Kari Hotakainen on huomannut, että iän myötä itku on herkemmässä.
Kari Hotakainen on huomannut, että iän myötä itku on herkemmässä.

Kirjailija ei halaa vieraita eikä puhu tuntemattomille. Nauru taas on hänelle näkökulmakysymys.

Milloin viimeksi nauroit?

Puoli minuuttia sitten. On vähän ihme, jos ei päivittäin jokin asia naurata. Nauruhan on näkökulmakysymys. Jos on hirveän väsynyt, ei näe näkökulmia missään. Virkeänä taas katsoo asioita ihan toisesta kulmasta kuin mistä on tarkoitus ja sehän alkaa naurattaa.

Itkit?

Kolme viikkoa sitten, kun kuulin hyvän ystäväni kuolleen tapaturmaisesti. Se on ollut kova pala meille kaikille hänen ystävilleen.

Itken aika harvoin, mutta olen huomannut, että itkeminen lisääntyy iän mukana. Itku ei välttämättä liity aiheen suuruuteen. Sitä voi herkistyä katsoessaan väsyneenä sunnuntaina lasten kanssa telkkarista Urheaa Possu Babea.

Halasit jotakuta?

Aamuisin ja iltaisin. Mutta en halaa vieraita ihmisiä enkä puita. En ole mikään pakilalainen yleishalaaja.

Valehtelit?

Varmaan olen keksinyt hätävalheen, kun on työasioissa pyydetty jonnekin, minne ei ole huvittanut mennä. Ja – anteeksi vain, Roosa ja Kaisa – olen myös käyttänyt niin kutsuttua lasten korvatulehdus -valehtelua monesti.

Tapasit lukijan?

Siitä on kauan. Lukijat ehkä ajattelevat, ettei tuota pysty lähestymään. Ymmärrän sen hyvin, en itsekään mene juttelemaan vieraille. Pakilan Teboililla puoli vuotta sitten eräs eläkkeellä oleva poliisi tuli kertomaan lukukokemuksistaan ja meillä oli asiallinen keskustelu, jossa kumpikaan ei tuntenut myötähäpeää.

Itse uin suoraan liiveihin törmätessäni Veijo Mereen Akateemisessa Kirjakaupassa 20 vuotta sitten. Ja Linnan juhlissa menin juttelemaan Kari Tapiolle, kun olin ensin juonut riittävästi boolia.

Soitit äidille?

Viikko sitten. Vaihdoimme kuulumisia ja puhuimme siitä, pääsevätkö vanhempani näytelmäni ensi-iltaan. Perusperheemme on valtava, ja varmasti joku soittaa kotiin joka päivä. Viisi siskoani ja minä asumme eri paikkakunnilla, mutta olemme paljon tekemisissä.

Kärsit krapulasta?

Lievä kankkunen oli kuukausi sitten. En pidä lukua juomisistani ja yritän pitää suhteen juomiseeni spontaanina. Olen ehdottomasti humalahakuinen, en maistele viinoja tai viinejä enkä juo oluita iltaisin kotona. Keskityn niin sanottuihin lärveihin. Juominen on minulle tapahtuma, ja suhde siihen iloisen myönteinen.

Tunsit onnistuneesi?

Tulevaa romaania tehdessäni onnistuin kirjoittamaan yhden lauseen. Alun perin olin kirjoittanut ”mä vihaan sua”, mutta pyyhin sen yli ja laitoin saman henkilön sanomaan: ”otatsä kahvia?”. Se oli siihen kohtaan helvetin hyvä lause.

Kari Hotakainen

- Vuonna 1957 syntynyt kirjailija. Asuu Helsingissä vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa. Harrastaa sulkapalloa.

- Kirjoittanut runoja, lasten- ja nuortenkirjoja, aikuisten proosaa sekä kuunnelmia ja näytelmiä. Palkittu Finlandialla romaanista Juoksuhaudantie.

- Helmikuussa saa ensi-iltansa Hotakaisen ja Juha Lehtolan näytelmä Kuka kukin on.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.