Yhdistetyn maailmancupin voittaja Anssi Koivuranta on usein väärässä, mutta ei koskaan krapulassa.

Milloin viimeksi nauroit?

Juuri äsken kuvauksissa. Yritin ainakin, kun käskettiin! Nauran yleensä aika paljon ja helposti.

Itkit?

Milloinkohan? Liberecin MM-kisoissa ja niiden jälkeisenä Vikersundin maailmancupin finaaliviikonloppuna. Ei se mitään hirveää vollotusta ollut, mutta tippa tuli linssiin. Urheilu herättää liikutuksen tunteita: sen eteen on tehnyt niin paljon töitä. Ura on lähtenyt harrastuksesta, ja totta kai pelissä on hirveä määrä tunteita.

Suutuit?

Siviilielämässä en suutu kovin helposti, mutta urheiluun liittyvissä tilanteissa pinna palaa herkemmin. Samaisena Vikersundin finaaliviikonloppuna kisan jälkeen oli kaikenlaista hässäkkää. Eräs kaveri, joka pyrki hoitamaan kaiken tarvittavan koordinoinnin, mokasi, ja järjestelyt viivästyivät. Suutuin hänelle hieman, sillä kisa-alueelta olisi pitänyt päästä nopeasti pois.

Halasit jotakuta?

Tämäkin menee jo mainitulle kisaviikonlopulle, sillä en ole ehtinyt käydä kotona tässä välissä. Valitettavasti halattavat olivat kaikki miespuolisia, sitä omaa joukkueporukkaani. Välimme ovat läheiset, mutta eivät sentään intiimit. Joukkueen kanssa joutuu viettämään 200 vuorokautta vuodessa, joten ihmiset tulevat luonnollisesti varsin tutuiksi.

Soitit perheenjäsenelle?

Tänään. Pidän reissuilta jonkin verran yhteyttä läheisiini. Kauheasti ei voi soitella, sillä niillä puheluilla on aika suolainen hinta.

Huijasit?

Edelleen mennään sille samalle finaaliviikonlopulle. Piti hieman huijata kaveria, jonka takia kisapaikalta poistuminen alkoi kestää. Jouduin huijaamaan, että meillä on kiire lentokoneeseen. Valkoisia valheita lipsahtaa joskus helpostikin, erityisesti turhanpäiväisissä tilanteissa.

Halusit tehdä elämänmuutoksen?

En ole ikinä halunnut. Luulen, että se on edessä, kun lopetan urheilun. Silloin elämä muuttuu varmasti aivan täysin. Vielä en ole miettinyt, mitä haluaisin urheilu-uran jälkeen tehdä – paitsi hankkia lentolupakirjan. Pikkupoikana halusin lentäjäksi. Sittemmin se haave on monestakin syystä kaatunut. Ei siitä ammatiksi olisi, mutta harrastukseksi, omaksi iloksi ja vaaraksi.

Olit väärässä ja menit itseesi?

Tuntuu, että olen aina väärässä ihan kaikessa, kisareissuilla erityisesti. Olen todella huono aikatauluissa ja saatan heittää jotain tietämättä asiasta mitään. Siitä tulee aina vähän sanomista. Ei väärässä olemisen myöntäminen koskaan kovin helppoa ole, mutta siihen on jo tottunut.

Shoppailit?

Viimeksi Kanadan Vancouverissa. Reissun ensimmäiset päivät menivät aikaeroon sopeutumisessa, ja oli aikaa shoppailla poikien kanssa. Vancouverista löytyi paljon kaikkea halpaa ja hyvää: t-paitoja, farkkuja ja kenkiä. Sattui käymään niin hyvä tuuri, että oli alennusmyyntiaika ja tuli haalittua aivan liikaa tavaraa. Vaatteita tarvitaan onneksi aina.

Siivosit?

Ehkä joskus syyskuussa. Se sallittakoon, sillä enhän ole ehtinyt sotkeakaan.

Olit krapulassa?

En koskaan juo niin, että siitä tulisi krapulaa. Ei siihen olisi juuri mahdollisuuttakaan. Eikös krapula ole vähän sellainen vaiva, että siinä menee koko päivä munilleen. Sellaisesta en tahdo kärsiä.

Annoit ystävälle tärkeän neuvon?

Voi, kunpa olisin edes joskus antanut tärkeän neuvon jollekin. Onhan sitä saattanut vahingossa heittää jotakin, mutta itse en tiedä sanoa, milloin olisin osannut sanoa jotakin toiselle tärkeää. Ehdin olla ystävieni kanssa tekemisissä aika harvoin – vain silloin kun pääsen käymään kotona.

Teit liikaa töitä?

Tässä hommassa siitä, että tekee paljon töitä, pitäisi tulla hyvä fiilis. Silloin tietää, että suunta on oikea. Voi töitä tehdä toki liikaakin: silloin homma menee ihan reisille. Vielä sellaista tilannetta ei ole tullut.

Harrastit penkkiurheilua?

Harrastan penkkiurheilua aina kun ehdin. Viimeksi olin paikan päällä seuraamassa Planican lentomäkeä, kyllähän sitäkin voi penkkiurheiluksi sanoa. Televisiosta en ehdi katsoa sen kummemmin urheilua kuin tv-sarjojakaan.

Koit onnistuneesi?

Hiljattain, kun hyppäsin ensimmäisen kerran maailman suurimmasta lentomäestä ja vieläpä sellaisin tuloksin, että pystyin olemaan todella tyytyväinen itseeni.

Koit epäonnistuneesi?

Nyt kun kausi on takana, tulee mieleen vain urheiluaiheisia vastauksia. Ainakin koin epäonnistuneeni helmikuun MM-kisoissa.

Toivoit olevasi joku muu?

Sellaista oloa ei ole onneksi koskaan tullut. Voisin kuvitella, että se olisi aika hirveä tunne!

Anssi Koivuranta

3.7.1988 syntynyt yhdistetyn hiihtäjä. Asuu Kuusamossa ja edustaa Kuusamon Erä-Veikkoja.

Voitti yhdistetyn maailmancupin 2008–2009. Voittanut aiemmin joukkuekilpailun maailmanmestaruuden vuonna 2007, normaalikilpailun MM-pronssia vuonna 2007 sekä joukkuekilpailun olympiapronssia vuonna 2006.

Harrastaa moottorikelkkailua, moottoripyöräilyä, laskettelua ja lumilautailua – silloin kun uskaltaa. ”Enää en uskalla juuri lumilautailla. Hyppyreistä laskiessa menee helposti luita poikki.”

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.