Syöpäsäätiön tämänvuotinen Roosa nauha sai naisellisen ja leikkisän ilmeen, kun kenkäsuunnittelija Minna Parikka loi rusetille uuden tyylin. Kuva: Ari K. Ojala
Syöpäsäätiön tämänvuotinen Roosa nauha sai naisellisen ja leikkisän ilmeen, kun kenkäsuunnittelija Minna Parikka loi rusetille uuden tyylin. Kuva: Ari K. Ojala

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka haluaa Roosa nauhalla korostaa, ettei naiseus ole ulkoisista seikoista kiinni.

Syöpäsäätiön Roosa nauha on saanut tänä vuonna uuden ilmeen kenkäsuunnittelija Minna Parikan kynästä.

– Olen kohdannut rintasyövän läheltä, sillä isoäidiltäni poistettiin toinen rinta. Haluan korostaa, ettei naiseus ole kiinni ulkoisista asioista.

Minna oli otettu, kun hänet pyydettiin suunnittelemaan tämänvuotinen Roosa nauha. Rintapieleen kiinnitettävä rusetti on Syöpäsäätiön lokakuisen Roosa nauha -kampanjan näkyvin tunnusmerkki.

– Olen asunut viisi vuotta Briteissä, ja Roosa nauha on siellä erittäin iso juttu. Huippusuunnittelijat ovat vuosittain mukana luomassa designia ja tukemassa kampanjaa mallistoillaan. Oli suuri kunnia, kun minua pyydettiin Syöpäsäätiön nauhan suunnittelijaksi, Minna kertoi tiistaina Roosa nauhan julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Yhteydenotto tuli toukokuussa, kun Minna oli Nepalissa vapaaehtoistyössä.

– Minulla ei ollut kuin kynä, paperia ja kännykkäkamera. Piirsin nauhan käsin ja lähetin valokuvan Suomeen.

Nauhaan ikustui kuva naisen pitkistä sääristä ja korkeista koroista. Kampanjan teemana on Yhdessä eteenpäin.

– Kaikessa mitä suunnittelen, on tärkeää, että tuotteet huokuvat itsevarmuutta, leikkisyyttä ja naisellisuutta. Sääret kuvaavat liikettä, tulevaisuutta ja eteenpäin katsomista. Korkokengät ovat suora linkki työhöni, hän kuvailee.

Rintasyöpään sairastuu joka kahdeksas suomalainen nainen. Ennuste on hyvä, sillä 90 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

Nepali muutti ajattelun

Minna on mielellään mukana tekemässä hyvää. Keväällä hän vietti viisi viikkoa Nepalissa Interpedian vapaaehtoistyössä.

– Matka opetti, kuinka hyvin minulla on asiat – minulla ei ole mitään ongelmia! Ajattelutapani muuttui paljon, en tullut kotiin samana ihmisenä. Jos ennen stressasin pienistä asioista, nyt tiedän, että ongelmani eivät ole mitään sen rinnalla, mitä ihmiset kokevat muualla, hän sanoo.

Minna työskenteli naisten ja lasten oikeuksien parissa pääkaupungissa Katmandussa paikallisessa kansalaisjärjestössä.

– Tapasin teinityttöjä, joita on hyväksikäytetty seksuaalisesti vuosia. Monet näkemistäni lapsista pyysivät päästä kanssani Suomeen. Maaseudulla yksi isä juoksi perääni ja yritti saada minut ottamaan pienen poikansa mukaani.

Minnan mukaan kuukausi on lyhyt aika, eikä siinä ajassa vielä muuteta maailmaa.

–  Toivon, että tämä on alku pidempiaikaiselle yhteistyölle. Siinä ei ole järkeä, että vapaaehtoistyö jää kertavedoksi. En ole vapaaehtoisturismin kannattaja.

Seuraavaksi korottomia kenkiä

Minna sai kunniaa elokuussa, kun hänet palkittiin Vuoden nuorena muotoilijana omaperäisestä ja korkeatasoisesta osaamisesta.

–  Oli todella hienoa saada tunnustusta pitkäjänteisestä työstä. Parasta palkinnossa oli se, että minua kutsutaan taas nuoreksi. Vietän ensi vuonna 10-vuotisjuhlavuottani yrittäjänä, 34-vuotias suunnittelija nauraa.

Seuraavaksi Minna lähtee Pariisin muotiviikoille haistelemaan uusia tuulia sekä tapaamaan sisäänostajia ja kollegoja. Hänen tuotteitaan myydään tällä hetkellä 25 maassa.

– Uutta on, että teen ensi kesäksi terveyssandaalihenkisiä kenkiä, jotka ovat tasapohjaisia ja mukavia. Muistan ajan, kun vannoin etten koskaan suunnittele korottomia kenkiä. Nyt tennarimallistoni viedään käsistä, hän virnistää.

Manuelalla ja Tuurella on kummallakin lapsia edellisistä liitoistaan.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 47, ja taitelija Manuela Bosco, 35, seurustelevat, kertoo Voice.

– Ollaan yhdessä. Kyllä, Manuela kertoo Voicen mukaan.

Manuela erosi entisestä puolisostaan Kasmir Baltzarista kesäkuussa. Manuelalla ja Kasmirilla on kaksi yhteistä lasta Sahara-tytär ja Otava-poika. Sahara on syntynyt vuonna 2014 ja Otava vuonna 2016.

Myös Tuure on eronnut ja hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta.

Manuela ja Kasmir antoivat Me Naisille yhteishaastattelun keväällä 2016. Pääset lukemaan sen tämän linkin kautta.

Britannian prinssi William saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen marraskuun viimeisinä päivinä. Presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua, mutta on Williamilla muutakin odotettavaa!

  1. Oh dear! Prinssi William on varmasti tottunut päivittelemään surkeaa säätä kotisaarellaankin. Suomi lienee kuitenkin yksi säävoivottelun paratiiseista. Jos tässä lajissa kisattaisiin, olisimme aina MM-finaalissa. Liity siis huokailumittelöön! 
  2. Marraskuisessa viimassa jokainen järki-ihminen käyttää päähinettä, mikä on loistouutinen kaikille hiusongelmien kanssa kamppaileville. Syyspipo korville vedettynä ei tarvitse murehtia lättänästä kuontalosta – tai aatelisesti nousevasta hiusrajasta. Kröhöm.
  3. Pimeässä jokainen näyttää hyvältä. Jokainen. 
  4. Pimeässä Helsingissä saattaa törmätä muihinkin prinsseihin! Marraskuun viimeisinä päivinä alueen prinssitiheys on maksimissaan, sillä myös Ruotsin prinssi Daniel saapuu kaksipäiväiselle vierailulle.
  5. Prinssi Daniel aikoo käydä kasvuyritystapahtuma Slushissa. Lähde imuun, niin saat kokea ikäkriisivuoristoradan koko kierroksen. Jos presidentti Sauli Niinstön seurassa tunnet itsesi kovin nuoreksi, lupaamme, että Slushissa 35-vuotias saa mukavan tönäisyn takaisin todellisuuteen. Ei sitä sittenkään ihan untuvikkoja enää olla.
  6. Prinssi William saapuu Suomeen ilman perhettään. Kyllähän se tiedetään, että elämä pienten lasten (ja vielä raskaana olevan, jatkuvasti pahoinvoivan kumppanin) kanssa voi välillä olla rankkaa. Hengailu Sauli Niinistön seurassa voi siis tuntua ihan lepolomalta. Sale ei varmasti paisko ruokaa lattialle tai saa raivareita kättelyjonossa. Jos kuopuksen syntymän jälkeen kaipaat irtiottoa, tervetuloa uudelleen!

Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio