Virpi Kuitunen liikuttui kummitytön laulusta ja yritti noudattaa kodin siisteyssääntöjä hotellihuoneessaankin.

Milloin viimeksi nauroit?

Matulle (hiihtäjä Matias Strandvallille) äsken. Hän on syntynyt naurattajaksi. Nauroin myös toimittajien ilmeille, kun heille kerrottiin EPOCista, eli harjoitusten rasittavuusmittarista. Jos ei tiedä, mikä EPOC on, se saattaa kuulostaa ihan joltain muulta asialta...

Itkit?

Sain vastikään reissulleni mukaan kolmevuotiaan kummityttöni nauhoittaman laulunpätkän. Se oli niin suloinen, että tirautin ihan ilosta. Sain laulusta selvää vain sen viimeiset sanat, jotka olivat ”rakastan Virpiä”.

Suutuit?

Vasta suututti, kun olin eräästä palaverista myöhässä itsestäni riippumattomista syistä, ja muut suuttuivat minulle. Kukaan ei edes kysynyt, miksi olin myöhässä, vaikka minä en ole ikinä myöhässä. Nyt kuitenkin myöhästyin, kun minun piti hakea pohjalliset leirillemme tulleelle pohjallismiehelle.

Halasit jotakuta?

Ihanaa kummityttöäni ja hänen muuta perhettään eilen.

Soitit perheenjäsenelle?

Soitin siskolleni äsken autoa ajaessani. Olen paljon pois Suomesta, joten soittelen ja tekstailen usein perheenjäsenilleni. Tosin jos kotipuolessa tapahtuu jotain ikävää kisakauden aikana, ihmiset säästelevät minua. Perhe ei uskalla kertoa minulle kaikkea, koska ”kisakausi on kesken”. Myös onnitteluviestien rima on noussut, enää en välttämättä saa onnitteluja kolmossijasta. Ihmiset luulevat minun olevan tyytyväinen vain voittoon, vaikka saa minua pronssistakin onnitella. Petyn sijoitukseeni vain, jos en ole antanut parastani. Seitsemäskin sija voi olla ok, jos olen hiihtänyt niin paljon kuin koneesta lähtee.

Huijasit?

Kummityttöni halusi hiljattain syödä greipin, mutta sanoin hänelle, ettei niitä voi syödä. Arvasin, ettei hän söisi sitä kuitenkaan, joten jouduin vähän huijaamaan.

Halusit tehdä elämänmuutoksen?

Usein tulee päätettyä, etten enää koskaan syö suklaata. Iso elämänmuutos on tulossa kuitenkin vasta parin vuoden päästä, kun lopetan urani. Se muutos on niin iso, ettei sitä vielä käsitä kunnolla. Tällä hetkellä ura on minulle koko elämä, kaikki pyörii hiihtämisen ympärillä. Jatkan ainakin Vancouverin vuoden 2010 talviolympialaisiin. Sieltä tavoitteena on henkilökohtainen olympiamitali.

Shoppailit?

Mikä lasketaan shoppailuksi? Kävin äsken ruokakaupassa. Mutta ehkä lasken shoppailuksi sen, kun olimme syksyllä Itävallan Ramsaussa leirillä, ja ostin sieltä uudet saappaat. Aikku (hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen) oli bongannut hyvän kaupan, josta sai kenkiä puoleen hintaan. Yleensä minulla ei ole aikaa shoppailla, ja yritän olla ostamatta mitään turhaa. Tavaroiden pitää olla laadukkaita ja pitkäikäisiä, sillä haluan kulutuksessani ajatella myös luontoa.

Siivosit?

Pientä siivoilua harjoitan joka päivä, erityisesti keittiön siisteys on minulle tärkeää. Olen kuitenkin todella paljon reissussa, joten en voi esimerkiksi harjoittaa perusteellista lauantaisiivousta, mitä oma äitini teki aina. En edes muista, milloin olisin viimeksi tehnyt kunnon siivouksen. Hotelleissa yritän elää siististi, sillä ne toimivat kotinani joskus viikkojakin. Hotellielämä on viihtyisämpää, jos huoneen joka nurkassa ei ole sukkia lojumassa.

Koit alemmuudentunnetta?

Mitä alemmuudentunne tarkoittaa...? En osaa vastata tähän. Varmaan moni on monessa asiassa parempi kuin minä, mutta ei tule mitään erityistä mieleen.

Annoit ystävälle tärkeän neuvon?

Annan neuvoja vähän väliä. Kaverini oli vastikään paljon sairaana, ja hänen maailmansa oli sen takia kovin musta. Yritin tsempata, että hänen pitäisi itsestään parempaa huolta. Ei itseään saa ajaa niin piippuun, että päätyy lopulta sängyn pohjalle liikuntakyvyttömänä.

Teit liikaa töitä?

Syksyllä kotonani oli kaikenlaista puutarhan viimeistelyä, autotalliprojektia ja mullan kärräämistä. Huhkin niiden parissa hullun lailla ennen Ramsaun treenileiriä ja kisakauden alkua. Se oli hirveä viikko, jonka jälkeen olin todella väsynyt. Se vaikutti vähän aikaa jopa treenaamiseni, mutta kotihommat oli pakko saada tehtyä, kun kerrankin oli aikaa.

Kaduit mennyttä?

En oikeastaan kadu mennyttä. Varmasti jokainen haluaisi muuttaa jotain elämässään. Olen ajatellut, että kun jonkin päätöksen joskus tekee, niiden asioiden kanssa on sen jälkeen vain elettävä. En välttämättä haluaisi muuttaa menneisyyteni virheitäkään, olen saanut niistä arvokasta oppia. Ainoa varma asia on, että itsensä kanssa pitää tulla toimeen ja elää koko loppuelämä.

Tunsit onnistuneesi?

Viimeisellä treenileirillä, kun viimeinenkin harjoitus meni hyvin. Leiri oli rankka, sillä olimme kaksi viikkoa korkeissa olosuhteissa. Olisin halunnut vielä jatkaa treenaamista, vaikka yleensä leirin jälkeen on niin väsynyt, että kaipaa jo kotiin. Reissusta palattuani tein kotona ruisleipää, ja sekin oli minulle onnistuminen.

Toivoit olevasi joku muu?

Olen niin tottunut näkemään tämän naaman peilistä, että en ole edes miettinyt tällaisia kysymyksiä. Saatan katsoa muita ihmisiä ihaillen, että onpas tuolla hienot ripset. Mutta jos minun naamastani jotain muutettaisiin, se ei olisi enää omani.

Teit jotain ensimmäistä kertaa?

Kävin Ramsaussa viimeisenä päivänä eräällä korkealla vaellusreitillä. En ollut koskaan käynyt siellä, vaikka olen ollut Ramsaussa miljoona kertaa. Rinne oli todella jyrkkä, sitä käveli tunnin ylös ja puoli tuntia alas. Maisemat olivat mahtavia!

Virpi Kuitunen

20.5.1976 syntynyt hiihtäjä. Edustaa Kangasniemen Kalsketta

Kärsi kahden vuoden kilpailukiellon jäätyään kiinni Lahden 2001 MM-kisojen dopingtestissä. Voittanut neljä MM-kultaa, yhden MM-hopean ja yhden MM-pronssin. Voitti Torinon 2006 talviolympialaisista parisprintin pronssia yhdessä Aino-Kaisa Saarisen kanssa.

Ollut maailmancupin kokonaiskisan ykkönen kahtena edelliskautena. ”Tavoitteenani on olla tänäkin vuonna maailman nopein naishiihtäjä.”

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.