Kampaaja-maskeeraaja Bea Toivonen on ollut aina kiinnostunut kauneudesta. ”Olen meikannut ja laittanut kavereiden hiuksia pienestä pitäen. Voin auttaa muita tyttöjä missikiertueella jos paniikki iskee”, hän nauraa. Kuva Ari K. Ojala
Kampaaja-maskeeraaja Bea Toivonen on ollut aina kiinnostunut kauneudesta. ”Olen meikannut ja laittanut kavereiden hiuksia pienestä pitäen. Voin auttaa muita tyttöjä missikiertueella jos paniikki iskee”, hän nauraa. Kuva Ari K. Ojala

Vuoden 1985 Miss Suomi Marja Kinnunen ja entinen kilpa-autoilija Harri Toivonen ovat Miss Suomeksi pyrkivän Bea Toivosen parhaimmat kannustajat.

Julkisuus ei ole vieras asia Miss Suomen kruunua tavoittelevalle jyväskyläläiselle Bea Toivoselle, 21. Hänen perheensä on tottunut valokeilassa paistatteluun: Bean äiti on vuoden 1985 Miss Suomi Marja Kinnunen ja isä menestynyt kilpa-autoilija Harri Toivonen.

– Vanhemmat ovat parhaat tukijani ja kannustajani, Bea kiittelee.

Hän lähti mukaan Miss Suomi -kilpailuun äitinsä innoittamana.

– Äiti inspiroi minua, olen aina katsonut häntä ylöspäin! Olen miettinyt, kuinka ihanaa olisi kantaa titteliä hänen jalanjäljissään. Olisihan se hienoa, jos perheestä löytyisi kaksi missiä, hän virnistää.

Miss Suomi -finalisti Bea Toivonen, 21, (vas.) ja hänen äitinsä Marja Kinnunen (oik.), joka on Miss Suomi vuosimallia 1985. Kuvat All Over Press/Lehtikuva

Äiti ja tytär samanikäisinä missikisaan

Bea paljastaa, että halusi hakea kisaan tänä vuonna yhdestä ja ainoasta syystä: Marja-äiti kruunattiin Suomen kauneimmaksi 21-vuotiaana opiskelijana – saman ikäisenä kuin Bea on nyt.

– Koen, että tässä on jotain ennalta määrättyä. Olen saanut äidiltä hyviä vinkkejä, vaikka ajat ovat kolmessakymmenessä vuodessa toki muuttuneet. Olemme katsoneet yhdessä perusasentoja ja harjoitelleet kävelyä. Äiti on antanut myös elämänohjeita, kuten ”pidä jalat maassa ja hymy suussa”.

Askeltamisen korkkareilla pitäisi ainakin sujua, sillä Bealla on jo aiempaa kokemusta mallintyöstä. Hän sai sopimuksen mallitoimisto Paparazzin kanssa reilu vuosi sitten voitettuaan Janina F -mallikilpailun.

– Kisasta oli hyötyä, koska sain siitä itsevarmuutta. Jännitys ei ole enää ihan niin korkea. Mikään ei ylitä niitä perhosia vatsassa, kun ensimmäistä kertaa piti nousta bikineissä Cittarin lavalle kävelemään.

Missifinalistit esiteltiin medialle Kirkkonummella kylpylähotelli Långvikissa, jossa uusi Miss Suomi valitaan 4. toukokuuta. Liv-kanava televisioi kisan suorana.

Lue myös:

Bea Toivonen on kuin ilmetty missiäitinsä

Kahdeksan naista kertoo CNN:n artikkelissa Morgan Freemanin kosketelleen heitä ja kommentoineen heidän ulkonäköään. Freeman pahoittelee tapahtunutta. 

Hollywood-tähti toisensa jälkeen on syytettynä seksuaalisesta häirinnästä. Tällä kertaa epämiellyttäviä asioita kerrotaan näyttelijä Morgan Freemanista, 80. 

Kahdeksan naista kertoo uutiskanava CNN:n verkkojutussa, että Freeman on käyttäytynyt heitä kohtaan sopimattomasti tai häirinnyt heitä. CNN haastatteli myös kahdeksaa muuta ihmistä, jotka eivät ole joutuneet häiritsevän käytöksen kohteiksi, mutta ovat todistaneet sitä. 

Haastateltavien mukaan Freeman on muun muassa kosketellut heitä vastoin heidän tahtoaan, tuijottanut heitä häiritsevästi ja kommentoinut toistuvasti heidän ulkonäköään ja vaatteitaan.

Syytökset koskevat ainakin elokuvien Tyylikäs lähtö (kuvattu 2015) ja Suuri puhallus (kuvattu 2012) kuvauksia. Haastateltavat kertoivat välttäneensä esimerkiksi ihonmyötäisiä vaatteita välttyäkseen Freemanin epämiellyttävältä huomiolta. Kaikki eivät olleet kertoneet tapahtuneista asioista eteenpäin, koska pelkäsivät työnsä puolesta. 

”Se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

CNN:n artikkelin julkaisun jälkeen Morgan Freeman julkaisi tiedotteen, jossa pahoittelee tapahtunutta: ”Kaikki, jotka ovat työskennelleet kanssani tietävät, etten ole sellainen, että loukkaisin ketään tarkoituksella tai tietoisesti tekisin kenenkään olon epämukavaksi. Pyydän anteeksi kaikilta, jotka ovat tunteneet olonsa epämiellyttäväksi tai kokeneet tulleensa kohdelluksi epäkunnioittavasti – se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

Selvitys Freemanin käytöksestä sai alkunsa, kun Freeman kommentoi Tyylikäs lähtö -elokuvan mediatilaisuudessa CNN:n toimittaja Chloe Melasin raskausvatsaa muun muassa sanomalla:

– Olisinpa tuolla!

Melas halusi selvittää, olivatko hänen Freemanilta saamansa kommentit vain yksittäistapaus. Kun CNN otti yhteyttä lukuisiin ihmisiin juttua varten, osalla oli vain myönteistä sanottavaa Freemanista, ja osa tiesi heti itse nimetä Freemanin, kun toimittaja kysyi häirinnästä kuvauksissa sanomatta, kenestä on kyse. 

Jari ”Jaajo” Linnonmaa viettää perjantaina syntymäpäiviään. Jostain kumman syystä suosikkijuontaja ei ole vanhentunut 2000-luvulla päivääkään.

Jari Arto Olavi Linnonmaa syntyi Helsingin Kulosaaressa 40 vuotta sitten. Jarista muotoutui r-vian vuoksi Jaajo, joka on vakiintunut viihdetaiteilijan nimeksi. Jaajo otti ensiaskeliaan viihdemaailmassa Räsypokka- ja Jaajon jacuzzi -ohjelmien juontajina.

Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine
Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine

Vuonna 2003 Jaajo osallistui MTV3:n VIP Seikkailu -ohjelmaan. Tavaramerkiksi muodostunut lippalakki on vuosien saatossa muuttanut muotoaan, mutta lakin kantaja ei vaikuta vanhentuneen päivääkään!

Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen

Jaajo aloitti Radio Suomipopin iltapäiväohjelmissa 2000-luvun alussa. Noina aikoina hän ystävystyi myös kirjailija Juha Vuorisen kanssa. Vuosina 2006–2011 Jaajo juonsi Aamulypsy-ohjelmaa, josta hän jäi parin vuoden sapatille hakemaan voimia radiouralleen. Vuorinen liittyi mukaan Aamulypsyyn, kun ohjelma palasi Radio Suomipopin ohjelmistoon Jaajon luotsaamana vuonna 2013.

Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto
Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto

Paluun tehneestä Aamulypsystä tuli aamuradioiden suosikki, joka on pokkaillut palkintoja paluustaan lähtien. Jaajo on palkittu Vuoden radiojuontaja -palkinnolla kahdeksan kertaa.

– Toki omasta työstä on aina kiva saada tunnustusta, mutta enemmän iloinen olen itse ohjelman suosiosta, Jaajo kertoi Me Naisten laajassa haastattelussa vuonna 2015.

Vuoden 2014 voiton jälkeen Jaajo latasi Instagram-tililleen jälleen yhden voittoisan kuvan juontajatovereidensa Juha Perälän ja Anni Hautalan kanssa. Kuvatekstissä Jaajo kuvailee kollegoitaan ”parhaiksi ystäviksi ja työkavereiksi”.

 

A post shared by Jaajo Linnonmaa (@pelaaja2) on

Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

Jaajo on ponkaissut päärooliin myös valkokankaalla. Vuonna 2015 ensi-iltansa saanut Luokkakokous sai kriitikoilta murska-arviot, mutta oli lopulta vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Jaajon lisäksi elokuvassa näyttelivät juontajan hyvät ystävät Sami Hedberg ja Aku Hirviniemi.

Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Radio- ja elokuvamaailman valloituksen jälkeen Jaajo on nähty myös Haluatko miljonääriksi? -ohjelman juontajana. Menestys on seurannut Jaajoa myös television puolelle. Vuonna 2018 Jaajo pääsi pokkaamaan Kultaisen Venlan, kun Haluatko miljonääriksi? palkittiin parhaan game-show'n palkinnolla.

Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Jäämme odottamaan, mitä koko kansan Jaajo keksii seuraavan kymmenen vuoden aikana. Varmaa on, että ulkonäkö ainakin säilyy tutun nuorekkaana!