Me Naiset
|
Linnea Lassila
Bea Toivonen on perinyt isältään Harri Toivoselta ainakin pituuden ja tummat kulmakarvat. Kuva: Liina Aalto-Setälä
Bea Toivonen on perinyt isältään Harri Toivoselta ainakin pituuden ja tummat kulmakarvat. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Uusi Miss Suomi Bea Toivonen ja ralliautoilija Harri Toivonen ovat isä ja tytär, joita yhdistää maailmalle vievä työ. – Olen ollut perheessä ulkopuolinen, Harri sanoo tyttäriensä lapsuusajasta. Vanhempien avioero muuttikin Bean elämän.

Miss Suomi 2014 Bea Toivosen, 21 ja ralliautoilija Harri Toivosen, 53, edellisestä tapaamisesta on vierähtänyt jo monta kuukautta. Silloin Beaa ei ollut vielä valittu missiksikään, kruununsa hän sai toukokuussa.

Sen jälkeen työkeikat ovat vieneet Jyväskylässä asuvaa Beaa aamusta iltaan, ja Järvenpäässä asuva Harri taas reissaa säännöllisesti työssään kansainvälisillä kilpa-autoradoilla.

– Sen jälkeen, kun Bea muutti Jyväskylään syksyllä 2012, olemme nähneet harvoin. Soittelemme, tekstailemme ja juttelemme Facebookissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ulkopuolinen isä

Bealla on paljon hyviä muistoja lapsuudestaan. Toivosen perhe, eli Bea, kaksi vuotta vanhempi Fia, Harri-isä ja äiti Marja Kinnunen, asui Tuusulassa ja matkusti paljon ulkomailla. Ralliautoilijan ura vei Harria maailmalle säännöllisesti ja monen vuoden ajan hän oli tien päällä enemmän kuin kotona – työmatkoille piti lähteä melkein viikoittain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ajoin ihan koko ajan, ja se oli raskasta aikaa. Lähdin matkalle yleensä viime hetkellä ja palasin kotiin heti kisojen jälkeen, jotta pääsin nopeasti kotiin perheen luo.

Marja ja tytöt eivät juuri koskaan kulkeneet mukana rallimatkoilla. Bea ei kuitenkaan muista lapsuudestaan erityistä ikäväntunnetta.

– Sen muistan, että olin onnellinen, kun koko perhe oli kotona. Muistan myös kaikki hyvät tuliaiset, joita isä toi reissuiltaan.

Koska Harri oli paljon poissa, Marjasta ja tyttäristä muodostui läheinen mimmitiimi. Tyttöenergia piti pintansa silloinkin, kun isä tuli käymään kotona.

– Olin ulkopuolinen, mikä toisaalta oli ihan luonnollista meidän elämäntilanteessamme. Missään vaiheessa en kuitenkaan miettinyt, että olisipa meillä myös poika.

Näin jälkeenpäin Harria on harmittanut, ettei hän ollut riittävästi läsnä tyttäriensä elämässä.

– Olisin voinut osallistua intensiivisemmin tyttöjen juttuihin, hän myöntää.

Tytöt aikuistuivat erossa

Vuoden 2012 alussa Harri ja Marja erosivat oltuaan naimisissa 25 vuotta. Harri kertoo, että eroa oli mietitty pitkään.

– Olisi varmasti pitänyt ajatella enemmän tyttöjen tunteita, se oli hyvin itseriittoista aikaa. Tytöille tuli pikku pakko lentää omille siivilleen, hän myöntää.

Bea tuntee eron olleen lopulta helpotus koko perheelle.

– Voisi sanoa, että ero tuli siinä mielessä hyvään saumaan, että aloin sen jälkeen rakentaa omaa elämääni. Uskon, että kaikilla on nyt parempi olla. Perheemme kokemukset ovat kasvattaneet minusta vahvan ihmisen, Bea miettii.

Bea tunnustaa olevansa äidin tyttö. Nykyään terveydenhoitajana työskentelevä Marja on hänkin Miss Suomi, vuosimallia 1985.

–Kyllä äiti on idolini, ja tuskin olisin lähtenyt missikisoihin ilman hänen esimerkkiään. Tiesin jo pikkutyttönä, että löytäisin työni kauneuden maailmasta.

Lue lisää Bea ja Harri Toivosesta Me Naisten numerosta 31/2014.

Lue myös:

Miss Suomi-finalisti Bea Toivonen on kuin ilmetty äitinsä

Bea Toivosen perheessä naiset kisaavat kauneudesta

Sisältö jatkuu mainoksen alla