”Diagnoosin kuullessani mietin, että olisinpa ollut masentunut. Se olisi voinut mennä ohi”, narkolepsiaa sairastava Mirka Sulkunen sanoo. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
”Diagnoosin kuullessani mietin, että olisinpa ollut masentunut. Se olisi voinut mennä ohi”, narkolepsiaa sairastava Mirka Sulkunen sanoo. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Mirka Sulkunen, 21, on yksi niistä, jotka sairastuivat narkolepsiaan sikainfluenssarokotuksen jälkeen. Millaista elämä on, kun koko ajan uuvuttaa?

Vuosi 2009 oli se, kun Madonna kävi Suomessa ja osti trikoiset mikro­sortsit. Prinsessa Victoria meni kihloihin. Yhdysvallat aloitti elvytyksen finanssiromahduksen jälkeen.

Keväällä uutisoitiin Meksikossa riehuvasta sikainfluenssasta. Virus oli uudentyyppinen ja vaikutti tavallista kausi-influenssaa rajummalta: se tappoi perusterveitäkin ihmisiä. Alettiin pelätä pandemiaa, joka olisi pahimmillaan yhtä pelottava kuin espanjantauti vuonna 1918.

Suomeenkin tarvittiin kiireesti rokotetta. Valittiin tuote, jota saatiin riittävästi, tarpeeksi nopeasti. Syksyllä aloitettiin Pandemrix-rokotukset.

Jyväskyläläinen 16-vuotias Mirka Sulkunenkin otti koulussa sikainfluenssarokotuksen. Hysteria jotenkin tarttui, ja tuntui, että pitäähän se ottaa.

– Vaikka ei siihen kukaan painostanut. Asuin silloin sijaisperheessä, ja perheen vanhemmatkin sanoivat, että älä ota.

Nykyään sijaisperheen äiti sanoo, että ”olisit kuunnellut minua”.

Lukiolaista nukuttaa

Mirka on nyt 21-vuotias. Hän asuu edelleen Jyväskylässä, vaikka odotteli jo 16-vuotiaana isompiin ympyröihin muuttamista. Hänellä on pieni tytär, joka ei myöskään ollut suunnitelmissa viisi vuotta sitten. Mutta Mirkan elämässä kaikki ei ole mennytkään niin kuin suunniteltiin. Eniten yllätyksiä toi sikainfluenssarokotus.

Vuoden 2010 syksyllä se alkoi: Mirkan oli vaikeaa herätä aamulla, ja hän nukahti joka tunnilla.

– En ajatellut, että nukahtaisin. Sitten aina havahduin, vertasin opettajan powerpointia ja omaa vihkoani ja huomasin, että taas. Vihkooni olin kirjoittanut ihan mitä sattuu.

Kun 17-vuotias lukiolainen alkaa nukahdella koulussa, hän näyttää mieltä osoittavalta teiniltä. Äidinkielenopettaja kysyi, urheileeko tyttö itsensä väsyksiin. Kuraattori kysyi, käyttääkö hän huumeita.

– Huolestuin itsekin, ei ollut minulle tyypillistä nukahdella. Koulu oli aina ollut minun juttuni; olin alkoholistiperheestä, ja koulu oli ollut pakopaikka. Kaverit olivat siellä, siellä pärjäsin ja sain hyviä numeroita. Olin päättänyt näyttää, että huonoistakin lähtökohdista voi päästä pitkälle. Haaveilin lääkärin tai juristin ammatista.

Loppusyksystä Mirka meni lääkäriin valittamaan väsymystä. Uupunut lukiolainen ei kuitenkaan ollut omalääkärin mielestä mikään poikkeuksellinen ilmiö.

Tsemppaaminen ei auttanut. Mirka putosi lukion kursseilta, ylioppilastutkinto näytti lipuvan tavoittamattomiin.

– Opo sai suostuteltua jatkamaan iltalukiossa, kun sanoin että lopetan. Iski hälläväliä-asenne: mitä väliä sitten koko koululla, kun en kuitenkaan saa hyviä papereita eikä minusta voi tulla sitä, mitä haluaisin.

3,5 vuotta lääkärissä ravaamista

Samaan aikaan, kun Mirka aloitteli neljättä kertaa psykologian ykkökurssia ja opettaja kommentoi, että ”jospa Sulkunen tällä kertaa pääsisi läpi”, Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteys oli Suomessa jo vahvistettu asia. Epäily oli noussut otsikoihin vuonna 2010: rokotukset keskeytettiin, kun alettiin ihmetellä lasten narkolepsia-aaltoa. Lehdissä näkyi ahdistuneita vanhempia. Voiko lapsi parantua tästä koskaan? Miten näin voi käydä?

– En muista, että olisin sen kohun aikana koskaan miettinyt, että mulla voisi olla narkolepsia, vaikka tietysti jotain ’mitähän narkolepsiaa tämäkin on’ -läppää heitettiin. Väsymys vain pikkuhiljaa kasvoi, Mirka sanoo.

Mirka kävi välillä lääkärillä, mutta kun ainoa oire on väsymys, selitys löytyy aina. Koulun loppusuoralla hän tuli raskaaksi, ja sekin väsyttää.

Viimeisellä käynnillä lääkäri lähetti Mirkan depressiohoitajalle, joka teki mielialakartoituksen. Kävi ilmi, että Mirkaa vain väsyttää.

– Ei ole normaalia, sanoi hoitaja, ja vihdoin päätettiin tutkia kaikki mahdollisuudet.

Kolmen ja puolen vuoden turhien käyntien jälkeen diagnoosi löytyi aika helposti. Neurologi tutki selkäydinnäytteen lukemia ja löysi etsimänsä arvon: hypokretiinisoluja oli liian vähän. Selvä narkolepsiatapaus.

– Kyllä mä diagnoosin kuullessani mietin, että olisinpa ollut masentunut. Se olisi voinut mennä ohi.

Paskamutsin päiväohjelma

Nukuttaa, koko ajan on uupunut olo. Aina nukahtaa, jos yrittää lukea, tai jos yrittää katsoa elokuvaa. Jos joku puhuu tasaisella äänellä. Mirka nukahtaa bussimatkoilla ja blogimerkintää kirjoittaessaan. Nukahdettuaan narkoleptikko vaipuu heti syvään REM-uneen, ja kun Mirka herää hetken päästä, blogimerkintään on tullut automaattikirjoitettua siansaksaa.

– Herättyä on vartin sellainen olo, että jaksaa mitä vain. Sitten alkaa nukuttaa uudestaan.

Yöllä Mirka taas ei saa nukuttua kuin pari tuntia pätkissä. Nukahtelun lisäksi oireisiin kuuluu katapleksia: lihasvoiman pettäminen tunnereaktion takia. Kun naurattaa, tavarat eivät pysy käsissä.

Kun väsymys on seurana loppuelämän, tulevaisuuden suunnittelusta tulee vaikeaa. Ajatus opiskelusta tuntuu utopistiselta, työelämästä samoin. Mirka tarvitsisi tietynlaisen työn pärjätäkseen siinä: pitäisi olla vaihtelevaa, mutta kuitenkin säännöllistä päivätyötä. Mahdollisuus päiväuniin, paljon ihmisiä, ei rutiineja. Opiskelu ei saisi sisältää paljoa kirjojen lukemista. Mistä sellaisen löytää?

– Toistaiseksi olen kotona, yritän korottaa lukion arvosanoja. Nukun parit päiväunet, teen ruokaa, hoidan kotia. Peppi on tarhassa, koska en jaksa hoitaa häntä koko päivää.

Mirka olettaa, että moni miettii, miten terveen oloinen nuori tyttö ei jaksa muka olla oman lapsensa kanssa.

– Minulla ei ole mitään paisetta otsassa, joka kertoisi sairaudesta. Tavallaan se on kiva, toisaalta ei. Tiedän, että pitää mennä oman jaksamisen mukaan, mutta minua painaa paskamutsiolo. Haluaisin jaksaa tehdä Pepin kanssa enemmän.

Narkoleptikoiden fb-ryhmästä löytyy vertaistukea. Kaikilla on samoja ongelmia: parin tunnin katkonaiset yöunet. Kiusalliset hetket ravintolassa, kun otsa osuu pöytään iltakuudelta selvin päin. Yhteinen piirre on sekin, että kesken unien herätettäessä narkoleptikko on raivoissaan kuin talviunilta herätetty karhu. Mies tökkäsi yksi ilta sohvalle nukahtanutta Mirkaa:

– Pitäiskö sun mennä sänkyyn nukkumaan.

– Pitäiskö sun vittu pakata kamasi ja lähteä helvettiin täältä, huusi Mirka ja käveli sänkyyn.

Myöhemmin pyydellään anteeksi.

– Olen ehkä keskiväliltä taudin vaikeusasteikkoa. Jotkut ovat joutuneet jättämään harrastuksensakin, mutta minä pystyn edelleen käymään jumpassa ja salilla. Liikunta parantaa oloa.

On sairauteen muutakin apua. Säännöllinen uni-valverytmi auttaa, parit päiväunet virkistävät hetkeksi. Yöksi on saatavissa unilääkkeitä ja päiväksi lääkkeitä vireyden avuksi, eri lääkkeitä pitämään lihasjänteyttä yllä. Lääkkeiden avulla Mirka voi tuntea välillä olevansa normaali ihminen, mutta niissä on harmi kyllä sivuvaikutuksensa. Toistaiseksi Mirka on lääketauolla rytmihäiriöiden takia.

Saisipa elää arkea

200 suomalaista, lähinnä lasta ja nuorta, sairastui sikainfluenssarokotteen vaikutuksesta narkolepsiaan. Se on 17 kertaa enemmän kuin mitä muuten olisi sairastunut. Ei ole ollut helppoa selvittää, mikä juuri Pandemrix-rokotteessa oli vialla: tehosteaine? Vai heikennetty virus? Syypää oli ilmeisesti yksi viruksen proteiineista, joka oli Pandemrixissa hiukan eri muodossa kuin muissa rokotteissa. Lisäksi tarvittiin perinnöllinen alttius sairastua ja vielä jokin mystinen tekijä, koska vain murto-osa perinnöllisesti alttiista sairastui.

– Ei sitä vieläkään varmasti tiedetä, olisinko sairastunut joka tapauksessa.

Narkoleptikoita ei lohduta se, että sikainfluenssarokotuksesta oli väestötasolla hyötyäkin: heille tuli influenssan sijasta elinikäinen riesa. ”Perheet jätetty ilman tukea”, uutisoi Iltalehti äskettäin. Mirka ymmärtää, mitä he tarkoittavat. Vertaistukea saa narkolepsiaan sairastuneiden fb-ryhmästä, mutta ymmärrystä kaipaisi muiltakin. Sairaalasta saa vain lääkkeet ja lähetteen verikokeeseen parin kuukauden päästä, jotta nähdään, kestääkö maksa lääkkeitä. Masennus ja toivottomuus uhkaa, ja väsymyksen kanssa tuntee olevansa erillään muista.

Miehen kanssa tulee koko ajan sanomista, ja Mirka ymmärtää häntäkin. Koeta nyt katsoa leffaa naisen kanssa, joka nukahtaa puolen tunnin kohdalla ja herää lopputekstien aikana kysymään, miten päähenkilölle kävi. Jos Mirkan mies tulee kotiin töistä väsyneenä, kotona odottaa vielä väsyneempi nainen. Omat päiväunet eivät ole vaihtoehto, Mirkan on pakko nukkua ensin.

Eniten Mirkaa harmittaa koulunkäynnin vaikeus. Ja se, että kavereiden elämä lipuu kauemmas, kun heihin ei jaksa pitää yhteyksiä. Välillä tuntuu erakkomaiselta.

– Vaikka toki spontaaniutta ja kavereiden tapaamista muuttaa sekin, että on lapsi.

Mirka pärjää taloudellisesti Kasvukipuja-bloginsa ja korvausten ansiosta, vaikka kokonaiskorvauspäätöstä ei ole vielä tehty. Lääkevahinkopooli maksoi Pandemrixin takia sairastuneille 22 300 euroa kertakorvausta, ja loput korvaukset riippuvat siitä, kuinka vaikeaksi haitta arvioidaan.

Tavallinen, työssäkäyvä arki kiinnostaisi Mirkaa. Juuri se ”arjen pyörittäminen”, josta kaikki puhuvat ja jota Mirka ei jaksa.

– Työssäkäynti olisi paljon muutakin kuin rahaa. Yhteenkuuluvuutta muiden kanssa, sitä kaipaan.

Kasvukipuja

– Mun toivoni on lääketieteen kehittymisessä.

Mirka on ihan varma, että ratkaisu löytyy niistä vireystilaa säätelevistä soluista, joita puuttuu narkoleptikon aivoista. Jos niitä jotenkin pystyisi keinotekoisesti lisäämään… Ainakin narkolepsiaa tutkitaan nykyään vaikka kuinka paljon.

Vaikka kantasoluteknologia ei heti tulisikaan apuun, tulevaisuudessa näkyy myös positiivista. Kun Pepin pikkulapsiaika menee ohi, Mirka voi käyttää kunnollisia unilääkkeitä, joilla saa nukuttua. Meditaatiosta on kuulemma ollut joillekin hyötyä, ja Mirka aikoo kokeilla sitä. Viime aikoina hän on alkanut haaveilla matkustamisesta.

– Se alkaisi olla mahdollistakin. Olen katsonut monta paikkaa, mihin mennä. Balille perheen kanssa, Lontooseen kavereiden… Mutta en mä ole käynyt Helsingissäkään kuin kolme kertaa, Mirka nauraa.

Oma blogi on Mirkan henkireikä. Ensimmäinen postaus käsitteli väsymystä. Sitten juttua on riittänyt äitiyteen kasvamisesta, tavallisista päivistä, vaikka mistä.

Häntä harmittaa silti, ettei hän ole enää sama iloinen, höpöttävä tyyppi kuin ennen. Kaverit opiskelevat ja siirtyvät elämässä eteenpäin, jaksaako hän koskaan opiskella? Pahimmat hetket tulevat yöllä, kun mies nukkuu, jopa lapsi nukkuu, ja Mirka valvoo.

– Pelkään, että pimahdan. Että kyllästyn väsymykseen ja teen itselleni jotain. Totta kai mietin sitäkin, miksi juuri minä – minulla oli aika ikävä lapsuus, eikö siinä muka ollut tarpeeksi vastoinkäymisiä?

– Minulla on vielä tämän hyväksyminen vähän kesken. En haluaisi, että minulla on narkolepsia. Luulen, että helpottaa, kun opin hallitsemaan omia tunteitani paremmin.

Lue lisää:

Rokottaminen on aina riski – totta vai tarua?

5 tapaa saada terveemmät aivot

Rintasyöpää sairastava Minttu: ”En tiedä, kuinka moni mies kestäisi arpeani ja kaljuani”

Häämöttääkö valoa?

Ikävän kuuloinen sairaus, josta tiedetään vielä aika vähän. Mirkan ja muiden sairastuneiden kannalta hyvä uutinen on, että narkolepsiaa tutkitaan nykyään paljon. Neurologi Markku Partinen kertoo, että toivoa on.

– Alkuun näytti, että rokotteen laukaisema sairaus on tosi vaikea. Mutta on käynyt ilmi, että se käyttäytyy samalla tavalla kuin klassinen narkolepsia ja lievenee monilla vuosien myötä. Toisilla oireet pysyvät hankalina, mutta moni vuonna 2009 sairastunut voi jo paremmin.

Narkolepsiaa on kahta tyyppiä, mutta Pandemrix-narkolepsia on autoimmuunisairaus: siinä elimistö tuhoaa aivoista hypokretiini-välittäjäainetta tuottavat solut.

– Mutta narkoleptikon onneksi aivoissa on muita välittäjäaineita, jotka pystyvät kompensoimaan hypokretiiniä. Oma tutkimusryhmäni tutkii juuri paria sellaista järjestelmää. Uskon, että vielä löydetään uudentyyppisiä lääkkeitä, joilla vaikutetaan niihin.

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.

Nanna Karalahti vietti viikonloppuna syntymäpäiviään naamiaisteemalla.

Fitness-tähti Nanna Karalahti juhli viikonloppuna kolmekymppisiään Helsingin hotelli Kämpissä.

Nyt Nannan puoliso, jääkiekkoilija Jere Karalahti, 42, on julkaissut Instagramissaan kuvan itsensä ja Nannasta naamiaisasuissa. Jere poseeraa kuvassa enkelinä. Nanna on sen sijaan pukeutunut paholaiseksi, jonka kasvotkin hohtavat punaisenaan.

 

Enkelin kosketus🙏 #original

A post shared by Jere Karalahti (@jerekaralahti) on

– Voi hyvä jumala, kuvan alla kommentoidaan kaksikon asua.

Myös Martina Aitolehti ja Mari Valosaari ovat tänään julkaisseet lennokkaita kuvia Nannan synttäreiltä. Martina oli pukeutunut juhlaan Kill Bill -henkiseen asuun. Mari oli puolestaan ehostautunut Kleopatraksi. 

 

Onnea @nanna.koo 30v #nannak30 #naamiaiset #synttärit @martinaaitolehtiofficial

A post shared by marivalosaari (@marivalosaari) on