Minttu Räikkönen matkustaa Kimin mukana kilpailuissa lasten ehdoilla. ”Ei minua pelota katsoa kisoja. Ennemmin jännittää, kun toivon, että toinen onnistuisi.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Minttu Räikkönen matkustaa Kimin mukana kilpailuissa lasten ehdoilla. ”Ei minua pelota katsoa kisoja. Ennemmin jännittää, kun toivon, että toinen onnistuisi.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Minttu Räikkönen viihtyy Sveitsissä, mutta ikävöi ihmisiä Suomesta.

Minttu Räikkönen piipahti eilen Helsingissä ystävänsä perustaman BeAlive Health Clubin avajaisissa. Mintun ja F1-kuljettaja Kimi Räikkösen arkikoti on Sveitsissä.

– Ihmisiä on Suomesta ikävä. Onneksi meillä käy täältä paljon vieraita. Koti on Sveitsissä ja siellä on hyvä olla, ystävällinen Minttu kertoi avajaishumussa.

Tällä hetkellä Minttu elää lasten ehdoilla. Hän kiittelee sitä, että perheen molemmat lapset, 2-vuotias Robin ja 4 kuukauden ikäinen Rianna, ovat olleet hyviä nukkujia.

– Meillä on kaksi tosi helppoa tapausta. Arki on ihan normaalia lasten kanssa touhuamista. Haipakkaa on positiivisella tavalla. Ei voi olla kuin kiitollinen ja onnellinen.

”Ei voi olla kuin kiitollinen ja onnellinen.”

Parille on tärkeää, että lapset oppivat suomen lisäksi myös englantia.

– Puhumme Robinille suomea, englanti tulee hoitajan kautta.

Minttu on ehtinyt tottua reilun neljän yhdessä eletyn vuoden aikana Kimin myötä tulleeseen julkisuuteen. Tiettyjä rajanvetoja hän on joutunut myös omassa elämässään tekemään. Minttu ei ole esimerkiksi rakentanut Sveitsissä ystäväpiiriä, vaan läheisimmät ystävät ovat pysyneet samoina.

– En ole oikeastaan tutustunut Sveitsissä lähemmin kehenkään. Se on ollut tietoinen valinta. Toimii hyvin, että pidän parhaimmat ystävät Suomessa.

Kuntoklubin avannut ystävä Johanna Muhonen on Mintun kaaso ja tyttären kummitäti. Hän toimii myös Mintun personal trainerina, kun tämä käy urheilemassa klubilla.

– Jos otan johonkin omaa aikaa, niin treenaamiseen. Urheilen 3–5 kertaa viikossa. Aina vähän riippuu, miten olen jaksanut. En usko siihen, että itseään kannattaa pakottaa, Minttu sanoi.

 Ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa kertoo Facebook-sivuillaan, miksi elokuva-alalla tapahtuvasta vallan väärinkäytöstä on niin tärkeää puhua julkisesti.

Hittiohjaaja Johanna Vuoksenmaa kirjoittaa Facebook-sivullaan ajatuksiaan elokuva-alan ongelmista puhumisesta. Tällä viikolla kohua ovat aiheuttaneet useiden naisnäyttelijöiden syytökset ohjaaja Aku Louhimiehen rajuista ohjausmetodeista.

Muun muassa Kumman kaa-, Klikkaa mua- ja Tahdon asia -televisiosarjoissa ohjannut Vuoksenmaa kirjoittaa Facebookissa, että on ainoastaan hyvä asia, kun väkivaltaa ja vääryyttä työssään kohdanneet ihmiset ”tuovat nämä tapahtumat päivänvaloon”.

”Se ei ole huomion hakua, se ei ole noitavainoa, se on välttämättömyys.”

– Elokuva- tai tv-tuotanto on paitsi taiteen tekemistä myös työpaikka. Työpaikka, jossa pitäisi vallita selkeät kaikkia koskevat säännöt ja jossa kaikilla pitäisi olla turvallista. Siksipä onkin tosi hienoa, jos työntekijöiltä löytyy rohkeutta kertoa, mitkä asiat eivät ole ok, Vuoksenmaa sanoo.

– Se ei ole huomion hakua, se ei ole noitavainoa, se on välttämättömyys, jos asioita halutaan kehittää ja muuttaa.

Vuoksenmaa korostaa, että myös hierarkiat ovat tärkeitä esimerkiksi työnjohdollisissa asioissa. Valta tuo mukanaan kuitenkin myös paljon vastuuta.

– Näiden valtarakenteiden takia epäkohtien paljastaminen ei todellakaan ole helppoa, eikä ole ihme, että tarvitaan joukkovoimaa ja aikaa ja monta pontevaa sisäänhengitystä ennenkuin asioista uskalletaan alkaa puhua. Näyttelijöitä on paljon enemmän kuin rooleja, ala on kovasti kilpailtu ja uhka jäädä ilman seuraavaa työtä ja saada hankalan tai kitisijän maine on aito, Vuoksenmaa sanoo.

”Kun rakennetaan todellisen elämän ja oikeiden tunteiden illuusiota, liikutaan ihan älyttömän herkillä ihmisyyden alueilla.”

– Kun fiktiossa rakennetaan todellisen elämän ja oikeiden tunteiden illuusiota, liikutaan ihan älyttömän herkillä ihmisyyden alueilla, käsitellään pelkoja ja haluja, väkivaltaa ja seksuaalisuutta. Minun on ohjaajana tiedettävä ja tunnistettava, miltä tunteiden tulisi kuvassa näyttää ja äänessä kuulostaa, mutta ne keinot, miten tunne rakennetaan, on näyttelijän valittavissa.

– Jos näyttelijä haluaa palella oikeasti tai valvoa oikeasti näyttääkseen väsyneeltä se on hänen valintansa, ei minun.

Vuoksenmaa myös iloitsee siitä, kuinka tämän vuoden Jussi-gaala oli aiheen tiimoilta erityisen valoisa. Gaalassa muun muassa kunnioitettiin #metoo-kampanjaa valkoisten nauhojen avulla ja pukeutumalla mustaan. Myös ohjaaja Aku Louhimies pyysi puheessaan anteeksi niiltä, joita oli työssään loukannut.

– Verhoja on avattu ja valoja on sytytetty, rohkeat ihmiset ovat puhuneet ja madaltaneet muidenkin kynnystä puhua! Rikkinäistä voidaan korjata vasta, kun viat nähdään ja tää korjaaminen on nyt mahdollisempaa kuin koskaan, Vuoksenmaa sanoo.

– Toivon todella, että keskustelu työelämän tasa-arvosta ja viisaasta vallankäytöstä valuisi ihan kaikille aloille, ei haittaisi yhtään. 

Perinteisesti kulttuuriministerin jakaman yleisöpalkinnon luovutti tänä vuonna Jorma Sairanen.

IS kertoo, että kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi eilen Jussi-gaalassa luovuttamasta yleisöpalkintoa Aku Louhimiehelle.

Yleisöpalkinnon voittaneen Tuntematon sotilas -elokuvan ohjaaja sai pystin MTV:n entiseltä ohjelmajohtaja Jorma Sairaselta, vaikka perinteisesti kyseisen palkinnon on jakanut kulttuuriministeri.

Terho oli Jussi-gaalassa paikalla, mutta ei halunnut luovuttaa palkintoa Louhimiehelle, jonka kyseenalaiset ohjausmetodit ovat puhuttaneet tällä viikolla. Terho kertoo IS:lle, että syy päätökselle oli itsestään selvä.

– Minun mielestäni tässä tilanteessa ei ole oikein, että kulttuuriministeri jakaa sellaisen viestin, että tämmöinen käyttäytyminen elokuvaohjauksessa on hyväksyttävää.

Kyse on Terhon mukaan periaatekysymyksessä, vaikka Louhimies hänen mukaansa pitikin hyvän puheen juhlassa.

– Elokuva ei tule siitä huonommaksi, mutta kulttuuriministerin tehtävä ei ole hyväksyä tällaista toimintaa, vaan mahdollistaa, että elokuvataide voi hyvin, Terho sanoo IS:lle.

”Mun virheet eivät ole teidän virheitä”

Louhimies nousi viikon alussa alkaneen kohun jälkeen Jussi-gaalan lavalle Tuntemattoman sotilaan saatua yleisön suosikkielokuvan palkinnon. 

Jo tätä ennen monet palkitut ja palkintojen jakajat olivat ottaneet lavalla kantaa viime aikoina puhuttaneisiin alan ongelmakohtiin, epätasa-arvoiseen kohteluun ja ahdisteluun.

– Kiitoksia, että sain tulla tänne, hän aloitti puheensa, ja kiitti ensimmäisenä katsojia sekä elokuvan tekijöitä ja tukijoita.

”Haen apua ja olen sitä saanut.”

– Toivon, että annatte itsellenne luvan juhlia tänään tätä elokuvaa, iloita työstänne ja saavutuksistanne. Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne. Tämä viikko on muuttanut meidän kaikkien elämää. Kiitos teille hyvät kollegat, että olette käynnistäneet tämän vaikean prosessin, lähteneet tuulettamaan tätä alaa ja käynnistäneet muutoksen myös minut elämässäni.

Louhimies kuvaili puheessaan vieneensä tilanteita ”kohti äärirajaa ja sen yli”. 

– Haluan pyytää vielä kerran anteeksi kaikilta, joita olen työssäni loukannut. Olen kuvitellut tehneeni yhteistyötä, mutta en ole ollut viisas siinä käyttämässäni vallassa. Ymmärrän, että olen aiheuttanut ahdistusta ja loukannut teitä. Minulla on paljon opittavaa ja korjattavaa, ja asian käsittelyyn varmasti menee aikaa. Haen apua ja olen sitä saanut.

Lopuksi Louhimies kommentoi julkisuudessa esitettyjä väitteitä.

– Yhden niistä haluan vielä korjata, eli uskon, että kaikissa elokuvissani lapset ovat olleet turvassa. Kahden lapseni äiti sanoi aamulla, että muista siinä puheessa vielä lapsiasi, ja mä muistan joka päivä.

Louhimies ei antanut haastatteluja medialle Jussi-gaalassa.

Vierailija

IS: Ministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta yleisö-Jussia Aku Louhimiehelle – ohjaaja pyysi vielä kerran anteeksi kiitospuheessaan: ”...

Ei sekään voi olla oikein, että kaikki nyt kuorossa mollaavat Louhimiestä ja vesittävät hänen ansionsa. Ikään kuin kymmenen vuoden työ Tuntemattoman tekemisessäkin olisi mitätöitynyt. Naiset olisivat voineet paljastaa nämä kärsimänsä asiat vasta Jussi-gaalan jälkeen. Nyt vesittyi koko gaala.
Lue kommentti
Vierailija

IS: Ministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta yleisö-Jussia Aku Louhimiehelle – ohjaaja pyysi vielä kerran anteeksi kiitospuheessaan: ”...

Useampi nainen on on joko jostain syystä valehdellut tai sitten he ovat puhuneet totta kokemuksistaan Louhimiehen käsittelyssä. Itse uskon heidän puhuneen totta, heidät on häpäisty ja toiset vielä pahemmin repäisty palasiksi. Näiden tapahtumien rinnalla on tietysti suorastaan kauheaa, että Gaala meni pilalle Minusta oikea teko Jussien saajien tehdä olisi ollut kuiskata saadus Jussin korvaan sopivan kuuluvalla äänellä jokin Akun mielikommentti hänen työstäessään naista ja heittaa sitten Jussi...
Lue kommentti