Laulaja Jippu on halihullu, joka vihaa valheita ja rakastaa rikkinäisiä fanejaan.

Kuva: Katja Tähjä

Milloin viimeksi nauroit?
Pari päivää sitten, kun näin elokuvan Naimalupa. Olen suuri kirkollisen huumorin ystävä, ja Robin Williamsin esittämä pastori nauratti sairaasti.
Itkit?
Katsottuani dokumentin Matti Nykäsestä. Hän paljastui ihmiseksi, joka on kärsinyt paljon. Samastun helposti niihin,
joilla on traaginen suhde itseensä. Olen rikkinäisrakas.
Suutuit?
Suutun vähän päivittäin. Eniten ärsyynnyn liiallisesta liberalismista, itsekkyydestä ja vapaan kasvatuksen tuotteista.
Lapset pitäisi laittaa mahdollisimman varhain kuriin. En liioin jaksa erikoisuuden tavoittelijoita. Monelle rokkarille tekisi mieli sanoa, että nyt ne aurinkolasit pois, puuro lautaselle ja töihin.
Halasit jotakuta?
Äsken kampaajaani ja sitä ennen miestäni. Olen halihullu, minusta on ihana osoittaa rakkautta halien ja suukoin.
Valehtelit?
Vihaan valhetta. Asioiden suurentelua kyllä harrastan, viimeksi taisin suurennella syömieni banaanien määrää. Valheellisia
ihmissuhteita minulla ei ole, sillä sanon asiat suoraan. Jos inhoan jotakuta, hän kyllä tietää sen.
Sait uuden ystävän?
Minulla on ollut sama kaveripiiri jo kymmenen vuotta. En ole sosiaalisesti lahjakas ystävystyjä, olen siihen liian kompleksinen. Suojamuurini ovat korkeat, ja välillä välttelen uusia ihmisiä.
Tapasit yli-innokkaan fanin?
Minulla ei ole kovin innokkaita faneja, yleisöni on enemmän itkevää kuin nauravaa. Fanini ovat usein sylinkipeitä ja sisäänpäin kääntyneitä, rikkinäisiä ja väsyneitä. Musiikkini uppoaa jollain tavalla särkyneisiin ihmisiin: linnakundeihin
ja alkoholisteihin, kehitysvammaisiin ja vaikean eron kokeneisiin.
Shoppailit?
Juuri äsken, olen shoppailuriippuvainen. Ostan joka päivä jotain. Kylppäristäni löytyy 30 erilaista vartalovoidetta.
Venytit penniä?
En laske rahojani, tuhlaan aina kaiken. Junttiamerikkalaisen kasvatukseni ansiosta olen kerskakuluttaja. En ole kierrättäjä,
vaikka kuulunkin Greenpeaceen ja Maailman luonnonsuojeluliittoon. Ilmastonmuutos on ollut järkytys: on
pitänyt katsoa peiliin, kun lunta ei ole tullut koko talvena.
Myöhästyit?
En myöhästele, olen mieluummin etuajassa. Siinä on kyse kunnioituksesta, myöhässä oleva ei kunnioita muita.
Mokasit?
Minulla on paha kiroiluhäiriö ja mokasin päästämällä voimasanoja väärässä tilanteessa. Mokailen päivittäin. Olen läväyttäjä, sanon jotain ajattelematonta ja ennen kuin huomaankaan, toinen jo itkee. Pyydän kuitenkin heti anteeksi.
Söit epäterveellisesti?
Syön jatkuvasti roskaruokaa ja kotona jääkaappini on täynnä pullaa, jäätelöä ja muita herkkuja. Seitsemästä  kuolemansynnistä syyllistyn eniten mässäilyyn.
Teit jotain lapsellista?
Jos lapsellisuus viittaa blondiuteen, toimin lapsellisesti koko ajan. Välillä tunnen olevani älykkyydeltäni vajaa, kun en tajua
edes blondivitsejä. Olen silti ylpeä bimboudestani, ei aina jaksa olla aikuinen.
Kärsit krapulasta?
Alkoholikrapulasta kärsin viimeksi teininä, nyt se kiintiö on täynnä. Vietin ihanan villin juppinuoruuden Kauniaisissa, mutta nyt olen liian vanha sammumaan minne sattuu. Mieluummin käyn hienosti syömässä tai järjestän kotona pariskuntailtoja ja iltapukujuhlia. Henkisestä elämänkrapulasta kärsin usein. Siihen ei tarvita alkoholia, suurimmat virheeni olen tehnyt selvin päin.
Lupasit jotain ja pidit lupauksesi?
En lupaile. Lupaus merkitsee vastuuta, ja olen huono vastuunkantaja. Olen luvannut vain, etten hylkää itseäni ja se on pitänyt. Suojelen itseäni väärintekijöiltä enkä suostu kenenkään yrjöastiaksi.
Loukkaannuit jostakin asiasta?
Loukkaantuminen on itsekeskeistä nössötystä, turhaa ruikuttamista. Olen luonteeltani enemmän loukkaaja kuin loukattu. Toki ihmiset sanovat välillä väärin, mutta ei loukkaantuminen auta. Paras sanoa päin naamaa takaisin.
Teit jotain ensimmäistä kertaa?
Olin lapsena hyvä hiihtäjä. Pääsiäisen mökkireissulla en yhtäkkiä osannutkaan hiihtää ja ensimmäistä kertaa pitkään aikaan
kaaduin ladulle. Tuntui kuin olisin menettänyt balanssin muuhunkin elämään. Hiihdossa on jotain perussuomalaista ja viehättävää. Mieheni sanoo minua Marja-Liisa Kirvesniemeksi,
meissä on kuulemma samaa näköä.
Teit jotain rakkauden tähden?
Päivittäin. Laitan ruokaa, katan pöydän, pesen pyykit. Olen sellainen nöyrimmin sinun -ihminen, palvelen rakastani. En ole feministi vaan minusta naisen pitää tehdä enemmän. Miehet eivät pärjäisi ilman meidän ruokiamme tai sitä, että niiden tiukkaa peppua kehutaan.
Kaduit jotakin?
Uskon katumuksen voimaan, kadun syntejäni joka aamu. Olen tehnyt niin paljon virheitä, että en voisi elää ilman katumuksen mahdollisuutta. Kun kadun vääriä tekojani ja pyydän anteeksi,
voin jatkaa elämässä eteenpäin.
Mietit elämäntarkoitusta?
Elämäntarkoituksen miettiminen on pakkomielteeni ja pääharrastukseni. Minulla on jatkuva tarve yrittää ymmärtää,
mistä tässä kaikessa on kyse. Joskus olisi kiva pitää vapaapäivä syiden ja seurausten pohtimisesta.

Jippu

  • 22-vuotias laulaja-lauluntekijä. Oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne. Oopperalaulaja Jorma Elorinteen tytär.
  • Debyyttialbumi Salaisuuksia, joita yksinäiset huutaa unissaan julkaistiin syyskuussa 2006. Uusi levy Kuka teki minusta tän naisen on juuri ilmestynyt. Osallistui euroviisujen Suomen karsintaan kappaleella Kanna minut. Seuraavan kerran keikalla Tampere-talossa 15.4.
  • Asuu Espoon Tapiolassa yhdessä salibandyä pelaavan kihlattunsa Markus Bollströmin kanssa. ”Elän seesteistä elämää, mutta levylleni halusin purkaa kaiken sen pahan, joka oli kertynyt sisälleni ennen viime vuotta. Nyt on onnen aika, mutta se ei ole tullut ilman kärsimystä.”
  • Harrastaa saunomista. Inhoaa uraihmisiä, kuten itseään. ”Kyllä ihmisellä pitäisi olla aikaa myös sielulleen.”
  • Haaveilee tekevänsä jatkossa yhä enemmän keikkoja hoitokodeissa ja vankiloissa. ”Musiikkini toimii siellä parhaiten. Golfklubeille on turha mennä.”

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Arabeski

Koulunkäyntiavustaja Hanna salaa homoseksuaalisuutensa oppilailtaan: ”Johdon mukaan järkyttää oppilaiden mieltä”

Koulun aikuisen seksuaalinen suuntautuneisuus ei kuulu oppilaille tai työkavereille. Pienillä kylillä homous voi edelleen ylikiinnostaa järkevän tekemisen puutteen takia. T. Hetero-ope pääkaupunkialueelta. Ps. Työpaikallani on virkeät ja iloiset homoporukat sekä lestadiolaiskimppa. Molemmat kivoja!
Lue kommentti
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg

Petra Wettenranta haluaisi muuttaa miehensä kanssa ulkomaille.

Yrittäjä Petra Wettenranta (o.s Korpi) avioitui uudenvuodenaattona räppäri Tasiksen, eli Markku Wettenrannan kanssa. Pari tapasi aikoinaan Petran luistelijasisko Kiira Korven kautta. Markku kuuluu Kiiran kihlatun Arthur Borgesin kaveripiiriin.

– Oikean ihmisen voi kohdata yllättävissä paikoissa. Ei kannata jäädä kotisohvalle, minullakin oli tuona iltana kun tapasimme näin lähellä, että jään kotiin.

Sisko kuitenkin houkutteli siskoaan kaveriporukan yhteiselle illalliselle, jonka johdosta Petra ja Markku tapasivat – ja rakastuivat.

– Kiiralla taisi olla asiasta aavistus, itse en odottanut mitään, Petra naurahti Breyers -proteiinijäätelön lanseeraustilaisuudessa.

Kiira ja Arthur asuvat New Yorkissa ja Petrakin haaveilee puolisonsa kanssa muutosta ulkomaille. Oman yrityksen kautta reilun vuoden työskennellyt Petra pystyy tekemään suurinta osaa töistään mistä vain.

”Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi.”

Sosiaalinen media ja skype ovat helpottaneet yhteydenpitoa maiden välillä.

– Vaikka ne ovat toki tuoneet pahaakin, niin yhteydenpito on nykyään niin helppoa. Muistan kun olin vaihdossa, niin laskimme puhelinlaskuja. Nyt olen Kiiran kanssa yhteydessä päivittäin ja se on käytännössä ilmaista.

Petra on valmistunut kauppakorkeakoulusta ja harrasti aikoinaan myös tosissaan luistelua. Kiiran kautta hän on nähnyt läheltä, että hänestä itsestään ei olisi huippu-urheilijaksi ollut.

– Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi. Hän on tehnyt aina asiat 110-prosenttisesti.