21.5.1991. Asuu kesän poikaystävänsä kanssa
Joensuussa.
■ Videobloggaa elämästään yli 100 000 seuraajalle YouTubessa nimellä Soikkuu.
■ Mukana Helsingin Hartwall Areenalla 16.8. järjestettävässä Tubecon-tapahtumassa, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimmat vloggaajat.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.