Me Naiset
|
Tanja Hakamo

Vuoden urheilija Minna Kauppi peri äidiltään räväkkyyden ja höpöttäväisen luonteen. Äidin äkillinen kuolema oli hänelle raskas menetys.

Jo ennen Vuoden urheilija -voittoaan suunnistaja Minna Kaupilla, 28, oli suorapuheisen ja räväkän naisen maine. Minnan mielestä kaunistelemattomuudesta on ollut hyötyä ja haittaa. Hyötyä on, että hänet mielletään aidoksi – haittaa taas, jos hän harkitsemattomuudellaan tulee loukanneeksi muita.

– Joskus suusta on päässyt sammakoita, jotka ovat lähteneet kurnuttamaan enkä ole saanut niitä enää kiinni, vaikka olisin halunnut. Suoruuteni on kuitenkin aitoa eikä mitään harkittua imagokuvaa. Minun pitää opetella malttia, mutta miksikään kiiltokuvatytöksi en aio ryhtyä, Minna sanoo kohun jälkeen.

Minna arvelee suoruutensa olevan lapsuudenkodin ja vanhempien eteläpohjalaisten sukujuurten peruja. Perheen kuopuksesta kasvoi katraan äänekkäin, vilkkain ja tulisin – sisarukset ovat kuulemma ”vähän mukavampia ihmisiä”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minnan mukaan perheen ominaisuuksiin kuuluu myös taito käsitellä vastoinkäymisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tuntuu hyvältä huomata, ettei jokin vastoinkäyminen tai kohu muserra minua. Oikeastaan persoonalleni on tehnyt hyvää, että välillä on tullut turpaan. Meillä on osattu unohtaa vastoinkäymiset niin, etteivät ne jää arviksi. En koe olevani mistään katkera.

Menetys muutti asenteita

Kuten urheiluperheet usein myös Kaupit ovat olleet tiivis paketti. Harrastuksissa käytiin koko perheen voimin. Vaikka Minna eteni suunnistuksessa ammattilaiseksi ja maailmanhuippujen joukkoon, ja huolto- ja valmennusjoukot vaihtuivat ammattilaisiin, perhe kulki edelleen mukana kannustamassa.

Yhtenäisyyttä koeteltiin rankimmalla tavalla, kun äiti menehtyi äkillisesti vuonna 2005. Minna oli tuolloin 23-vuotias ja urallaan haastavassa paikassa: takana oli merkittävä läpimurto, ensimmäinen EM-voitto, ja edessä MM-kisat. Niihin oli aikaa vain kuukausi.

– En edes ajatellut jääväni pois kisoista. Olin niin lukkiutunut urheiluun. Surun keskellä treenasin vain kovemmin, itkin ja juoksin ja hoin, että tämä on äitiä varten.

Minna pitää yhteyttä isäänsä ja sisaruksiinsa säännöllisesti. Kun ennen keskustelut usein olivat urheilupitoisia, nykyään perheen kesken puhutaan aiempaa enemmän tunteista.

– Olimme aina olleet läheisiä, mutta kuten tavallista, teini-ikää seurasi itsenäistyminen ja eräänlainen hajaantuminen. Äidin kuolema tiivisti välejämme ja lähensi meitä entisestään. Se lisäsi avoimuutta ja opetti meidät puhumaan tunteistamme.

Intohimosta ammatiksi

Oikeastaan Minna ei luonteeltaan kuulosta tyypilliseltä suunnistajalta. Vilkkaalle ja levottomalle keskittyminen oli haastavaa jo lapsena.

Ryhtyminen ammattiurheilijaksi vaati pohdintoja. Minna vierasti ajatusta suunnistuksesta työnään ja halusi pitää urheilun intohimonaan, ei ajatella sitä ”raatamisena”.

– Vei aikansa sisäistää, että tämä on mun ammattini. Sen myötä sisäistin myös, että työssä on sellaisiakin asioita, joita ei aina halua tehdä, mutta jotka kuuluvat kuvaan.

Minna viittaa rooliinsa suunnistusstarana: hän on se, joka tuo lajilleen eniten näkyvyyttä ja jota kysytään useimmin edustustehtäviin. Menestys on vienyt Minnan jo kolmesti Linnan juhliin, ja niissä hänet on nostettu tyylikuningattarien joukkoon.

Myös Minnan kihlattu Pasi Ikonen, 30, on suunnistuksen maailmanmestari. Kahden urheilijan avoliitossa Minna näkee vain hyviä puolia. Kotona ei tarvitse kysyä lupaa lenkille lähtöön tai neuvotella siitä, paljonko treenaamiseen voi käyttää aikaa.

–Välillä saamme kuulla, että koska ryhdytte oikeisiin töihin ja eikö teidänkin olisi jo hyvä hankkia lapsia. Urheiluelämä ei ole kuitenkaan ikuista. Tuntuu oikealta keskittyä siihen täysillä nyt. Parin vuoden kuluttua olen kolmekymppinen ja toivon, että minun olisi vielä silloin mahdollista hankkia perhe.

 

Minna Kauppi

  • 28-vuotias Asikkalassa syntynyt ammattisuunnistaja. Asuu Jyväskylässä kihlattunsa Pasi Ikosen kanssa. Molemmat ovat suunnistuksen maailmanmestareita.
  • 7 suunnistuksen MM-kultaa viestistä, keskimatkalta ja pitkältä matkalta. Palkittiin Vuoden urheilijana 2010.
  • Kuvailee itseään laiskaksi perfektionistiksi. ”Tahtoisin olla täydellinen, mutta en toimi haaveeni mukaisesti.”
  • Opiskellut muun muassa kieliä ja taloustieteitä. Suorittaa parhaillaan aineenopettajapätevyyttä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla