Mira Luoti helmikuussa 2015. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Mira Luoti helmikuussa 2015. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Muusikko ajattelee nykyään, että menetys on osa elämää. – Välillä tunteet kuitenkin nousevat pintaan, koska käsiteltävää on edelleen paljon.

PMMP-yhtyeestä tunnettu, nyt soolouraa tekevä muusikko Mira Luoti kertoo Iltalehdessä rankoista asioista, joita on parin viime vuoden aikana joutunut kohtaamaan.

Nyt Miran jo parivuotiaalla Urho-pojalla todettiin syntymässä sydänvika, ja pienokasita jouduttiin pitämään viikkoja sairaalassa. Silloin pojan kummisedäksi nimetty Miran veli Mika kasvatti parran, jonka hän leikkasi vasta lapsen terveyden kohennuttua.

Pian Mika sairastui itse syöpään. Tämän vuoden tammikuussa hän menehtyi sairauteen.

– Suru, menetys ja muut kielteiset tapahtumat kuuluvat elämään. Olen oppinut hyväksymään, että mitään ei voi suunnitella. Sitä kautta olen selvinnyt eteenpäin. Välillä tunteet kuitenkin nousevat pintaan, koska käsiteltävää on edelleen paljon, Mira kertoo Iltalehdelle.

Kyyneleet eivät kysele

Kun veli vielä sairasti, suru ja järkytys eivät kysyneet aikaa tai paikkaa. Kerran Mira joutui pysähtymään autollaan keskelle risteystä, koska lamaantui kuultuaan, että veljen tilanne on kriittinen.

– Sain kasattua itseni ajattelemalla, että minun ei ole mikään pakko nyt viedä lapsia jumppaan, Mira kertoo Iltalehdelle.

Edelleenkin suru saattaa ottaa yllättäen vallan.

– Kun itku tulee, se vain valtaa minut yhtäkkiä ja yllättävissä tilanteissa – muuten en paljon itke.

Yllättävä elämä

Musiikki, muiden ihmisten tuki ja itsetutkiskelu ovat Iltalehden mukaan auttaneet Miraa surun käsittelemisessä. Rankkojen kokemusten keskellä Mira on ymmärtänyt, että itselleen kannattaa olla armollinen.

– Toivoisin, että muutkin ihmiset ymmärtäisivät höllentää, koska koskaan ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu.

Vaikeat vuodet ovat ennen kaikkea opettaneet päästämään irti.

– Kun on menettänyt isänsä ja veljensä ja oma lapsikin on ollut vaarassa, on joutunut oppimaan, että ihmissuhteet eivät ole lopullisia, Mira kertoo.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

Huomio! Juttu sisältää paljastuksen Vain elämää -sarjan tulevan jakson biisikattauksesta.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Anne Mattilan päivää. Annen päivänä muusikkojoukko versioi yli 20 vuotta uraa tehneen iskelmätähden kappaleita, joilla on vahva asema suomalaisen musiikin kaanonissa.

Päivän hauskimman version Annen kappaleesta tekee räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Hän esittää oman versionsa Annen hittikappaleesta Perutaan häät.

Anne on innoissaan Pyhimyksen biisivalinnasta. Jo jakson alkupuoliskolla hän toteaa odottavansa, että joku vetää kyseisen kappaleen.

– Minulla on ollut viha–rakkaus-suhde tähän biisiin. Tämä on todella bilebiisi! Mihin vain menen ja tuo biisi tulee, kaikki osaavat sen ulkoa. Se on biisi, josta en pääse eroon, enkä haluakaan, Anne kertoo.

Pyhimyksen kanssa biisin tulee vetämään räppärit Heikki Kuula ja Voli. Kolmikko muodostaa yhdessä Teflon Brothers -rap-yhtyeen.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoo.

”Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi.”

Teflon Brothersin versiota varten Pyhimys on laittanut Annen kappaleen sanoitukset uusiksi. Kaikista hauskin uudelleenversiointi löytyy tarttuvasta kertosäkeestä, joka menee alkuperäisversiossa näin: 

Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka

Perutaan siitä välistä kaikki mistä voisi matkalla murheita kantaa

Perutaan häät, perutaan kakku ja veljesi bändi

Tefloneiden versiossa suurin osa sanoista vastaa alkuperäistä, mutta veljen bändin sijasta perutaan ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Säkeistö on selkeä silmänisku Annen siskoja Annelia, Anniinaa ja Anittaa kohtaan. Hekin tekevät musiikkiuraa, ja jaksossa Anne myös kertoo, että hänet toisinaan sekoitetaan siskoihinsa. Jaksossa Anne myöntää, että se on ärsyttävää.

Katso Tefloneiden hulvaton versio Annen biisistä jutun yläpuolelta!

Vain elämää -ohjelma Nelosella perjantaisin klo 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluu samaan Sanoma-konserniin.