Sonja Hämäläinen tunnetaan somessa nimellä Soikku. Hänet nähdään viikonloppuna Tubecon-tapahtumassa, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimmat vloggaajat. Kuvat: Ville Kokkola
Sonja Hämäläinen tunnetaan somessa nimellä Soikku. Hänet nähdään viikonloppuna Tubecon-tapahtumassa, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimmat vloggaajat. Kuvat: Ville Kokkola

Videobloggaaja Sonja ”Soikku” Hämäläinen, 23, ei kuvaa niinä päivinä, kun häntä ottaa päähän.

Sinulla on yli 100 000 seuraajaa YouTubessa, 40 000 Instagramissa ja 35 000 fania Facebookissa. Pian sinua pällistellään Tubecon-tapahtumassa. Miksi elämäsi kiinnostaa?
Sen kun tietäisin. Ehkä aitous on tämän hetken juttu, ja ihmisiä kiinnostaa kuulla toisten arjesta. Haluan ajatella, että pienistä asioista innostuva ja hyväntuulinen asenteeni tarttuu muihinkin.

Olet sanonut, että marmattajien kansoittamassa netissä valttikorttisi
on positiivisuus. Etkö ole koskaan pahalla tuulella?
En tietenkään ole aina iloinen, mutta silloin minun ei tee mieli tehdä videoitakaan. Haluan säilyttää videoissani ­hyvän tunnelman ja jätän kuvaamatta niin päivinä, kun jokin todella pännii. Ajattelen, että asioista on turha valittaa, sillä yleensä kaikkeen löytyy ­ratkaisu.

Avaat elämäsi kymmenille tuhansille tuntemattomille. Missä menee
yksityisyytesi raja?
Poikaystäväni on ahkera somettaja ­itsekin ja hän on esillä omasta tahdostaan, mutta muuta perhettäni en ole esitellyt. Osaan itse suhtautua netin syövereistä kantautuviin negatiivisiin kommentteihin, mutta en voi odottaa sitä läheisiltäni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos jotain lataa nettiin, sitä ei ehkä koskaan saa sieltä pois. Mietitkö, mitä iäkäs Sonja jonain päivänä tuumaa nuoruuden videopäiväkirjoistaan?
Totta kai mietin sitä. Ja pohdin myös, onko nettijulkisuudesta haittaa esimerkiksi työnhaussa. Mutta toisaalta asiaa on turha stressata, sillä koko sukupolveni on kasvanut netin äärellä, ja sen erilaisista käyttötavoista on tullut koko ajan vain tavallisempia ja arkisempia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuoret tuntuvat dokumentoivan kaiken ja koko ajan. Miksi?
Kun julkkikset jakavat hohdokkaan elämänsä somessa, nuoret tuntevat painetta tehdä samoin ja näyttää, että omakin arki on hienoa, vaikkei se aina olisikaan. Tai ehkä kaikki dokumentoidaan vain, koska se on mahdollista.

Videoitasi on katsottu yli 11 miljoonaa kertaa, mikä on saanut sponsorit liikkeelle. Millä hinnalla Soikun saa ostettua?
Arastelen elämää, jossa puhutaan summista ja sopimuksista. Siksi vastaan, ­että rehellisyydellä ja hyvällä mielellä.

Nauratat meiningilläsi ihmisiä. Millaisille asioille naurat itse?
Sarkastisille vitseille. Minusta mitään ei saa ottaa liian vakavasti. Poikaystäväni on tosi sarkastinen, mutta aina en tajua hänen vitsejään.

Lue myös:

Yhä useampi teinijulkkis on kotoisin somesta

Sonja Hämäläinen

■ Vloggaaja syntyi Vantaalla 21.5.1991. Asuu kesän poikaystävänsä kanssa
Joensuussa.
■ Videobloggaa elämästään yli 100 000 seuraajalle YouTubessa nimellä Soikkuu.
■ Mukana Helsingin Hartwall Areenalla 16.8. järjestettävässä Tubecon-tapahtumassa, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimmat vloggaajat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla