Anni Sinnemäki haaveilee sunnuntaiaamun rauhallisuudesta.
Anni Sinnemäki haaveilee sunnuntaiaamun rauhallisuudesta.

Kansanedustaja lähetti isälleen tekstiviestejä ja tunnusti, että politiikassakin joskus pelottaa.

Milloin viimeksi nauroit?

Nauran aika paljon, olen nauranut jo tänäänkin. Jos ihmiset vitsailevat, lähden helposti juttuun mukaan. Tykkään erityisesti tilannekomiikasta ja siinä läsnä olemisesta.

Itkit?

Itken paljon harvemmin kuin nauran. Helpoiten itken elokuvissa tai kirjaa lukiessani, myös lehtijutut saattavat itkettää.

Muistan, kuinka vuosia sitten itkin tolkuttomasti Kalle Koposen lehtijutulle Tšetšenian sodasta. Jutussa kerrottiin Groznyin kadulta löytyneestä nuoren pojan ruumiista, jonka taskusta löytyi merkintöjä täynnä oleva opintokirja.

Halasit jotakuta?

Eilen aamulla sain halauksen tyttäreltäni lähtiessäni töihin. Hän tiesi, että minulla on tärkeä päivä, kun ilmoitin lähteväni mukaan Vihreiden puheenjohtajakisaan. Hän halusi antaa onnentoivotushalauksen.

Soitit perheenjäsenelle?

Toiselle veljelleni soitin alkuviikosta takaisin, kun hän oli soittanut minulle. Myös isä on soitellut, ja hänelle olen lähettänyt lähinnä tekstiviestejä takaisin.

Eilen sain paljon onnitteluviestejä. Kun on esillä julkisuudessa, palautteen määrä kasvaa heti. Perheeltäkin saattaa tulla silloin enemmän ”pidä pää kylmänä” -viestejä.

Huijasit?

En taida hirveästi huijata. Olen tosi usein myöhässä, mutta en silloinkaan yritä kaunistella totuutta syyttämällä VR:ää tai säätä vaan olen ihan aidosti pahoillani.

Halusit tehdä elämänmuutoksen?

En ole mikään elämänmuutostyyppi. Arkiset asiat eivät hoidu millään ”1.tammikuuta” -mahtikäskyllä. Teen pieniä ratkaisuja viisitoista kertaa päivässä.

Shoppailit?

Olin lähdössä Tukholmaan juhlimaan muiden kansanedustajien kanssa merkkivuotta 1809, ja ostin sinne mustan housupuvun. En shoppaile hirveästi, sillä ei minulla ole siihen oikein aikaa.

Toisaalta silloinkin kun aikaa oli, shoppailu ei ollut minulle tärkeä harrastus.

Toivoit olevasi jossain muualla?

Kun töissä oikein väsyttää, haaveilen sunnuntaiaamun rauhallisuudesta. Hektisinä aikoina kiirettä riittää myös vapaa-ajalla.

Pääsen kuitenkin rauhalliseen rytmiin helposti: sunnuntaiaamuina on ihanaa keitellä kahvia ja syödä aamiaista hiljalleen ja rauhallisesti.

Anni Sinnemäki

- 20.7.1973 syntynyt helsinkiläinen Vihreiden kansanedustaja. Istuu eduskunnassa kolmatta kautta.

- Pyrkii Vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi. Hävisi tehtävän neljä vuotta sitten Tarja Cronbergille.

- Julkaissut kaksi runoteosta: Sokeana hetkenä ilmestyi vuonna 2003, Aleksis Kiven katu julkaistiin tällä viikolla. Sanoitti biisejä Ultra Bralle.

- Sinnemäen tytär Siiri on tuttu tv-sarjasta Kotikatu.

Naisystävä Katja ei aio esiintyä suuremmin miehensä rinnalla julkisuudessa.

Laulaja Ressu Redford, 56, esitteli torstai-iltana uuden naisystävänsä Katjan ravintola Pincho Nationin avajaisissa Turussa.

– Hyvin menee ja kesää vietetään yhdessä. Kesän kohokohta on nyt, kun aurinko paistaa, Ressu jutteli.

Silminnähden rakastunut pariskunta on seurustellut jo jonkin aikaa. Katja on käynyt miehensä keikoilla ja myönsi ihastuneensa tämän huumorintajuun.

– Muun muassa siihen, hän virnisti.

Katja totesi myös, ettei aio esiintyä julkisuudessa isommin, vaan aikoo pysytellä yksityishenkilönä. Hän kertoi työskentelevänsä ”aivan eri alalla” kuin Ressu.

– Minä olen syntyperäinen turkulainen, ja Katja on tästä läheltä, Ressu lisäsi.

Ressu Redford oli naimisissa lähes 20 vuotta Nina Björkfeltin kanssa. Pari erosi virallisesti joulukuussa 2016. Heillä on kaksi poikaa: vuonna 1998 syntynyt Frans ja vuonna 2000 syntynyt Elliot.

Kahdeksan naista kertoo CNN:n artikkelissa Morgan Freemanin kosketelleen heitä ja kommentoineen heidän ulkonäköään. Freeman pahoittelee tapahtunutta. 

Hollywood-tähti toisensa jälkeen on syytettynä seksuaalisesta häirinnästä. Tällä kertaa epämiellyttäviä asioita kerrotaan näyttelijä Morgan Freemanista, 80. 

Kahdeksan naista kertoo uutiskanava CNN:n verkkojutussa, että Freeman on käyttäytynyt heitä kohtaan sopimattomasti tai häirinnyt heitä. CNN haastatteli myös kahdeksaa muuta ihmistä, jotka eivät ole joutuneet häiritsevän käytöksen kohteiksi, mutta ovat todistaneet sitä. 

Haastateltavien mukaan Freeman on muun muassa kosketellut heitä vastoin heidän tahtoaan, tuijottanut heitä häiritsevästi ja kommentoinut toistuvasti heidän ulkonäköään ja vaatteitaan.

Syytökset koskevat ainakin elokuvien Tyylikäs lähtö (kuvattu 2015) ja Suuri puhallus (kuvattu 2012) kuvauksia. Haastateltavat kertoivat välttäneensä esimerkiksi ihonmyötäisiä vaatteita välttyäkseen Freemanin epämiellyttävältä huomiolta. Kaikki eivät olleet kertoneet tapahtuneista asioista eteenpäin, koska pelkäsivät työnsä puolesta. 

”Se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

CNN:n artikkelin julkaisun jälkeen Morgan Freeman julkaisi tiedotteen, jossa pahoittelee tapahtunutta: ”Kaikki, jotka ovat työskennelleet kanssani tietävät, etten ole sellainen, että loukkaisin ketään tarkoituksella tai tietoisesti tekisin kenenkään olon epämukavaksi. Pyydän anteeksi kaikilta, jotka ovat tunteneet olonsa epämiellyttäväksi tai kokeneet tulleensa kohdelluksi epäkunnioittavasti – se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

Selvitys Freemanin käytöksestä sai alkunsa, kun Freeman kommentoi Tyylikäs lähtö -elokuvan mediatilaisuudessa CNN:n toimittaja Chloe Melasin raskausvatsaa muun muassa sanomalla:

– Olisinpa tuolla!

Melas halusi selvittää, olivatko hänen Freemanilta saamansa kommentit vain yksittäistapaus. Kun CNN otti yhteyttä lukuisiin ihmisiin juttua varten, osalla oli vain myönteistä sanottavaa Freemanista, ja osa tiesi heti itse nimetä Freemanin, kun toimittaja kysyi häirinnästä kuvauksissa sanomatta, kenestä on kyse.