"Monesti sitä ajattelee, että eihän mulle kuitenkaan satu mitään. Mutta kenelle tahansa voi sattua", Minna Tervamäki sanoo. Kuva: Jonna Öhrnberg
"Monesti sitä ajattelee, että eihän mulle kuitenkaan satu mitään. Mutta kenelle tahansa voi sattua", Minna Tervamäki sanoo. Kuva: Jonna Öhrnberg

Tanssija Minna Tervamäki lensi pyöränselästä pää edellä päin betoniporsasta. – Oli tasan viimeinen kerta, kun ajan ilman kypärää.

Tanssija Minna Tervamäki joutui viime viikolla pyöräilyonnettomuuteen Helsingin keskustassa.

– Fillaroin mukulakivillä ja kaarteessa ajauduin ratikkakiskoille. Rengas tarttui kiskoihin, ja lensin pää edellä päin betoniporsasta, Minna kertaa puhelimitse viime viikolla tapahtunutta onnettomuutta.

Minna kävi tarkastuttamassa päänsä, mutta pysyviä vammoja ei onneksi jäänyt.

– Verta tuli rutkasta, mutta onneksi selvisin ruhjeilla ja mustelmilla. Mulla kävi järkyttävän hyvä tuuri – myös lääkäri muistutti siitä. Hävettää, etten käyttänyt pyöräilykypärää. Mutta tämä oli tasan viimeinen kerta, kun ajan ilman sitä.

"Hyvä muistutus"

Minnan mukaan hänellä ei ole ollut yhtään järkevää syytä, miksei ole käyttänyt kypärää. Se on ollut vain huono tapa, jota hän ei ole sen kummemmin ajatellut. Ei ennen onnettomuutta.

– Itselläni se ei ole johtunut mistään ulkonäköasioista, kuten siitä, että tukka menisi sekaisin. Kuljen monesti tuolla ihan minkä näköisenä sattuu. On älytöntä, että vaikka liputan terveellisten elämäntapojen puolesta, niin tämän osa-alueen olen jättänyt huomiotta. Tämä oli hyvä muistutus siitä, että pyöräilykypärän käytön pitäisi olla samanlainen rutiini kuin vaikkapa hampaidenpesu aamulla tai turvavyön käyttö autossa.

Tälli sai Minnan miettimään muutenkin liikenneturvallisuutta.

– Monesti sitä ajattelee, että eihän mulle kuitenkaan satu mitään. Mutta kenelle tahansa voi sattua. Jos kaikki – niin pyöräilijät, autoilijat kuin kävelijätkin – keskittyisivät ja myös kunnioittaisivat toisiaan ilman ”minä, minä" -ajattelua, voisimme varmasti välttyä monilta onnettomuuksilta ja vähältä piti -tilanteilta. Usein sitä unohtaa myös sen, miten monen ihmisen elämään se voi vaikuttaa, jos jollekin tuolla liikenteessä käy pahasti.

Minna julkaisi ruhjeista kuvia Facebookissa muistutuksena siitä, että kypärä voi pelastaa  vakavilta päävaurioilta tai jopa hengen, vaikka hän itse olikin tällä kertaa onnekas.

 

Minnan Maanantaissa lähestytään tänään terveyttä ja hyvinvointia hieman erilaisesta näkökulmasta. Kiinnitämme paljon...

Posted by WheyHey Suomi on 27. syyskuuta 2015

 

Sinun pitää olla kirjautunut Facebookiin, jotta näet päivityksen.

 

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka ei enää entiseen malliin ehdikään liikkua.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.